Valkoviini grilliruoille

valkoviini grilliruoille

Mikä valkoviini grilliruoille sopii?

”Veetään nuottaa, saahaan kallaa, kissalle kiisket, koiralle kuoret, ahvenet kylän akoille. Isot kalat myyään, pienet kalat syyään…”

Kalastaminen on ihanaa! Veden liplatellessa arjen ajatukset unohtuvat täysin eikä kalastajaa yleensä harmita, vaikka Ahti olisikin sillä kertaa siirtänyt apajansa kaupan hyllylle. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – kala mikä tahansa, sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:

  • Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä.

Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

  • Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista.

Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

  • Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

  • Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä.

Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

Millainen viini sopii puolestaan grillatulle lihalle, makkaralle tai kanalle? Katso vinkit grilliviinin valintaan täältä!

K-Ruoasta herkulliset respetit kalojen grillaukseen!

Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!

Suositukset

Kendermanns Classic Riesling

Kendermanns Classic Riesling

Vaalean kalan kaveriksi

Kendermanns on viinitalo, jonka viineissä yhdistyvät saksalainen laatu ja rakkaus Rieslingiin. 

Runsaan aromikas ja klassinen Kendermanns Riesling syntyy Pfalzin auringon alla! Kuiva ja runsaan hedelmäinen kokonaisuus sopii loistavasti kesän vaaleiden kalaruokien pariksi. Kokeile viinin kanssa vaikkapa tätä Mari Moilasen siikareseptiä!

Saksa 11,28€
Villa Antinori Bianco

Villa Antinori Bianco

Kevyille kesäruoille

Maailman rakastetuimpiin valkoviineihin lukeutuva toscanalainen Villa Antinori Bianco on hurmannut viininystäviä raikkaan hedelmäisellä, hennon kukkaisella ja tyylikkäällä mineraalisuudellaan aina vuodesta 1931 asti! Taattua laatua siis kesän kevyiden ruokien kanssa, kokkaatpa sitten kalaa tai kasvista grillissä tai valmistat raikkaan kesäsalaatin viinin kylkeen. Maistuu myös ihan vain sellaisenaan!

Italia 13,49€
Neleman Macabeo Oganic

Neleman Macabeo Oganic

Rasvaisille kaloille

Lohelle ja muille tuhdimmille kalaruoille suosittelemme luomu Macabeo. Suussa kuiva, keskihapokas ja rakenteeltaan kepeä viini on maultaan suorastaan pureksittavan hedelmäinen ja pitkä. Viinin parissa viihtyy ilman ruokaakin, mutta se kantaa kauniisti merenelävät keväisten vihannesten ja vaikkapa uusien perunoiden kera.

Espanja 16,99€