Parhaat jouluviinit

Viini kruunaa joulupöydän - parhaat jouluviinit 2022 tulevat tässä
Viinin tulo suomalaiseen joulupöytään antoi odottaa itseään viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Tänä päivänä yhä useammalla jouluaterialla on tarjolla viiniä, vaikka sen sopivuudesta sekalaisista aineksista koostuvan jouluateriamme kanssa saatetaan olla montaa mieltä. Oikein valittu viini on jouluaterialla kuin kotonaan, ja joulu on hyvä syy myös panostaa laatuun ja hankkia ehkä vähän hinnakkaampia juomia. Eikä kannata unohtaa, että pullollinen hyvää viiniä on viininystävälle aina tervetullut joululahja! Kurkkaa alta parhaat jouluviinit.
Joulupöydän kylmien kalaruokien ja muiden alkupalojen kanssa maistuu parhaiten valkoviini, jopa puolikuiva. Juhlan kunniaksi valitaan laadukas, raikkaan hedelmäinen ja mineraalinen, suutuntumaltaan monivivahteinen ja sopivasti hapokas viini, joka pärjää monenlaisten makujen kanssa.
Sen jälkeen nostetaan kinkku lisäkkeineen pöytään. Seurakseen se halajaa vähätanniinista, ei turhan tuhtia, kypsää, mutta ei liian hillomaisen makeaa punaviiniä. Marjainen täyteläisyys ja sopivasti viinille ryhtiä antava hapokkuus täydentävät makunautinnon.
Kinkku ei kuitenkaan kuulu jokaisen perheen jouluun, vaan monessa pöydässä tarjoillaan punaista lihaa, usein riistaa. Silloin tarvitaan seuraksi hieman rehevämpää punaviiniä, jolle on tunnusomaista tuoksun ja maun runsaus ja jämäkkä rakenne. Mukavasti tammitettu ja aromikkaan hedelmäinen, ryhdikäs valkoviini on hyvä valinta kalkkunan ja kinkun seuraksi niille, jotka eivät välitä punaviinistä.
Sitten onkin jo aika aterian lopulliselle huipennukselle; jälkiruoalle ja portviinille. Joulu on portviinin kulta-aikaa: portviini kun sopii jälkiruokien lisäksi myös juustoille ja pukinkonttiin. Mausteiset kakut ja leivonnaiset, marjaiset jälkiruoat ja tummasuklaa kaikissa muodoissaan ja suolaiset juustot ovat oivallisia portviinin seuralaisia.
K-Ruoan sivuilta kannattaa käydä nappaamassa inspiraatiota omaan joulupöytään - Nämä 4 joulumenuta vievät kielen mennessään!
Listalla Suomen suosituin italialainen kuohuviini, palkittu crémant, edullinen laatusamppanja, suomalaisten suosikkicava ja muutama muu ylläri!
Lahjaideat vähissä? TOP6 Joululahjaviinit
Etkö taaskaan keksi mitään lahjaksi? Mitäpä jos antaisit tänä vuonna joululahjaksi pullon viiniä? Viinipostilta joululahjaviini jokaisen lahjansaajan makuun! Katso lahjaksi soveltuvat viinit täältä!
Suositukset
Nau Mai Sauvignon Blanc
Kalapöytään
Malborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Nau Mai on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Upea kokonaisuus, jonka jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvignon blanc foliokalalle, yrteille, vuohenjuustosalaatille ja kalatartarille!
Prinz Von Hessen Riesling Feinherb
Kalapöytään
Prinz von Hessenin viinitaloa johtaa Hessenin maakreivi Donatus von Hessen. Hänen isoisoisänsä, Hessenin maakreivi Friedrich Karl valittiin Suomen kuninkaaksi 1918, mutta ei koskaan astunut virkaansa. Talon puhdaspiirteinen ja puolikuiva Riesling löytää täydellisimmän parinsa aavistuksen makeasta saaristolaisleivästä ja limegraavatusta siiasta.
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kinkulle
Rhônelainen klassikko ja monipuolinen viini, joka lämmittää talvisena iltana tai siivittää upeasti pataruokia. Täyteläinen ja mehevä maku, jossa kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat rakenteeseen ryhtiä. Miellyttävän aromaattinen ja suuntäyttävä viini, jonka jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus, maanläheiset ja mausteiset aromit.
Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour
Kinkulle
Burgundin suurimman Grand Cru -huipputuottajan Louis Latourin tinkimätöntä eleganssia vuoden isoimpiin juhliin. Tässä tumman rubiininpunaisessa, täyteläisessä ja silkkisen keskitanniinisessa viinissä maistuu raikas mustaherukka, karpalo sekä kevyitä yrttien ja lakritsin vivahteita. Kepeät hapot tasapainottavat viinin maun pehmeäksi ja marjaiseksi.
Calvet Sauternes Réserve du Ciron 0.375 l
Makeille jälkiruoille
Kullankeltaisen jälkiruokaviinin tuoksu on hedelmäinen, mausteinen ja aromikas. Maultaan se on lempeän makea ja hapokas. Aistittavissa kiteytynyttä mandariinia, aprikoosihilloa ja sitrushedelmiä, joiden hyvä happamuus tasapainottaa rypäleiden omaa sokeripitoisuutta. Nautitaan sellaisenaan, jälkiruokien tai sinihomejuuston kera. Oiva pari myös maksapateen tai roquefort-juuston kaveriksi.
Graham's Late Bottled Vintage Port 2017
Makeille jälkiruoille
Six Grapes on yksi Graham’sin vanhimmista portviinimerkeistä. Nimi ja etiketin kuva viittaavat vanhaan tapaan merkitä tynnyrit kellarissa viinin laadun mukaan piirtämällä tynnyrin päätyyn rypäleterttuja – parhaat tynnyrit saivat kuusi terttua! Makean täyteläinen, runsas ja kypsän luumuinen sekä kirsikkainen port löytää parinsa täyteläisistä suklaajälkiruoista ja voimakkaista juustoista.
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Juustoille
Herkullisin juhla-ateria päättyy Amaroneen. Kuivatuista rypäleistä valmistetun viinin rusinainen, viikunainen ja tumman kirsikkainen makumaailma kaipaa parikseen vain laadukasta juustoa tai palaa suklaata. Zenato Amaronen rypäleet tulevat Costalungan rinnetarhoilta, jossa köynnösten juuret hakevat mineraalit ja maun syvemmältä maaperästä, tehden viinin mausta runsaamman ja tiiviimmän.


