Sara Cabrelen unelmatyö Gajan legendaaristen viinien lähettiläänä
Gajan viinit tunnetaan viinimaailman ikonisimpina viineinä...
Nimi Gaja viinipullon etiketissä saa viininystävän sydämen pamppailemaan. Italialaisen viinitalon viineistä on vuosikymmenten aikana kehittynyt koko viinimaailman suosikkeja ja mm. haluttuja keräilykohteita. Gaja on yksi viinimaailman ikoneista, jonka viinejä ei ihan joka päivä pääse nauttimaan. Ravintola Pastisin viinintekijäillalliselle kokoontuneet saivat kokea legendaaristen viinien lumon hyvään ruokaan yhdistettynä.
Piemontelainen Giovanni Gaja perusti nimeään kantavan viinitalon Barbarescoon vuonna 1859, mutta vasta neljättä sukupolvea edustava Angelo Gaja loi Gajan viineille kansainvälisen maineen. Vuosikymmenten väsymättömän matkustamisen ansiosta koko viinimaailma tuntee karismaattisen Angelo Gajan ja hänen viininsä. Angelo Gaja on pikkuhiljaa jättänyt matkasaarnaajan tehtävät enemmänkin tyttärensä Gaia Gajan tehtäväksi.
Tässä kuvaan astuu Sara Cabrele, joka taas on Gaia Gajan henkilökohtainen assistentti. Hänen kadehdittuun työnkuvaan kuuluu myös silloin tällöin pomon korvaaminen viinipromootioiden yhteydessä. Nytkin hän on pitkällä rundilla Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä.
Suomessa Sara on ensimmäistä kertaa tarkoituksenaan mm. maistattaa herkullinen kattaus viinimaailman kuuluisimpia viinejä nk. viinintekijäillallisella, jossa näitä hinnaltaan varsin arvokkaita viinejä on mahdollisuus maistaa kohtuullisella kustannuksella.
─ Gajan viinit ovat toki keräilykohteita, mutta pullo pitää myös avata, jotta oppisi tuntemaan ja ymmärtämään viiniä. Keräilijäksi kehitytään vuosien mittaan, kun on ollut mahdollisuus maistella monenlaisia viinejä ja vuosikertoja. Nuorille kuluttajille tällainen viinintekijäillallinen on oivallinen tilaisuus saada käsitys kunkin viinitalon tyylistä ja maistaa erikoisuuksia, jotka ovat ehkä liian arvokkaita tai joita ei edes välttämättä ole myynnissä. Se on myös viinintuottajille loistava tapa tehdä viininsä tunnetuksi uusille asiakkaille aidossa ympäristössä eli siellä missä viini ja ruoka kohtaavat. Nautittavaksihan viini ensisijaisesti on tarkoitettu.
Venetosta kotoisin oleva Sara opiskeli ensin kirjallisuutta, mutta oli hyvin kiinnostunut ruoasta ja viinistä, ja aktiivinen mm. Slow Food – yhdistyksessä. Suoritettuaan tutkinnon ravitsemustieteissä Pollenzon yliopistossa Piemontessa hänelle avautui mahdollisuus lähteä töihin viinitilalle Etelä-Afrikkaan, mistä kokemuksesta oli suurta etua, kun hänelle tarjottiin paikkaa Gaia Gajan assistenttina.
─ Tämä on kyllä ihan paras työ, minkä nuori ihminen voi saada. Ystäväni joskus sanovatkin, että kuinka tätä voi edes kutsua työksi. Heistä se kuulostaa enemmänkin jatkuvalta hauskanpidolta, Sara nauraa.
Perusteellinen perehtyminen oman työantajan historiaan ja viinifilosofiaan on työkaluna viinipromootiomatkoilla ja viinitietouttaan Sara kasvattaa lisäksi opiskelemalla mm. WSET Diploma – tutkintoa. Hänen esiintymistään leimaa selkeys, johon pystyy vain tuntemalla hyvin asiansa.
Vuodesta 2014 alkaen Sara on avustanut monenlaisissa markkinointiasioissa Gajan yli 150 maahan ulottuvaa jakelijaverkostoa. Hän matkustaa tarvittaessa kouluttamaan maahantuojien henkilöstöä Gajan tärkeimmillä markkina-alueilla ja järjestää viini-tastingejä niin ammattilaisille kuin kuluttajille. Barbarescossa Sara vastaa yhdessä Gaian kanssa viiniammattilaisten vierailuista ja alaan liittyvistä kotimaan tapahtumista.
