Viini jälkiruoalle ja juustoille
Viini jälkiruoalle ja juustoille - Jouluna on lupa herkutella
Kalojen ja kinkun jälkeen onkin jo aika aterian lopulliselle huipennukselle; jälkiruoalle. Mausteiset kakut ja leivonnaiset, marjaiset jälkiruoat ja tummasuklaa kaikissa muodoissaan sekä suolaiset juustot ovat oivallisia etenkin portviinin seurassa.
Aterian jälkeen maistellaan myös yhtä sun toista juustoa. Voimakkaiden, kypsien juustojen kumppanina maistuu täyteläinen punaviini kuten Amarone, kun taas homejuustojen kanssa kelpaa nauttia makeaa jälkiruokaviiniä.
Kaikki joulupöydän viinit, niin kinkulle, kaloille kuin makeille herkuille löydät täältä!
K-Ruoan sivuilta kannattaa käydä nappaamassa inspiraatiota omaan joulupöytään – Nämä 5 joulumenuta vievät kielen mennessään!
Suositukset
Calvet Sauternes Réserve du Ciron 0.375 l
Makeille jälkiruoille, sinihomejuustolle tai maksapateelle
Ylellinen jälkiruokaviini, joka hurmaa intensiivisellä makeudellaan ja tasapainoisella hapokkuudellaan. Sen makumaailma on runsas, täynnä kypsää aprikoosia, hunajaa, persikkaa ja aavistus botrytistä johtuvaa jalohometta. Viinin täyteläinen rakenne ja pitkä, hienostunut jälkimaku tekevät siitä täydellisen kumppanin sinihomejuustolle, foie gras'lle tai makeille hedelmäjälkiruoille.
Graham's Late Bottled Vintage Port
Suklaalle ja juustoille
Graham’s Late Bottled Vintage Port (LBV) on laatuviini, joka sekoitetaan erinomaisen satovuoden parhaista viineistä. LBV kypsyy neljästä kuuteen vuotta vanhoissa tammitynnyreissä; siitä termi ‘late bottled’. Tämä klassinen portviini tuoksuu voimakkaan hedelmäiseltä ja miellyttävän mausteiselta. Makumaailma jatkaa tuoksun aromeilla; kirsikkaa, karhunvatukkaa, luumua sekä makeaa hedelmäisyyttä. Klassinen yhdistelmä juustojen ja suklaisten jälkiruokien kanssa.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
Zenato Rigoletto Bianco Passito Veneto
Upea pari juustoille
Kuivatuista Trebbiano di Lugana rypäleistä valmistuva Zenaton uutuus makea viini hehkuu lasissa eloisan keltaisena. Tuoksusta löytyy voimakkaita aromeja; keltaisia hedelmiä, aprikoosia, persikkaa ja juuri sopivasti vaniljaista makeutta. Maultaan jälkiruokaviini on hunajaisen makea tehden siitä erinomaisen parin joulun juustotarjottimien kanssa sekä erinäisten makeiden jälkiruokien parina.
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2010
Juustojen, pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien tai suklaajälkiruokien kumppaniksi
Smith Woodhouse LBV edustaa perinteistä, mutta nykyään harvinaista pullossa kypsytettyä late bottled vintage port -tyyppiä. Tämä viini on tehty useimmisista muista LBV -portviineistä poikkeavalla tavalla; se on kypsynyt 4 vuotta tammitynnyreissä, pullotettu suodattamattomana ja sen jälkeen kellaroitu vielä vähintään 4 vuotta. Tästä syystä se on myös suljettu perinteisellä luonnonkorkilla tavanomaisen tulppakorkin sijaan.
Syvän rubiininpunainen viini tuoksuu mm. tummille kirsikoille, karhunvatukoille ja kahville. Makea, tiivis, täyteläinen ja vivahteikas kokonaisuus, jonka jälkimaussa tuntuvat kahvi, suklaa ja makeat mausteet. Juustojen, pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien tai suklaajälkiruokien kumppaniksi.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
GH Martel Doux
Makeille jälkiruoille
Makea ja lempeä samppanja, joka tarjoaa pehmeän ja hedelmäisen makumaailman. Sen aromit ovat runsaita ja täynnä kypsiä hedelmiä, kuten persikkaa, omenaa ja hunajaa, ja kuplat ovat hienostuneita ja eloisia. Tämä makea samppanja sopii erinomaisesti jälkiruokien, hedelmäsalaattien tai makeiden leivonnaisten pariksi, ja se on myös täydellinen valinta niille, jotka nauttivat makeammasta kuohuvasta.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen
Antica Formula 0.375 l
Antipastojen kaveriksi
Maailman ensimmäinen vermutti, joka on valmistettu vermuttien kehittäjän, Antonio Benedetti Carpanon vuoden 1786 ”Jumalten nektarin” reseptin mukaisesti vain luonnollisista raaka-aineista. Antica Formula on oikea vermuttien aatelinen, jossa erottuvat selkeät vaniljan aromit ja appelsiini. Suosittele asiakasta tarjoilemaan Antica Formula ilmakuivatun kinkun ja kovien juustojen kanssa.
(Tuotteesta on saatavilla myös 1,0l kokoinen pullo)
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Laadukkaat juustot ja suklaat
Herkullisin juhla-ateria päättyy Amaroneen. Kuivatuista rypäleistä valmistetun viinin rusinainen, viikunainen ja tumman kirsikkainen makumaailma kaipaa parikseen vain laadukasta juustoa makean viikunahillon kera tai palaa suklaata. Zenato Amaronen rypäleet tulevat Costalungan rinnetarhoilta, jossa köynnösten juuret hakevat mineraalit ja maun syvemmältä maaperästä, tehden viinin mausta runsaamman ja tiiviimmän.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️ = Luonteikas viini