Viini lampaalle – Pääsiäispöytään valitaan laadukkaita viinejä

viini lampaalle

Millainen viini lampaalle sopii?

Perinteisen pääsiäisaterian kruununa syödään aromikkaita lammasruokia. Lammasviinin valinnassa suunnataan tuhteihin punaviineihin. Täyteläiset, tammikypsytetyt punaviinit ovat hyvä valinta. Viiniposti vinkkaa tässä artikkelissa, mikä viini lampaalle toimii erinomaisen hyvin.

Viiniä valittaessa huomioon tulisi ottaa lihan kypsyys ja valmistustapa. Toinen nauttii lampaan padan muodossa, kun taas toinen sisäfileenä, jolloin myös viini voi vaihdella aterian makujen mukaan. Esimerkiksi pitkään kypsytetty lammaspata kaipaa rinnalleen hyvää punaviiniä, josta löytyy marjaisuutta sekä täyteläisyyttä.

Helpota pääsiäisen kiireitä tutustumalla Viinipostin asiantuntijoiden valitsemiin lampaalle sopiviin viineihin.

Resepti-ideoita pääsiäiseen?

Kokkaa pääsiäisenä ruokatoimittaja Mari Moilasen karitsankareita rapean parsan kera tai lammassouvlaki vartaita fetajugurttikastikkeella.

K-Ruoan sivuilta löydät 7 erilaista menua pääsiäisruoille!

Suositukset

Zenato Alanera Rosso Veronese

Zenato Alanera Rosso Veronese

Täyteläinen ja tummamarjainen

Alanera tarkoittaa mustaa siipeä ja viittaa Corvoon eli suomeksi korppiin, jonka mukaan Valpolicellan alueen paikallinen rypälelajike Corvina on saanut nimensä. Rubiininpunaisen viinin runsaassa tuoksussa on tummaa marjaisuutta, suklaan ja kahvin sävyjä. Maku on täyteläinen, tumman kirsikkainen, luumuinen, boysenmarjainen ja miellyttävän mausteinen. Hentoja salmiakin vivahteita. Jälkimakua siivittävät pehmeät tanniinit sekä raikas hapokkuus.

James Suckling 93 p.

Italia 15,99€
Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Runsaan ja rehevän maalaismainen

Tiilenpunaisen punaviinin tuoksu on runsas ja rehevän maalaismainen; siitä voi aistia kirsikkaa, orvokkia, lakritsia, mustapippuria, keitettyjä vihanneksia ja nahkaa. Suussa kuiva viini jatkaa runsaan, mutta hellän marjaisella maulla, jota elävöittävät miellyttävä hapokkuus ja maltilliset kypsät tanniinit. Keskitäyteläinen kokonaisuus on persoonallinen ja tasapainoinen.

Ranska 16,99€
Altano Organic Red

Altano Organic Red

Täyteläisen kirsikkainen ja hieman mausteinen

Symingtonin perheen laadukas luomupunaviini on valmistettu Dourojoen varrella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista perinteisistä punaisista rypälelajikkeista. Tummanpunainen viini on täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, hieman mausteinen ja kevyesti tammen sävyttämä. Monikäyttöinen viini löytää parinsa erilaisista liharuoista ja on täten loistava pari pääsiäisen lammasruoille.

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

Portugali 14,98€
Perelada 5 Finques Reserva

Perelada 5 Finques Reserva

Tumman marjainen ja kevyesti viikunainen

Täyteläinen ja kehittynyt taidonnäyte Empordán alueelta. Seitsemän rypälelajiketta Pereladan viideltä eri tarhalta tuovat jokainen 5 Finques -viiniin oman ominaispiirteensä ja yhdessä ne muodostavat harmonisen, ryhdikkään ja moniulotteisen kokonaisuuden. Syvän kirsikanpunaisen viinin tuoksu on hedelmäisen mausteinen, hieman paahteinen, kehittyvä ja intensiivinen. Maku on täyteläinen, tanniininen, tumman marjainen ja kevyesti viikunainen, jota siivittää pitkä silkkinen jälkimaku. Viinin maanläheiset, mehevät ja tummamarjaisat aromit löytävät parinsa tummien liharuokien ja kovien juustojen joukosta.

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

Espanja 18,99€
Pradorey Adaro Organic

Pradorey Adaro Organic

Tynnyrikypsytyksen tuomia lakritsin ja vaniljan aromeita

Yksi tuottajan huippuviineistä, kunnianosoitus viinitilan perustajalle Javier Cremades de Adarolle. Perhetilan uniikki 100 % Tempranillo korkealta Ribera del Duerosta, Duero-joen varrelta on tyylikäs, samettisen tanniininen, intensiivinen, hedelmäinen ja raikas. Tumman kirsikanpunaisessa, runsaan hedelmäisessä viinissä lisäksi vaniljan ja lakritsin aromeja pitkän tynnyrikypsytyksensä ansiosta. Samettiset tanniinit sekä vaniljan ja lakritsin aromit luovat laadukkaan ja miellyttävän kokonaisuuden. 100 % Tempranillo.

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐

Harmoninen ja laadultaan erinomainen

Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS

Espanja 19,99€
Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso

Rehevän roteva ja täyteläinen

Roteva ja särmikkään rustiikkinen "amaronen pikkuveli" on oivallinen pari pääsiäisen lammasaterioiden kanssa. Kuiva, rehevän roteva, täyteläinen ja kypsän tanniininen Ripasso sopii monikäyttöisenä viininä niin seurusteluun kuin voimakkaillekin lihoille, voimakkaanmakuisille pastoille ja kypsytetyille juustoille.

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐⭐

Tyylikäs huippuviini

❤️ = Luonteikas viini

Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ

Italia 22,45€
Bodega Numanthia Termes

Bodega Numanthia Termes

Voimakas ja täyteläinen

Espanjan Toron alueelta tuleva Numanthia Termes ilmentää alueen ankaraa ilmastoa. Yksi Espanjan vanhimmista viinialueista jopa säästyi viinikirvalta maaperän suuren hiekkapitoisuuden ansiosta. Rankat olosuhteen näkyvät alueen viineissä voimakkuutena ja täyteläisyytenä.

Tasapainoinen, vivahteikas ja moniulotteinen Termes on runsaan aromaattinen punaviini. Sen ensituoksussa hurmaavat hedelmäiset aromit sulautuvat mausteisiin ja paahdettuihin aromeihin, kuten vaniljaan, suklaaseen ja kaneliin.

Viinilehti:

⭐⭐⭐⭐

Harmoninen ja laadultaan erinomainen

Espanja 29,99€