Bocuse d’Or – Maailman arvostetuin kokkikilpailu

Bocuse d’Or – Maailman arvostetuin kokkikilpailu

Mikä Bocuse d’Or on?

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, joka järjestetään Ranskan Lyonissa kahden vuoden välein. Kisaan päästäkseen kilpailijan on selvittävä ensin maakohtaisista karsinnoista ja sitten maanosakarsinnoista ennen pääsyä finaaliin. Kilpailukauden aikana kilpailija, assistentti ja valmentaja hiovat suoritustaan täysipäiväisesti tuhansin toistoin huippu-urheilijan tapaan. Tässä kilpailussa ei tehdä mitään kompromisseja, vain täydellinen onnistuminen riittää Suomen edustajalle. Finaalissa kohtaavat maailman parhaat kokit. Kiistatta voidaan sanoa Bocuse d’Orin olevan ruokamaailman F1-kisa.

Bocuse d’Orin taustaa

Maailman arvostetuimman kokkikilpailun on perustanut kuuluisa ranskalainen keittiömestari Paul Bocuse. Suomi on ollut mukana aina vuodesta 1991 asti, mutta itse kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1987. Suomen historian parhaimmat sijoitukset ovat olleet Matti Jämsénillä (2015, 4. sija) ja Ismo Sipeläisellä (2019, 4. sija).

Bocus d’Orin kilpailukausi kestää noin kaksi vuotta, sisältäen maakohtaiset edustajakarsinnat ja maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Karsinnoista loppukilpailuun valikoituu 24 finalistia. Finaali järjestetään joka toinen vuosi tammikuussa Ranskan Lyonissa.

Loppukilpailussa kokkien tehtävänä on loihtia 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 annosta vadilta tarjottavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo, joka koostuu kilpailussa olevien maiden arvostetuista keittiömestareista, arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön ja omaperäisyyden perusteella. Myös keittiötyöskentelyllä on osansa arvostelussa.

Suomen joukkue Bocuse d’Or-kaudella 2022–2023

Suomen Bocuse d’Or joukkue

Suomen edustaja valittiin marraskuussa kolmen määrätietoisen kokin väliltä. Karsinnat kestivät 3 tuntia ja tavoitteena oli valmistaa 12 annosta Euroopan hummerista ja 12 annosta luullisesta valkohäntäpeuran satulasta.

Suomen Bocuse d’Or edustajaksi tulevalle kaudelle valikoitui Johan Kurkela (Assistentti Aino Kasanen, valmentaja Kalle Tanner). Onnea Johan ja koko tiimi!

Viiniposti mukana kumppanina

Me Viinipostilla voimme ylpeinä ilmoittaa olevamme mukana matkassa Suomen joukkueen virallisina kumppaneina. Mukana Viinipostilta ovat Kyrö Distillery Company sekä Moët Chandon. Tulemme seuraavien vuosien aikana seuraamaan Suomen joukkueen tietä ruokamaailman huipulle. Julkaisemme ajankohtaisia tiedotteita tapahtumista ja herkuttelemme kuvien äärellä.

Kuvat ja tekstit: Kespro & Kesko