Parhaat samppanjat 2024

parhaat samppanjat 2023

Viinipostin valikoimista löytyy Alkon parhaat samppanjat

Millaisia samppanjatyylejä on olemassa ja mitä niistä pitäisi tietää? Mitkä ovatkaan parhaat samppanjat vuonna 2024? Lue Viinipostin kirjoittama lyhyt oppimäärä erilaisista samppanjoista!

Kuohuviinien kuningatar, arvostetuin ja kallein, on samppanja, jota valmistetaan vain Champagnen alueella Ranskassa. Samppanjaksi saa nimittää ainoastaan kuohuviinejä, jotka on tuotettu Ranskassa Champagnen viinialueella, joka sijaitsee vajaat 200 kilometriä Pariisin itäpuolella. Alueelle on määritelty AOC-laki (Appellation d'Origine Contrôlée) vuonna 1927, joka määrittelee kaiken, mikä liittyy samppanjan valmistukseen. Samppanjan valmistuksessa yleisimmät sallitut rypäleet ovat Chardonnay, Pinot Noir sekä Meunier.

Parhaat samppanjat 2023 Champagnen viinialue

Kuva: Moët & Chandon

Erilaiset samppanjatyylit

Non-vintage-samppanja

Non-vintage-samppanja tarkoittaa vuosikerratonta vakiosamppanjaa, joka sekoitetaan eri vuosikerroista sekä eri kasvupaikkojen cuveesta eli se ei ole siis valmistettu tietyn vuosikerran sadosta. Tällä menetelmällä pyritään vuodesta toiseen tasalaatuisuuteen, josta laadukkaan Non-Vintage-samppanjanvoi tunnistaa.  Samasta syystä etiketistä ei löydy vuosilukua samalla tavalla kuin vuosikertasamppanjoista.

Vintage-samppanja

Vintage-samppanjalla tarkoitetaan vuosikertasamppanjaa. Tällöin etiketistä löytyy vuosiluku, joka viittaa sen vuoden satoon, josta samppanja on valmistettu. Vintage-samppanjoita valmistetaan vain parhaina vuosina, jolloin samppanjan tarina muodostuu muun muassa kyseisen vuoden säätilasta sekä sadosta. Tästä syystä jokainen vuosikerta on hyvin persoonallinen ja erilainen. Vintage-samppanjat voivat kypsyä useita vuosia.

Rosé-samppanja

Rosé-samppanja valmistetaan lisäämällä samppanjaan viimeisessä vaiheessa Champagnen alueen punaviiniä, joka luo juomaan kauniin punertavan sävyn. Jotkut valmistajat käyttävät myös nk. saignée- menetelmää, jossa punaisten rypäleiden kuoret saavat olla muutamia tunteja kontaktissa käymismehun kanssa. Madame Clicquot kehitteli vuonna 1818 ensimmäisen sekoitetun roséviinin, Veuve Clicquot Roséen.

Prestige-samppanja

Prestige- eli luksussamppanja on todellinen samppanjatuottajan taidonnäyte. Valmistukseen käytetään vain erinomaisten satokausien parhaita rypäleitä, jotka on poimittu laadukkaimmilta palstoilta. Prestige samppanjoihin kehittyy kypsyessään äärimmäisen moniulotteisia, hienostuneita ja rikkaita makuvivahteita. Prestige-samppanjalla tai Prestige cuvéella tarkoitetaan esimerkiksi Dom Pérignonin sekä Krugin kaltaisia laadukkaita luksussamppanjoita. Krug on luonut samppanjatalon perustamisvuodesta 1843 lähtien joka vuosi uuden Édition Krug Grande Cuvéen ja joka vuosi se on erilainen, mutta upealle tyylilleen uskollinen.

Jääsamppanja

Jääsamppanjan inspiraationa toimi aikanaan Ranskan kuumat kesäkaudet, jolloin juomiin, myös samppanjaan, lisättiin jäitä pitämään niitä viileämpänä pidempään. Luonnollisesti jäiden lisääminen varsinkin samppanjaan latistaa helposti arvokkaat kuplat. Moët & Chandon toi ensimmäisenä markkinoille innovatiivisen Ice Imperial Champagne Demi-Sec-jääsamppanjan, joka kestää jäillä viilennyksen ja sitä suositellaan nimenomaan nautittavaksi jäiden kera.

Suositukset

Moët & Chandon Impérial Brut lahjapakkaus

Moët & Chandon Impérial Brut lahjapakkaus

Non-vintage samppanja

Erinomaisen taidonnäytteen non-vintage samppanjasta antaa tänä vuonna 280-vuotista taivaltaan juhlistava Moët & Chandon ja heidän Brut Imperial -samppanjansa. Impérial Brut on harmoninen kolmen rypälelajikkeen – Pinot Noir, Meunier, Chardonnay – sekoite, joka ilmentää hienosti Möet & Chandonin raikkaan eleganttia tyyliä. Sen moniulotteisessa aromimaailmassa on tuoreita hedelmiä, valkeita kukkia sekä herkullista briossia.

Ranska 58,98€
Ruinart Brut

Ruinart Brut

Non-vintage samppanja

Ruinart Brut eli tuttavallisemmin “R” on ihastuttavan tasapainoinen vakiosamppanja. Raikkaan hedelmäinen samppanja valloittaa päärynän, hasselpähkinän ja mantelin aromeillaan, pirteällä hapokkuudellaan sekä tyylipuhtaalla olemuksellaan.  

