Italialainen viinitrilogia a la Tommasi
Suomalaiset ovat löytäneet Tommasin viinit. Alkossa on myynnissä useita talon viineistä, mutta moniin pääsee tutustumaan pelkästään ravintoloissa. Viinitalossa on jo muutaman vuoden ollut vahva laajentumistrendi, joka on tuonut Tommasin viinitarjontaan uutuuksia Italian parhailta laatuviinialueilta. Vientijohtaja Pierangelo Tommasi kävi jälleen jokavuotisella Suomen vierailullaan kertomassa perheyhtiön viimeisimpiä uutisia.
Pierangelo Tommasilla on joka vuosi jotain uutta kerrottavaa takataskussaan, mutta tänä vuonna myös meillä suomalaisilla on hänelle taas miellyttävä uutinen kerrottavana: Viinilehden järjestämässä Wine Awards – gaalassa Tommasi Crearo 2014 palkittiin Vuoden punaviini – tittelillä ja se voitti myös yleisöäänestyksen.
─ Olemme ylpeitä Viini-lehden ja sen lukijoiden antamasta kiitoksesta. Crearo on pääviinintekijämme Giancarlo Tommasin luomus. Se on eräänlainen ”supervenetolainen” viini, jossa traditio ja innovaatio kohtaavat, sillä rypäleinä ovat perinteiset Corvina Veronese ja uudelleen henkiin herätetty lajike Oseleta sekä uutta ajattelua ilmentävä Cabernet Franc. Rypäleet kasvavat Conca d’Oro - nimisellä tarhalla, joka on yksi perheemme parhaista tarhoista Venetossa. Minä kerään mielelläni kiitokset paikan päällä ja yleensä pyydän suuntaamaan haukut viinintekijän suuntaan, mutta tietysti kiitos kuuluu ilman muuta viinin tekijälle Giancarlolle, Pierangelo vitsailee nauraen.
Tällä kertaa Pierangelo haluaa esitellä suomalaisille viininystäville Tommasin parhaimmistoa kolmelta arvostetuimmalta italialaiselta laatuviinialueelta teemalla Trilogy of Emotions. Pullorivistössä komeilee eri vuosikertoja Amarone della Valpolicella Classico Docg Venetosta, Brunello di Montalcino Docg Toscanasta ja Aglianico del Vulture Doc Basilicatasta. Nämä ovat viinejä, joissa viinintekijät ovat panneet peliin koko osaamisensa ja tunneskaalaansa ja toivovat että myös kuluttajat sen aistisivat.
─ Saatan kuulostaa tylsältä, mutta en voi olla tässäkään korostamatta sanaa terroir eli sitä että viini ilmaisee aina kasvupaikkaansa. Maaperä, jossa köynnökset kasvavat, ilmasto, sääolot ja viinitarhan sijainti, niistä syntyy viinin luonne ja sen mahdollisuudet kehittyä. Loppu on sitten vuosien aikana kehittyneen ammattitaidon tulosta, aloittaa Pierangelo pullorivistönsä edessä.
Trilogian Vol. 1 - Amarone Veneton kuningatar
Venetosta kaikki alkoi. Siellä Tommasi valmistaa viiniä jo neljännessä polvessa. Vuonna 1902, siis 115 vuotta sitten, isoisä Giacomo Battista Tommasi rakensi ensimmäiset kolme 50 hehtolitran tynnyriään ja alkoi valmistaa viiniä Valpolicella Classicon alueen sydämessä, pienessä Pedemonten kylässä Veronan maakunnan kaakkoisosassa.
Silloinen 10 hehtaarin viinitarha on vuosien mittaan kasvanut kymmenkertaiseksi ja nuori sukupolvi on laajentanut yritystä hankkimalla viinitarhoja myös muualta Veneton alueelta ja kokonaan uusilta viinialueilta. Tänä päivänä viinitarhat käsittävät yhteensä 205 hehtaaria ja kuusi viinitilaa Valpolicella Classicon ja muun Veneton alueilla, Lombardiassa, Toscanassa, Apuliassa ja viime vuoden elokuusta alkaen myös Basilicatassa.
Jo pelkkä sana amarone saa viininystävän tuntemaan mielihyvää. Amaronea pidetään yhtenä Italian, ja koko maailman, hienoimmista punaviineistä. Se on Valpolicella Classico – viinialueen ehdoton kuningatar. Tommasin perhe on valmistanut tätä "jumalaista nektaria" vuodesta 1959 alkaen perinteisellä tavalla.
