Uusi vuosi

Uusi vuosi

"Kun uudenvuoden yönä kello lyö kaksitoista, tunnemme selvän selvästi, että jotakin vanhaa, aikansa elänyttä, hautaan tuomittua jää ainaiseksi jälkeemme ja jotakin uutta, avartavaa, elontoivoista avautuu eteemme."(Johannes Linnankoski)

Monelle uudenvuodenaatto on itsetutkistelun aikaa; menikö vuosi niin kuin olin suunnitellut, onnistuinko elämään sen edellisenä vuonna antamieni lupausten mukaan? Itselleen ei kannata olla kuitenkaan kovin ankara, vaikka jokin asia jäi tekemättä. Sanoohan jo sananlaskukin, että "joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään".

Suomi elää nyt lamassa ja ensi vuosi saattaa tuntua monesta pelottavalta. Rahasta on pulaa valtiolla ja työstä sekä rahasta kansalaisilla. Monia etuuksia leikataan, veroja korotetaan ja näyttää siltä, että vyötä on syytä kiristää joka tasolla.

Otetaan kuitenkin uusi vuosi vastaan positiivisin ajatuksin, tehdään taas uusia lupauksia, jos siltä tuntuu, ja uskotaan - jälleen kerran - parempaan itseemme ja parempaan maailmaan. Ja loppuvuoden pettymyksiä voi toki pehmentää tekemällä sellaisia lupauksia, joilla on realistinen mahdollisuus toteutua. Itsesuojelu on hyvä asia mutta unelmoiminen paremmasta täysin luvallista.

Uudenvuoden aattoiltaa vietetään monella tapaa; joku pistää jalalla koreasti ravintolassa, joku nauttii kulttuurin suomista mahdollisuuksista. Erityisen mukavaa on ottaa vastaan uusi vuosi ystävien seurassa hyvää ruokaa ja juomaa nauttien, tinaa valaen ja yhdessäolosta nauttien. Ja kun keskiyö koittaa korkataan uusi vuosi riemukkaasti kuohuviinipullojen korkkien paukahtelulla ja ilotulitusrakettien räiskynnällä. Tervetuloa uusi vuosi!

Nakkeja ja perunasalaattia - vai muuta maistuvaa?

Perinteisistä perinteisintä ja helpointa party-ruokaa ovat nakit ja perunasalaatti. Mutta entäpä jos tänä vuonna satsaisitkin muunlaiseen "valmisruokaan"? Aaton illanistujaisissa juustopöytä tai tarjotin, vierasmäärästä riippuen, on mainio tarjoiluvaihtoehto. Juomaksi sopii silloin mainiosti (ehkäpä jouluna lahjaksi saatu) portviini, joka maistuu kaikkien juustojen kanssa. Jos haluat tarjota pöytäviinejä, vahvoille juustoille sopii täyteläinen punaviini, miedoille kuiva tai puolikuiva, hedelmäinen valkoviini, sinihomejuustoille makea valkoviini ja vuohenjuustolle Sancerren alueen valkoviini.

Juustotarjoiluun varaat juustoa noin 200 grammaa per henkilö. Hyvä perusvalikoima syntyy kovista sekä pehmeistä juustoista, niiden miedoista ja voimakkaista makuversioista. Valitse esimerkiksi näistä kolme-kuusi juustoa:

  • Sinihomejuusto
  • Brie tai Camembert
  • Mieto kermajuusto
  • Kermainen pippurijuusto
  • Mustaleimaemmental tai muu emmental
  • Gouda
  • Vuohenjuusto
  • Juustoleipä
  • Erilaiset tuorejuustot

Juustojen seuraksi varataan leipää, keksejä, piparkakkuja sekä vihanneksia (kurkkua, retiisejä, oliiveja) ja hedelmiä (omenaa, päärynää, viinirypäleitä, viikunaa). Myös vihersalaatti esimerkiksi hasselpähkinäöljyllä ryyditettynä maistuu juustojen kanssa. Kovat, kypsät juustot rakastavat myös hunajaa ja eri juustotyyppejä varten on saatavana myös monenlaisia hilloja.

Tina kertoo tulevasta

Tinan valaminen on varmasti yleisin uudenvuoden taika, sen avulla yritetään kurkistaa tulevaan. Uudenvuodentina on aina hevosenkengän muotoinen, koska sen tiedetään jo itsessään tuova onnea.

