Häät ovat ehkä perhejuhlista monimuotoisin, jos niin halutaan. Toki hääjuhlaa voi viettää pienimuotoisestikin, mutta suuret häät ovat nyt muodissa. Varo kuitenkin päästämästä häähulluutta valloilleen. Hääjuhlien järjestelyssä on paljon yksityiskohtia, joihin avuksi voi pyytää hääparin sukulaisia. Heidän kanssaan on kuitenkin hyvä suunnitella työnjako ja kirjata se ylös. Voit myös amerikkalaiseen tapaan palkata hääjärjestelijän/suunnittelijan (yksi lisä rahareikä budjettiin), joka hoitaa puolestasi kaiken. Avioliiton solmimiseen liittyy puolestaan monia asioita, jotka pitää hoitaa ennen vihkimistä.
Esteettömyystodistus
Ennen kuin avioliitto voidaan solmia, tulee selvittää, ettei aiotulle liitolle ole oikeudellisia esteitä eli täytyy tehdä avioesteiden tutkinta. Avioesteiden tutkintalomake tulee täyttää siinä kirkkoherranvirastossa, johon jompikumpi kuuluu. Avioesteiden tutkinta on tehtävä vähintään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Todistus avioliiton esteettömyydestä on voimassa neljä kuukautta ja se toimitetaan vihkijälle. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteettömyyden tutkiminen saattaa kestää, joten liikkeellä on oltava hyvissä ajoin.
Avioliittoon aikovien tulee olla 18-vuotiaita. Avioliittoon aikova ei saa olla holhouksen alainen eikä ennestään naimisissa. Lisäksi aviopuolisot eivät saa olla toistensa lähisukulaisia.
Siviilivihkiminen
Siviilivihkiminen suoritetaan maistraatissa. Paikalla täytyy olla kaksi todistajaa. Esteettömyystodistus täytyy jättää vihkijälle ja ilmoittaa mitkä sukunimet aviopari ottaa käyttöön.
Parisuhteen rekisteröinti
Rekisteröidyn parisuhteen voi solmia kaksi samaan sukupuoleen kuuluvaa, joista kumpikin on täyttänyt 18 vuotta ja joista kumpikaan ei ole avioliitossa eikä rekisteröidyssä parisuhteessa. Parisuhteen rekisteröi maistraatin henkikirjoittaja, käräjäoikeuden laamanni tai käräjätuomari. Ennen parisuhteen rekisteröintiä on aina tutkittava, ettei rekisteröintiin ole lainmukaista estettä. Parisuhteen rekisteröinti ei vaikuta osapuolten sukunimeen.
Kuulutukset
Kirkolliseen avioliittoon vihittäessä avioliittoaikomus voidaan ilmoittaa julkisesti seurakunnan jumalanpalveluksessa sen jälkeen, kun kihlapari on hakenut avioesteiden tutkintaa. Seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta. Kihlapari on erityisen tervetullut jumalanpalvelukseen tuona pyhänä. On myös mahdollista, että jumalanpalveluksessa rukoillaan solmitun avioliiton puolesta vihkimisen jälkeen.
Kirkollinen vihkiminen
Kirkollisen vihkimisen saa toimittaa Suomen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkkokunnan pappi. Evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä seurakunnan jäseniä. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös sellaiset parit, joista toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Kristillinen vihkiminen voidaan toimittaa myös silloin, kun toinen kihlakumppaneista kuuluu ulkomailla toimivaan kristilliseen kirkkokuntaan.
Papin, kanttorin ja vihkipaikan varaaminen
Vihkipaikan ja vihkipapin varaaminen pitää muistaa tehdä hyvissä ajoin. Etenkin kesäisin kirkot ovat varattuja.
Ennen vihkimistä pappi ja hääpari sopivat käytännön järjestelyistä ja harjoittelevat toimituksen kulkua, lisäksi valitsevat yhdessä häävirren. Muista musiikkiesityksistä ja musiikista keskustellaan kanttorin kanssa etukäteen.
Kahden todistajan pyytäminen vihkipaikalle
Vihkimisessä tarvitaan aina kaksi todistajaa. Todistajat kirjoittavat ennen tilaisuuden alkua henkilökohtaisesti nimensä selvennyksen kera vihkitodistukseen.
Juhlapaikan varaus
Kesähäät ovat monen unelma eikä kesässä ole montaa viikonloppua. Sen vuoksi kirkon ja juhlatilojen varaamiseen (ks. Juhlat ravintolassa ja vuokratiloissa) on ryhdyttävä hyvissä ajoin.
