Rypälelajikkeet
Tunnetko sinä nämä viinirypälelajikkeet? Tutustu tummiin ja vaaleisiin rypälelajikkeisiin!
Valkoiset viinilajikkeet: Vaaleat rypäleet
Chardonnay
- Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa.
- Alun perin kotoisin Ranskan Burgundista, jonka viinit tehdään lähes pelkästään chardonnaysta.
- Rypäle soveltuu hyvin tammikypsytykseen.
- Suuren tarjonnan myötä viinifriikkien keskuudessa on syntynyt sanonta ABC (anything but chardonnay) eli mitä tahansa muuta kuin chardonnayta.
- Chardonnay on kuitenkin mainettaan parempi monessa: Burgundin viinien lisäksi upeat, usein pitkäikäiset, Chablis-viinit syntyvät siitä ja hyvien kuohuviinien, mm. samppanjan valmistuksessa se on välttämätön. Ainoa rypäle blanc de blancs – samppanjoissa.
- Tyypillisiä aromeja: kuivatut ja trooppiset hedelmät, omena, voi, pähkinä, vanilja ja toffee (erityisesti tammitetuissa).
- Ruoka: useimmat kalaruoat, etenkin rasvaiset, äyriäiset ja tuhdimmat tammitetut sopivat myös vaalealle lihalle ja linturuoille.
- Viinivinkki: Crafty Hedgehog Chardonnay
Sauvignon Blanc
- Toinen laajalti viljelty Ranskasta peräisin oleva rypäle, josta valmistetut viinit ovat kuivia ja melko hapokkaita, aromikkaita sekä selväpiirteisiä.
- Viljellään Euroopassa myös mm. Espanjassa ja Itävallassa ja monissa uuden maailman viinimaissa, hienoja viinejä erityisesti Uudessa-Seelannissa.
- Ranskassa parhaat viinit rypäleestä ovat sancerre, pouilly-fumé Loiresta ja Bordeauxin valkoviinit, joihin sekoitetaan usein Sémillonia.
- Tuoksusta löytyy vihreitä aromeja, yrttimäisyyttä, helposti tunnistettava rypäle, jota harvoin kypsytetään tammessa.
- Tyypillisiä aromeja: mustaherukan lehti, karviainen, nokkonen, omena, raparperia, kissanpissa
- Ruoka: äyriäiset, grillattu kala, Nizzan salaatti ja klassisesti vuohenjuusto.
- Viinivinkki: Nau Mai Sauvignon Blanc
Riesling
- Saksasta peräisin, ja maan suurin, lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä ja hapokkaita, moni-ilmeisiä viinejä kuivasta makeisiin.
- Lajikeviinejä ja sekoitteita.
- Viljellään Euroopassa Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa, Itävallassa ja Unkarissa.
- Suosittu myös Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Chilessä.
- Tyypillisiä aromeja: hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, mineraalisuus, petrolisuus (kehittyessään).
- Ruoka: kana, kala- ja äyriäiset (kuiva), aasialainen ruoka (puolikuiva/puolimakea), monet jälkiruoat (makea).
-
Viinivinkki: Black Tower Classic Riesling
Viognier
- Vähäsatoinen ja oikukas rypäle on kotoisin Ranskan Pohjois-Rhônesta ja suosittu myös erityisesti Australiassa ja Kaliforniassa.
- Muodikas rypäle, josta valmistetaan syvänkeltaisia, kuivia, voimakasaromisia, melko vähähappoisia, paksuja, usein tammikypsytettyjä viinejä.
- Tyypillisiä aromeja: aprikoosi ja persikka, intialaiset mausteet, kuten kardemumma ja kaneli, trooppiset hedelmät, kukat.
- Ruoka: kanaruoat ja grillattu kala, äyriäiset, juustoiset piirakat ja kasvisruoat.
- Viinivinkki: Rhone to the Bone Blanc
Chenin Blanc
- Ranskan Loiren alueen, erityisesti Vouvrayn, rypäle, joka tuottaa viinejä kuivista makeisiin ja kuohuviin.
