Suomen suosituimman italialaisen kuohuviinitalon tarina – Gancia

kuohuviini uudeksi vuodeksi

Tarina alkaa Carlo Gancia -nimisestä miehestä, joka syntyi vuonna 1829 Narzolessa, pienessä kylässä Astin kaupungin läheisyydessä. Tuolloin Italiaa ei valtiona vielä ollut, ja Carlon perhe ehtikin elämänsä aikana asua useassa kuningaskunnassa samojen viinitarhojen keskellä. Piemontelaisten katse suuntautui helpommin Ranskan kuin esimerkiksi köyhän Milanon suuntaan – olihan Savoiji mahtava ruhtinaskunta, jonka hallitsijasuvun jäsen Vittorio Emanuele II kruunattiin vuonna 1861 yhdistyneen Italian kuninkaaksi.

Gancia vanha kuva

Nuori Carlo haaveili laatuviinien valmistuksesta, tarkemmin sanoen kuohuviinien. Hän tiesi, että Ranskan mailla sijaitsivat sekä laatuviineistä maksavat asiakkaat että (samasta syystä) paras tietotaito. Vuonna 1848 hän lähti Reimsiin tarkoituksenaan opiskella samppanjan valmistusta. Palattuaan vuonna 1850 hän perusti ensitöikseen veljensä kanssa yhtiön nimeltä Fratelli Gancia.

Ganciat alkoivat kehittää piemontelaisia kuohuviinejä: He testasivat ja sovelsivat samppanjametodia paikalliseen Moscato-lajikkeeseen alalajikenimeltään Moscato di Canelli.

Vuonna 1865 Fratelli Gancia julkaisi ensimmäisen Moscato-lajikkeesta valmistetun ”italialaisen samppanjan” ja nimesi sen spumante italianoksi. Samalla Carlo tuli luoneeksi ensimmäisen italialaisen klassisen kuohuviinin (spumante metodo classico) säännöt.

Moscato-lajike ei kuitenkaan sovellu ikäännytettäväksi – ensinnäkään sen happopitoisuus ei yllä riittävän korkealle ikääntyäkseen kauniisti, ja toiseksi: ikäännytettäviksi kuohuviineiksi tarkoitettujen perusviinien tulee olla aromaattisuudeltaan melko neutraaleja antaakseen tilaa hiiva-autolyysin myöhemmin tuomille aromeille. Moscato di Canelli on upea lajike, mutta parhaimmillaan tuoreena ja raikkaana.

Carlo oli vakuuttunut siitä, että suhteellisen viileä ja kostea ilmasto yhdistettynä Canellin alueen kalkkipitoiseen maaperään tuottaisi laadukasta, ikäännyttämiskelpoista chardonnayta ja pinot noiria. Hän jatkoi kokeilujaan ja tutkimustyötään.

Gancian laatukuplat kypsyvät UNESCO:n maailmanperintökohteeksi valitussa luolastossa

Gancia kellarit

Viinien kypsyttäminen pulloissaan hiivasakkansa päällä vaatii vakaita olosuhteita. Kellarin on oltava pimeä, sopivan kostea ja tasaisen viileä. Viinejä tule myös suojella mahdolliselta tärinältä. Casa Gancia rakensi viinimönsä satoja vuosia vanhojen maanalaisten kalkkiluolastojen päälle. 600M2 luolastossa lämpötila on ympäri vuoden 12-14°C ja olosuhteet kalkkipitoisen maan sisässä ideaalit. Viinikellarit ovat nykyään UNESCO:n suojelukohde.

Ympyrä sulkeutuu

Gancia näköalat

Miltei 200 vuotta Carlo Gancian syntymän jälkeen hänen jälkeläisensä jatkavat edelleen esi-isänsä viitoittamalla tiellä. Vuonna 2011 Vittorio Vallarino Gancia saavutti tärkeän merkkipaalun: heidän ja alueen muiden merkittävien viinitalojen yli 20 vuotta kestäneen yhteishankkeen tuloksena sinetöitiin uusi DOCG-status nimeltään Alta Langa.