Suomen markkinoille ja Alkoon Tommasin Amarone, vuosikertaa 1998, tuli vuonna 2002. Nyt Alkossa on myynnissä Amarone della Valpolicella Classico 2013 mm. lahjapakkauksessa, ja ravintoloissa pääsee maistamaan myös pidempään kypsynyttä Ca’Florian Amarone della Valpolicella Classico Riservaa.
Amaronen rypälelajikkeet ovat alueelle tyypilliset Corvina, Corvinone ja Rondinella. Vuodesta 2000 alkaen Valpolicellan kaikissa laatuviineissä on saanut käyttää myös vanhaa, uudelleen löydettyä Oseleta – rypälelajiketta, jonka hapokkuus ja tanniinit antavat sekoiteviiniin rakennetta. Se on mukana myös Tommasin Amarone Classicossa, mutta ei Ca’Florian Amarone Riservassa, koska tarhassa ei yksinkertaisesti kasva kyseistä lajiketta.
Rypäleet kasvavat korkeilla rinneterasseilla ja joista viiniä varten poimitaan käsin vain parhaat ja kypsimmät tertut. Rypäleet kerätään pieniin, avoimiin laatikoihin ja viedään saman tien ilmastoituun varastoon, jossa ne lepäävät syksyn ja talven viileiden tuulien helliminä, kunnes ne tammikuussa murskataan ja valmistetaan viiniksi. Hitaan kuivumisen aikana, rypäleiden sokeripitoisuus kasvaa ja aromit tiivistyvät sekä voimistuvat. Valmistusmenetelmää kutsutaan nimellä appassimento, ja sitä käytetään myös makeiden Recioto- viinien ja nykyisin nk. Appassimento -viinien valmistuksessa.
Valmis Amarone Classico kypsyy Tommasilla isoissa slavonialaisissa tammitynnyreissä vähintään kolme vuotta ennen pullotusta. Amarone Riserva sen lisäksi ensimmäisen vuotensa uudessa ranskalaisessa tammessa. Pullossa viini saa vielä ikääntyä vähintään vuoden verran ennen kuin se lasketaan markkinoille viininystävien suureksi nautinnoksi.
Amarone on ruokaviini mm. punaiselle lihalle ja kypsille juustoille, mutta se on myös erityisen nautinnollinen mietiskelyviini, vino da meditazione.
Trilogian Vol. 2 - Brunello di Montepulciano – viinien kuningas
─ Halusimme kiihkeästi saada viiniemme joukkoon Brunello di Montalcinon, joka on yksi maailman arvostetuimmista viineistä, Pierangelo jatkaa.
Vuonna 2015 Tommasi onnistuikin tavoitteessaan hankkimalla Toscanan sydämestä 22 hehtaarin suuruisen Podere Casisano - tilan, jossa yhdeksän hehtaaria tuottaa Brunello di Montalcinoa: 7,2 hehtaaria Casisano Brunello di Montalcino Docg – viiniä ja 1,8 hehtaaria Colombaiolo Brunello di Montalcino Docg Riservaa.
Jos amaronea kutsutaan viinien kuningattareksi, niin brunelloa voisi hyvällä syyllä kutsua viinien kuninkaaksi. Onhan se mm. Italian ensimmäinen Docg–viini ja Piemonten barolon ohella myös hinnaltaan kalleimpia viinejä.
Brunellot valmistetaan 100-prosenttisesti sangiovese grosso – rypäleestä, jota kutsutaan myös nimellä brunello. Tommasin Casisano kypsyy vähintään kolme vuotta slavonialaisissa, suurissa tammitynnyreissä ja Colombaiolo Riservaa valmistetaan vain parhaina vuosina ja sitä kypsytetään vuosi pidempään eli neljä vuotta. Viini hyötyy pitkästä pullokypsytyksestä, joka lisää viinin moniulotteisuutta ja intensiivisyyttä, ja pehmentää tanniineja. Tommasi hakeekin omissa brunelloissaan ennen kaikkea eleganssia ja pitkää kellarointipotentiaalia. Brunellot ovat ruokaviinejä ja viihtyvät parhaiten liharuokien ja kypsien juustojen seurassa.