- Viljellään myös Etelä-Afrikassa (Steen), Kaliforniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
- Viineille on ominaista hapokkuus ja mineraalisuus. Sekoiteviineissä sitä käytetään tuomaan viiniin hapokkuutta.
- Tyypillisiä aromeja: vihreä omena, päärynä, makeissa myös hunaja, trooppiset hedelmät.
- Ruoka: seurustelu/aperitiivi (kuohuviini, täyteläiset kuivat), suomalaiset kalaruoat (kuiva), äyriäiset mm. hummeri (puolikuiva).
Gewürztraminer
- Ranskan Alsacesta mahdollisesti peräisin oleva rypäle tuottaa aromiltaan voimakkaita, runsaan alkoholipitoisia viinejä.
- Parhaat syntyvät viileissä oloissa, erityisen hyviä Alsacessa, ja lisäksi mm. Saksassa, Itävallassa ja Uudessa-Seelannissa.
- Mausteinen, lähes hajuvesimäinen tuoksu on tälle lajikkeelle tyypillistä.
- Viinit ovat kuivia ja makeita.
- Tyypillisiä aromeja: kukat, litsihedelmä, kypsä päärynä, mausteet esim. inkivääri, kaneli.
- Ruoka: voimakasmakuiset, runsaat kalaruoat, savupotka hapankaalin kera, aasialainen ruoka.
- Viinivinkki: Black Tower Riesling Gewürztraminer
Punaiset viinilajikkeet: Tummat rypäleet
Cabernet Sauvignon
- Maailman tunnetuin ja yleisin punaviinirypäle, jota viljellään lähes kaikissa viinimaissa.
- Peräisin Lounais-Ranskan Bordeaux’sta Gironden alueelta.
- Tuottaa väriltään runsaita ja tuoksultaan aromikkaita, tanniinipitoisia viinejä, jotka kypsyvät pitkään ja paranevat vanhetessaan.
- Tyypillisiä aromeja: punaiset hedelmät, mustaherukka, kahvi, tumma luumu, karhunvatukka, minttu, sikarilaatikko, setri ja lyijykynä tammikypsytetyissä.
- Ruoka: punainen liha (nauta, lammas, riista) kaikissa muodoissaan, kypsät, kovat juustot.
- Viinivinkki: Coral Reef Shiraz-Cabernet
Carmenère
- Chilen oma lajike, joskin eurooppalaista alkuperää, ja sitä luultiinkin pitkään Merlot- rypäleeksi.
- Pienisatoinen lajike, joka vaatii lämpimät ja kuivat kasvuolosuhteet.
- Tuottaa aromikasta, matalahappoista, melko tanniinista, alkoholipitoista ja väriltään tummaa viiniä.
- Tyypillisiä aromeja: chili, marjat, mausteet, mokka, savu
- Ruoka: grillattu punainen liha, lihaiset pataruoat ja pastat, myös mausteiset ruoat.
- Viinivinkki: Tussock Jumper Carmenere
Pinot Noir
- Ranskan Burgundiin erityisesti liitetty rypäle, jota viljellään myös Champagnessa ja Alsacessa.
- Levinnyt myös muualle Eurooppaan ja Uuteen maailmaan.
- Viineille on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.
- Parhaimmillaan voimakkaita ja pitkäikäisiä punaviinejä, joista parhaat Burgundista.
- Yksi samppanjan rypäleistä.
- Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, ruusu, orvokki, mausteet, vanilja, suklaa, nahka.
- Ruoka: erityisesti linturuoat ja vaalea liha, rasvainen kala.
- Viinivinkki: Hahn Pinot Noir
Merlot
- Ranskasta peräisin oleva rypäle, jota viljellään eniten Bordeaux’n alueella ja laajalti muualla maailmassa Etelä-Amerikkaa myöten.
