Valkoviini grilliruoalle

valkoviini grilliruoalle

Mikä valkoviini grilliruoalle sopii?

Viinipostin asiantuntijat vinkkaavat, mikä valkoviini grilliruoalle kuten kaloille ja kasviksille sopii parhaiten. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:

  • Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä.

Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

  • Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista.

Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

  • Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

  • Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä.

Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

Millainen viini sopii puolestaan grillatulle lihalle, makkaralle tai kanalle? Katso vinkit grilliviinin valintaan täältä!

K-Ruoasta herkulliset respetit kalojen grillaukseen!

Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!

Suositukset

Raimat Albariño Saira Organic

Raimat Albariño Saira Organic

Vaalean lihan ja kalan kaveriksi

Raikkaan mineraalinen ja pirteä 100 % Albariño Kataloniasta! Tämä puhdaspiirteinen ja raikas katalonialainen luomuviini on eloisan sitruksinen ja hieman kukkainenkin. Vaalea liha, kala, merenelävät, riisiruoat, pastat ja alkupalat löytävät parinsa tästä viinistä.

Espanja 11,98€
Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo

Kasvisherkuille ja mereneläville

Tämä uusi-seelantilainen Sauvignon Blanc on arvioitu useasti hinta-laatusuhteeltaan äärimmäisen erinomaiseksi! Keskivaalean vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa on aistittavissa mustaherukanlehtiä, limeä, sitruunamelissaa ja vastaleikkattua ruohoa. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen - täydellinen viinipari siis kesäisille parsoille, kalalle yrteillä, ravuille ja yrttipiirakoille!

⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ (Viinilehti)

Uusi-Seelanti 12,99€
Ribeiro Santo Encruzado

Ribeiro Santo Encruzado

Täyteläisille mereneläville ja kermaisille kastikkeille

Ribeiro Santon tilan hienosti kehittynyt Encruzado on pureksittavan paksu, runsas ja aromaattinen viini täynnä makeita vaaleita hedelmiä, voita ja heinää. Laadukas Encruzado on monipuolinen ruokaviini täyteläisille mereneläville, kermaisille kastikkeille ja tietenkin portugalilaisille petiscoille. 


Espanja 19,89€