El Coto täyttää 50 vuotta ja putsaa palkintopöydät
Espanjan suosituin rioja-viinien tuottaja: El Coto
Espanjan tunnetuin – sekä tunnustetuin – viinialue on itseoikeutetusti Rioja. Se ansaitsi Espanjan ensimmäisen DO-laatuviinialuestatuksen (Denominación de Origen) jo vuonna 1925, ja vuonna 1991 se nostettiin ensimmäisenä ylimpään DOCa (Denominación de Origen Calificada) –luokkaan. 1990-luvulla punaisesta riojasta tuli niin suosittua, että tuottajat kamppailivat vastatakseen kysyntään. Jokainen Espanjassa lomaillut, jokainen viinien ystävä on takuulla maistanut riojaa – todennäköisesti pihvinsä kyytipoikana.
Riojan on tehnyt tunnetuksi Tempranillo-lajike, joka hapokkaana ja tanniinisena lajikkeena nauttii ikääntymisestä tammitynnyreissä ja kuuluu rypälelajikkeiden ehdottomaan aateliin. Kahden vuoriston suojelemassa Ebro-jokilaaksossa, jossa sopivasti ravinneköyhä maaperä tarjoilee paikoin kalkkiveä, paikoin rautapitoista savimaata Tempranillolla on mahdollisuus nousta kuninkaalliseksi – maltillisen viljelijän ja taitavan viinintekijän avustuksella.
Riojan siunaus ja kirous: laatuluokitusjärjestelmä, joka ajoi itsensä nurkkaan
Riojan tarina kohti tammitynnyreissä kypsytettyjen ja hienosti ikääntyvien punaviinien viinialuetta alkoi 1800-luvun lopulla viinikirvan tuhottua Bordeaux’n viinitarhat. Viininjanoiset ranskalaiset käänsivät katseensa kohti etelää, jossa viihtyvä rypälelajike Tempranillo runsaan hapokkaana ja tanniinisena lajikkeena sopi hyvin heidän tarkoituksiinsa. Bordeaux’n taitavat viinintekijät tutustuttivat riojalaiset edistyksellisiin viinintekotapoihinsa ja toivat Ebro-jokilaaksoon tammitynnyrit, joissa ikäännytetyistä viineistä on sittemmin tullut erityisesti punaisen riojan tunnusmerkki. Koska viinien kypsyttäminen tammitynnyreissä on arvokasta, on selvää, että tynnyreissä vietetty aika nostaa viinin lopullista hintaa. Jotta etiketin avulla voitiin selkeästi viestiä pitkän kypsytyksen tuomasta lisäarvosta, kehitettiin laatuluokitusjärjestelmä, joka takasi kuluttajalle tietyt minimivaatimukset kypsytyksen pituudesta.*
Ikä ja laatu eivät ole kuitenkaan synonyymeja. Ainoastaan laadukkaita, nuorena erityisen tiiviitä viinejä on mielekästä ikäännyttää, jotta primäärit hedelmäiset aromit säilyisivät kypsyttämisen aiheuttamien tertiääristen aromien rinnalla eivätkä katoaisi. Koska lainsäädäntö ei kuitenkaan riittävästi määrännyt viinin organoleptisesta laadusta eikä myöskään tammitynnyreiden iästä, alkoi myyntiin ilmestyä varsin arveluttavia gran reservoja. Jotenkin kummallisesti gran reserva -viinejä onnistuivat tuottamaan myös tahot, joiden kellarissa ei näkynyt yhtään tynnyriä... Hinta ja laatu luisuivat kilpaa alamäkeen, ja kun gran reservaa alkoi näkyä supermarketeissa jopa muutaman euron hintaan oli selvää, ettei luokitusjärjestelmä enää palvellut tarkoitustaan.
Suunta kohti balanssia ja aitoa laatua
El Coto perustettiin vuonna 1970 pyrkimyksenä luoda viinimerkki, joka edustaisi uutta suuntaa. Primäärin hedelmäisyyden tulisi olla pääosassa kaikissa kategorioissa ja luonnollisesti sitä tiiviimpää mitä korkeammalle ikäännytyshierarkiassa tähdättäisiin. Päätettiin, että El Coto keskittyisi ainoastaan laatuviineihin crianzasta ylös päin, ja että pullojen sisällön tulisi kauttaaltaan olla niin hyviä, että etiketissä esiintyvä komeasarvinen peura symboloisi taattua laatua. Ymmärrettiin, että tämä vaatisi aikaa, hankintoja, investointeja ja huippuosaamista niin viinitarhoilla, viinimössä kuin markkinoinnin ja jakelunkin tahoilla. Malttia ja taloudellista sietokykyä nopean tuoton sijaan.
Nuorukaisen nousukiito: 97 pistettä ja ”Best in Show”
Nyt 50-vuotias El Coto juhlii. Ulkopuolisen silmissä viinialalla verrattain nuoren viinitalon nousukiito on ollut ennennäkemätön. Perustajien unelmat ovat käyneet toteen ja nyt El Coto on Espanjassa riojaviinien ykkönen – kaikissa kategorioissaan: crianza, molemmat reservat, rosé ja valkoviini. Peräti 21% Riojan kaikkien DOCa -valkoviinien myynnistä kuuluu El Cotolle.
