Valkoviini grilliruoalle

valkoviini grilliruoalle

Mikä valkoviini grilliruoalle sopii?

Viinipostin asiantuntijat vinkkaavat, mikä valkoviini grilliruoalle kuten kaloille ja kasviksille sopii parhaiten. Nappasipa onkeen – tai kauppakoriin – sopiva viini löytyy sen kaveriksi, kun otat huomioon seuraavat seikat:

  • Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä.

Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

  • Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista.

Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

  • Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

  • Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä.

Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

Mikä punaviini grilliruolla sopii?

Jos grillissä tirisee kalojen ja kasvisten lisäksi myös lihaisia herkkuja, niin kokeilta näitä punaviinejä grilliruokien kanssa.

K-Ruoasta herkulliset reseptit kalojen grillaukseen!

Seuraavista viineistä löydät sopivan kumppanin niin miedoille kuin mausteisille, kevyille ja raskaimmillekin grilliruokakokonaisuuksille! Viiniposti toivottaa aurinkoisia grillauskelejä!

Suositukset

Classy Jessy Chardonnay

Classy Jessy Chardonnay

Kevyille salaateille, mereneläville ja aasialaisille ruoille

Maailman suosituimmasta rypäleestä valmistettu viini. Raikas, virkistävä ja hedelmäinen viini on erittäin monipuolinen. Se sopii hyvin yhteen kevyiden salaattien, merenelävien, kanan ja jopa maltillisesti maustetun aasialaisen ruoan kanssa. Sen virkistävä luonne tekee siitä myös erinomaisen valinnan nautittavaksi lämpimänä päivänä seurusteluviininä.

Unkari 10,48€
Raimat Albariño Saira Organic

Raimat Albariño Saira Organic

Vaalean lihan ja kalan kaveriksi

Espanjan Albariñot keräävät jatkuvasti lisää suosiota. Raikkaan mineraalinen ja pirteä 100 % Albariño Kataloniasta tulee yhdeltä Euroopan vastuullisimmalta viinintuottajalta, Raimatilta. Tämä puhdaspiirteinen ja raikas katalonialainen luomuviini on eloisan sitruksinen ja hieman kukkainenkin. Vaalea liha, kala, merenelävät, riisiruoat, pastat ja alkupalat löytävät parinsa tästä viinistä.

Viinilehti: ⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: Edullinen ostos

Espanja 11,98€
Villa Antinori Bianco

Villa Antinori Bianco

Vaaleille kaloille ja äyriäisruoille

Maailman rakastetuimpiin valkoviineihin lukeutuva toscanalainen Villa Antinori Bianco on hurmannut viininystäviä raikkaan hedelmäisellä, hennon kukkaisella ja tyylikkäällä mineraalisuudellaan aina vuodesta 1931. Tuotteen valmistusfilosofia sekä etiketti ovat pysyneet muuttumattomina alkuajoista lähtien. Aperitiiviksi, seurusteluun tai kumppaniksi vähärasvaiselle kalalle ja äyriäisille.


Italia 14,49€
Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Vaaleille kaloille ja äyriäisruoille

Suomen suosituimpien italialaisten viinitalojen joukkoon lukeutuva Tommasi valmistaa myös upeita valkoviinejä. Viinitalon Pinot Grigio on kesäisten herkkien ruokien luottopakki. Raikas valkoviini, jonka keskitäyteläinen maku on kuiva mutta hedelmäinen. Viini hurmaa kypsien omenoiden ja päärynöiden aromeilla sekä erittäin raikkaalla jälkimaullaan. Mainio viini seurusteluun sekä vaaleille kaloille ja äyriäisruoille.

Italia 14,98€
Nature de Roubié Picpoul de Pinet

Nature de Roubié Picpoul de Pinet

Skagen, ceviche ja graavilohi löytävät parinsa tästä uutuudesta

Domaine de Petit Roubié -tuottajan raikkaan hedelmäinen, pirteän hapokas ja sitruksinen, orgaaninen Picpoul de Pinet, Etelä-Ranskasta, Languedocin sydämestä. Välimeren välitön läheisyys ja merituulet antavat Piquepoul-rypäleelle ainutlaatuisen suolaisen mineraalisen luonteensa. Täydellinen viinivalinta merenelävien sekä kalaruokien, kuten skagenin, cevichen ja graavilohen parina

Ranska 14,99€
Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Kokeile kampasimpukoiden, sashimin ja loimulohen kanssa

Hätkähdyttävän täyteläinen ja tiivis pinot gris esittelee kahden luomupalstan vanhojen viiniköynnösten laatua Fernand Engelin puhtaaseen tyyliin. Keskisyvän oljenkeltaisen viinin runsaasta tuoksusta voi aistia mm. aprikoosia, persikan kiveä, limeä, mehiläisvahaa ja etäistä savuisuutta. Suussa kuiva, pullean hedelmäinen ja suutuntumaltaan jopa öljyinen viini on maultaan tiivis tarjoillen aprikoosia, kypsää omenaa, mehiläisvahaa sekä suolaista mineraalisuutta. Täyteläistä hedelmäisyyttä ja varsin runsasta alkoholia kannattelevat uljaat hapot tekevät kokonaisuudesta tyylikkään tasapainoisen. Upea viini, joka saa gastronomin mielikuvituksen laukkaamaan; kampasimpukat, sashimi, loimulohi, grillattu kesäkurpitsa.... ah mitä herkkuja!

Ranska 19,89€