FINE WINE AFTERNOON – Vietä luksusiltapäivä Porvoon vanhassa kaupungissa

porvoo ravintolat

Testaa ainakin nämä Porvoon ravintolat: SicaPelle, Meat District & Café Postres

Porvoo on monen mielestä mahtava kesäkaupunki, mutta jopa näin tammikuussa sinne kannattaa suunnata vaikka viikonloppumatkalle shoppailun ja hyvän ruoan sekä viinin merkeissä. Vanhan kaupungin charmi kestää myös lumen, ja jopa rännän, sillä kortteleissa on monta mukavaa pistäytymispaikkaa, jos vilu tai nälkä yllättää. Tammikuun 19. päivästä alkaen ruoka- ja viinifriikin täsmävalinta lauantaille on ravintola SicaPellen iltapäivän herkutteluhetki - Fine Wine Afternoon.

Porvoo on aina kiinnostanut matkailijoita. Suomen toiseksi vanhin kaupunki oli ainakin takavuosina mm. suosittu koululaisten luokkaretkikohde. Historia onkin ollut matkailun tärkeä valttikortti kautta aikojen ja silloin tällöin kaupungin ravintolaelämässä on syttynyt tähtiä, jotka ovat myös houkutelleet sinne matkailijoita.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana matkailu on yhä enenevässä määrin saanut vetoapua kaupungin vilkkaasti kehittyvästä ravintolatarjonnasta. Kuin ihmeen kautta Porvoon ravintolaelämä on kaikkien asiasta kiinnostuneiden huulilla. Porvoo onkin jo puolivirallisesti ehditty nimittää Suomen San Sebastianiksi, ja eipä kaupunki varmaan panisi pahakseen, jos se ihan virallisesti miellettäisiin maamme ravintolapääkaupungiksi.

Uusia ravintoloita on avattu kaupunkiin oikein Porvoon mitalla, mutta tiennäyttäjiä ovat olleet, ja ovat edelleen, helsinkiläisen ravintola Savoyn entisen keittiömestari Kai Kallion Sinne Taidetehtaalla ja yrittäjäpariskunta Riku ja Johanna Stenrosin vanhassa kaupungissa pyörittämät SicaPelle ja Meat District. Jo useampana vuonna järjestetty ravintoloiden SMAKU – ruokatapahtuma loppukesästä vahvistaa toki omalta osaltaan Porvoon mainetta ruokamatkailun kiinnostavana kohteena.

Unelmista totta pikavauhtia

Riku ja Johanna Stenroos ovat tehneet hienoa työtä Porvoon ravintolaelämän ja majoitustarjonnan kehittämisessä. Siitä heidät palkittiin Vuoden Nuori Yrittäjä – tittelillä jo heti vuonna 2012. Stenroosit muuttivat Porvooseen 12 vuotta sitten. Vaikka työt veivät pariskunnan edelleen Helsinkiin vielä pitkään, tähtiin oli jo kirjoitettu, että muutto Porvooseen tulisi olemaan heidän elämänsä käännekohta.

Riku on ravintola-alan ammattilainen ja Johanna työskenteli tuolloin vielä sosiaalialalla. Ruoka ja viinit ovat olleet aina yhteisen kiinnostuksen kohteita ja unelmien to do - listalla oli oma ravintola, ehkäpä pieni hotellikin.

Pariskunta oli löytänyt Porvoon empirekaupunginosassa sijaitsevasta puutalosta unelmiensa kodin, jonka pihapiirissä kuulu herkkusuu, kuvanveistäjä Ville Vallgren vietti lapsuutensa. Tarinat Villen elämästä ja pihapiirissä havisevat historianlehdet saivat Stenrosien unelmien siivet lepattamaan yhä kiihkeämmin ja kas, nyt vuonna 2019 pariskunnan valtakuntaan kuuluu jo kolme ravintolaa ja kaksi hotellia.

Ensimmäinen ravintola Johans vuodelta 2009 on jo historiaa, hotelli Pariisin Ville avattiin vuonna 2010, hotelli Onni ja bistro SicaPelle vuonna 2012 ja Café Postres sekä ravintola Meat District vuonna 2016. Riku vastaa ravintoloista ja Johanna hotelleista, molemmilla apunaan osaava henkilökunta.

