Punaviini grilliruoille

punaviini grilliruoan kanssa

Mikä punaviini grilliruoan kanssa sopii?

Suomalaisen kesän parasta antia ovat valoisat illat, kiireetön yhdessäolo ja sesongin parhaista ruoista nauttiminen. Grillit kihisevät takapihoilla, mökeillä ja terasseilla, kun ulkoilusta halutaan nauttia pitkän talven jälkeen. Grilliruoka voi olla helppoa ja yksinkertaista – tai kaukaisten vieraiden saapuessa myös juhlavaa ja hienostuneilla lisukkeilla viimeisteltyä. Myös grilliviini on osa kattausta; se kruunaa juhlavan hetken, mutta voi myös olla yhtä mutkaton osa ateriaa kuin sinappi makkaran päällä. Tässä artikkelissa kerromme, mikä punaviini grilliruoan kanssa sopii lasiin.

Grillaukseen sopivia viinejä löytyy eri hintaluokista ja maista, mutta mitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa?

  • Liha/makkara?

Valitse grilliviinin täyteläisyysaste pääraaka-aineen mukaan – tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä. Jos raaka-aine on kovin rasvainen, viinin hapot toimivat hyvin kokonaisuutta keventävänä vastaparina.

  • Mausteet?

Onko kokonaisuus runsaan mausteinen? Pippurisia ja tulisia mausteita käytettäessä valitse hyvin hedelmäinen, jopa hilloinen viini. Mitä maustetumpi ruokasi on, sitä ”makeammalta” saisi viini tuntua suussa. (Muista, että makeuden kokemus syntyy myös kypsästä hedelmäisyydestä jäännössokerin lisäksi, ja vastaavasti runsas hapokkuus syö makeuden tuntumaa.) Runsaat tanniinit eivät ole mausteiden ystäviä, koska ne korostavat mausteisuutta samalla kun mausteet korostavat tanniinien kiristävää olemusta jättäen sekä viinin että ruoan aromit taustalle.

  • Puhdasaromiset lihat

sallivat myös viinien hienostuneiden aromien osallistua makujen yhteiseen leikkiin, ja punaiseksi jätetty liha nauttii tanniineista.

  • Lisukkeet?

Muista, että myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen. Makea kastike tai marinadi (useimmat grillikastikkeet ja marinadit ovat lievän makeita) nauttivat vastaavasti pyöreän hedelmäisestä viinistä, koska ruoan makeus saa viinin ”kuivumaan” suussa, ja hienostakin kuivan hapokkaasta viinistä saadaan sopimattomalla lisukkeella helposti metallinen ja kiristävä. Yrttiset tai hapokkaat lisukkeet taas nauttivat hapoista myös viinissä. Sinappeja on montaa laatua, makeita ja lempeitä tai tulisen voimakkaita. Onko se keskeinen makuelementti ruoassasi? Perunat puolestaan neutralisoivat kokonaisuutta ja vaativat vähemmän voimaa viiniltä. Vihreät tuoreet kasvikset ovat perusmaultaan kitkeriä, mutta suolalla maustaminen (tai muut suolaiset elementit) sekä kypsentäminen auttavat niiden yhdistämisessä viiniin.

  • Savu ja paahtaminen?

Hiiltyneet aromit ovat perusmaultaan kitkeriä, ja kaipaavat vastapainokseen lempeitä hedelmäisiä aromeja – juuri näin makeiden grillikastikkeidenkin on määrä toimia. Tanniinit korostavat kitkeriä aromeja – vältä siis runsaan tanniinisia viinejä, jos pidät reunoilta hiiltyneestä lihasta. Savu on punaviinien kohdalla harvoin ongelma, mutta jos sekä ruoka että punaviini ovat kovin savuaromisia, saattaa savuisuus peittää muut aromit alleen. Pidä siis kohtuus kokonaisuudessa: jos toinen on runsaan savuinen, vähennä savuisuutta vastaavasti toisessa.

Entäs kalat ja kasvikset?

Valkoviinit kala- ja kasvisgrilliruoille löydät tämän artikkelin takaa

  • Tuhdille tuhtia, kevyelle kevyttä.

Suomalaiset kalat ovat sellaisenaan pääsääntöisesti herkkiä ja kevyitä, punalihaiset lohi ja nieriä hieman tuhdimpia. Suuret merikalat kuten miekkakala tai tonnikala ovat luonteeltaan runsaan lihaisia, ja ne vaativat viiniltäkin täyteläisyyttä ja voimaa. Kampasimpukka on maultaan herkkä mutta rakenteeltaan täyteläinen, kun taas pienemmät simpukat ilman kastikkeita tai kuorrutteita ovat hyvin kevyitä. Katkarapujen maku on hieman makea – niille sopivat runsaan hedelmäiset viinit. Panerointi luonnollisesti muuttaa kalan kuin kalan varsin täyttäväksi, mutta myös lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

  • Voimakkaat mausteet pitävät hedelmäisyydestä ja jäännössokerista.

Jos käytät runsaasti pippuria tai muita voimakkaita mausteita, valitse viini, jonka hedelmäisyys kantaa niiden suutuntuman yli. Kuiva, hyvin hedelmäinen viini kestää kohtuullisen maustamisen, mutta tulisuus vaatii jo hieman jäännössokeria, koska mausteet saavat viinin maistumaan todellista kuivemmalta.

  • Lisukkeet vaikuttavat kokonaisuuteen.