Tinan valamista varten tarvitset hevosenkenkien lisäksi pienen, pitkävartisen valinkauhan ja ämpärillisen vettä. Tinan valaminen onnistuu hyvin sähkölieden levyllä, varovaisuutta noudattaen.

Kun tina on sulanut valinkauhassa, se kaadetaan nopealla liikkeellä kylmän veden joukkoon. Samalla kun tina jähmettyy, voit mielessäsi esittää jonkun toiveen tulevalle vuodelle.

Tinan saloja luetaan seinälle lankeavasta varjosta. Jokainen voi ja saa nähdä tinassaan ihan millaisia muotoja haluaa ja niiden tulkintakin on täysin vapaata. On kuitenkin joitakin muotoja, joiden tiedetään "varmuudella" lupaavan jotain; laiva tietää matkoja, avain etenemistä uralla, rosoinen möykky tinassa tietää rahaa, mureniksi menevä tina sydänsuruja jne. Sinkkujen kannattaa kokeilla tätä; jos tinan valannassa käytettyyn veteen kasteltu nenäliina asetetaan tyynyn alle, niin tuleva kumppani näyttäytyy unessa.

Muista! Nimestään huolimatta uuden vuoden tina on suurimmaksi osaksi lyijyä. Lyijy on ympäristömyrkkynä haitallinen sekä ihmisille että luonnolle, joten niitä ei saa heittää pois talousjätteiden mukana. Hyvä ja edullinen tapa on kierrättää tina ja valaa se seuraavana vuonna uudelleen. Tinaa valettaessa on muistettava myös huolehtia riittävästä tuuletuksesta.

Uuteen vuoteen liittyviä vanhan kansan uskomuksia on monenlaisia. Vinkki aamu-unisille; jos nousee vuoden ensimmäisenä päivänä aikaisin ylös, pysyy koko vuoden virkeänä ja työt sujuvat vikkelään. Jos jatkaa pitkään nukkumista, niin taas nukuttaa koko vuoden. Vinkki vanhemmille: lapset ovat hyvätapaisia koko vuoden, jos heitä ei toruta uudenvuodenpäivänä. Vinkki maanviljelijöille ja metsässä kävijöille: kirkas tähtitaivas ennustaa hyvää vilja-, sieni- ja marjavuotta. Vinkki kaikille; jos vuoden ensimmäinen vierailija on mies, tulee hyvä vuosi, nainen puolestaan ennustaa onnettomuutta.

Räiskähdellen kohti uutta vuotta

Ilotulitusraketit ovat kiinalaisten keksintö. Eurooppaan raketit tulivat 1600-luvulla ja pääkaupunkimme asukkaat saivat ihailla tätä ihmettä jo 1800-luvulla. Viime vuosituhannella ilotulitusrakettien räiskyttely yleistyi ja tänä päivänä raketit paukkuvat kaikkialla maassamme. Mutta ei milloin vain. Suomessa ilotulitteita saa ampua vain 12 tunnin ajan; paukuttelun saa aloittaa uudenvuodenaattona kello 18.00 ja sen tulee päättyä viimeistään uudenvuodenpäivän aamuna kello 06.00. Monissa kaupungeissa on myös rajattu alueita, joilla ilotulitteiden ampuminen on kokonaan kielletty. Tiedot löytyvät kaupunkien omilta nettisivuilta. Hyviä ilotulitteisiin liittyviä turvallisuusvinkkejä löytyy puolestaan sivulta www.ilotulitus.fi.

Ilotulitteet ovat myynnissä vain rajoitetun ajan 27. joulukuuta alkaen uudenvuodenaattoon asti. Vanhemmilla on vastuu valvoa, että myös lapset noudattavat tätä sääntöä.

Monet koirat pelkäävät ilotulituksia. Stressiä aiheuttavat etenkin äänet, mutta myös valot ja ruudin haju pelottavat. Annetaan myös ihmisen parhaalle ystävälle mahdollisimman mukava uuden vuoden aatto eikä viedä häntä ulos silloin, kun raketit paukkuvat.

Tärkeintä ilotulitusrakettien kanssa on varovaisuus, varovaisuus ja varovaisuus. Vanhempien täytyy valvoa lasten paukuttelua ja alkoholin vaikutuksen alaisena olevat on syytä pitää kaukana ilotulitteista. Valitettava tosiasia on, että seuraavien päivien lehdistä saamme aina lukea onnettomuuksista, joita nämä riemupötkyt ovat saaneet aikaan. Kannattaa siis ottaa järki päähän, lukea ohjeet ja olla varovainen.