Yrittäjät kuvaavat ravintolafilosofiaansa luovuuden, hulluuden, rohkeuden ja innostuneisuuden kihelmöiväksi sekoitukseksi.

Melkoista hulluutta ja rohkeutta kuvastaa mielestäni mainiosti se, että nimeää vaikkapa ravintolansa SicaPelleksi. Tosin tietämätön mieltää nimen helposti italiankieliseksi. Ravintola on kyllä oikeasti saanut nimensä erään sian mukaan. Tuon aiemmin mainitun herkkusuun Ville Vallgrenin lemmikkipossu oli nimeltään SikaPelle. Sikailusta ja pelleilystä ei totisesti ole kyse Stenrosien ravintolanpidossa.

Jokaisessa ravintolassa, hotelliaamiaiset mukaan lukien, pääroolissa ovat paikalliset, mahdollisimman läheltä tulevat raaka-aineet, luonnonmukaisuus ja pyrkimys parhaaseen palveluun.

Ruokafilosofiassa lähtökohtana on vain parasta, alusta pitäen itse tehtyä, parhaista raaka-aineista. Ruoka tulee aina ensimmäisenä ja viinin tehtävä on tukea sitä ja nostaa kokonaisuus hennosti ylemmäksi.

Fine diningia kyllä, mutta hieman rouheammalla otteella, pinsettipiperrystä välttäen ja italialaisella otteella viimeistellen. Luonnollisesti, sillä keittiötoiminnoista kaikissa ravintoloissa vastaa puoliksi sisilialainen Simona Milazzo, joka on myös osakkaana yrityksessä.

Meat District – liharuokien ystävän taivas

Olen menossa ravintola Meat Districtiin tapaamaan talon isäntää, Riku Stenrosia, jolla on mieluisia ja kiinnostavia uutisia Viinipostin lukijoille.

Ravintola Meat District sijaitsee Jokikadun ja Gabriel Hagertinkujan kulmauksessa. Museosuojeltu rakennus on peräisin 1700-luvulta ja joillekin osoite saattaa avautua paremmin paikalla aikaisemmin sijainneen etanaravintola Timbaalin kautta. Kiinteistön toisessa nurkkauksessa toimii Café Postres ja samassa pihapiirissä boutiquehotelli Pariisin Ville sekä kesäisin Villen Viiniterassi.

Meat District on arkisin auki vain illalla, joten pääsen sinne Café Postresin kautta. Kahvila-ravintolan ovi käy tiheään tahtiin. On lounasaika tammikuun alun räntäsateisena päivänä, mutta nälkäisiä se ei haittaa. Vanhan Porvoon kaduilla liikkuvat turistit näyttivät olevan tänään enimmäkseen kylmään tottuneita venäläisiä, mutta ravintolapöydissä heitä ei näy. Asiakaskunta vaikuttaisi olevankin ihan paikallista nuorta väkeä. Pönttöuunissa palaa lämmittävä tuli ja keskellä ravintolaa sijaitsevasta keittiöstä tulvii herkullinen ruoan tuoksu. Aion palata tänne nauttimaan lounasta hieman myöhemmin.

Löydän Riku Stenrosin Meat Districtin hämyisestä hiljaisuudesta. On kiireetön tammikuu. Pieni hengähdystauko kiireisen joulusesongin jälkeen on taatusti tarpeen.

─ Kieltämättä. Ja onhan se selvä, että kesäsesonki on meillä hektisintä aikaa joka paikassa. Tammikuussa voi käydä niin, että koko kaupungissa on yhteensä viisi liikemiesasiakasta ja kaikki parhaat ravintolat iltaisin auki heitä odottamassa. Mutta se kuuluu asiaan. Itse olen tyytyväinen, yhtään tappiollista vuotta ei ole tarvinnut tehdä, Riku kuittaa.

