Riesling

Riesling kuuluu valkoisten rypälelajikkeiden aristokratiaan. Saksasta peräisin oleva Riesling on kestävä lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä, mutta hapokkuutensa ansiosta raikkaita ja moni-ilmeisiä viinejä kuivista makeisiin. Rieslingin valmistuksessa käytetään harvoin tammikypsytystä. Euroopassa lajikkeesta valmistetaan hienoja viinejä Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa ja Itävallassa, ja se on nykyisin suosittu myös Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Chilessä.

Riesling on kameleontti, jonka maku- ja tuoksumaailma muuntuvat rypäleen kasvupaikan, valmistustavan ja viinin iän mukaan. Korkean happotason ansiosta Riesling- viinit ikääntyvät ja säilyvät hyvin ja ikääntyessä niiden makumaailma vain syvenee ja monipuolistuu. Viineille tyypillisiä aromeja ovat hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, ruohoisuus, yrttisyys ja mineraalisuus.

Kehittyneissä, runsaissa viineissä on usein petrolia muistuttava tuoksu.
Monimuotoiset Riesling- viinit ovat erinomaisia ruokaviinejä. Valitse kuiva viini esimerkiksi kana-, kala- ja äyriäisruoille. Puolikuiva/puolimakea viini on hyvä kumppani mausteiselle aasialaiselle keittiölle ja makeat kruunaavat aterian juustojen ja jälkiruokien seuralaisina.

Ilmeeltään moderni ja maultaan klassinen Riesling Saksasta

Black Tower Classic Riesling tulee Pfalzista, joka on yksi Saksan tärkeimmistä viinialueista.  Classic – viinikategorian viinit valmistetaan alueen klassisista rypäleistä ja ne tarjoavat viininystäville taattua laatua kuluttajaystävälliseen hintaan. Riesling  on klassinen saksalaislajike ja myös Pfalzissa ehdoton ykkönen. Tämä ruokaystävällinen viini on tuoksultaan omenainen, maultaan puolikuiva ja hyvin hedelmäinen, aavistuksen sitruksinen ja  hapokas. Se on täsmävalinta, kun pöydässä on esimerkiksi mausteista, aasialaista ruokaa.

Tilaa tästä

Magnum-pullollinen jaloa Rieslingiä Alsacesta

Alsacen ilmasto ja maaperä luovat ihanteelliset olosuhteet tälle monimuotoiselle rypäleelle. Gustave Lorentz Riesling Réserve 2015 on malliesimerkki alueen raikkaan hapokkaista ja hedelmäisistä viineistä, jotka sopivat monenlaisten, myös rasvaisten, ruokien seuralaisiksi. Viinin tuoksussa on sitruksisuutta, vihreää omenaa ja keltaista luumua. Maultaan se on kuiva, rapsakan hapokas, hennon yrttinen ja runsaan mineraalinen eli ihanteellinen kumppani mm. voissa paistetulle kalalle, vaalealle lihalle ja äyriäisille. Näyttävä ja maittava pullollinen rapujuhlien kattaukseen.

Tilaa tästä

Täyteläistä Rieslingiä noutopöytään Kaliforniasta

Suunmyötäinen Jekel Riesling 2014 on amerikkalainen taidonnäyte riesling – viinistä, jonka rypäleet ovat kasvaneet merellisellä Montereyn viinialueella Kaliforniassa. Viileän ja lämpimän ilmastovyöhykkeen rajamailla sijaitsevissa viinitarhoissa vallitsevat otolliset olosuhteet ja pitkä kasvukausi tuovat viineihin syvyyttä ja luonnetta. Raikkaus ja täyteläisyys yhdistyvät tässä viinissä. Tuoksussa on persikkaa ja aprikoosia sekä ripaus sitruksisuutta ja vaniljaa. Nämä toistuvat puolikuivassa maussa, jota miellyttävä hapokkuus ryhdistää. Viini sopeutuu hyvin noutopöydän moniin makuihin ja täydentää erinomaisesti täyteläisiä kala- ja äyriäisruokia.

Tilaa tästä