Viinikoulu

Miten viiniä tulisi säilyttää kotona?

Viinikaappi ja viinikellari ovat otollisia viinin säilytystä varten, mutta miten viinejä tulisi säilyttää, jos tällaisia ei kotoa löydy? Monet säilyttävät… Lue lisää

Pikalippu Paratiisiin: Ihana viini ja sopivat juustot!

Unohda kokkaaminen ja arjen askareet, istahda sohvalle ja anna hyvän viinin ja sille sopivien juustojen kohottaa sinut ja seuralaisesi makujen… Lue lisää

Valpolicella – kuivuvien rypäleterttujen tuulinen kehto

Gardan muhkeissa maisemissa järven itäpuolella kohoavien rinteiden seesteisessä rauhassa Corvina, Corvinone, Rondinella ja Molinara –viiniköynnökset valmistautuvat talven lepoon. Alppituulten viilentämillä… Lue lisää

Oletko joskus kiistellyt makuasioista? HYVÄ!

”Miksi puolisoni kokee maut aivan eri tavalla kuin minä?” Aistikokemuksemme ovat luontaisesti erilaisia, ja tähän vaikuttaa genetiikka. Tutkimusten mukaan aistien… Lue lisää

Mitä viiniä ruoalle?

Lisäätkö puuroosi voisilmän? Puolukkahilloa poronkäristyksen ja muusin kylkeen? Sinappia hernekeittoon? Sitruunaa leivitetyille ahvenille? Mustaherukkahilloa kanaviillokkiin? Elintarvikkeiden yhdistämisessä on kyse toisiaan… Lue lisää

Perelada @ Peralada

Piskuisessa Peraladan kylässä aivan Espanjan koillisnurkalla sinetöitiin vuonna 1923 erikoiset kaupat. Vain 25-vuotias Miguel Mateu, Hispano Suiza –automerkin perustajan poika… Lue lisää

Viinien tarjoilulämpötilat

Onko jääkaappikylmä valkoviini ja huoneenlämpöinen punaviini sinunkin käyttämä ohjenuora tarjoilussa? Viinien tarjoilulämpötiloista puhutaan paljon, mutta mistä tietää, että viinin lämpötila… Lue lisää

DO Empordá – kontrastien viinialue

Pohjoisessa Pyreneet, etelässä Costa Bravan henkeäsalpaavan kaunis rannikko, luonnonsuojelualueita sekä historiallisia jäänteitä aina foinikialaisten Emporiaen kaupungin ajoilta lähtien… Pienellä alueella… Lue lisää

Chile – viininviljelyn paratiisi?

Kaktuksia, pieniä aavikon pensaita, muutamia kitukasvuisia puita – ja mitä ihmettä? Yllättäen vihreä keidas viiniköynnöksiä katkaisee varsin aavikkoisen näkymän… Pohjoinen… Lue lisää

Kun viiniä jää yli, miten sitä tulisi säilyttää ja kuinka kauan?

Joskus viiniä jää yli ja sen säilyttäminen avattuna arveluttaa. Oma suu ja nenä ovat parhaita arvioimaan viinin kunnon. Ohjenuora on,… Lue lisää

Mitä olisivat maailman viinit ilman Italiaa?

Italian juuret viininvalmistuksessa yltävät pidemmälle kuin kirjoitettu historia, ja oikeastaan viinin valmistus ja kulttuuri ovat niin sidoksissa toisiinsa, ettei maan… Lue lisää

Douro – portviinirypäleiden karu kehto on maailman ensimmäinen rajattu viinialue

Muhkeat vuorenrinteet polveilevat toinen toisensa jälkeen viinitarhojen reunustamassa Douro-joen laaksossa. Tien hurjan tuntuisten kapeiden mutkien jälkeen paljastuu aina uusi henkeäsalpaavan… Lue lisää

Chardonnay – maailman viljellyin valkoinen rypälelajike taipuu moneksi

Maailman eniten viljelty valkoinen lajike nousi huimaan suosioon 1900-luvun lopulla. 1980-luvulla puhuttiin jopa chardonnay-maniasta kun sen viljelypinta-ala nelinkertaistui yhden vuosikymmenen… Lue lisää