Vihkisormus
Sormuksen anto on tärkeä osa vihkitoimitusta. Sormus kuvaa päättymättömänä renkaana ikuisuutta ja avioliiton elinikäisyyttä. Sormuksen luovuttamisen jälkeen on aviopuolisoiksi julistaminen, joka virallistaa avioliiton. Suomessa kihla- ja vihkisormusta pidetään vasemman käden nimettömässä. Mies pitää vain yhtä sormusta.
Päätös sukunimestä
Ennen vihkimistä aviopuolisoiden tulee päättää tulevista sukunimistään. Puolisot voivat valita yhteiseksi sukunimeksi jommankumman sukunimen. Se puoliso, joka ottaa uuden sukunimen, voi pitää oman sukunimensä uuden sukunimen edessä. Tällöin sukunimet erotetaan väliviivalla. Puolisot voivat säilyttää myös omat sukunimensä vihkimisen jälkeen.
Kutsuvieraslista/Kutsut
Tee kutsuvieraslista hyvissä ajoin. Kutsut häihin lähetetään 3-4 viikkoa aikaisemmin. Häihin kutsuvat perinteisesti morsiamen vanhemmat, mutta tämä on sääntö jonka poikkeukset vahvistavat.
Lahjalista
Lahjoista on tapana esittää nykyisin toivomuksia, jottei lahjapöydästä löytyisi useita samoja, tai sellaisia tavaroita, joita jo usein pitkään yhdessä asuneella parilla on ennestään. Lahjalistan pitäjästä voi ilmoittaa kutsun yhteydessä. Lahjalista voi olla jossain nimetyssä tavaratalossa tai sitä voi pitää morsiamen äiti, sisar tmv.
Pukeutuminen
Sulhanen pukeutuu yleensä tummaan pukuun. Mahdollisia asuja ovat myös frakki (iltahäät), smokki tai saketti. Morsiamen hääpuku on useimmiten valkea ja pitkä. Valkoinen on kirkkauden ja viattoman puhtauden väri ja morsiushuntu viattomuuden, koskemattomuuden ja hyveellisyyden vertauskuva. Bestman pukeutuu yleensä samoin kuin sulhanen. Kaasolla on useimmiten vaalea asu, mutta muunkin värinen sopii, sopivia värejä voi löytyä esimerkiksi hääkimpusta. Vieraat pukeutuvat häihin juhlavasti ja kokovalkoiseen asuun on morsiamella hääpäivänä yksinoikeus.
Bestman/Seremoniamestari
Bestman on sulhasen avustaja ennen häitä, mutta ennen kaikkea hääpäivänä. Hän on yleensä sulhasen paras ystävä tai veli. Bestman seisoo alttarilla sulhasen kanssa ja ojentaa tälle vihkisormuksen. Bestman toimii usein myös hääjuhlan seremoniamestarina. Bestman voi olla myös Bestwoman!!
Kaaso
Kaaso on nykyisin morsiamen sisar tai ystävätär, joka auttaa morsianta pukeutumisessa ja toimii apuna hääjuhlassa. Jos morsiamen paras ystävä on mies, se ei ole este kaasona toimimiselle - nykyisin!
Kukkaistytöt - ja pojat
Morsiusparin saattona kirkossa voi olla (kukkais)morsiustyttöjä ja sulhaspoikia. He seuraavat vihkiparia kirkon käytävää ja istuvat sitten penkkirivistön etuosaan neidot vasemmalle, ja pojat oikealle puolelle. He jakavat häävieraille mahdollisen käsiohjelman kirkkoon tultaessa ja riisiä kirkon ulkopuolella vihkimisen jälkeen.
Kirkon koristelu
Kirkon kukkakoristelu on itse järjestettävä. Vihkimisen kirkollisen toimituksen luonne on otettava huomioon myös koristelussa, samoin kuin musiikin valinnassa. Jos vihkitoimitus pidetään muualla kuin kirkossa, sitä varten rakennetaan alttari. Mahdollinen käsiohjelma voidaan jakaa ovella kirkkoon tulijoille.
Paikat kirkossa
Kirkossa morsiamen suku ja ystävät istuvat kirkon takaosasta katsoen vasemmalla puolella, sulhasen oikealla. Kaaso asettuu vasemmalle puolelle käytävää, bestman oikealle. Häävieraiden tulisi asettua paikoilleen 5-10 minuuttia ennen tilaisuuden alkua.
Alttarille tulo
Kun häämusiikki alkaa soida, hääväki nousee seisomaan. Morsian voi saapua kirkkoon isän saattamana tai yhdessä sulhasen kanssa. Isän saattaessa on isä morsiamen vasemmalla puolella. Sulhanen (ja bestman) odottavat kirkon etuosassa oikealla puolella. Isä luovuttaa morsiamen sulhaselle. Alttarille saavutaan sulhanen morsiamen oikealla puolella. Vihkiparin saapuessa yhdessä kirkkoon on sulhanen morsiamen oikealla puolella.
