Vaaleanpunaisten viinien voittokulku: Opi roseeviinistä!

roseeviini

Haussa paras roseeviini kevääseen ja alkavaan kesään?

Mitä yhteistä on termeillä blush, blanc de pinot noir, cabernet blanc, chiaretto, clairet, clarete, pink, rosado, rosato, vin gris, white zinfandel, weissherbst, rotling ja schillerwein? –Kaikki viittaavat viiniin, jonka väri on jotain valko- ja punaviinin väliltä; viiniin, jossa marjainen tuoreus ja raikkaus yhdistyvät valkoviinejä täyteläisempään suutuntumaan ja joskus myös maltillisiin tanniineihin. Kansainvälisesti yhtenäisin nimitys näille lohenpunaisesta sipulinkuoreen ja pinkkiin vivahtaville viineille on ranskalainen sana rosé, (suomeksi ”punattu”).

Tutustu roseeviiniin alla olevassa artikkelissa tai nappaa mukaasi kevään paras roseeviini alta!

Roseeviinien globaali suosio on kasvanut 2000-luvulla suorastaan ilmiömäisesti. Rosé Wine World Trackingin tilastot paljastavat, että vuosien 2002 ja 2018 välillä niiden myynti kasvoi huikeat 40%, ja että roseeviinien osuus kaikesta kulutetusta viinistä on suurempi kuin koskaan aiemmin tilastoidussa historiassa. Myös suomalaisten innostuksen erityyppisiin roseeviineihin voi havaita jo katselemalla Alkon hyllyjen edelleen lisääntyvää roseeviinien kokoelmaa.

2000-luvulle tultaessa roseeviinejä ei juurikaan arvostettu: niitä pidettiin edullisina lipittelyviineinä, joita erityisesti naisten ajateltiin nauttivan kesäkuumalla. Tämä mielikuva on muuttunut. Toki myös nk. pöytäviiniroseita valmistetaan edelleen runsaasti, mutta globaalisti ajatellen roseeviinien laatu – erityisesti laadullinen kirjo – on kasvanut. Myös uuden maailman roseet ovat saavuttaneet suosiota erityisesti nuorten viininystävien keskuudessa.

Alla näkyvistä Rosé Wine World Trackingin kuvista voi tarkastella roseeviinien tuotantoa määrällisesti ja laadullisesti. Pähkinänkuoressa Ranska johtaa laadussa kun taas Espanja määrässä. Hieman paradoksaalisesti ranskalaiset kuitenkin kuluttavat edullisia roseeviinejä, kun taas Yhdysvalloissa ja Briteissä kukkaroiden nyörit höltyvät myös pinkkien viinien edessä.

Rose kaavio 1Rose kaavio 2

Roseeviinien valmistus

Roseeviini on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, eikä se vaadi valmistajaltaan kalliita kypsytysastioita tai -tiloja. Roseeviinin hinta ja laatu vaihtelevat kuitenkin suuresti kasvupaikan ja sadon laadun mukaan. Laadukkaat rypäleet vaativat työtä tarhalla: mm. satoa on rajoitettava joskus runsaastikin tiiviin aromikkaan mehun tuottamiseksi, ja tämä tuntuu premiumviinien hinnoissa.

Koska väriä sisältävät yhdisteet, antosyaniinit ja fenolit sijaitsevat rypäleen kuoressa sekä sen lähellä, kevyen murskauksen jälkeen rypäleistä valuu aina ensin kirkasta mehua. Jos mehun ei anneta levätä lainkaan kuorikontaktissa, voidaan valmistaa blanc de noir –viini, ”valkoista mustista”.  Jos rypäleitä lisäksi puristetaan, osa kuoren läheistä rypälelihaa luovuttaa myös mehuaan ja viini värjäytyy hiukan, lajikkeesta ja puristuksen asteesta riippuen. Jos kuoret jätetään puristuksen jälkeen kontaktiin rypälemehun kanssa, mehu alkaa värjäytyä voimakkaammin. Samalla saadaan uutettua mehuun muita kuorien sisältämiä ainesosia.

Suurin osa nykypäivän roseeviineistä valmistetaan pelkästään punaisista rypäleistä. Valmiiden valko- ja punaviinien sekoitus on itseasiassa EU:ssa kielletty laadun turvaamiseksi. (Poikkeuksena Champagne, jossa lopputuotteen ominaisuuksiin vaikuttavat olennaisemmin muut valmistuksen vaiheet.) Roséviineistä vaaleimmat, Loiren vin gris ja Kalifornian blush-viinit (kuten 1980-luvun makeahkot hittituotteet white zinfandel, white grenache ja cabernet blanc) valmistetaan puristamalla tummat rypäleet ja käyttämällä ne ilman kuorikontaktia hyvin kalpean punertaviksi viineiksi. Myös Marokossa tuotetaan suosittuja supermarketti-vin gris-viinejä.