Portugali – kiehtova viinillinen aarreaitta Euroopan mantereen lounaisnurkassa

Verrattain pieneksi maaksi Portugali tuottaa hämmästyttävän kirjon erityyppisiä viinejä. Alle 600km pitkässä ja enimmillään 200km leveässä maassa ilmastolliset olosuhteet vaihtelevat… Lue lisää

Monipuolinen, monikäyttöinen rosé on maailmanlaajuisesti kasvava trendi

Mitä yhteistä on termeillä blush, blanc de pinot noir, cabernet blanc, chiaretto, clairet, clarete, pink, rosado, rosato, vin gris, white… Lue lisää

Kuplia pullossa?

Melkein jokaisella viiniä tuottavalla alueella valmistetaan myös kuohuviiniä. Kuplat yhdistetään iloon tai juhlaviin tilanteisiin: edullisia ja ”helppoja” kuplivia viinejä juodaan… Lue lisää

Cabernet Sauvignon – rypäleiden kuningas

Rypälelajikkeiden herruudesta ei ole kysymystäkään: ehdoton ykkönen niin viljelyhehtaareissa[1], pullolitroissa sekä kaupankäynnissä mitattuna on pienirypäleinen ja –terttuinen, sinertävä ja paksukuorinen… Lue lisää

Viinien tarjoilu

Viinien tarjoilujärjestys Kun aterialla tarjotaan useampia viinejä, suositeltava sääntö on: Kevyt ennen täyteläistä Jotta koko paletti toimisi suussamme mahdollisimman hyvin,… Lue lisää

Rypälelajikkeet

Vaaleat rypäleet Chardonnay Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa. Alun perin kotoisin Ranskan Burgundista, jonka viinit tehdään… Lue lisää

Maailmanvalloittaja Sauvignon Blanc

Hapokas sekä aromeiltaan intensiivinen ja omaperäisen luonteikas Sauvignon Blanc on sekä laadultaan että tuotantomääriltään maailman viinien tähtikaartia. Sen herukanlehtiset, sitruunaruohoiset… Lue lisää

Luonto valmistaa terveitä ja laadukkaita viinejä

Viinin viljelyssä ja valmistuksessa suoritettavat toimenpiteet sekä niissä käytettävät lisä- ja apuaineet eivät vaikuta ainoastaan lopputuotteeseen eli viinin. Niillä on… Lue lisää

Anna lahjaksi viiniä

Viiniä on mukava saada lahjaksi. Toisin kuin esimerkiksi hyllyyn kerääntyvät koriste-esineet, sen voi ”tuhota” oikein mukavalla tavalla, yhdessä tai erikseen,… Lue lisää

Parhaat jouluviinit

Viinin tulo suomalaiseen joulupöytään antoi odottaa itseään viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Tänä päivänä yhä useammalla jouluaterialla on tarjolla viiniä, vaikka… Lue lisää

Toscanan viinit

Keski-Italiassa sijaitseva Toscana on yksi maan rakastetuimmista matkailukohteista. Eikä ihme, sillä jokien halkoma kukkulaseutu tarjoaa silmää hiveleviä maisemia, historiaa, kulttuuria,… Lue lisää

Ohjeita viinitastingiin

Moni viininmaistelija tuntee itsensä voittajaksi jo tunnistaessaan ensimmäistä kertaa maisteltavan viinin rypäleen. Melko varmaksi itsensä tuntee, kun pystyy vielä arvioimaan… Lue lisää

Tulosta tästä viinitasting-alusta

Kutsu ystävät koolle ja viettäkää hauska ilta viinitastingin merkeissä. Käymme joka kuukausi läpi yhden rypälelajikkeen ja valitsemme sinulle kolme viiniä… Lue lisää

Riesling

Riesling kuuluu valkoisten rypälelajikkeiden aristokratiaan. Saksasta peräisin oleva Riesling on kestävä lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä, mutta hapokkuutensa ansiosta… Lue lisää