Hiiva - olutmaailman seuraava trendi?

Hiiva - olutmaailman seuraava trendi?

Reipas humalankäyttö oluissa on jo pitkään leimannut panimoita joka puolella maailmaa. India pale ale, american pale ale, golden ale ja muut rankasti humaloidut tyylit keikkuvat yhä olutharrastajien huulilla, mutta nurkan takana voi odottaa käänne: oluenpanijoiden ja kuluttajien kiinnostus niihin satoihin eri aromeihin, joita eri hiivakannat voivat tuottaa.

Oluiden maku- ja tuoksuprofiilit ovat viimeisten vuosien aikana olleet korostetun humalavetoisia. Uusia humalalajikkeita ilmestyy maailman eri kolkista ja panimot harrastavat kilpajuoksua niiden kokeilemisessa. Himoittujen lajikkeiden hinnat nousevat ja rajusti lisääntynyt humalan käyttö nostaa raaka-ainekustannuksia.

Vaikka suurin IPA-buumi on jo kenties takana, on vahva humalointi oluissa tullut jäädäkseen. Kaikki panimot eivät kuitenkaan ole hypänneet humalavankkureihin. Onko aromeiden saamiseksi muita lähestymistapoja?

Runsas ja mielenkiintoinen aromimaailma oluisiin syntyy muistakin raaka-aineista, jos tietää, mistä etsiä. Vastaus on hiiva, oluen kenties vaikeimmin hallittavissa oleva raaka-aine. Ja se, jota ilman muut aineosat eivät ole yhtään mitään.

Katse kääntyy hiivasta puhuttaessa automaattisesti Belgiaan ja sen luostarioluisiin. Niitä yhdistää hiivasta peräisin olevat käymisaromit, humalan roolin ollessa minimaalinen tai täysin olematon. Humalaa toki kaikissa oluissa käytetään sen säilyvyyttä parantavien ominaisuuksien vuoksi - vaikka sitä ei siis tuoksussa ja maussa huomaisikaan.

Hiivasta saadaan valtava määrä erilaisia käymisaromeja, joihin vaikuttaa käymisessä ylläpidettävä lämpötila, käymisen kesto ja esimerkiksi käymistankin muoto. Vahvan hedelmäiset ja marjaiset sekä yrttiset aromit voidaan humalan sijaan saada hiivasta. Aivan mikä tahansa panimohiiva ei käy, vaan on valittava tiettyjä lajikkeita, joiden profiiliin kuuluu voimakas hedelmäestereiden tuottaminen.

Belgialaiset oluet ovat loistava väylä tutustua hiivan aikaansaamiin, herkullisen hedelmäisiin, marjaisiin, yrttisiin ja mausteisiin tuoksuihin. Mitä aromeita sinä niistä löydät? Kurkkaa Viinipostin olut-kotitasting ja järjestä ystävillesi hauska ilta oluiden maistelun puitteissa!

Teksti: Mikko Salmi

Mikko Salmi on helsinkiläinen olutasiantuntija, joka on työskennellyt yhdeksässä eri pienpanimossa vuodesta 1998 lähtien. Ravintolakouluissa oppikirjoistaan tuttu Salmi julkaisi viime syksynä suurelle yleisölle suunnatun OLUT!-kirjan, joka saa erinomaisen vastaanottonsa ansiosta jatkoa. Seuraava teos ilmestyy tulevan joulun alla ja paneutuu kotimaisten pienpanimoiden tarinoihin ja kiinnostavimpiin oluisiin.

Julkaistu 9/2018