Syntymäpäivät

Syntymäpäivät

Tasavuosijuhlat

Yhä nuoremmat täyttävät nykyisin 50 vuotta, on tapana sanoa. Mutta yhä nuoremmat, jopa 30 ja 40 vuotta täyttävät juhlivat näyttävästi pyöreitä vuosia. Perinteisestihän suuria tasavuosijuhlia aloitettiin juhlia vasta, kun täytettiin 50, jolloin ihmisen sanotaan olevan "puolimatkan krouvissa". Pyöreitä vuosia juhlitaan perheen, sukulaisten, ystävien – ja joskus myös työtovereiden kesken. Juhlat voidaan järjestää virallisena vastaanottona työpaikalla tai päivänsankarin kotona, jolloin vastaanoton organisoinnista ja kutsujen lähettämisestä vastaa joku yrityksen sisällä, useimmiten sihteeri tai päivänsankarin läheiset.

Vapaamuotoisemmin avoimin ovin juhlaansa viettävä voi panna ilmoituksen lehteen, jolloin kaikki ovat tervetulleita onnittelemaan. Ilmoituksen voi panna lehteen myös ilmoittaakseen, ettei juhli syntymäpäiväänsä tai juhlii sitä perhepiirissä tai matkoilla. Syntymäpäiväjuhlat saattavat jatkua vastaanoton jälkeen illallisella, jolloin vieraat kutsutaan paikalle kutsukortilla.

Jokainen juhlii syntymäpäiviään niin kuin haluaa…kotona, ravintolassa tai vuokrattavassa juhlapaikassa. tai ei juhli laisinkaan. Syntymäpäiväsankarin toiveita noudatetaan aina. Ystävät ovat poikkeus – he eivät yleensä päästä syntymäpäiväsankaria lipeämään juhlasta, vaan järjestävät itse hänelle yllätysjuhlat. Eikä siinä mitään pahaa ole, kunhan siinäkään ei mennä ylettömyyksiin. Yllätysjuhlat ovat yleensä sankarille mieleen.

Monet sankarit, jotka ovat paenneet juhlia esimerkiksi matkoille, saattavat joutua palattuaan tilanteeseen, että kahvitarjoilua on järjestettävä useampaan kertaan, kun sukulaiset ja ystävät haluavat väkisin tulla onnittelemaan. Moni juhlija onkin jälkeenpäin todennut, että "olisi kannattanut sittenkin järjestää ne juhlat ja kahvittaa kaikki kerralla". Mikäli siis aiot juhlia, täältä löydät vinkkejä.

Täysi-ikäiseksi eli 18 –vuotisjuhlat

Monissa perheissä juhlitaan lapsen täysi-ikäiseksi tuloa. Se on perhejuhla, jonka toivoisi yleistyvän entisestään. Tosin moni lapsi saattaa samana vuona täyttää 18, kun hän kirjoittaa ylioppilaaksi, joten juhlat voi hyvin yhdistää.

Täysi-ikäisjuhlissa vieraina ovat isovanhemmat, kummit ja lapsen sekä vanhempien parhaat ystävät. Tilaisuus voi olla lounas tai päivällinen tai cocktailtilaisuuden tyyppinen vastaanotto. Nyt nuori saa jo kilistää itsekin kuohuviinilasia, hänhän on tullut täysi-ikäiseksi myös alkoholilain mukaan.

Lasten synttärikutsut

Onnellinen on se lapsi, joka saa kutsua kaverinsa synttärijuhlilleen. Lastenkutsujen ei tarvitse olla ylenpalttisesti voimia vieviä, jo pienillä jutuilla saa aikaan synttärifiilingin. Hauskat, värikkäät kertakäyttöastiat ja ilmapallot koristeeksi, pientä suolaista naposteltavaa, synttärikakkua ja limua tai mehua tarjoiluksi; kyllä siitä juhlat syntyvät. Ohjelmana voi olla erilaisia seuraleikkejä, ongintaa, aarteen etsintää, piirustusta, laulua ja soittoa ja iästä riippuen juhlan päätteeksi voi panna pystyyn vaikkapa synttäridiskon! Lastenkutsuja voi viettää tietysti vaikkapa jollain teemalla tai roolipelinä. Tytöt voivat pukeutua prinsessoiksi tai hienoiksi rouviksi ja pojat inkkareiksi tai merirosvoiksi. Roolin pitäisi olla sellainen, että se syntyy melko helposti eikä vaadi kalliita hankintoja. Nykyisin saa ostaa kaikenlaista synttärikrääsää ja mm. erilaisia teemakattaustarvikkeita, joilla teeman saa helposti aikaan.
Jos tuntuu siltä, että kotia ei haluta lasten kutsujen temmellyskentäksi tai et ehdi itse keskittyä synttärijuhliin, vie kutsut vaikka McDonaldsiin tai Hesburgeriin, joissa saat valmiit synttäripaketit. Hakusanalla ”lastenkutsut” netistä löytyy myös paljon muita juhlanjärjestäjiä ja vinkkejä.
Ota lapsi mukaan juhlan suunnitteluun, niin siitä tulee varmasti mieleinen. Juhlien pelisäännöt on myös hyvä sopia lapsen kanssa etukäteen; kuinka monta kaverikutsua lähetetään ja mihin ikään saakka kaverikutsuja pidetään. Monessa perheessä on sovittu, että kaverikutsuja vietetään vain esimerkiksi 10-vuotiaaksi saakka.
Muista lähettää kutsut ajoissa. Kutsukortin voi tehdä itse yhdessä lapsen kanssa tai ostaa valmiina. Kutsussa pitää näkyä juhla aihe, tarkka kellon aika alkamis- ja päättymisajankohtineen, kutsun lähettäjä, osoite ja puhelinnumero. Kutsun voi lapsi viedä mukanaan päiväkotiin tai kouluun kavereille jaettavaksi, tai lähettää postissa. Lastenkutsujen hyvä kestoaika on kaksi tuntia.
Synttärikakku on tärkein ja himotuin tarjoilu. Kakunkin voi leipoa vaikka millaiseen muotoon, mutta tärkeintä ovat tietysti ne iän kertovat kynttilät, jotka lapsi puhaltaa sen jälkeen kun hänelle on laulettu onnittelulaulu. Jos lapsen synttäreitä vietetään perheen ja kummien sekä ystävien kesken, tarjolla on samoin suolaista ja makeaa ja juhlajuomana ehkäpä kuohuviiniä. Kun aikuiset skoolaavat kuohuviinillä, lapsille pitää olla tarjolla esimerkiksi pommacia ja heidät otetaan mukaan skoolaamaan.