Nau Mai Sauvignon Blanc
Kalapöytään
Malborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Nau Mai on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen. Upea kokonaisuus, jonka jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvignon blanc foliokalalle, yrteille, vuohenjuustosalaatille ja kalatartarille!

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb
Kalapöytään
Prinz von Hessenin viinitaloa johtaa Hessenin maakreivi Donatus von Hessen. Hänen isoisoisänsä, Hessenin maakreivi Friedrich Karl valittiin Suomen kuninkaaksi 1918, mutta ei koskaan astunut virkaansa. Talon puhdaspiirteinen ja puolikuiva Riesling löytää täydellisimmän parinsa aavistuksen makeasta saaristolaisleivästä ja limegraavatusta siiasta.


E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Kinkulle
Rhônelainen klassikko ja monipuolinen viini, joka lämmittää talvisena iltana tai siivittää upeasti pataruokia. Täyteläinen ja mehevä maku, jossa kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat rakenteeseen ryhtiä. Miellyttävän aromaattinen ja suuntäyttävä viini, jonka jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus, maanläheiset ja mausteiset aromit.

Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour
Kinkulle
Burgundin suurimman Grand Cru -huipputuottajan Louis Latourin tinkimätöntä eleganssia vuoden isoimpiin juhliin. Tässä tumman rubiininpunaisessa, täyteläisessä ja silkkisen keskitanniinisessa viinissä maistuu raikas mustaherukka, karpalo sekä kevyitä yrttien ja lakritsin vivahteita. Kepeät hapot tasapainottavat viinin maun pehmeäksi ja marjaiseksi.

Calvet Sauternes Réserve du Ciron 0.375 l
Makeille jälkiruoille
Kullankeltaisen jälkiruokaviinin tuoksu on hedelmäinen, mausteinen ja aromikas. Maultaan se on lempeän makea ja hapokas. Aistittavissa kiteytynyttä mandariinia, aprikoosihilloa ja sitrushedelmiä, joiden hyvä happamuus tasapainottaa rypäleiden omaa sokeripitoisuutta. Nautitaan sellaisenaan, jälkiruokien tai sinihomejuuston kera. Oiva pari myös maksapateen tai roquefort-juuston kaveriksi.

Graham's Late Bottled Vintage Port 2017
Makeille jälkiruoille
Six Grapes on yksi Graham’sin vanhimmista portviinimerkeistä. Nimi ja etiketin kuva viittaavat vanhaan tapaan merkitä tynnyrit kellarissa viinin laadun mukaan piirtämällä tynnyrin päätyyn rypäleterttuja – parhaat tynnyrit saivat kuusi terttua! Makean täyteläinen, runsas ja kypsän luumuinen sekä kirsikkainen port löytää parinsa täyteläisistä suklaajälkiruoista ja voimakkaista juustoista.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Juustoille
Herkullisin juhla-ateria päättyy Amaroneen. Kuivatuista rypäleistä valmistetun viinin rusinainen, viikunainen ja tumman kirsikkainen makumaailma kaipaa parikseen vain laadukasta juustoa tai palaa suklaata. Zenato Amaronen rypäleet tulevat Costalungan rinnetarhoilta, jossa köynnösten juuret hakevat mineraalit ja maun syvemmältä maaperästä, tehden viinin mausta runsaamman ja tiiviimmän.