Suuri viini syntyy perheen voimin
Gajan Piemonten viinitarhat sijaitsevat Barbarescon ja Barolon alueilla ja Toscanassa on kaksi tarhaa; Pieve Santa Restituta Montalcinossa ja Ca’Marcanda Bolgherissa.
Gajan koko perhe on mukana omassa yrityksessä. Gaia hoitaa vientiä ja äiti Lucia yhdessä Rosanna – tyttären kanssa vastaa perheen viinien kotimaan myynnistä ja maahantuontiyrityksestä Gaja Distribuzionesta. Kuopus Giovanni valmistautuu vielä alaa opiskelemalla ottamaan aikanaan isänsä paikan viinitalossa. Lapset ovat saaneet pienestä pitäen olla mukana kaikessa, mikä liittyy viinin valmistamiseen ja sen markkinointiin.
─ Vaikka Gaja on suuri nimi viinimaailmassa, se on itse asiassa hyvin pieni yritys. Meillä ei ole edes omia nettisivuja, vaan panostamme kaikessa kohtaamisiin ihmisten kanssa. Matkustaminen viinien kanssa ihmisten luo on meidän tapamme tehdä pr-työtä ja edistää markkinointia ja myyntiä.
Myös työntekijät ovat kuin samaa perhettä, kaikki talon palkkalistoilla, suurin osa jo toisessa polvessa ja mm. yksi köynnösten leikkaajista jo viidessä sukupolvessa! Guido Rivella työskenteli talon kaikkien viinitilojen vastuuviinintekijänä vuodesta 1970 ja jäi eläkkeelle vuonna 2014, jolloin hänen tilalleen astui niin ikään talossa jo pitkään työskennellyt Alessandro Albarello.
─ Työntekijöistä pidetään hyvää huolta monella tavoin, koska Angelon mielestä vain kokemus synnyttää laatua. Kukaan ei voi parissa viikossa oppia esimerkiksi poimimaan rypäleitä niin kuin vuosia sitä tehneet. Gajalle on tärkeää pitää huolta paitsi ihmisistä myös paikoista, joissa toimitaan. Haluamme säilyttää ympäröivän maiseman ja luonnon, ihmisten historian sukupolvelta toiselle. Missä tahansa olemme, me emme varasta kukkia, me kasvatamme niitä.
Bisnesälyä monessa polvessa
Angelo Gajan voi sanoa perineen hyvät lähtökohdat omalle tielleen viininvalmistajana, sillä myös edelliset sukupolvet osoittivat aikanaan kauaskantoista innovatiivisuutta ja bisnestajua monilla alueilla.
Angelon isoisä esimerkiksi päätti ensimmäisenä painattaa oman nimensä GAJA suurin punaisin kirjaimin pullon etikettiin, mikä oli ennen kuulumatonta Barbarescossa, jossa kukaan ei myynyt viiniä omalla nimellään. Nykyisin kirjaimet Piemonten viinien etiketeissä ovat valkoiset ja luovat mustan pullon kanssa dramaattisen ja tyylikkään, ja mikä tärkeintä, tunnistettavan, vaikutelman.
Gajan viinifilosofiassa pääpaino on aina ollut jatkuvassa ja tunnontarkassa laadun vaalimisessa, mistä Angelon mukaan on kiittäminen hänen isoäitiään. Ranskalaissyntyinen Clotilde Rey, perheen kesken Tildín, oli tarmokas bisnesnainen, joka ymmärsi laadun tärkeyden mm. viinin arvostuksen ja hinnoittelun markkinointipohjana. Isoäitinsä muistoksi Angelo loi mm. viinit Sorì Tildìn ja Gaia & Reyn. Viimeksi mainitussa toisena naisena on tytär Gaia.
Giovanni Gaja, Angelon isä, puolestaan näki jatkuvan laadun säilyttämisen kannalta tärkeäksi, että tarhat olisivat omassa kontrollissa. Tapana oli ostaa rypäleet viljelijöiltä, mutta Giovanni alkoi pikkuhiljaa hankkia omaa viljelymaata. Koska kukaan ei ollut kiinnostunut Barbarescosta, kaikki hamuilivat Barolon suuntaan, hintakilpailuakaan ei ollut. Kauaskantoisen viisas päätös aikanaan, sillä tänä päivänä maan ostaminen Piemontesta on lähes mahdotonta.
