Historiallinen Antinori mullisti Toscanan

antinori

”The French have châteaux? We have Villas!”

Antinorin viinitalo tunnetaan yhtenä maailman merkittävimmistä ja vanhimmista perheomisteisista viinitaloista. Suvussa on valmistettu viiniä todistetusti jo pian 640 vuotta

Antinori Italiassa

Suurimmat harppaukset viinintekemisessä otettiin viime vuosisadalla. Niccolò Antinori ymmärsi 1920-luvulla, että pärjätäkseen muuttuvassa maailmassa talon oli tarjottava muutakin kuin ”toscanalaista toscanalaisille”. Italialaisilla viineillä ei ollut kansainvälisesti kovin hyvä maine, ja maisteltuaan ranskalaisia laatuviinejä Niccolò päätti ottaa mallia Ranskasta. Vuonna 1928 syntyi Villa Antinori: viini, jonka pullon bordeaux-muotoilu kieli kansainvälisyydestä. Villa Antinori Rosso sekä sen valkoinen kumppani Villa Antinori Bianco ovat miltei 100 vuotta myöhemmin edelleen heidän menestystuotteitaan.

Ranskan tyyliä ihannoiden, Piero päätti esittää pullon etiketissä kuvan Villastaan.  ”The French have châteaux? We have Villas!” , kuului hänen todenneen.

Antinori villa

Viinistä tuli niin hyvä, että se sai kantaa suvun nimeä. Viini syntyi modernina ilmentymänä toscanalaisesta viinistä: ajatuksena oli tehdä aikaa kestävä, herkullisesti ikääntyvä chianti. Kaikki rypäleet tulevat 100% Toscanasta, Antinorin omilta tarhoilta, ja pääosassa on tietysti Sangiovese. Sekoite on hieman vaihdellut vuosien saatossa, ja nykyään viinissä on Sangiovesen lisäksi Syrah’ta, Merlota, Caberneta sekä Petit Verdota. Laatuluokitus on muutunut chiantista Toscana IGT:ksi.

Antinori kellari

Niccolòn poika Piero astui yhtiön johtoon ollessaan varsin nuori, ja hänen 50 vuoden uransa aikana Antinori kohosi yhdeksi viinimaailman kirkkaimmista tähdistä. Isänsä tavoin hän otti oppia Ranskasta ja uudisti sekä viinin viljelyä että valmistusta tavoilla, jotka lopulta mullistivat koko Toscanan. Mutta se on jo eri tarina. (lue Tignanellon tarina)

Suositukset

Villa Antinori Rosso

Villa Antinori Rosso

Klassikkoviini, joka luotiin alunperin ensimmäiseksi kypsytyksestä nauttivaksi chiantiksi vuonna 1928. Sittemmin muun muassa syrah'sta runsautta ja mausteisuutta saanut viini muutettiin Toscana IGTksi vuonna 2001.

Italia 20,50€
Villa Antinori Bianco

Villa Antinori Bianco

Maailman rakastetuimpiin valkoviineihin lukeutuva toscanalainen Villa Antinori Bianco on hurmannut viininystäviä raikkaan hedelmäisellä, hennon kukkaisella ja tyylikkäällä mineraalisuudellaan aina vuodesta 1931.

Italia 14,49€