Kerma, runsas voi ja pähkinät nauttivat tammitetuista valkoviineistä. Yrtit ja tuoreet kasvikset kaveeraavat viinin hapokkuuden kanssa. Etenkin vihreät kasvikset ovat tuoreina kitkeriä, mutta niiden suolaaminen auttaa viinin suhteen. Jos käytät happamia lisukkeita kuten vinaigrettea tai sitruunaa, muista vastaavasti hapokkuus myös viinissä ettei ruoka ”latista” viiniä suussa. Hapokkaat viinit ryhdistävät myös rasvaiset elementit, kuten runsaasti voita ja kananmunan keltuaista sisältävät kastikkeet, juustokuorrutteet tai kermaperunat. Jos käytät makeita lisukkeita, muista makeus myös viinissä. Jotkut keitetyt kasvikset ovat luonnollisesti makeita, mutta yleensä ne toimivat kuten perunat ja ovat sellaisenaan kokonaisuutta neutralisoivia elementtejä. Kevyt, hedelmäinen ja/tai yrttinen viini toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

  • Hiiltyneet maut pehmenevät hedelmäisellä viinillä.

Hiiltynyt kalan nahka, tai ”poltetut” kevätsipulit ovat myös herkullisia, kun suosit hedelmäistä viiniä. Myös savustetut kalat sopivat hyvin kuivan mutta hedelmäisen viinin pariksi. Vältä runsaan tammitettuja viinejä, jos ruoka on hyvin savuaromista – tammen aromit korostavat savua entisestään.

  • Lisää grilliviinejä

Kaloille ja kasviruoille löydät täältä!

Grillauksen parhaat reseptit löydät tietenkin K-Ruoan sivuilta!

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

"Harmoninen, laadultaan erinomainen"

Tuttu käpyviini sopii mainiosti myös kesään! Rouhean marjainen, keskihapokas ja kuiva, mutta lämpimän täyteläinen Pinha on mainio seuralainen grillissä paahteisen pinnan saaneelle paistille tai pihville.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS

Wine Enthusiast: 94 pistettä

Espanja 13,99€
El Coto Crianza

El Coto Crianza

Espanjalaista crianzaa makkaroille

Grillikauden täsmäviini tulee Espanjasta! Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on omiaan grillikauden lihaherkkujen kyljessä ja etenkin makkaroiden kyytipoikana! Tyylikäs El Coto on Riojan alueen johtava viininvalmistaja.

Espanja 14,66€
Plan B Shiraz

Plan B Shiraz

Aussipunkkua burgereille

Pyöreä ja pehmeä punaviini, jota kelpaa nautiskella niin itsekseen kuin kesän trendikkäiden burgereiden kanssa (kokeile vaikkapa näitä Mari Moilasen burgereita karamellisoidun bbq-sipulin ja kantarellien kanssa). Maltillinen hapoiltaan ja tanniineiltaan. Innovatiivinen ja nuorekas Plan B! -viinitalo pääsi australialaisen viinioppaan Halliday Wine Companionin 2020 Top 10 -listalle ”mustana hevosena” hienon menestyksensä ansiosta. Plan B! - viinit ovat tunnettuja maailman ympäri hyvästä hinta-laatusuhteestaan ja selkeästä makuprofiilistaan – myös suomalaiset ovat tämän huomanneet!

Australia 14,98€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Grillivartaille

Kun vartaissa on Välimeren makuja kuten valkosipulilla marinoitua lammasta, halloumia ja kasviksia, on rustiikki ja soivan rehevä Zenato Valpolicella nappivalinta.

Italia 15,48€
Pradorey Adaro Organic

Pradorey Adaro Organic

Erinomaisen hinta-laatusuhteen grilliviini

Perhetilan uniikki 100 % Tempranillo tulee korkealta Ribera del Duerosta, Duero-joen varrelta. Se on tyylikäs, samettisen tanniininen, intensiivinen, hedelmäinen ja raikas. Tumman kirsikanpunaisessa, runsaan hedelmäisessä viinissä lisäksi vaniljan ja lakritsin aromeja pitkän tynnyrikypsytyksensä ansiosta. Samettiset tanniinit sekä vaniljan ja lakritsin aromit luovat laadukkaan ja miellyttävän kokonaisuuden. 

Salgüeron perhetilan uniikki 100 % Tempranillo valittiin HS:n viikon viiniksi kesällä 2022 ja sai ylistystä hinta–laatu-suhteestaan.

Espanja 19,99€
Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Lirac

Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Lirac

Biodynaaminen artesaanipunaviini

Biodynaamisen perhetilan artesaanipunaviini kuuluisalta Lirac cru-alueelta Etelä-Rhonesta. Vielä nuorekkaan ja keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on tummanpuhuva: siitä voi aistia mm. luumua, kirsikkaa, mustaherukkaa, syrah’lle ominaista tuhkaa ja luonnollisesta malolaktisesta käymisestä kielivää jugurttia. Suussa se on kuiva, reippaan hapokas, rouhean tummamarjainen ja tiivis. Tarttuvat tanniinit kutsuvat ruokaa yhdessä pitkän, kaunista ikääntymistä lupaavan loppumaun viipyillessä. Nautittavissa nyt tai 10 vuoden kuluttua!

Kokeile viinin kanssa munakoisopaistosta, yrttisiä lisukkeita ja lampaankaretta. 

Ranska 23,90€