Ilotulitukselle ei näy loppua: Maailmankuulu viinikilpailu Decanter World Wine Awards 2019 palkitsi El Coto de Imaz Gran Reservan 2012 yli 16 500 viinin joukosta 97 pisteellä ja tittelillä ”Best in Show”. Viini oli ainoa riojalainen, jonka 280 viiniasiantuntijaa mukaan lukien 70 Master of Winea poimivat sokkona maistamistaan viineistä kilpailun finaaliin.
Hengästyttävä menestys on vaatinut tinkimätöntä työtä sekä kymmeniä vuosia voittojen ohjaamista suoraan investointeihin. Voidakseen huolehtia laadukkaasta, riittävästi satoa rajoittavasta viininviljelystä El Cotosta on tullut Riojan suurin viinitarhojen omistaja yhteensä 735 hehtaarillaan. He ovat olleet edelläkävijöitä investoidessaan mm. Riojan korkeimmalla sijaitsevaan (750 – 950m) Finca Carboneraan, jonka valkoiset lajikkeet Viura, Verdejo ja Sauvignon Blanc sekä nyt myös Chardonnay tuottavat raikkaan hapokkaita ja aromikkaita viinejä.
Toinen arvokas viinitarha sijaitsee keskiaikaisen Imaz -luostarin mailla. Sieltä saatavat jopa 65-vuotiaat Tempranillot maistuvat palkitussa El Coto Grand Reservassa ja erityisesti Coto Real -viinissä, joka on ollut ”single vineyard” -viini jo vuosikausia ilman, että siitä on etiketissä saanut mainita. Lainsäädäntö laahustaakin aina pioneerien perässä, ja vasta viime vuonna Riojan apellaatio on vihdoin alkanut kehittää Burgundin kaltaista ”cru”-luokittelua, jossa pullon etiketissä lisäarvoa viinille tuo rypäleiden tarkempi alkuperä, ei pelkästään kypsytysaika. ”Viñedo Singular” -etiketöityjä viinejä odotammekin jo vesi kielellä!
El Coto on maailman suurin tynnyreiden ostaja
El Coton vierailu saa kokeneenkin viinitilavierailijan haukkomaan henkeään: alkuperäisen viinimön rinnalle on viinien menekin kasvaessa rakennettu yhteensä 12 lisärakennusta. Kiertoajelu tehdään golfautolla ja tammitynnyrit alkavat vilistä silmissä. Koska kaikki El Coton punaviinit ikääntyvät tammitynnyreissä, niitä tarvitaan ”jokunen”. Tällä hetkellä kokoelma käsittää n. 67 000 ranskalaista tai amerikkalaista 225 litran tynnyriä, joiden keski-ikä on 4,7 vuotta. Riojan laki ei aseta tynnyreille ikävaatimuksia, mutta El Coto haluaa viineihinsä aitoja puun aromeja ja uusii siksi jatkuvasti valikoimaansa. Maailman suurimpana yksittäisenä tynnyreiden ostajana El Coto kuluttaa vuosittain 3 miljoonaa euroa pelkästään tammitynnyreiden hankintaan – ja se on vasta alkua todellisille kustannuksille: jokainen tynnyri tyhjennetään, puhdistetaan vesihöyryllä ja täytetään uudelleen viinillä kaksi kertaa vuodessa laadun vaalimiseksi.
Laki edellyttää ainoastaan reservaviinejä ikäännytettävän myös pulloissa, mutta El Coto pullokypsyttää myös crianzojaan vähintään kuuden kuukauden ajan. Pulloille on rakennettu oma hallinsa, jonka lämpötila pidetään vuoden ympäri 14,5 – 15,5°C:ssa. Hämärässä, viileässä hallissa kimaltelee yli 7 miljoonaa pulloa etikettejään odotellen.
Toivotamme El Cotolle onnea myös seuraavalle 50 vuodelle!
Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen
Kuvat: El Coton Facebook & nettisivut
10/2020
Lue myös espanjalaisen luomuviinipioneerin Albet i Noyan tarina!
Suositukset
El Coto Crianza
Keskitäyteläinen punaviini, joka pehmeän mausteisuutensa vuoksi on loistava kumppani niin griiliruoan kylkeen kuin joulupöydän antimien kera. Hapokkuutensa vuoksi se sopii loistavasti myös rasvaisemmillekin liharuoille. Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta ja käyminen on tapahtunut terästankeissa 20-25 päivää. Kypsytys amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12-15 kuukautta ja vähintään 6 kuukautta pullossa.
Coto de Imaz Gran Reserva
Kehittynyt ja moniuloitteinen Gran Reserva. Rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta ja käyminen on tapahtunut terästankeissa 21-30 päivää. Kypsytys amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 24 kuukautta ja vähintään 36 kuukautta pullossa. Viinilehden Vuoden Punaviini -finalisti 2019 on tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen.
Maailmankuulu viinikilpailu Decanter World Wine Awards 2019 palkitsi El Coto de Imaz Gran Reservan 2012 yli 16 500 viinin joukosta 97 pisteellä ja tittelillä ”Best in Show”