Kahdesta huoneesta muodostuvan ravintolan tunnelma henkii vanhan puutalon, pönttöuunien ja matalalla olevan katon luomaa intiimiyttä ja kodikkuutta, jota porvoolaisen sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvolan loihtima moderni sisustus täydentää kiintoisilla yksityiskohdilla. Hauskat nahkatuolit löytyivät Tanskasta, mutta kaikki puutyöt, mm. pöydät ja viinitelineet, ovat porvoolaisen puutaiteilija Tebianin käsialaa. Myös Leena Kouhian Raaka Rå – astiasto on kotimaista tuotantoa ja ensimmäistä kerran ravintolakäytössä Stenrosien ravintoloissa.

Mutta ravintolan suurin yllätys löytyy perimmäisestä huoneesta. Minä tuijotan silmät pyöreinä huoneen takaseinän kokoista lihakaappia, jossa roikkuu ruho poikineen; nautaa, possua, lammasta ja itse tehtyjä salameja. Mykistyttävä, ehkä vähän makaaberi näky, jota lihansyöjä tervehtii kunnioituksella. Nimensä mukaisesti Meat District on liharavintola isolla iillä. Ja tuon kaapin sisällä lihat raakakypsyvät hallitussa lämpötilassa, kunnes ovat maultaan ja mureudeltaan optimaalisessa tilassa päätyäkseen avokeittiön hiiligrillin kautta asiakkaan lautaselle.

─ Kaikki liha on kotimaista ja orgaanista. Myös nuo kinkut ovat Suomessa kasvatettua mangaliza- possua, joka soveltuu hienosti raaka-kypsyttämiseen. Naudanruhoista leikataan aamuisin sahalla sopivan kokoisia eli noin kilon painoisia rasvareunaisia pihvejä iltaa varten. Siitä riittää syötävää yhdelle, no ehkä kahdelle, Riku naurahtaa.

Ja totisesti lihansyöjän paratiisissa ollaan. Toki muutakin on tarjolla, mm. kevyempää lihaa, leikkelevalikoima, juustovalikoima, salaatteja ja makeaa jälkiruuaksi. Sommelier Markus Kyynäräinen valitsee kyytipojaksi sopivat viinit talon laajasta viinivalikoimasta tai artesaaniolutlistalta.

Kasvissyöjä suuntaa jatkossa SicaPelleen

─ Meillä on tällä hetkellä noin 600 viinin valikoima hotelli Onnin juhlatilan alle kaivetussa SicaPellen kellarissa, joka avataan laajemmin myös asiakaskäyttöön kuluvan vuoden aikana. Viinit ovat tärkeä osa ruokailua ja luotamme Markuksen kanssa viinivalinnoissakin paljolti luonnonmukaisuuteen. Kun viinillä on selkeä alkuperä, ylpeä ihminen sen takana ja se maistuu hyvältä, me olemme siitä kiinnostuneita. Olemme todenneet että natural – viinit ja oranssit viinit tukevat hyvin ruokafilosofiaamme.

Pääsemme luontevasti lihansyönnistä yhä kasvavaan kasvisruokatrendiin. Kuluttajien kiinnostus kasvis- ja vegaaniruokaan kertoo paljon nykyhetkestä: ympäristön suojelua, eettisyyttä ja ekologisuutta arvostetaan entistä enemmän ja terveelliset elämäntavat yleistyvät. Ravintolapalveluita halutaan ostaa jatkossakin, joten ravintoloiden on myös reagoitava.

Riku toteaa oitis, että itsensä kanssa ei kannata kilpailla tarkoittaen kivenheiton päässä kirkonmäellä sijaitsevaa SicaPelle Wining & Dining – bistroa.

─ Täällä mennään lihalinjalla ja SicaPellessä olemme siirtymässä yhä enemmän kasvispohjaiseen ruokatarjontaan. Jo nyt olemme 95 prosenttisesti sillä linjalla ja tarkoitus on lanseerata myös täysin vegaani menu. Erilaisten allergioiden ja erityisruokavalioiden määrä lisääntyy koko ajan ja on todella haastavaa menuiden laadinnassa. Mutta otamme asiat vakavasti.