Uudistaja ja rohkea kokeilija
Angelo Gaja jatkaa perheineen samaa laatutietoista linjaa kuin edelliset sukupolvet. Sen lisäksi hän on ollut aina myös rohkea uudistaja ja kokeilija. Hän nosti mm. Piemonten barbarescon maailman viinien luokkaan ja Angelo Gajaa pidetäänkin yhtenä italialaisten viinien maailmanmaineen luojista.
Angelo Gaja aloitti työnsä perheyrityksessä parikymppisenä 1960-luvun alussa. Hän oli opiskellut viinientekoa kotimaan lisäksi myös Ranskassa ja oli saanut myös kaupallisen koulutuksen. Hänen radikaalit ideansa, joita isä Giovanni ei välttämättä hyväksynyt, veivät talon viinit aivan uudelle tasolle.
Angelo on tarhaviinien edelläkävijä Piemontessa ja hän alkoi mm. käyttää barbarescon, ja myöhemmin myös barolon, kypsyttämiseen pieniä (225 l) ranskalaisia tammitynnyreitä, joiden avulla näihin voimallisen tanniinisiin viineihin saatiin pehmeyttä ja nautittavuutta. Barbaresco- viinit Sorì Tildin ja Sorì San Lorenzo ovat tänä päivänä loistava esimerkki Gajan nebbiolo- rypäleen käsittelystä. Ne ovat pehmeämpiä, helpommin lähestyttäviä ja valmiita juotaviksi myyntiin tullessaan, mutta kestävät hyvin myös kellarointia.
Hänen kokeilunsa ulottui myös viinitarhoihin, joihin hän päätti istuttaa ranskalaisperäisiä rypäleitä mm. Cabernet Sauvignonia, Chardonnayta ja Sauvignon Blancia. 1980-luvun alussa niistä syntyivät punaviini Darmagi ja valkoviinit Gaia & Rey sekä Alteni di Brassica. Kansainväliset viinimarkkinat kiinnostuivat entisestään.
1990-luvulla Gaja osti Toscanasta kaksi tilaa, joissa se jatkaa samaa innovatiivista ja kokeilevaa viinifilosofiaansa kuin Piemontessa. Historiallinen Pieve Santa Restituta – tila sijaitsee Montalcinossa ja tuottaa Brunello di Montalcinoa. Bolgherissa sijaitsevan Ca’ Marcanda - tilan viinejä ovat mm. Promis, Magari ja Camarcanda.
Uusi sukupolvi on astumassa entistä suurempaan rooliin Gajan viinitalossa. Perinnöstä pidetään huolta ja kehitys kehittyy. Uudet tuulet puhaltavat myös Gajan viinitarhoilla, joilla luonnonmukaisuus ja maaperän huolenpito ovat yhä suuremmassa roolissa. Aateluus myös velvoittaa tulevia sukupolvia, sillä asiantuntijapiireissä Gajan viinejä arvioidaan superlatiivein ja sanotaan, että ne ovat ”ehkäpä hienoimpia viinejä, joita Italiassa on koskaan valmistettu”.
─ Angelo on toki edelleen monelle Gajan kasvot maailmalla, mutta Gaia edustaa loistavasti sekä viinitalon seuraavaa sukupolvea että naisten kasvavaa joukkoa viinibisneksessä. Gajan tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin, joten hänen roolinsa talon viinien vientipäällikkönä ja niiden valloittavana lähettiläänä on tärkeä. Isänsä Angelo on suuri persoona, jonkinlainen vanhan viinimaailman viimeinen mohikaani. Gaialla on taas oma tyylinsä. Hän on perinyt isänsä karisman, mutta ei pyri matkimaan isäänsä, Sara painottaa ja alkaa kaataa laseihin Gajan viinejä: 2015 Vistamare, 2015 Rossj-Bass, 2011 Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino, 2009 Ca’Marcanda, 2012 Barbaresco, 2006 Sperss, 2000 Darmagi, 1999 Sorì Tildìn…viininystävän ilta näyttäisi lähestyvän täydellisyyttä.
Maineikkaat Gajan viinit on myös listattuna Alkon valikoimiin. Tutustu Alkon valikoimaan täältä.
Tunnetko jo toisen maineikkaan italialaisen viinitalon Antinorin tarinan? Tutustu Antinorin perheeseen ja Alkovalikoimaan!