Parhaat jouluviinit
Viini kruunaa joulupöydän - parhaat jouluviinit 2023 tulevat tässä
Viinin tulo suomalaiseen joulupöytään antoi odottaa itseään viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Tänä päivänä yhä useammalla jouluaterialla on tarjolla viiniä, vaikka sen sopivuudesta sekalaisista aineksista koostuvan jouluateriamme kanssa saatetaan olla montaa mieltä. Oikein valittu viini on jouluaterialla kuin kotonaan, ja joulu on hyvä syy myös panostaa laatuun ja hankkia ehkä vähän hinnakkaampia juomia. Eikä kannata unohtaa, että pullollinen hyvää viiniä on viininystävälle aina tervetullut joululahja! Kurkkaa alta parhaat jouluviinit 2023 vuodelle.
Joulupöydän kylmien kalaruokien ja muiden alkupalojen kanssa maistuu parhaiten valkoviini, jopa puolikuiva. Juhlan kunniaksi valitaan laadukas, raikkaan hedelmäinen ja mineraalinen, suutuntumaltaan monivivahteinen ja sopivasti hapokas viini, joka pärjää monenlaisten makujen kanssa.
Sen jälkeen nostetaan kinkku lisäkkeineen pöytään. Seurakseen se halajaa vähätanniinista, ei turhan tuhtia, kypsää, mutta ei liian hillomaisen makeaa punaviiniä. Marjainen täyteläisyys ja sopivasti viinille ryhtiä antava hapokkuus täydentävät makunautinnon.
Kinkku ei kuitenkaan kuulu jokaisen perheen jouluun, vaan monessa pöydässä tarjoillaan punaista lihaa, usein riistaa. Silloin tarvitaan seuraksi hieman rehevämpää punaviiniä, jolle on tunnusomaista tuoksun ja maun runsaus ja jämäkkä rakenne. Mukavasti tammitettu ja aromikkaan hedelmäinen, ryhdikäs valkoviini on hyvä valinta kalkkunan ja kinkun seuraksi niille, jotka eivät välitä punaviinistä.
Sitten onkin jo aika aterian lopulliselle huipennukselle; jälkiruoalle ja portviinille. Joulu on portviinin kulta-aikaa: portviini kun sopii jälkiruokien lisäksi myös juustoille ja pukinkonttiin. Mausteiset kakut ja leivonnaiset, marjaiset jälkiruoat ja tummasuklaa kaikissa muodoissaan ja suolaiset juustot ovat oivallisia portviinin seuralaisia.
K-Ruoan sivuilta kannattaa käydä nappaamassa inspiraatiota omaan joulupöytään - Nämä 4 joulumenuta vievät kielen mennessään!
Listalla Suomen suosituin italialainen kuohuviini, palkittu crémant, edullinen laatusamppanja, suomalaisten suosikkicava ja muutama muu ylläri!
Lahjaideat vähissä? TOP6 Joululahjaviinit
Etkö taaskaan keksi mitään lahjaksi? Mitäpä jos antaisit tänä vuonna joululahjaksi pullon viiniä? Viinipostilta joululahjaviini jokaisen lahjansaajan makuun! Katso lahjaksi soveltuvat viinit täältä!
Suositukset
Raimat Albariño Saira Organic
Kalapöytä: Äyriäiset, sinisimpukat ja jättikatkaravun pyrstöt
Raikkaan mineraalinen Raimat Albariño Saira Organic on pirteä 100 % luomu-Albariño Kataloniasta. Sen raikkaan trooppinen aromikkuus toimii mainiosti merenelävien ja kalapöydän antimien kanssa. Saira on myös Alkon ainoa luomu Albariño pullossa ja myös hinta-laatusuhteeltaan Alkon parhaimpia Albariñoja.
⭐⭐⭐, Laadukas ja hyvin tehty, EDULLINEN OSTOS -Viinilehti
Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo
Kalapöytä: Graavisiika ja kalatartar
Marlborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980- luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Nau Mai on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Upea kokonaisuus, jonka jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvignon blanc kalapöytään!