Yleisin tapa on kuitenkin uuttaa kuoria haluttuun pisteeseen saakka, valuttaa hieman värjäytynyt mehu uuteen astiaan ja käyttää se valmiiksi viiniksi. Menetelmää kutsutaan nimillä bleeding (engl.), saignee (ransk.) ja sangrado (esp.). Joskus rosé valmistetaan myös punaviinin valmistuksen ”sivutuotteena”: Punaiset rypäleet alkavat alkoholikäymisen kuorikontaktissa (kuten punaviinin valmistuksessa aina), mutta halutussa vaiheessa osa värjäytynyttä mehua valutetaan erilleen ja käytetäänkin loppuun roséviiniksi. Myös kuorikontaktiin jätetty mehu käy loppuun – entistä tummemmaksi, muhkeaksi punaviiniksi, onhan kuorien osuus jäljelle jääneessä mehussa saatu näin erityisen suureksi.

Roseeviinien tyylien kirjo

Suurin osa ranskalaisista roseista valmistetaan Provencessa, Languedoc-Roussillonissa ja Etelä-Rhonessa. Pääasiassa Grenache- ja Cincault-rypäleistä valmistetut rosét ovat kuivia ja raikkaita, kevyitä ja aromeiltaan ”kesäisen” marjaisia. Parhaimmat gastronomiset rosét ovat intensiivisempiä sekä täyteläisempiä, ja niissä tuntuvat punaviineistä tutut tanniinit. Myös Loiressa tuotetaan erityylisiä rosé de loireja kuivasta makeaan. Rosé d’Anjou sekä arvostettu cabernet d’Anjou ovat hyviä esimerkkejä laatueroista samalla alueella.

Espanjalaiset kutsuvat vaaleampia tyylejään rosadoksi, tummempia clareteksi. Italiassa vaaleampien rosatojen ja tummempien chiarettojen kulutus ei yllä muun eteläisen Euroopan tasolle, mutta erityisesti Pohjois-Italiassa tuotetaan varsin laadukkaita gastronomisia roséita.

Saksalaisia roséita kutsutaan virallisilla nimillä Weissherbst, Rotling, ja Württembergissä Schillerwein, jonka erikoisuus on käyttää punaiset ja valkoiset rypäleet yhdessä viiniksi. Myös Sveitsissä voi törmätä Schillerweiniin, siellä rypäleiden on lisäksi tultava samalta tarhalta, eli sekoitus on tavallaan syntynyt jo istutuksen yhteydessä.

Uusi maailma ei juurikaan tuottanut roséviinejä ennen 2000-lukua, mutta globaalin kulutuksen kasvaessa erityisesti Chile on innostanut muitakin maita innovaatioillaan. Australiasta löytyy rohkeita syvänvärisiä roséita, ja Etelä-Afrikassa (jossa valko- ja punaviinejä saa sekoittaa keskenään) on blanc de noiriksi kutsuttujen, ainoastaan punaisista lajikkeista valmistettujen viinien nouseva trendi.

Kupliva maailma muuttuu – joko olet maistanut rosé proseccoa?

Pinkit kuplat ovat oma lukunsa, ja myös niiden suosio on kasvanut jopa siihen saakka, että roseecava ja portugalilaiset myyntitykit Mateus ja Lancerns ovat saaneet uuden kilpailijan: rosé proseccon. Lakimuutoksen ansiosta syksyn 2020 sadosta on vihdoin saanut valmistaa proseccoa, jossa vaaleaa Glera-lajiketta täydentää tumma Pinot Nero aina sallittuun 15% saakka. Suomeen onkin saapunut useita ilahduttavia uutuuksia!

Roseeviinien maailma muuttuu ja monipuolistuu kysynnän kasvaessa. Koska rosee on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ja koska sen kulutus liittyy vahvasti kevääseen ja kesään myös pakkausten osalta nähdään uusia trendejä. Lasin rahtaaminen merten yli ei ole kovin ympäristöystävällistä, joten esimerkiksi kevyet pussit on otettu ilolla vastaan – kulkevathan ne kätevästi vaikka veneeseen ja piknikille!

Rohkeasti roseeta ruoalle!

Roseeviini on paikallaan paitsi raikastavana marjaisena juomana kuumana kesäiltana, myös ruokapöydässä: Kylmät liha-alkupalat kuten carpaccio ja tar tar ryhdikkään kuivan rosén kanssa ovat upea illan aloitus. Älä epäröi kokeilla tummempia versioita myöskään kana- ja possuruokien kumppanina! Kevyemmät versiot toimivat hyvin kalojen ja kesäisten salaattien kanssa, ja erityisesti hedelmäiset rosét nauttivat äyriäisistä. Jäännössokeri sallii mausteisuuttakin esimerkiksi grillatessa kasviksia ja kanaa. Rosésamppanja on klassinen yhdistelmä hummerille, ja makeat kuplivat rosét nautitaan perinteisesti suolaisten mausteisten(kin) makkaroiden, ilmakuivattujen kinkkujen, kovien kypsytettyjen juustojen ja muiden voimakkaiden alkupalojen kanssa.