SicaPelle tarjoaa iltaisin tiistaista lauantaihin kuukausittain vaihtuvan Simona Milazzon suunnitteleman valmiin neljän tai viiden ruokalajin menun, perjantaina sekä lauantaina kolmen tai neljän ruokalajin lounaan ja sunnuntaisin runsaan brunssin. Riku korostaa, että allergioista ja erityisruokavalioista on hyvä ilmoittaa varauksen yhteydessä.

Pikkuruisessa SicaPellen bistrossa on vain 28 paikkaa, muutama niistä yläkerrassa. SicaPellen rennon moderni sisustus on sekin Suvi-Maria Silvolan käsialaa. Yläkerrassa sijaitsevat myös Boutique Hotel Onnin neljä majoitushuonetta ja kaksi ihastuttavan valoisaa, klassisen kauniisti sisustettua juhlasalia, jotka voidaan yhdistää noin 80 hengelle sopivaksi tilaksi.

Porvoon Tuomiokirkon vieressä sijaitseva juhlasali on kuin tehty romanttisten häiden pitopaikaksi. Juhlasaliin on myös oma sisäänkäynti ja suojaisa terassi. Koko hääpaketin kruunaa hotellin romanttinen sviitti 1700-luvulla rakennetussa erillistalossa hotellin etupihalla. Sieltä avautuvat näkymät suoraan Kirkkotorille ja Porvoon Tuomiokirkolle. Noin 40 neliön sviitissä on ammeellinen kylpyhuone, oma ruokahuone ja makuuhuone. Lisää majoitustilaa (10 huonetta) löytyy kirkonmäen alapuolella sijaitsevasta hotelli Pariisin Villestä.

Ripaus luksusta lauantai-iltapäivään

Ja sitten ne uutiset uudesta ruoka- ja viinikonseptista, jonka vuoksi kannattaa suunnata talvisena lauantaipäivänäkin Porvooseen ja nousta ylös kirkonmäelle ja SicaPelleen.

─ SicaPellessä, Hotelli Onnin kirjastohuoneessa lanseeraamme asiakkaille nyt tammikuusta alkaen ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua arvoviineihin iltapäivän tunteina. Fine Wine Afternoon – tarjoilu sisältää neljä erilaista huippuviiniä eurooppalaisilta eturivin viinintuottajilta neljän pienen gourmet-annoksen seurana”, Riku paljastaa.

Luksus elämyksen hinta on 100 euroa, mutta Riku ja Simona lupaavat, että se on hintansa väärtti. Vai mitä tuumaatte kattauksesta, jossa lasissa on Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995 – samppanjaa ja lautasella karitsatartar & osteria, Gaja Ca’Marcanda Vista Mare 2016 – valkoviiniä ja endiiviä & Västerbotten- juustoa, Vietti Barolo Lazaritto 2014 – punaviiniä ja tryffeliä & spelttiä ja vielä Château Soutard Saint Emilion Grand Cru 1989 – punaviiniä ja viiriäistä & lakritsaa. Nam, kyllä kiitos, ja varaus etukäteen, että tästä elämyksestä pääsee osalliseksi.

Onnistumisessa auttaa into ja kunto

On mahtavaa kuunnella innostunutta yrittäjää, joka on ollut valmis panemaan itsensä likoon unelmien toteuttamiseksi. Ja jonka unelmat eivät ole vain toteutuneet, vaan myös onnistuneet siinä määrin, että kiitosta ja kehuja on virrannut vuolaasti.

Vuodesta 2009 peräti vuoteen 2013 saakka Riku Stenroos kävi edelleen töissä myös Helsingissä, missä hän on ollut yrittäjänä mm. bailupaikkoina tunnetuissa Stockholm Diskotekissa, CUBA!:ssa ja Jenny Woossa.

