Vaaleat rypäleet - mitä tulisi tietää?
Kuinka hyvin tunnet vaaleat rypälelajikkeet? Osaatko jo viiniä juodessasi tunnistaa rypälelajikkeen? Viiniposti kokosi yhteen yleisimmät vaaleat rypäleet ja knoppitiedot näistä. Mikä on sinun suosikkisi?
Kuinka hyvin tunnet vaaleiden rypäleiden eron? Kutsu ystävät ja lähimmäiset koolle ja järjestäkää viinitasting kotona Viinipostin valitsemilla valkoviineillä! Löydätkö sinä oikeat tuoksut ja maut?
Chardonnay
- Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa.
- Alun perin kotoisin Ranskan Burgundista, jonka viinit tehdään lähes pelkästään chardonnaysta.
- Rypäle soveltuu hyvin tammikypsytykseen.
- Suuren tarjonnan myötä viinifriikkien keskuudessa on syntynyt sanonta ABC (anything but chardonnay) eli mitä tahansa muuta kuin chardonnayta.
- Chardonnay on kuitenkin mainettaan parempi monessa: Burgundin viinien lisäksi upeat, usein pitkäikäiset, Chablis-viinit syntyvät siitä ja hyvien kuohuviinien, mm. samppanjan valmistuksessa se on välttämätön. Ainoa rypäle blanc de blancs – samppanjoissa.
- Tyypillisiä aromeja: kuivatut ja trooppiset hedelmät, omena, voi, pähkinä, vanilja ja toffee (erityisesti tammitetuissa).
- Ruoka: useimmat kalaruoat, etenkin rasvaiset, äyriäiset ja tuhdimmat tammitetut sopivat myös vaalealle lihalle ja linturuoille.
Sauvignon Blanc
- Toinen laajalti viljelty Ranskasta peräisin oleva rypäle, josta valmistetut viinit ovat kuivia ja melko hapokkaita, aromikkaita sekä selväpiirteisiä.
- Viljellään Euroopassa myös mm. Espanjassa ja Itävallassa ja monissa uuden maailman viinimaissa, hienoja viinejä erityisesti Uudessa-Seelannissa.
- Ranskassa parhaat viinit rypäleestä ovat sancerre, pouilly-fumé Loiresta ja Bordeauxin valkoviinit, joihin sekoitetaan usein Sémillonia.
- Tuoksusta löytyy vihreitä aromeja, yrttimäisyyttä, helposti tunnistettava rypäle, jota harvoin kypsytetään tammessa.
- Tyypillisiä aromeja: mustaherukan lehti, karviainen, nokkonen, omena, raparperia, kissanpissa
- Ruoka: äyriäiset, grillattu kala, Nizzan salaatti ja klassisesti vuohenjuusto.
Riesling
- Saksasta peräisin, ja maan suurin, lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä ja hapokkaita, moni-ilmeisiä viinejä kuivasta makeisiin.
- Lajikeviinejä ja sekoitteita.
- Viljellään Euroopassa Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa, Itävallassa ja Unkarissa.
- Suosittu myös Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Chilessä.
- Tyypillisiä aromeja: hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, mineraalisuus, petrolisuus (kehittyessään).
- Ruoka: kana, kala- ja äyriäiset (kuiva), aasialainen ruoka (puolikuiva/puolimakea), monet jälkiruoat (makea).
Viognier
- Vähäsatoinen ja oikukas rypäle on kotoisin Ranskan Pohjois-Rhônesta ja suosittu myös erityisesti Australiassa ja Kaliforniassa.
- Muodikas rypäle, josta valmistetaan syvänkeltaisia, kuivia, voimakasaromisia, melko vähähappoisia, paksuja, usein tammikypsytettyjä viinejä.
- Tyypillisiä aromeja: aprikoosi ja persikka, intialaiset mausteet, kuten kardemumma ja kaneli, trooppiset hedelmät, kukat.
- Ruoka: kanaruoat ja grillattu kala, äyriäiset, juustoiset piirakat ja kasvisruoat.
Chenin Blanc
- Ranskan Loiren alueen, erityisesti Vouvrayn, rypäle, joka tuottaa viinejä kuivista makeisiin ja kuohuviin.
- Viljellään myös Etelä-Afrikassa (Steen), Kaliforniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
- Viineille on ominaista hapokkuus ja mineraalisuus. Sekoiteviineissä sitä käytetään tuomaan viiniin hapokkuutta.
- Tyypillisiä aromeja: vihreä omena, päärynä, makeissa myös hunaja, trooppiset hedelmät.
- Ruoka: seurustelu/aperitiivi (kuohuviini, täyteläiset kuivat), suomalaiset kalaruoat (kuiva), äyriäiset mm. hummeri (puolikuiva).
Gewürztraminer
- Ranskan Alsacesta mahdollisesti peräisin oleva rypäle tuottaa aromiltaan voimakkaita, runsaan alkoholipitoisia viinejä.
- Parhaat syntyvät viileissä oloissa, erityisen hyviä Alsacessa, ja lisäksi mm. Saksassa, Itävallassa ja Uudessa-Seelannissa.
- Mausteinen, lähes hajuvesimäinen tuoksu on tälle lajikkeelle tyypillistä.
- Viinit ovat kuivia ja makeita.
- Tyypillisiä aromeja: kukat, litsihedelmä, kypsä päärynä, mausteet esim. inkivääri, kaneli.
- Ruoka: voimakasmakuiset, runsaat kalaruoat, savupotka hapankaalin kera, aasialainen ruoka.
Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen
Julkaistu 10/2018