Valkoviini grilliruoalle

Mikä valkoviini grilliruoalle sopii?
Viinipostin asiantuntijat vinkkaavat, mikä valkoviini grilliruoalle kuten kaloille ja kasviksille sopii parhaiten. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:
- Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä.
Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.
- Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista.
Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.
- Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.
Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.
- Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä.
Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.
Mikä punaviini grilliruolla sopii?
Jos grillissä tirisee kalojen ja kasvisten lisäksi myös lihaisia herkkuja, niin kokeilta näitä punaviinejä grilliruokien kanssa.
K-Ruoasta herkulliset reseptit kalojen grillaukseen!
Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!
Suositukset

Villa Antinori Bianco
Vähärasvainen grillikala ja äyriäiset
Maailman rakastetuimpiin valkoviineihin lukeutuva toscanalainen Villa Antinori Bianco on hurmannut viininystäviä raikkaan hedelmäisellä, hennon kukkaisella ja tyylikkäällä mineraalisuudellaan aina vuodesta 1931. Trebbiano-rypäle sai seurakseen häivähdyksen Chardonnay-rypälettä 1980-luvulla, millä saatiin aavistus lisää ryhtiä viinille. Tuotteen valmistusfilosofia sekä etiketti ovat pysyneet muuttumattomina alkuajoista lähtien. Aperitiiviksi, seurusteluun tai kumppaniksi vähärasvaiselle grillikalalle ja äyriäisille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐ -tähteä, Laadukas ja hyvin tehty

Nature de Roubié Picpoul de Pinet
Grillattu kala, skagen ja cheviche
Domaine de Petit Roubié -tuottajan raikkaan hedelmäinen, pirteän hapokas ja sitruksinen, orgaaninen Picpoul de Pinet, Etelä-Ranskasta, Languedocin sydämestä. Välimeren välitön läheisyys ja merituulet antavat Piquepoul- rypäleelle ainutlaatuisen suolaisen mineraalisen luonteensa. Täydellinen viinivalinta merenelävien sekä grillatun kalan tai muiden kalaruokien, skagenin, cevichen tai graavilohen parina.

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio
Vaaleille kaloille ja äyriäisruoille
Suomen suosituimpien italialaisten viinitalojen joukkoon lukeutuva Tommasi valmistaa myös upeita valkoviinejä. Viinitalon Pinot Grigio on kesäisten herkkien ruokien luottopakki. Raikas valkoviini, jonka keskitäyteläinen maku on kuiva mutta hedelmäinen. Viini hurmaa kypsien omenoiden ja päärynöiden aromeilla sekä erittäin raikkaalla jälkimaullaan. Mainio viini seurusteluun sekä vaaleille kaloille ja äyriäisruoille.

Plan B Off Dry Riesling
Mausteiset ja aasialaiset maut ja ribsit
Plan B! -viinit ovat tunnettuja maailman ympäri hyvästä hintalaatusuhteestaan ja selkeästä makuprofiilistaan. Viinitalon Plan B! Riesling kesyttää mausteisen ruoan selkeän lempeällä makuprofiilillaan. Keskisyvän vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa on omenavahaa, limeä, punaisen omenan kuorta, aprikoosia ja papaijaa. Maultaan se on puolimakea mutta erittäin raikkaan hapokas! Keskitäyteläinen kokonaisuus on mitä mainioin kumppani mausteisille ja runsaan suolaisille mauille; aasialaiset vivahteet grillissä, nachot ja guacamole tai porsaan ribsit löytävät tästä valkkarista herkkuparinsa
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen; Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
Vuoden Viinit 2025: KULTAA (Sarja: Uuden maailman valkoviinit, hinta 15-20 euroa)

Zenato Lugana San Benedetto
Paahteiset grilliruoat, sitruunaiset kala-annokset ja parsa
Tämä elegantti valkoviini valmistetaan Luganan alueen parhaista Trebbiano di Lugana rypäleistä ja se kypsyy tammitynnyreissä, mikä antaa sille syvyyttä ja kerroksellisuutta. Kuivaa, monikerroksista ja laveaa makua siivittävät trooppiset hedelmät, hieman kukkaiset sävyt, miellyttävä paahteisuus ja hento mineraalisuus. Viinin kypsät hedelmäiset vivahteet, hienovarainen mausteisuus ja mineraalisuus täydentävät mainiosti paahteisia grilliruokia, sitruunaisia kala-annoksia tai keväisiä parsaruokia.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023
Merenelävät, osterit, simpukat ja grillikala
Raikas ja hienostunut 100 % Chardonnay ilmentää alueensa klassisia piirteitä ja tuo esiin Chablis’n viileän ilmaston puhdaspiirteisen raikkauden. Viinin makumaailmassa korostuvat vihreä omena, sitrushedelmät ja tyypillinen mineraalinen vivahde. Viinin hapokkuus on eloisa ja virkistävä, ja sen pitkä jälkimaku jättää suuhun raikkaan, hieman suolaisen tuntuman. Tämä viini sopii erinomaisesti merenelävien, kuten ostereiden ja simpukoiden, sekä kesäisen grillikalan seuraksi.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen, laadultaan erinomainen