Hengästyttävää, mutta kaiketi oikean asenteen, ja hyvän kunnon, mahdollistamaa! Eikä vaimon 10 vuotta sitten tuomien lenkkitossujen osuutta voi sivuuttaa. Kun Riku pani tossut jalkaansa ja alkoi nostaa kuntoaan juoksemalla, hän löysi himoliikkujan itsestään. Juoksulenkit olivat oiva tapa meditoida ja hoitaa myös päätänsä. Pian juokseminen alkoi maistua puulta ja Riku päätti kokeilla triathlonia. Tänä vuonna on miehen kuudes Ironman – kisa, tällä kertaa Kööpenhaminassa.

Kiitän ja kumarran. Uskon että perästä kuuluu, sillä kaiken aikaa on kuulemma uutta muhimassa. Päästänkin siis isännän vähitellen omiin töihinsä. Luulenpa että päivittäinen kuntotreenikin hoituu osittain töiden lomassa, sikäli mikäli Riku pyrähtää juoksulla alhaalta Meat Districtistä ylös SicaPelleen, ja takaisin.

Oman bisneksen ohella Riku on taas mukana tämän vuoden SMAKU Porvoo – tapahtuman suunnittelussa. SMAKU järjestetään neljättä kertaa 12.-24.8.2019. Maisteluannokset ovat tarjolla ravintoloissa 12.8.-23.8.2019. Lauantaina 24.8.2019 kaikki ravintolat maistattavat parhaimpia maisteluannoksiaan Porvoon Taidetehtaalla.

Jälkisanat ja viisas neuvo

Pst. Kävin kuin kävinkin pikaisella lounaalla Café Postresissa. Kahvila-ravintola on saanut nimensä Helsingissä sijainneelta Michelin- tähtiravintolalta, joka lopetti toimintansa 2014. Tämä Postres liikkuu maanläheisemmällä tasolla, mutta raaka-aineet edellä ja kotikutoisesti, siis hyvässä mielessä. Itse tehtyä, paikallisista ja luonnonmukaisista raaka-aineista kaikki, myös jätski eli gelato, ja leivät sekä muut leivonnaiset. Café Postres on täydellinen pistäytymispaikka monenlaiseen nälkään ja janoon. Viikonloppuisin täälläkin nautitaan runsaasta brunssista: Egg Benedict Brunssi kello 10.00 -14.00 maksaa 25,50 euroa per henkilö.

Erityistä: Lounasannokseeni kuuluneet paahdetut perunat tillivoisulan kanssa ja ranskalaiseen juureen leivottu spelttileipä jo pelkästään tekivät minut onnelliseksi koko kotimatkan ajaksi. Ihan niiden pottujen vuoksi saatan palata.

Ja jos sinä, hyvä Viinipostin lukija, mielit tehdä pienen vetäytymisretken arjesta ihan Porvoon mitalla, buukkaa itsesi Onniin tai Pariisin Villeen ja nauti täysin siemauksin SicaPellen, Café Postresin ja/tai Meat Districtin antimista. Pääkaupungista tänne pääsee todella kätevästi linja-autolla ja Vanha Porvoo onkin linja-autoasemalta aivan kävelymatkan päässä. Varoituksen sana ja viisas neuvo! Mikäli haluat varmasti päästä nauttimaan näistä elämyksistä, varaa etukäteen myös ravintolat!! Etenkin kesällä voi itku tulla puseroon ilman etukäteisvarauksia.

Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola

Tässä vielä Porvoon ravintolat, joissa suosittelemme käymään:

Café Postres

Gabriel Hagertinkuja

Varaukset: +358207705390 (saman tai seuraavan päivän varaukset vain puhelimitse)

info@cafepostres.fi

Aukioloajat: Ma suljettu Ti-Pe 11-17 La 10-18 Su 10-16

Meat District

Gabriel Hagertinkuja

Varaukset:+358(0)0207705390

nfo@meatdistrict.fi

Aukioloajat : Ma-Pe 17-24 (viimeiset tilaukset klo 21.30) La 14-24 (viimeiset tilaukset klo 21.30)

SicaPelle Wining&Dining

Kirkkotori 3 06100 Porvoo

Varaukset: +358 40 1479933 +358 50 5050425 riku@sicapelle.fi

Tarjouspyynnöt ja yksityistilaisuudet riku@sicapelle.fi

Julkaistu 1/2019