Raikas kesäsalaatti
4–6 annosta
noin 150 g salaattisekoitusta
70 g vuonankaalia tai rucolaa
200 g kirsikkatomaatteja
200 g hunaja- tai vesimelonia
½ kurkkua
½ fenkolia
¼ salaattisipulia
½ dl pinjansiemeniä
noin 400 g kukkakaalia
2 rkl voita
½ (luomu)sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
(basilikaa tai korianteria)
Kastike2 dl turkkilaista jogurttia (rasvaa 10 %)
½ (luomu)sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
2 rkl täysjyväsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
¼ rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
Kesällä kannattaa tuhlailla kasviksia ja nauttia ruokaisista salaateista mahdollisimman usein. Tämän hetken muotikasvis, kukkakaali, pääsee tässäkin salaatissa päärooliin. Ohuet kukkakaaliviipaleet voissa pannulla rapeiksi paahdettuina ja sitruunankuoriraasteella raikastettuina, tekevät kasvissalaatista maukkaan ruokaisen. Tarjoile raikas kesäsalaatti helppojen vuohenjuustoleipästen ja raikkaan Tommasin Le Rosse Pinot Grigio -valkoviinin kera.
Vinkki! Tommasi Pinot Grigio hanapakkaus on oiva valinta, kun syöjiä on enemmän. Viini valittiin 2020 Vuoden Valkoiseksi Hanaviiniksi!
- SEKOITA ensimmäiseksi kastikkeen ainekset keskenään ja nosta jääkaappiin odottamaan.
- UPOTA salaatit jääkylmään veteen ja pane mukaan muutama jääpala. Näin salaatinlehdistä tulee terhakoita ja raikkaan rapeita.
- PUOLITA tomaatit ja paloittele kuorittu meloni. Halkaise pesty kurkku, poista lusikalla siemenet ja leikkaa kurkku viipaleiksi. Leikkaa huuhdeltu fenkoli ja kuorittu sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
- PAAHDA pinjansiemenet kuivalla pinnoitetulla pannulla kauniin ruskeiksi, kaada ne sivuun lautaselle odottamaan.
- LEIKKAA kukkakaalin kukinnot ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla nokare voita ja paahda kukkakaalilastuja siinä hetki, kunnes ne saavat väriä. Mausta kaalit sitruunankuoriraasteella ja ripauksella suolaa. HUOM! Älä paista liikaa, ettei kukkakaali pehmene.
- VALUTA tai linkoa salaatit. Kokoa salaatti levittämällä joko tarjoiluvadille tai annosastioihin ensin salaatteja, tomaattipuolikkaita, melonipaloja, kurkku-, fenkoli- ja sipuliviipaleita. Levitä pinnalle lämpimät kukkakaalilastut ja pinjansiemenet. Koristele kesäsalaatti halutessasi yrtein. Tarjoa kastike erikseen.
Vuohenjuustoleivät
8 viipaletta paahtoleipää
2 rkl pestoa (vihreää tai punaista)
4 viipaletta vuohenjuustoa voita
- SIPAISE leipäviipaleet ohuelti pestolla. Nosta leivälle vuohenjuustoviipale ja paina toinen leipä päälle.
- PAISTA leivät pannulla voissa molemmin puolin herkullisen ruskeiksi niin, että juusto ehtii lämmetä ja hieman sulaa.
- LEIKKAA leivät kulmasta kulmaan neljään osaan ja herkuttele salaatin kanssa.
- VINKKI : Lihan- ja kalansyöjä voi halutessaan täydentää salaattia vielä savukalapaloilla tai grillatuilla ja viipaloiduilla broileriviipaleilla.