Riesling

riesling viini

Tiedätkö sinä jo millainen on riesling viini? Lue tämä ja nappaa viinivinkit alta!

Riesling kuuluu valkoisten rypälelajikkeiden aristokratiaan. Saksasta peräisin oleva Riesling on kestävä lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä, mutta hapokkuutensa ansiosta raikkaita ja moni-ilmeisiä viinejä kuivista makeisiin. Rieslingin valmistuksessa käytetään harvoin tammikypsytystä. Euroopassa lajikkeesta valmistetaan hienoja viinejä Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa ja Itävallassa, ja se on nykyisin suosittu myös Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Chilessä.

Riesling viini on kameleontti, jonka maku- ja tuoksumaailma muuntuvat rypäleen kasvupaikan, valmistustavan ja viinin iän mukaan. Korkean happotason ansiosta Riesling- viinit ikääntyvät ja säilyvät hyvin ja ikääntyessä niiden makumaailma vain syvenee ja monipuolistuu. Viineille tyypillisiä aromeja ovat hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, ruohoisuus, yrttisyys ja mineraalisuus.

Kehittyneissä, runsaissa viineissä on usein petrolia muistuttava tuoksu. Monimuotoiset Riesling-viinit ovat erinomaisia ruokaviinejä. Valitse kuiva viini esimerkiksi kana-, kala- ja äyriäisruoille. Puolikuiva/puolimakea viini on hyvä kumppani mausteiselle aasialaiselle keittiölle ja makeat kruunaavat aterian juustojen ja jälkiruokien seuralaisina.

Kiinnostuitko rieslingistä? Järjestä kotonasi Riesling-tasting ystäviesi ja lähimmäistesi kanssa ja opi itse maistamalla. Katso ohjeet kotitastingiin ja neljän rieslingviinin kuvaukset täältä!

Kiinnostuitko? Kotiliedessä Himahella-blogia pitävä Tiina Rantanen kirjoitti mielenkiintoisen jutun Alsacen viineistä, jossa myös tutustutaan Rieslingiin!

Suositukset

Kendermanns Classic Riesling

Kendermanns Classic Riesling

Ilmeeltään moderni ja maultaan klassinen Riesling Saksasta

Black Tower Classic Riesling tulee Pfalzista, joka on yksi Saksan tärkeimmistä viinialueista.  Classic – viinikategorian viinit valmistetaan alueen klassisista rypäleistä ja ne tarjoavat viininystäville taattua laatua kuluttajaystävälliseen hintaan. Riesling  on klassinen saksalaislajike ja myös Pfalzissa ehdoton ykkönen. Tämä ruokaystävällinen viini on tuoksultaan omenainen, maultaan puolikuiva ja hyvin hedelmäinen, aavistuksen sitruksinen ja  hapokas. Se on täsmävalinta, kun pöydässä on esimerkiksi mausteista, aasialaista ruokaa.

Saksa 11,79€
Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Prinz Von Hessen Riesling Feinherb

Rheingaun klassikkoalueella sijaitsevilla Prinz von Hessenin tiluksilla on pitkä ja vaiheikas historia, niin tilan perustaja kuin nykyinen johtajakin ovat suomen kuninkaaksikin aikoinaan kaavaillun Friedrich Karlin jälkeläisiä alenevassa polvessa. Laatutietoisella viinitilalla hengitetään kuitenkin vahvasti tätä päivää. Saksan tunnetuimpiin viinintuottajiin lukeutuva tila tuottaa hienostuneen hapokkaita ja puhtaan hedelmäisiä rieslingejä, jotka ilmentävät upeasti uniikkeja kasvupaikkojaan sekä tarjoavat vastinetta rahalle.

Saksa 16,99€
Save Water Drink Riesling

Save Water Drink Riesling

Helposti lähestyttävä ja eloisa Riesling, jonka kukkean omenainen hedelmäisyys on miltei syötävää 25g jäännössokerinsa ansiosta, mutta jonka korkea hapokkuus saa viinin maistumaan suorastaan pirskahtelevan raikkaalta.

Saksa 14,79€