Erotukseksi DOC Piemonten apellaatioon DOCG Alta Langa on huomattavasti pienempi, tarkoin määritelty alue, jolla on edellytykset tuottaa juuri ikääntymiseen tarkoitettuja chardonnay- ja pinot noir -pohjaviinejä. Toisin kuin DOC Piemonte, joka käsittää suuren määrän niin kuplimattomia kuin kupliviakin viinejä (jotka voidaan valmistaa myös Martenotti-menetelmällä) DOCG Alta Langa pitää sisällään ainoastaan metodo classicolla valmistetut kuohuviinit, joita on kypsytetty hiivasakkansa päällä pulloissa vähintään 30 kuukauden ajan. DOCG Alta Langa on aina vuosikerrallinen pinot noir, chardonnay tai niiden sekoitus, ja tarkoin määritellyt laatuvaatimukset ulottuvat aina viinitarhalta lopputuotteeseen saakka.

Aivan, kuten Carlo Gancia halusi.

Gancia Asti on Suomen suosituin makea italialainen kuohuviini

Gancia on Italian johtava kuohuviinitalo, joka valmistaa kokonaisen kirjon kuohuviinejä aromikkaan lempeistä Asteista kepeään proseccoon ja korkealaatuiseen DOCG Alta Langaan.

Astin ympäristön pitkät Moscatoperinteet ovat voimissaan, ja Moscato di Canellista valmistetaan niin lempeästi helmeilevää kakkujen ja keksien ystävää Moscato d’Astia kuin alkoholipitoisuudeltaan asteen korkeampaa ja kuohuvampaa Asti Seccoa ja Asti Dolcea. Lempeän makeana tai puolimakeana niitä nautitaan Italiassa perinteisesti runsaan suolaisten salumien kera. Suomalaiset ovat ottaneet Gancian astin omakseen Italian suosituimpana kuohuviininä!

Prosecco on Gancian uuden sukupolven valloitus: proseccon suosion myötä he ovat laajentaneen reviiriään Koillis-Italiaan. Prosecco on iloinen juoma: se ei välttämättä kaipaa ruokaa – eikä syytä siitä nauttimiseen!

DOCG Alta Langaa on kypsytetty peräti 36 kuukautta hiivasakkansa päällä ennen uudelleen korkitustaan. Luonteeltaan Alta Langa on runsas, raikas, tiivis ja kehittyneen moniulotteinen, omaa luokkaansa.

Tutustu Alkon sivuilla Gancian valikoimaan.

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen

Kuvat: Gancia

Fiilistele viinimaailmaa ja lue lisää mielenkiintoisia Tarinoita tarhoilta...

Suositukset

Gancia Asti

Gancia Asti

Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini on kuin suunniteltu kevään juhlamaljaksi tai marjaisille jälkiruoille! Juoma on paikallaan kun kuohuviiniltä toivotaan pehmeyttä, makeaa hedelmäisyyttä sekä maltillista alkoholiprosenttia.

Italia 13,64€
Gancia Prosecco Brut

Gancia Prosecco Brut

Kansainvälisesti trendikäs prosecco tunnetaan herkästä, keveästä raikkaudestaan! Gancia Prosecco on loistava alkumalja, mutta sopii myös pikkusuolaisten tai ruoan kanssa nautittavaksi. Kepeän raikas, kuiva ja hedelmäinen Prosecco Italian vanhimmalta kuohuviinivalmistajalta.

Italia 14,89€
Gancia Prosecco DOC Rosé

Gancia Prosecco DOC Rosé

Italian vanhin kuohuviinituottaja Gancia on tuonut Suomen markkinoille trendikkään Rosé Proseccon näyttävässä pullossa! Raikkaan hedelmäinen, aromaattinen ja hienostunut Gancia Rosé Prosecco maistuu sellaisenaan juhlajuomana. Jos kuitenkin kaivataan ruokaa seuralaiseksi, kannattaa tarjoilla kevyitä kalaruokia ja alkupaloja!

Gancian Prosecco Roséssa prosecolle ominaistuoksunsa antavaa Glera-lajiketta ryhdistää ja värjää 15% osuus Pinot Neroa. Rypälemehut on käytetty viineiksi viileissä terästankeissa hedelmäisiä aromeja vaalien, ja kuplakäyminen on tapahtunut niin ikään painetta sietävissä terästankeissa nk. Martinotti-menetelmällä. Valmiin roseeviinin on annettu levätä tankeissaan vähintään 60 päivän ajan ennen pullotustaan ja myyntiin laskuaan.

Italia 15,99€