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, LÖYTÖ -Viinilehti
Zenato Lugana San Benedetto
Kalapöytä: Runsaat kalaruoat, kuten lohi ja nieriä
Gardajärven eteläpuolelta tuleva keskitäyteläinen, kuiva, heleän hedelmäinen viini, jonka maku on melko runsas, mineraalisuuden ja hennon hunajaisuuden sävyttämä. Tuoksusta voi aistia sitrushedelmiä, hunajamelonia ja kukkaisuutta. Suutuntuma on lavea ja jälkimaussa on pähkinäisiä sävyjä. Ruokasuosituksena paistetut runsaat kalaruoat, esimerkiksi lohi ja nieriä. Sopii mainiosti myös runsaiden pastaruokien, vaalean lihan, parsan ja maa-artisokkakeiton kera.
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, LÖYTÖ -Viinilehti
El Coto Crianza
Kinkulle
Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on loistava kumppani joulupöydän kinkulle. Rubiininpunaisen punaviinin tuoksusta voi aistia hapankirsikkaa, karpaloa, puolukkaa, mausteita ja paahteisuutta. Maultaan se on kuiva, hapokas ja pehmeän tanniininen.
Tyylikäs El Coto on Riojan alueen johtava viininvalmistaja.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kinkulle
Rhônelainen klassikko ja monipuolinen viini, joka lämmittää talvisena iltana, sopii joulukinkun pariksi tai siivittää upeasti pataruokia. Täyteläinen ja mehevä maku, jossa kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat rakenteeseen ryhtiä. Miellyttävän aromaattinen ja suuntäyttävä viini, jonka jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus, maanläheiset ja mausteiset aromit. Viinin laatu perustuu tarkoin valittuihin rypäleisiin Etelä-Rhônen eri tarhoilta ja pitkään, noin 1,5 vuoden kypsytykseen isoissa tammitynnyreissä.
⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, EDULLINEN OSTOS -Viinilehti
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Kinkulle
Engelin erittäin viehättävä ja intensiivinen Koillis-Ranskassa tuotettu orgaaninen ja vegaaninen luomuviini. Aistittavissa tyylikästä ja hillittyä puuta, raikasta kirsikkahilloa, pähkinää sekä ripaus nahkaa. Kestää kypsytystä pullossa jopa 15 vuotta.
Calvet Sauternes Réserve du Ciron 0.375 l
Jälkiruoat ja juustot: Sinihomejuuston kaveri
Kullankeltaisen jälkiruokaviinin tuoksu on hedelmäinen, mausteinen ja aromikas. Maultaan se on lempeän makea ja hapokas. Aistittavissa kiteytynyttä mandariinia, aprikoosihilloa ja sitrushedelmiä, joiden hyvä happamuus tasapainottaa rypäleiden omaa sokeripitoisuutta. Nautitaan sellaisenaan, jälkiruokien tai sinihomejuuston kera. Oiva pari myös maksapateen tai roquefort-juuston kaveriksi.
Graham's Late Bottled Vintage Port
Jälkiruoat ja juustot: Suklaalle ja juustoille
Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’. Tämä klassinen portviini tuoksuu voimakkaan hedelmäiseltä ja miellyttävän mausteiselta. Makumaailma jatkaa tuoksun aromeilla; kirsikkaa, karhunvatukkaa, luumua sekä makeaa hedelmäisyyttä. Klassinen yhdistelmä juustojen ja suklaisten jälkiruokien kanssa
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Juustoille
Herkullisin juhla-ateria päättyy Amaroneen. Kuivatuista rypäleistä valmistetun viinin rusinainen, viikunainen ja tumman kirsikkainen makumaailma kaipaa parikseen vain laadukasta juustoa makean viikunahillon kera tai palaa suklaata. Zenato Amaronen rypäleet tulevat Costalungan rinnetarhoilta, jossa köynnösten juuret hakevat mineraalit ja maun syvemmältä maaperästä, tehden viinin mausta runsaamman ja tiiviimmän.
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini -Viinilehti
Raimat Albariño Saira Organic
Kalapöytä: Äyriäiset, sinisimpukat ja jättikatkaravun pyrstöt
Raikkaan mineraalinen Raimat Albariño Saira Organic on pirteä 100 % luomu-Albariño Kataloniasta. Sen raikkaan trooppinen aromikkuus toimii mainiosti merenelävien ja kalapöydän antimien kanssa. Saira on myös Alkon ainoa luomu Albariño pullossa ja myös hinta-laatusuhteeltaan Alkon parhaimpia Albariñoja.