- Tuottaa pehmeitä, hedelmäisiä, täyteläisiä, pehmeätanniinisia ja alkoholipitoisia viinejä.
- Sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan pehmeyttä ja mehevyyttä.
- Merlot-viinit ovat yleensä helposti ruoan kanssa yhdistettäviä.
- Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, rusinat, luumu, suklaa
- Ruoka: vaalea liha, kana (keskitäyteläinen) ja punainen liha (täyteläinen) noutopöytä, salaatit (kevyet).
- Viinivinkki: Tommasi Le Prunée Merlot
Syrah/Shiraz
- Ranskan Rhônen laaksosta peräisin oleva rypäle tunnetaan Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz.
- Tuottaa syvänpunaisia, maanläheisiä, rotevia ja mausteisia, hyvin kypsytystä kestäviä viinejä.
- Australiassa Shiraz on erittäin suosittu lajike ja viinit usein erittäin täyteläisiä ja mehukkaita.
- Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. mustapippuri, luumu, karhunvatukka, terva, lakritsi, savu ja nahka (tammikypsytetyt).
- Ruoka: voimakkaan makuiset liharuoat, häränpihvi ja riista, kovat juustot.
- Viinivinkki: La Braccesca Achelo
Malbec
- Argentiinan nimikkorypäle.
- Peräisin Ranskasta ja viljellään myös muissa viinimaissa.
- Tuottaa väriltään sinipunaisia, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä, joista parhaat ikääntyvät hyvin.
- Kypsytetään usein tammessa.
- Malbec-päivää vietetään 17.4.
- Tyypillisiä aromeja: tumma luumu, kypsä kirsikka, tummat marjat, mausteet, savuisuus ja vanilja (tammikypsytys)
- Ruoka: grillattu punainen liha, riista, tuhdit, runsasmakuiset lihapadat ja voimakkaat juustot.
- Viinivinkki: Calvet Cahors Malbec
Nebbiolo
- Italian Piemonten rypälelajike. Parhaimmillaan alueen suurissa viineissä Baroloissa ja Barbarescoissa. Se tunnetaan paikallisesti myös nimellä Spanna.
- Kasvupaikastaan tarkka Nebbiolo kypsyy myöhään ja on pienisatoinen.
- Viinit ovat väriltään syvän punaisia ja vaativat pitkän kypsytyksen.
- Tyypillisiä aromeja: terva, ruusu, orvokki, mausteet mm. pippuri, luumu, vadelma, yrtit ja tryffeli.
- Ruoka: punainen liha ja riista, mausteiset lihapadat, juustot.
- Viinivinkki: Prunotto Barbaresco
Sangiovese
- Sangiovesen kanta-alue on Toscana ja Keski-Italia, viljellään jonkin verran myös muualla Italiassa.
- Italian yleisin rypäle, josta on useita muunnoksia.
- Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.
- Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.
- Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. kaneli, paahtoleipä, mansikka, vadelma, luumu, omena, orvokki, navetta=talli.
- Ruoka: arkiset viinit arkisille ruoille: pasta bolognese, pizza, paremmat viinit: riista ja punainen liha yleensä.
- Viinivinkki: Borgo Salcetino I Salci Gran Selezione
Tempranillo
- Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta, missä siitä valmistetaan laadukkaita viinejä.
- Viljellään myös muualla Espanjassa ja tunnetaan useilla eri nimillä. Viljellään myös mm. Portugalissa, Kaliforniassa ja Argentiinassa.
- Rypäle viihtyy lämpimässä ja kypsyy nopeasti, siinä on paljon aromeja, mutta vähän happoja ja tanniineja.
- Tuottaa meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä viinejä keveistä täyteläisiin.
- Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, mausteet mm. neilikka, vanilja ja savu (tammikypsytys).
- Ruoka: vahvat liharuoat kuten lammas ja riista, kovat juustot, mm. Manchego, kevyemmät tapaksille ja pastalle.
- Viinivinkki: El Coto Crianza