Vihkiminen ja sormuslupaukset
Vihittävien polvistuminen alttarille symboloi kunnioitusta pyhän edessä, jättäytymistä Jumalan siunauksen varaan. Vihkitoimitus suoritetaan papin kanssa etukäteen sovitulla kaavalla. Sormusrukous lausutaan tahdon -sanan jälkeen. Sormusrukouksen korvaa nykyisin usein nk. sormuslupaukset, jotka vihittävät voivat lausua vuorollaan ennen sormuksen pujottamista nimettömään. Sormuslupaus voi olla esimerkiksi: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa." Tässä kohdassa on sulhasen lupa suudella morsianta. Vihkiminen päättyy papin julistettua morsiamen ja sulhasen aviopariksi.
Kirkosta poistuminen
Kirkosta poistuttaessa vaimo kävelee puolisonsa oikealla puolella. Tämä on vertauskuva siitä, että miehellä on velvollisuus huolehtia vaimostaan ja perheestään oikean kätensä voimalla. Parin jäljessä seuraavat vanhemmat, sulhasen isä ja morsiamen äiti, morsiamen isä ja sulhasen äiti, heidän jälkeensä tulevat isovanhemmat ja sisarukset. Aviopari voi odottaa hetken sivummalla, että hääväki ehtii vastaanottamaan heitä ulos kirkon edustalle. Kirkon vahtimestari opastaa sopivaan odotuspaikkaan. Hääpari tulee sitten kirkon ovesta ulos odottavan hääväen keskelle.
Riisi
Riisin heitolla toivotetaan parille siunausta ja rikkautta, liittyy myös hedelmällisyyteen, valkea riisi voi kuvastaa lisäksi puhtautta. Joissakin paikoissa riisin heitto on kielletty lintujen vuoksi.
Valokuvaus
Valokuvaus ja videointi kirkossa ei saa häiritä vihkitoimitusta. Vihkiparin niin toivoessa valokuvaus voidaan myös kieltää tilaisuudessa kokonaan. Vihkimisen aikana tapahtuvasta kuvaamisesta kannattaa keskustella papin kanssa etukäteen. Kuvaajasta on hyvä sopia etukäteen. Tehtävään voi pyytää ammattikuvaajaa, sukulaista tai tuttavaa, joka voi toimia kuvaajana myös hääjuhlassa. Virallisessa hääkuvassa kannattaa käydä ennen vihkimistä.
Häiden kustannusarvio
Häihin, ja kaikkeen siihen liittyvään, saa kulumaan aikaa ja rahaa ihan niin paljon kuin siihen vain on varaa. Kuka sitten maksaa häät? Ennen häät kustannettiin morsiamen vanhempien pussista, nykyisin ei ole enää niin tarkkaa sääntöä. Juhlat voi kustantaa pari itse tai jommankumman vanhemmat yhdessä tai erikseen. Hääjuhlan suunnittelu aloitetaan päättämällä järjestetäänkö ruoka- vai kahvihäät ja missä ne järjestetään. Ruokahäät ovat kalliimmat kuin kahvihäät, ja ravintolan hintataso vaikuttaa kustannuksiin. Jonkinlainen budjetti on hyvä laatia, sillä rahareikiä on paljon. Kannattaakin miettiä voisiko jossain säästää (esimerkiksi pukujen vuokrauksessa). Budjetin pääkohdat
- juhlatilan vuokra
- tarjoilu
- ohjelma (orkesteri)
- painotuotteet
- majoitukset
- kuljetukset
- sormukset
- hääpuvut (mahd. myös bestmanin ja kaason, morsiuspoikien ja - neitojen asut)
- kampaaja/meikkaaja/parturi
- kukat (kirkko, juhlapaikka, morsiuskimppu, sulhasen viehe)
- valokuvaus
- häälahjalista
- häämatka
Juhlatilan vuokra
Vuokrattavasta juhlatilasta peritään aina vuokra, ravintolat perivät tilavuokraa tiloistaan vain joissakin tapauksissa.
Istumajärjestys
Häihin tehdään yleensä istumajärjestys, ainakin kunniavieraiden pöytään. Hääpari istuu joko omassa pöydässään siten, että kaikki häävieraat näkevät heidät tai yhteisessä pöydässä kunniavieraiden kanssa. Jos hääpari istuu yhteisessä pöydässä vieraiden kanssa, kunniapaikat ovat heidän molemmin puolin. Pappi tai suvun vanhin jäsen istuu morsiamen vieressä, sitten sulhasen äiti, ja morsiamen isä. Sulhasen vieressä istuu morsiamen äiti ja sitten sulhasen isä. Kummit ovat myös kunniavieraita. Miehet ja naiset pyritään istumajärjestyksessä sijoittamaan vuorotellen. Samoin kummankin suvun jäseniä olisi hyvä sijoittaa sekaisin, jotta he oppisivat tuntemaan toisiansa.
