Kulissien takana - Riikka

kulissien takana riikka

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Riikka, 50

Kaupunki: Kirkkonummi

Rooli: Toimitusjohtaja

Päädyin alalle

jo opiskeluaikanani, vaikka alun perin olin ihan muuta suunnitellut. Minua kiinnosti valtio-oppi, ja aikomukseni oli hakeutua opiskelemaan sitä yliopistolle.
Lähdin kuitenkin vuodeksi Kaliforniaan vaihto-oppilaaksi, missä huomasin hakeutuvani usein Napa Valleyyn tutustumaan erilaisiin viinitiloihin. Olen kotoisin maalta, ja seurannut peltojen viljelyä ja satokausia pienestä pitäen. Viini on maataloustuote siinä missä muutkin, se maailma tuntui jollain tavalla niin tutulta. Koin, että viinin ympärillä on kuitenkin jotain eksoottisempaa, erityistä hohtoa, mikä veti puoleensa.

Kaliforniasta matka jatkui Ranskaan vuodeksi, missä intohimoni viinin maailmaan vain syveni.

Tuolloin Suomessa ei vielä ollut kovin paljon varsinaisia viinispesialisteja, ja ajattelin että tämä voisikin olla se maailma, mihin haluan syventyä. Hakeuduinkin siis opiskelemaan Haaga Instituuttiin restonomilinjalle.

Opintojen ohessa tutustuin viineihin lähemmin sommelierina useassa Helsingin ravintolassa, ja sain ensimmäinen paikkaani alkoholin maahantuojalta vuonna 2000. 2009 perustettiin uusi maahantuontiyritys Fine Brands, jota lähdin vetämään.

Tavallinen työpäiväni koostuu

Työni suola on juuri se, kuinka vaihtelevia päivät voivat olla. Niin sanottu tavallinen päivä on varmaan pitkälle tuotepäällikkötehtäviä, kuten raportointia, myynnin seurantaa, päämieskommunikointia, markkinointisuunnitelmia, tastingejä, kokouksia ja esimiestehtäviä.

Parasta työssäni on

hetket tuottajien kanssa, jolloin yhdessä maistellaan viinejä ja oivalletaan tai saadaan kiinni niistä jotain erityistä: vaikka akaasiapuun, jota on käytetty kypsytyksessä, tai mineraalisuuden, joka tulee maaperästä. Viini on niin kiehtova, elävä tuote, mihin kätkeytyy valtavasti historiaa ja tietotaitoa. Työssäni saan edustaa pääosin perheyrityksiä, joista monilla on pitkä historia viininteossa usean sukupolven takaa. Tällaiset talot eivät heittelehdi trendien armoilla, vaan heillä on laajempi perspektiivi, mitä arvostan valtavasti.

Toisaalta innostun toki myös kaupallisesta puolesta, vaikka tiimimme brainstorm-päivistä, jolloin kehitämme asioita ja luomme uutta.

Viinissä minua kiehtoo

luonnon armoilla oleminen. Se, että viini on maataloustuote ja luonto antaa ja ottaa, mutta väkisin ei saa hyvää viiniä aikaan. Sitä täytyy kunnioittaa. Viininviljely tulee ilmastonmuutoksen myötä olemaan yhä haastavampaa tulevaisuudessa monella tuntemallamme viinialueella.

On myös kiehtovaa, miten viini yhdistää ihmisiä. Siitä puhuminen tuntuu usein olevan kiinnostavaa monille, huolimatta taustasta. Ei tarvitse tietää viinistä osallistuakseen keskusteluun, ainakin oman mielipiteen voi aina kertoa.

Suosittelen kaikille

matkustamaan Barcelonaan ja jatkamaan siitä matkaa upeaa turkoosin meren reunustamaa tietä Costa Bravaa pitkin Empordán viinialueelle. Syksyisempi suositus olisi Piemonten viinialue; siellä on hyvä vuokrata sähköpyörä ja ajella Baroloa ristiin rastiin. Tai jos ei lähde matkalle, niin hyvä Piemonten viini lasiin ja lähimetsään sienestämään.