Valitse alta paras roseeviini juuri sinulle! 

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen, DipWSET, Master of Wine opiskelija

Lasissa -osiossa lisää viiniaiheisia artikkeleita, ruoan ja viinin yhdistämistä, sekä mielenkiintoisia tarinoita viinistä ja sen vierestä!

K-Ruoan sivuilta puolestaan herkullisia kesäpiknik-reseptejä roseeviinin kylkeen!

Suositukset

Calvet Rosé 1.5l viinipussi

Calvet Rosé 1.5l viinipussi

Piknikrose

Kaunis hento vaaleanpunainen väri. Hedelmäinen, kuiva, raikas ja tasapainoinen rosee. Sopii nautittavaksi sellaisenaan, grillattujen kalaruokien, äyriäisten ja salaattien kanssa.

Ranska 17,98€
Black Tower Rosé 1.5 l

Black Tower Rosé 1.5 l

Piknikrose

Suomen suosituimman saksalaisen viiniperheen Black Towerin uusin tulokas saapuu Suomeen viinipussissa! Tämä upean raikas, kuiva ja veden kielelle nostattava roseeviini on eloisa keväinen tuulahdus: hentoa eksoottista hedelmäisyyttä sekä marjaisuutta vadelmien ja mansikoiden muodossa. Roseeviini pariutuu kauniisti kevyiden kanaruokien, merenelävien ja salaattien kanssa.

Saksa 19,89€
Domaine Montrose Pinknik Rosé

Domaine Montrose Pinknik Rosé

Piknikrose

Domaine Montrosen valloittava klassinen rosee tyylikkäässä 1,5 litran hanapakkauksessa. Jokaisen noutopöydän ja piknikviltin kaunistus, jota kehtaa viedä tuomisena juhliin tai tarjoilla äitienpäivälounaalla ja valmistujaisten noutopöydän juomana.

Ranska 20,98€
Zenato Rosé San Benedetto

Zenato Rosé San Benedetto

Ruokarose

Rinnetarhoilta Gardan yläpuolelta poimitut Rondinella-rypäleet takaavat raikkaan hapokkuuden ja viehättävän tasapainoisen maun, joka sopii erityisen hyvin sitruunalla kruunatuille kesäisille kalaherkuille.

Italia 12,98€
Tons de Duorum Rosé

Tons de Duorum Rosé

Ruokarose

Ihastuttava roseeviini seurusteluun, salaateille tai aasialaiselle ruoalle Portugalin Dourosta. Aromimaailmaa hallitsevat punaiset marjat ja suussa viini tarjoilee tasapainoista, hapokasta ja pitkää makumaailmaa.

Portugali 14,68€
Roubine La Vie en Rosé

Roubine La Vie en Rosé

Ruokarose

Château Roubine on paitsi yksi Ranskan vanhimmista viinitiloista myös yksi niistä 23:sta, jotka vuonna 1955 ylennettiin Côtes des Provencen viinialueen ”Cru Classéeksi”. Tyylikäs roseeviini on loistava aperitiivi hyvin viilennettynä mutta erinomainen kumppani myös runsaille kaloille, kanalle, suolaisille kinkuille ja bouillabaisselle.

Ranska 17,79€
Calvet Murmure de Rosé

Calvet Murmure de Rosé

Seurustelurose

Lämmin kesäilta, hyvät ystävät ja tämä rosee. Tästä jää muistoja pitkälle tulevaisuuteen. Sopii erittäin hyvin grillatun kalan ja muiden kesäruokien kumppaniksi.

Ranska 14,49€
Gancia Prosecco DOC Rosé

Gancia Prosecco DOC Rosé

Seurustelurose

Italian vanhimman kuohuviinituottajan Gancian trendikäs Rosé Prosecco näyttävässä pullossa! Raikkaan hedelmäinen, aromaattinen ja hienostunut Gancia Rosé Prosecco maistuu sellaisenaan juhlajuomana. Jos kuitenkin kaivataan ruokaa seuralaiseksi, kannattaa suositella kevyitä kalaruokia ja alkupaloja!

Vinkki! Gancia Rosé Proseccosta valmistuu myös helppoja viinidrinkkejä, katso reseptit!

Italia 13,90€
Tormaresca Calafuria

Tormaresca Calafuria

Seurustelurose

Negroamaro rypäleistä valmistettu runsastuoksuinen, intensiivisen hedelmäinen ja herkullisen kukkea viini tulvillaan kesäisiä tuoksuja ja aromeja. Antinorin viiniperheen tuottama viini on ainoa italialainen roseeviini Wine Spectator TOP-100 Wines -listalla.

Italia 17,98€