Tarjoilu
Ravintolalta tai catering-palvelulta, viimeksi mainitussa säästät alkoholin hinnassa. Häissä voidaan tarjota ruokaa noutopöydästä tai pöytiin tarjoillen tai pelkästään kahvipöytä (jossa on myös suolaista syötävää).
Onnittelumalja
Häissä morsiamen isä kohottaa nostamaan onnittelumaljan sen jälkeen kun kaikki vieraat ja morsiuspari ovat paikalla. Hän voi myös lausua tässä yhteydessä vieraat tervetulleiksi, mutta ei pidä pidempää puhetta. Kaikki vieraat skoolaavat morsiuspariin päin. Voidaan myös yhteen ääneen lausua: onnea!
Ohjelma
Häissä tanssitaan, siis musiikkia maestro! Orkesterina voi olla vaikka kolmihenkinen trio tai moni miehinen swing band. Ehkäpä ystäväpiirissäsi on musikantteja ja muita esiintymistaitoisia. Heidän kykynsä kannattaa ottaa käyttöön ohjelman järjestämisessä. Yleensä häiden ohjelmasta huolehditaan yhdessä kaason ja bestmanin kanssa. Mm. morsiamenryöstö, morsiamen säären tunnistus sokkona ja monet muut hauskat hääleikit ovat nykyisin suosittuja. Hyvä ohjelmanumero on myös häävieraiden esittely toisilleen.
Painotuotteet
Hääjuhlaa varten suunnitellaan kutsuvieraslista, painatetaan kutsukortit, menyykortit ja pöytäkortit. Juhlan käsiohjelma on hyvä tapa kertoa vieraille juhlan kulusta. Käsiohjelma jaetaan kirkossa.
Kuljetukset
Kuljetuksia tarvitaan hääpäivänä runsaasti (kampaajalle, parturiin, kukkia noutamaan jne.). Pidä huolta, että sekä morsiamella että sulhasella on auto, ja mielellään kuski käytössään. Varsinainen hääauto voidaan vuokrata, jos halutaan jotain ekstraa. Kuljettajaksi pyydetään bestman tai joku muu ystävä/sukulainen, tai autovuokraamon oma kuljettaja. Auton koristelusta huolehtivat hääjärjestelyihin osallistuvat.
Hääparin/Vieraiden majoituspaikat
Jos mahdollista, kauempaa tulevat häävieraat majoitetaan sukulaisten luokse. Voit myös pyytää tarjouksen hotellista (jossa juhlat vietetään).
Hääpuvut
Hääpukuihin saa kulumaan omaisuuden. Molempien puvut voidaan teettää, ostaa valmiina tai vuokrata. Morsiamella täytyy perinteisesti olla päällään jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua.
Kukat, koristelut
Ks. Kirkon koristelu. Morsiuskimppu on hääpuvun tärkeä asuste. Kimpun kukat morsian valitsee pukunsa ja miletymystensä mukaan. Miehen napinläpikukka eli viehe, voi olla joku morsiamen kukkakimpun kukista. Frakin ja saketin kanssa valkoinen neilikka. Vaikka hääjuhla pidettäisiin ravintolassa, mieleisensä kukat ja koristeet voi toimittaa sinne itse. Ravintola joka tapauksessa perii maksun hankkimistaan kukista, etkä ehkä voi vaikuttaa kukkien hankintaan.
Valokuvauksesta sopiminen juhlapaikassa
Valokuvaajana voi toimia sama henkilö kuin kirkossa. Tuttava/sukulainen kuvaa luultavasti ilmaiseksi, ammattikuvaaja maksaa melkoisesti.
Huomenlahja
Huomenlahja on aviomiehen vaimolleen hääyötä seuraavana aamuna antama lahja, joka nykyisin on joku koru tai kello. Aviovaimo voi muistaa myös miestään lahjalla. Huomenlahja ei ole tietenkään pakollinen.
Häämatka
Häämatkalle lähdetään, jos siihen on varaa. Monet lähtevät häämatkalle suoraan häistä tai hääyö seuraavana päivänä. Häämatkan tekemisen voi säästää hyvin myöhemmäksikin.
Kiitokset
Häiden jälkeen kiitetään vieraita lahjoista ja mukanaolosta. Tämän voi tehdä lehdessä tai kiitoskorteilla. Hääkuvan saavat ainakin vanhemmat, isovanhemmat ja kummit.
Häiden jälkeen
Arjen tultua täytyy muistaa myös huolehtia mm. nimenmuutoksesta aiheutuvat toimet (ajokortti, passi, kirjastokortti, jne.) www.naimisiin.info - kaikkea häävalmisteluihin liittyvää www.haajarjestelija.fi