─ Colombaiolo on kirsikka kakussamme. Vuoden pidempi kypsytys ennen pullotusta ei tee siitä ainutlaatuista, vaan sen rypäleiden kasvupaikka ja ilmasto-olosuhteet. Viiniä tuotetaan vain 4000 pulloa ja sen merkitys meille on ennen kaikkea tärkeä markkinointi mielessä. Ilman snobismin häivääkään olen sitä mieltä, että muutama pullo Colombaioloa kuuluu fine dining – ravintolan viinilistalle. Se on ehdottomasti yksi hienoimpia brunelloja, Pierangelo kehaisee. Suomalainen viininystävä pääsee maistamaan varmuudella Tommasin Casisano Brunello di Montalcinon vuosikertaa 2011, joka on myynnissä Alkon tilausvalikoimassa ja ravintoloissa.
Trilogian Vol. 3 - Aglianico del Vulture - Etelä-Italian ”barolo”
Basilicatan viinialue eteläisessä Italiassa on karua tulivuoriperäistä aluetta ja ilmasto-olosuhteiltaan erikoinen; talvet ovat kylmiä ja korkealla sijaitsevissa viinitarhoissa kasvavat rypäleet hyötyvät optimaalisesti yön ja päivän lämpötilavaihteluista. Viinitarhat sijaitsevat sammuneen tulivuoren rinteillä ja Aglianico- rypäleet tuottavat tummanpuhuvia, tukevia ja runsaan tanniinisia viinejä, jotka vaativat aikaa kypsyäkseen.
Myös Basilicatan viinialue oli ollut Tommasin tähtäimessä jonkin aikaa. Viinitilan etsiminen sai täällä uudenlaisen ratkaisun, kun Tommasi viime vuoden elokuussa solmi yhteistyösopimuksen Vulturen alueen vanhimpiin viinintuottajiin kuuluvan Paternosterin (lat. isämeidän) kanssa. Paternoster on toiminut perheyrityksenä vuodesta 1925. Perhesyistä viinitalo haki yhteistyökumppania, jollainen löytyi toisesta, perinteikkäästä italialaisesta viiniperheestä. Tommasista tuli paitsi yhteistyökumppani myös suurin osakkeenomistaja ja työt jatkuvat yhdessä Paternosterin perheen kanssa. Basilicatan helmen, Aglianico del Vulturen, tunnettuuden ja kysynnän lisääminen, luonnonmukaisuuteen ja kestävään kehitykseen yhä enemmän suuntautuva työskentely viinitarhoissa ja kellarissa kuuluvat tulevaisuudensuunnitelmiin.
Maisteltavana on Paternosterin Don Anselmo Aglianico del Vulture Docg – viini, joka kypsyy puoliksi isoissa slavonialaisissa tammiastioissa ja puoliksi pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viimeksi mainituissa kypsytys kestää 20 kuukautta, minä aikana tammi pehmentää viinin huikeita tanniineja ja viini saa väriinsä syvyyttä ja makuunsa.
Don Anselmo on lastenlasten kunnianosoitus viinitalon perustajalle isoisä Anselmolle. 20 hehtaarin tarhoista 5 hehtaaria on omistettu tälle viinille, jota tuotetaan noin 7000 pulloa vuodessa. Viini ei Pierangelon mukaan ehkä vetoa keskivertosuomalaisen viininystävän makuun, koska tietää meidän arvostavan viineissä pyöreää pehmeyttä ja mehevyyttä, jota mm. Valpolicella ja amarone kumppaneineen tarjoaa.
Don Anselmo on ehdottomasti ruokaviini ja viini, jonka Pierangelo näkisi Colombaiolon tapaan mielellään Suomessa viinitietoisen ravintolan viinilistalla.
Minne seuraavaksi? Piemonteen? kysyy joku.
─ Nyt laajentuminen saa vähäksi aikaa riittää. Keskitymme nykyisten tilojen ja logistiikan kehittämiseen. Meidän tavoitteemme on ensisijaisesti tuottaa laatua. Ja laadun takaaminen on sitä, että kaikilla viinialueillamme pullo yksi on yhtä hyvä kuin miljoonas pullo. Sitä paitsi Piemontesta täytyisi löytyä vähintään 10 hehtaarin tarha, eikä sellaisia ole tarjolla. Ja meillähän on jo Aglianico del Vulture, jota etelän baroloksikin kutsutaan, Pieroangelo heittää pilke silmäkulmassa.
P.S. Kuvassa Pierangelo Tommasi esittelee syyskuun lopussa Alkon vakiovalikoimaan listattua Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella – jälkiruokaviiniä, joka on valmistettu punaisista, kuivatuista rypäleistä ja kuuluu olennaisesti Valpolicellan viininvalmistusperinteeseen.
Pierangelo Tommasi on syntynyt viiniä suonissaan! Lue Tommasin perheen upea tarina täältä!
Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola
Julkaistu 11/2017