Korjaan aina jälkeni yleisillä paikoilla ja luonnossa, on aika hyvä uudenvuoden lupaus. Aloittaa voi ilotulitteista, joista jää jäljelle hylsyjä pitkin maita ja mantuja. Hylsyt sisältävät jäänteitä ruudista ja muista myrkyllisistä aineista. Siivoa nämä roskat heti seuraavana päivänä, jotta ne eivät joudu eläinten tai pikkulasten suihin tai jää rasittamaan ympäristöä.

Hyvää uutta vuotta Senaatintorilta ja telkkarista!

Helsinkiläiset ovat vastaanottaneet uuden vuoden Senaatintorilla jo 1930-luvulta lähtien. Helsingin kaupungin järjestämässä perinteisessä Senaatintorin uudenvuodenjuhlassa otetaan uusi vuosi vastaan sirkustunnelmassa.

Seuraa juhlia kotisohvalta

Muualla asuvat pääsevät mukaan Senaatintorin juhlaan mukavasti kotisohvalla lekotellen. Suurin osa helsinkiläisistäkin jää suosiolla seuraamaan vuoden vaihtumista kotiin.

Keskiyön lähestyessä samppanja- ja kuohuviinipullojen on oltava oikeassa lämpötilassa ja lasien valmiina. Uusi vuosi täytyy ottaa vastaan ehdottomasti kuohuviinipullojen korkkien paukkeella ja lasien kilistelyllä. Senaatintorin lähetys päättyy uudenvuoden lähtölaskentaan sekä musiikin täydentämään ilotulitukseen. Ja mikä onkaan sen juhlavampaa kuin skoolata tulevalle vuodelle Maamme-laulun säestämänä!

Kansalaiset - Medborgare - Suomen tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe

Uudenvuoden päivän aamu saattaa alkaa monella hieman hitaasti, riippuen siitä, kuinka pitkään edellisen illan juhlat venähtivät.

Viimeistään puolelta päivin on kuitenkin isänmaallista aloittaa uusi vuosi kuuntelemalla mitä maan isällä, ensimmäistä kautta virkaansa hoitavalla Sauli Niinistöllä, on meille sanottavana. Suomen tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe lähetetään TV1:llä kello 12.00.

Puhe alkaa sanalla "Kansalaiset". Puheen lopussa toivotetaan maan kansalaisille hyvää alkanutta vuotta. Pidettyään puheen suomenkielisen version presidentti lukee puheensa ruotsiksi aloittamalla "Medborgare".

Ensimmäisen kerran Suomen presidentti piti uudenvuodenpuheen vuonna 1934, jolloin presidenttinä oli P. E. Svinhufvud. 1950-luvulle saakka puhe ainoastaan radioitiin, mutta televisioiden yleistyttyä puhe lähetettiin myös televisiosta. Ensimmäisen televisioidun uudenvuodenpuheen piti Urho Kekkonen vuonna 1958. Puheessa presidentti käsittelee kuluneen vuoden tapahtumia ja kertoo alkavan vuoden suunnitelmista.

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen kirjoittaa ja pitää yleisimmin presidentti itse. Presidentin ollessa esimerkiksi sairastunut, pääministeri pitää puheen. Näin tehtiin muun muassa vuonna 1982, jolloin presidentti Urho Kekkosen sijaan puheen piti pääministeri Mauno Koivisto. Samoin tehtiin vuonna 1993, jolloin presidentti Mauno Koiviston sijaan uudenvuodenpuheen piti pääministeri Esko Aho.

Uudenvuodenkonsertti Wienistä

Monen uuden vuoden päivään kuuluu myös television perinteinen Wienin filharmonikkojen uudenvuodenkonsertti. Häikäisevät kukka-asetelmat, upeat tanssijat ja tenhoava musiikki vievät katsojan Musikvereinin Kultaiseen saliin, jossa Wienin filharmonikot esittävät itävaltalaisen Straussin säveltäjäsuvun, pääasiassa Johann Strauss nuoremman musiikkia. Konsertti on järjestetty vuodesta 1941 lähtien, ja sen televisiointia seurataan monessa kymmenessä maassa ympäri maailman suorana lähetyksenä, niin myös meillä.

Musiikin ja tanssin rakastajat siis television ääreen uudenvuoden päivänä kello 12.30, heti tasavallan presidentin puheen jälkeen.

Uusi vuosi on taas alkanut‚ arki tulee, mutta muista että AINA ON MYÖS AIHETTA JUHLAAN!