Laskiainen

Laskiainen

Laskiaista vietetään Suomessa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaissunnuntaista alkaa pääsiäisen odotus, mutta varsinaisesti laskiaista juhlitaan laskiaistiistaina. Laskiainen on suomalaisten talvikarnevaali, jonka vietto on melko hillittyä jo ihan sääolosuhteiden vuoksi.

Laskiaisen vietto on peräisin katoliselta keskiajalta, jolloin myös meillä paastottiin. Laskiaisena "laskeuduttiin" paastoon, josta "päästiin" pääsiäisenä. Katolisissa maissa laskiaista vietetään edelleen hyvin riehakkainkin karnevaalein. Sana karnevaali tulee latinan ilmaisusta carne vale = "liha on sallittua" tai toisen tulkinnan mukaan "hyvästit lihalle", sillä karnevaalien jälkeen lihaa ei enää saanut syödä. Ortodoksisella Venäjällä laskiaisen vietto on myös elvytetty ja Suomessa juhlitaan edelleen laskiaistiistaita, vaikka uskontomme ei meiltä paastoamista enää edellytäkään.

Kun paaston vaatimus lakkasi, laskiaista alettiin viettää paastoon laskeutumisen sijaan työn juhlana. Laskiaiseen liittyi monenlaisia uskomuksia, taikoja ja tapoja, jotka liittyivät nimenomaan naisten töihin. Naisten piti mm. pitää koko laskiaistiistaina hiuksiaan hajallaan, sukia hiuksia tiheään ja pukeutua valkoisiin vaatteisiin, jotta pellavista tulisi puhtaita ja kuituisia, kiiltäviä ja vaaleita. Pellavien ja hampun pituuden kertoi se kuinka pitkälle kelkka liukui laskiaismäessä. Taian tehoa lisättiin vielä huutamalla mäkeä laskiessa pitkiä pellavia ja isoja nauriita.

Naisilla oli kiire laskiaisen alla, sillä mm. kehruut piti saada päätökseen laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen sen jälkeen. Laskiaisen työtä ei saanut tehdä kuitenkaan kuin puoli päivää, jotta ehdittäisiin nauttia runsaasti rasvaisia ruokia. Mitä rasvaisempaa ruoka oli, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät lypsivät eli sitä enemmän myös ruokaa oli talon väelle luvassa seuraavana vuonna. Paaston alkaminen tarkoitti myös liha- ja maitoruoista luopumista, joten laskiaisena piti syödä tuhdisti.

Laskiaiseen liittyvät uskomukset ovat jääneet historiaan ja tämän päivän laskiainen on lähinnä iloinen ulkoilupäivä, jolloin lasketaan mäkeä ja nautitaan toki laskiaisen ruokaperinteeseen kuuluvia herkkuja kuten hernekeittoa ja laskiaispullia. Ruotsalaiset nauttivat hernekeiton kanssa lämmitettyä punssia. Tapa on meilläkin säilynyt ruotsalaisen väestön keskuudessa.

Tiesitkö?

  • että sana laskiainen on johdos verbistä laskea. Kyseessä on siis joko päivä, jolloin on alettu laskea paastopäiviä, tai jolloin on laskettu (eli päästetty) paasto alkamaan. Joskus on esitetty myös, että laskiaisen taustalla olisi ajatus paastoon laskeutumisesta, toisin sanoen paastoamisen aloittamisesta.
  • että torstaista tuli hernekeittopäivä, koska katolisella ajalla perjantai oli paastopäivä, minkä vuoksi torstaina syötiin sianlihalla vahvistettua hernekeittoa.

Hernekeitto

Meillä hernekeitto valmistetaan yleensä vihreistä, kuivatuista herneistä. Itse tehty keitto on todella helppoa, herkullista ja halpaa. Monen mielestä kuitenkin purkkihernekeitto ajaa ihan saman asian ja totta onkin, että purkkihernekeitto on yksi parhaista valmisruuista. Ja sitähän voi itse tuunata maustamalla makunsa mukaan.

Hernekeittoon käytetään tavallisesti keltasipulia, mutta siihen voi lisätä myös hieman valkosipulia. Meiramin ja timjamin lisäksi myös neilikka sopii mausteeksi. Loppusilaus saadaan sinapista, makeasta tai suolaisesta – kukin makunsa mukaan. Jotkut lisäävät valmiiseen keittoon raakaa, silputtua sipulia.

Ruotsalaiset suosivat keltaisia herneitä, muutoin hernekeiton valmistusohje on suomalaisversion kaltainen.

Fiinimpi versio hernekeitosta on ranskalaisen kurtisaanin mukaan nimetty hernesosekeitto Crème Ninon. Tämä hienostunut, samppanjalla, tai muulla kuohuviinillä, viimeistelty keitto sopii juhlavalle aterialle. Hernesosekeiton voi toki valmistaa ilman samppanjaakin. Jotkut lisäävät keitinliemeen kuivaa valkoviiniä, siideriä tai omenamehua. Keiton koristeluun sopivat mm. tuore timjami tai meirami, ohuet pekonilastut.

Laskiaisen leivonnainen on ehdottomasti laskiaispulla. Aikaisemmin laskiaispullat olivat pelkkiä sokerilla päällystettyjä pullia, mutta nykyisin kermavaahto ja hillo tai mantelimassa pullien täytteenä ovat must.

Mitä jos kokeilisit tänä vuonna jotain uutta? Me Viinipostilla testasimme laskiaispullan väliin Vana Tallinn Ice Creamilla maustettua kermavaahtoa. Herkullista! Katso ohje täältä!