Puutarhajuhlat

Puutarhajuhlat

Kaikkivaltias Jumala muokkasi ensimmäisenä puutarhan. Ja toden totta, se on ihmisen nautinnoista puhtain. Francis Bacon

Puutarhasi ei tarvitse olla mikään Edenin puutarha, jotta voisit kutsua sinne vieraita nauttimaan kesäisistä hetkistä kanssasi. Puutarhasta käy jokaisen oma piha, jopa parveke. Olivatpa puitteet paratiisimaiset ta vaikka kuinka vaatimattomat tahansa, iloisimmat puutarhakutsut syntyvät ystävien seurasta, hyvästä ruuasta ja juomasta. Ja tietysti kesän auringosta ja luonnon vehreydestä ympärillä.
Kanna pöytä puutarhaan ja levitä sille värikäs kesäliina. Poimi luonnosta, tai omasta kukkapenkistäsi, kukkia maljakkoon. Käytä kertakäyttöaterimia ja tarjoiluastioita siivoamisen helpottamiseksi - tai lasia ja posliinia - mikäli se kuuluu enemmän tyyliisi. Tarjoilun ja vieraiden suojaamiseksi auringon paahteelta, tai pieneltä sateen ripsaukselta, on hyvä varata aurinkovarjoja tai pystyttää pihalle helposti koottava, kevyt kangaskatos. Mikäli puutarhassasi on puita, katat tietysti ruoka- ja juoma-buffetin puun varjoon. Paras aika aloittaa puutarhakutsut on iltapäivä, jolloin aurinko ei ehkä paista enää kaikkein kuumimmin. Mikäli kutsut kestävät vain muutaman tunnin ja/tai vieraita on paljon, tuoleja ei välttämättä tarvita jokaiselle. Sen sijaan laskutilaa/roskakoreja käytetyille astioille ei pidä unohtaa.
Tarjoilu kesäisissä puutarhajuhlissa syntyy helposti ja maukkaasti buffet-pöytään katetuista keveistä ruuista ja mahdollisesti grillin antimista. Ruokaisat salaatit, pilkotut kasvikset ja hedelmät, kevyet kanavartaat tai kasvisvartaat grillistä, ja niille erilaisia dippikastikkeita. Pari juustoa ja/tai mansikkakakku jälkiruuaksi. Leipäkoriin tuoreita sämpylöitä tai patonkia ja keksejä juustoille.
Kesäjuhlan ruokatarjoilun kruunaa roseeviini. Sillä roseeviini on parhaimmillaan juuri kesän aurinkoisilla kutsuilla. Se taipuu helposti kesäisten ruokien makumaailmaan ja on hyvin viilennettynä raikas, hedelmäinen ja katseen vangitseva ruokajuoma.
Jos olet oikein viitseliäs, voit tarjota vieraillesi myös yksinkertaisia, kesäisiä juomasekoituksia. Et tarvitse muuta kuin blenderin (ja mahdollisesti jäämurskaa), marjoja, jäätelöä, hedelmämehuja, joista voit rakentaa smootheja tai hedelmäisiä drinkkejä, ehkäpä hieman alkoholilla terästettynä.
Vaikka kutsuilla paras ohjelma syntyykin yhdessäolosta ja pöydän antimien nauttimisesta, mikäpä estäisi pelaamasta vieraiden kanssa vaikka mölkkyä tai krokettia, jos puutarhan puitteet antavat siihen mahdollisuuden. Mikäli kutsut jatkuvat pitkään seurustellen, jännitystä ja hauskuutta syntyy perinteisesti myös tietokilpailun tai sananselitysleikin ympärillä ja eihän kesäjuhla olisi mitään, ellei juhlaväki jossain vaiheessa virittäisi kaihoisaa yhteislaulua supisuomalaiseen tapaan. Pääasia on, että pidetään hauskaa (mutta otetaan silti naapurit huomioon!) luonnonhelmassa, aina kun siihen on mahdollisuus. Aurinkoa ja lämmintä kesää puutarhan katveessa!