⭐⭐⭐, Laadukas ja hyvin tehty, EDULLINEN OSTOS -Viinilehti
Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo
Kalapöytä: Graavisiika ja kalatartar
Marlborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980- luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Nau Mai on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Upea kokonaisuus, jonka jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvignon blanc kalapöytään!
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, LÖYTÖ -Viinilehti
Zenato Lugana San Benedetto
Kalapöytä: Runsaat kalaruoat, kuten lohi ja nieriä
Gardajärven eteläpuolelta tuleva keskitäyteläinen, kuiva, heleän hedelmäinen viini, jonka maku on melko runsas, mineraalisuuden ja hennon hunajaisuuden sävyttämä. Tuoksusta voi aistia sitrushedelmiä, hunajamelonia ja kukkaisuutta. Suutuntuma on lavea ja jälkimaussa on pähkinäisiä sävyjä. Ruokasuosituksena paistetut runsaat kalaruoat, esimerkiksi lohi ja nieriä. Sopii mainiosti myös runsaiden pastaruokien, vaalean lihan, parsan ja maa-artisokkakeiton kera.
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, LÖYTÖ -Viinilehti
El Coto Crianza
Kinkulle
Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on loistava kumppani joulupöydän kinkulle. Rubiininpunaisen punaviinin tuoksusta voi aistia hapankirsikkaa, karpaloa, puolukkaa, mausteita ja paahteisuutta. Maultaan se on kuiva, hapokas ja pehmeän tanniininen.
Tyylikäs El Coto on Riojan alueen johtava viininvalmistaja.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kinkulle
Rhônelainen klassikko ja monipuolinen viini, joka lämmittää talvisena iltana, sopii joulukinkun pariksi tai siivittää upeasti pataruokia. Täyteläinen ja mehevä maku, jossa kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat rakenteeseen ryhtiä. Miellyttävän aromaattinen ja suuntäyttävä viini, jonka jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus, maanläheiset ja mausteiset aromit. Viinin laatu perustuu tarkoin valittuihin rypäleisiin Etelä-Rhônen eri tarhoilta ja pitkään, noin 1,5 vuoden kypsytykseen isoissa tammitynnyreissä.
⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, EDULLINEN OSTOS -Viinilehti
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Kinkulle
Engelin erittäin viehättävä ja intensiivinen Koillis-Ranskassa tuotettu orgaaninen ja vegaaninen luomuviini. Aistittavissa tyylikästä ja hillittyä puuta, raikasta kirsikkahilloa, pähkinää sekä ripaus nahkaa. Kestää kypsytystä pullossa jopa 15 vuotta.
Calvet Sauternes Réserve du Ciron 0.375 l
Jälkiruoat ja juustot: Sinihomejuuston kaveri
Kullankeltaisen jälkiruokaviinin tuoksu on hedelmäinen, mausteinen ja aromikas. Maultaan se on lempeän makea ja hapokas. Aistittavissa kiteytynyttä mandariinia, aprikoosihilloa ja sitrushedelmiä, joiden hyvä happamuus tasapainottaa rypäleiden omaa sokeripitoisuutta. Nautitaan sellaisenaan, jälkiruokien tai sinihomejuuston kera. Oiva pari myös maksapateen tai roquefort-juuston kaveriksi.
Graham's Late Bottled Vintage Port
Jälkiruoat ja juustot: Suklaalle ja juustoille
Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’. Tämä klassinen portviini tuoksuu voimakkaan hedelmäiseltä ja miellyttävän mausteiselta. Makumaailma jatkaa tuoksun aromeilla; kirsikkaa, karhunvatukkaa, luumua sekä makeaa hedelmäisyyttä. Klassinen yhdistelmä juustojen ja suklaisten jälkiruokien kanssa
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Juustoille
Herkullisin juhla-ateria päättyy Amaroneen. Kuivatuista rypäleistä valmistetun viinin rusinainen, viikunainen ja tumman kirsikkainen makumaailma kaipaa parikseen vain laadukasta juustoa makean viikunahillon kera tai palaa suklaata. Zenato Amaronen rypäleet tulevat Costalungan rinnetarhoilta, jossa köynnösten juuret hakevat mineraalit ja maun syvemmältä maaperästä, tehden viinin mausta runsaamman ja tiiviimmän.
⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini -Viinilehti