Dal Cero ja mustan mullan maa

Runcata

Tarina Vuoden Valkoviinin Vigneto Runcata takana

Isoisä Augusto vaistosi kahden tulivuoren välissä piilevän salaisuuden

Dal Ceron viiniperheen tarina alkaa vuodesta 1934, kun isoisä Augusto osti maata Roncásta, kahden sammuneen tulivuoren välisiltä rinteiltä Soaven pikkukaupungin läheisyydestä. Hän ei ollut geologi, mutta aavisti, että vaikeakulkuisen metsän keskellä musta maaperä kätki sisäänsä rikkauksia 40 miljoonan vuoden takaisista tulivuorten purkauksista. Jos viiniköynnökset pääsisivät tunkeutumaan syvälle laava- ja tuffimaahan, raivaus- ja viljelytyöhön käytettävä aika maksaisi lopulta itsensä takaisin. ”Con calma, senza fretta – hiljaa hyvä tulee”, hän ajatteli.

Hän raivasi, kuokki ja viljeli. Soti ensimmäisen maailmansodan Afrikan aavikoilla – ja palasi kuokkimaan. Sanotaan, että unelmoijaa ei pysäytä mikään.

Lapsenlapset lunastavat palkinnon

Dal CeroAuguston lapsenlapset Nico, Francesca ja Davide Dal Cero ovat omien sanojensa mukaan viinitarhojen kasvatteja. Lapsuudessa viinitarhat olivat heidän leikkikenttänsä, heidän mielikuvitusmaailmansa. Aikuisten työskennellessä köynnösten lomassa saattoi piileskellä, leikkiä hippasta tai ajella leikkitraktorilla kuten heistä nuorimmaisella, Davidella oli tapana. Davide pelkäsi villejä jäniksiä, mikä nauratti usein isompia sisaruksia.

Vanhimpana Nico aloitti ensimmäisenä koulun käynnin, mutta kiirehti heti koulupäivän päätteeksi suoraan isänsä luo viinikellariin. Hän oli utelias kaikesta mitä isä teki, ja usein koulureppukin löytyi vielä aamulla viinitynnyreihin nojaamasta. Vaikka koululäksyt jäivätkin tuolloin usein tekemättä, hän omien sanojensa mukaan oppi läksyistä kaikkein tärkeimmän: Viini syntyy viinitarhalla. Ken omin käsin muokkaa maatansa, kunnioittaa sen hedelmää myös viinikellarissa.

(Myöhemmin Nicosta tuli enologi, ja hän vastaa Dal Ceron viinien valmistuksesta. Davide – pikkutraktoristi huolehtii edelleen viinitarhoista.)

Francescan tie perheyrityksen pariin ei ollut yhtä suoraviivainen: Teini-ikäisenä hän alkoi haaveilla kaupunkielämästä ja suuntasi opiskelemaan lakia. Kesken opintojen hän kuitenkin havahtui siihen, että merkkivaatteet tai trendikkäät bileet eivät tainnuttaneet hänen kasvavaa koti-ikäväänsä: hän kaipasi tuulen suhinaa viinitarhoilla ja sitä, että aamuisin saattoi juoda aamukahvit ulkona paljain varpain. Hänen juurensa olivat kasvaneet kiinni mustan mullan maahan.

Vigneto Runcatan viinitarha, isoisän unelma kantaa nyt hedelmää.

Viiniposti onnittelee Dal Ceron perhettä Vuoden Viinistä 2019: Vigneto Runcata 2016!

Vuoden 2019 palkitut hanaviinit löydät täältä!

Suositukset

Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Runcata on Dal Ceron perheen Corte Giacobben tilan arvokkain palsta, joka sijaitsee kahden muinaisen tulivuoren välissä lounaisrinteessä 450 metrin korkeudella. Siellä kasvavat Garganega-rypäleet poimitaan käsin valikoiden kahden kierroksen taktiikalla, jotta kaikki rypäleet päätyvät viinikellariin optimaalisessa vaiheessa.

Premiumviiniin päätyy vain paras, ensiksi valunut kirkkain mehu, joka käytetään viiniksi osittain betonitynnyreissä, osittain suurissa tammisissa ovaalin muotoisissa astioissa. Käymisen jälkeen viini saa ikääntyä niin ikään suurissa 20 000 litran vanhoissa tammitynnyreissä vuoden ajan ennen pullotustaan.

Keskisyvä kullankeltainen viini tuoksuu mehevän hedelmäiselle: persikkaa, keltaista luumua, narsisseja ja kamomillaa täydentävät mantelit ja yrtit. Suussa kuiva, runsaan hedelmäinen ja hapoiltaan ryhdikäs, täyteläinen suutuntuma on suorastaan kermainen. Maku täydentyy maltillisella paahteisuudella sekä vulkaanista maaperää ilmaisevalla mineraalisuudella. Pitkä ja erittäin tiivis viini kestää mainiosti runsaan makuisetkin ruokakumppanit, ja toimii erinomaisesti sienirisoton, kampasimpukoiden, lohen ja muiden rasvaisten kalojen, pähkinäisten ja kermaisten kastikkeiden kera.

Italia 29,90€