Ranska 79,80€
G.H. Martel Prestige Brut

G.H. Martel Prestige Brut

Non-Vintage Samppanja

Vuonna 1869 perustetun samppanjatalon menestys kietoutuu Tabourinin ja Rapeneaun perheiden ympärille. Jo ennen oman samppanjan valmistusta Tabourinin perhe kasvatti viiniä Avenay Val d’Orin kylässä. Nykyään G.H.Martel omistaa 200 hehtaaria Chardonnay ja Pinot Noir –tarhoja, 22 000m2 kellaritilat ja 55 000 hehtolitran tuotantokapasiteetin, joissa vuosittain valmistuu yli 8 miljoonaa pulloa. G.H. Martel on ylivoimaisesti suurin perheomisteinen samppanjatalo.

Talon vakiosamppanja GH Martel Prestige Brut on kypsän hedelmäinen, hennon paahteinen ja kermainen. Samppanjassa on tyylikkäät kuplat, jotka kantavat kokonaisuutta pitkään, hieman suuta supistavaan jälkivaikutelmaan.

Ranska 34,90€
Moët & Chandon Grand Vintage 2015 lahjapakkaus

Moët & Chandon Grand Vintage 2015 lahjapakkaus

Vintage-samppanja

Grand Vintage on Moët & Chandonin kellarimestarin taidonnäyte. Jokainen Grand Vintage -vuosikerta on uniikki ja valmistettu kyseisen satovuoden parhaista viineistä. Vuoden 2015 tarina kertoo, että vuosi oli dramaattinen ja jännittävä sekä erityisen hyvä punaisille lajikkeille. Samppanja kehittyi kuusi vuotta hiivasakkojen päällä kellarissa sekä korkin vaihdon jälkeen vielä vähintään kuusi kuukautta. Grand Vintage 2015 on 76. vuosikerta talon historiassa ja aromimaailmaltaan raikas, pehmeä sekä paahteinen. Mausta voi löytää hentoa pähkinää, mantelinougattia ja kevyttä greippisyyttä.

Ranska 85,50€
J. Charpentier Millésime 2018

J. Charpentier Millésime 2018

Vintage-samppanja

J. Charpentierin pieni perhevetoinen samppanjatalo sijaitsee Marnen Laaksossa, noin 15 km Epernayn kaupungista. Récoltant-Manipulant tuottajana, perhe valmistaa kaikki viininsä omilla tarhoillaan viljelemistään rypäleistä, Villers Sous Chatillonissa sijaitsevassa viininvalmistamossaan. Talo pyrkii mahdollisimman luonnonmukaiseen viljelyyn ja tilalla on HVE -sertifiointi.

J. Charpentier Millesimé 2018 on ryhdikäs, monivivahteinen ja miellyttävän paahteinen vuosikertasamppanja, jossa on hienostuneet pienet kuplat. Juhlava aperitiivi sekä hienostuneiden kalaruokien ja äyriäisten seuralainen.  

Ranska 49,89€
Veuve Clicquot Rosé lahjapakkaus

Veuve Clicquot Rosé lahjapakkaus

Rosé-samppanja

Veuve Clicquot Rosé on kauniin kuparisen punertava samppanja, joka tuoksuu raikkaalta ja täyteläiseltä. Tuoksusta voi erottaa mansikan, kirsikan ja mustaherukan sekä manteleiden ja keksien aromeja. Herkullisten punaisten hedelmien maku täydentyy lempeällä paahteisuudella. Veuve Clicquot Roséessa on 12 % Bouzyn alueen Pinot Noirista valmistettua punaviiniä ja se kypsyy kellarissa kolme vuotta.

Ranska 74,40€
Dom Pérignon Vintage 2013 lahjapakkaus

Dom Pérignon Vintage 2013 lahjapakkaus

Prestige-samppanja

Uuden Dom Pérignon Vintage 2013 vuosikerran tarina kertoo kesän 2013 olleen kuuma ja kuiva, sekä yksi alueen aurinkoisimmista. Syksyn sateet pysyivät loitolla ja itäinen kuivempi ilma piti rypäleet terveinä sadonkorjuuseen asti. Sadonkorjuu oli myöhäinen, se aloitettiin vasta syyskuun lopussa ja kesti lokakuun puoliväliin asti. Dom Pérignon Vintage 2013 kypsyi kellarissa hiivasakkojen päällä lähes kymmenen vuotta ja vuosikerran harmonia syntyy hapokkuuden ja täyteläisyyden tasapainosta.

Ranska 264,98€
Krug Grande Cuvée 171ème Édition lahjapakkaus

Krug Grande Cuvée 171ème Édition lahjapakkaus

Prestige-samppanja

Krug Grande Cuvée on ikoninen samppanja, jota kuvaillaan makujen mosaiikiksi. Se onkin todellinen kellarimestarin taidonnäyte, sillä cuvée tätä samppanjaa varten sekoitetaan yli 120 eri viinistä.  Krugin samppanjatalon tavoitteena on ollut perustaja Joseph Krugin ajoista lähtien tehdä maailman parasta samppanjaa – vuodesta riippumatta.

Jokaisen pullon etiketistä löytyy Krug ID koodi, jonka avulla saat parhaiten selville samppanjan alkuperän.

Ranska 269,99€
Moët & Chandon Ice Impérial

Moët & Chandon Ice Impérial

Jääsamppanja

Intensiivisen hedelmäinen Ice Impérial on maailman ensimmäinen jäiden kanssa nautittava samppanja, joka on sittemmin saanut jäljittelijöitä muista samppanjataloista. Ice Impérial valmistetaan perinteisellä menetelmällä. Päälajikkeena on Pinot Noir, joka kantaa upealla hapokkuudellaan ja rakenteellaan raikkaan makeahkon samppanjan. Samppanja lepää kellarissa hiivasakkojen päällä 18 kuukautta.

Ranska 68,98€