Kulissien takana - Emma

kulissien takana emma

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Emma, 30

Kaupunki: Tampere

Rooli: Tapahtuma- ja tuotepäällikkö

Päädyin alalle

työharjoittelun kautta yli 5 vuotta sitten. Opiskelin tuolloin restonomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kiinnostukseni alaa kohtaan syveni opintojen aikana, kun pääsin kokeilemaan erilaisia juttuja: Esimerkiksi opiskeluvuosien aikana olin mukana järjestämässä ravintolapäivää Unkarin suurlähetystössä ja vietin reilu kolme viikkoa Ranskassa sadonkorjuussa Château Carsinin tilalla. Matkustelin myös Italiassa ja kävin usealla viinitilalla ja ihailin niin kauniita maisemia kuin viinintekijöiden tietotaitoa. Kokemukset olivat niin ihania, että halusin töihin viinien pariin, sillä ala tuppaa olemaan sellainen, ettei koskaan voi sanoa olevansa valmis ja tietävänsä kaikkea.

Maahantuonnissa viehätti myös työn kansainvälisyys, kaupallinen puoli ja mielenkiintoisten tuotteiden parissa työskentely. Matkani maahantuonnissa alkoi harjoittelusta, jonka jälkeen työtehtäväni ovat muuttuneet back office -tehtävistä, kuten tilauksien ja laskutuksen hoitamisesta, ravintolamyyjän kautta nykyiseen roolini. Matkan varrella kiinnostukseni on laajentunut viineistä myös väkeviin juomiin.

Tavallinen työpäiväni koostuu

moninaisista eri tehtävistä ja päivät poikkeavat toisistaan paljonkin: toisinaan olen asiakkaiden luona järjestämässä tastingeja tai tapahtumia, toisena päivänä kommunikoin päämiesten kanssa ja raportoin myynneistä. Joinakin päivänä vetäydyn tuottamaan uutiskirjeitä ja joskus brain stormataan tiimin kanssa brändien vuosisuunnitelmia – yksikään työviikko ei ole samanlainen ja tykkäänkin siitä, että työn sisältö on vaihtelevaa. Teen usein töitä kotoa käsin Tampereella, mutta vierailen toimistollamme Helsingissä toisinaan useammankin kerran viikossa.

Parasta työssäni on

juurikin se vaihtelu, että päiviin kuuluu sekä tarkkaa numeroiden analysointia että luovaa työtä. Kaikkein hienoimmat kokemukset saadaan varmastikin työmatkoilta, jolloin pääsen tuottajan luokse oppimaan tuotteidemme valmistuksesta ja syntyperästä – brändien tarinat heräävät eri lailla eloon, kun pääsee paikan päälle näkemään ja kuulemaan.

Tykkään paljon myös tapahtumista; vastikään olin viskimessuilla töissä, ja totesin taas, kuinka antoisia kohtaamiset kuluttajien ja ammattilaisten kanssa ovat. On upeaa huomata, miten viski yhdistää taustoiltaan erilaisia ihmisiä, niin miehiä kuin naisia.

Parasta työssäni ovat ihmiset; joskus mietin, onko minulla käynyt ihan älytön tuuri siinä, miten kivoihin ihmisiin olen saanut tutustua, vai ovatko kaikki alalla vaan niin kivoja😊

Viinissä ja väkevissä minua kiehtoo

loputon oppimisen mahdollisuus. Aina kun yhden säännön oppii, heti perään saa huomata, ettei se aina pidä paikkansa. Mitä enemmän oppii, sitä enemmän haluaa tietää lisää.

Arvostus ja kiinnostus viiniä ja väkeviä kohtaan kasvaa samalla kun ymmärtää paremmin, kuinka paljon vaivaa ja aikaa sen tekemiseen on nähty. Väkevissä erityisen kiehtovaa minusta on tynnyrikypsytyksen vaikutus makuun; tynnyreitä voisi ajatella kaksosina, ne näyttävät samalta, mutta luonne on eri. Tämä vaatii tuotteen valmistajalta todellista osaamista, jotta tynnyrien yhdistämisestä saatava lopputuote on tismalleen samaa kuin muutkin erät. Viinien kohdalla minusta on kiehtovaa, kuinka esimerkiksi sama rypäle tuottaa tyyliltään erilaisia viinejä, kun kasvupaikka muuttuu. Suosittelenkin kokeilemaankin esimerkiksi Rieslingejä eri maista, sillä viinin aromit voivat vaihdella sitruksisista ja hedelmäisistä aina kehittyneempiin, ”petrolisiin” aromeihin.

Suosittelen kaikille

ennakkoluulottomia maistelukokeiluja, vaikka juustojen tai tummansuklaan ja viskien yhdistämistä. Korostan aina, että ei ole olemassa oikeaa ja väärää. Tärkeintä on löytää, mistä itse tykkää ja kokeilla rohkeasti erilaisia makuparituksia.

Suosittelen myös järjestämään ystävien kanssa viinitastingejä; kokeilkaa vaikka Riojan viinejä yhdeltä tuottajalta, esimerkiksi El Cotolta. vertailemalla nuorta Crianzaa, pidempään kypsytettyä Reservaa tai vanhempaa Gran Reservaa. On kiehtovaa havaita, miten viinin profiili muuttuu pidemmän kypsytyksen myötä.