Vinum Wasa x Viiniposti: Punaviinejä Italiasta @ Vaasa 4.10.2024

Vinum Wasa x Viiniposti: Punaviinejä Italiasta @ Vaasa 4.10.2024

Tervetuloa kiertämään Italian sykähdyttäviä viinialueita Viinipostin Minna Halmesvaaran opastuksella Vaasan Svenska Klubbenille! Italian loputtoman laajasta viinikattauksesta keskitymme näin iltojen pimentyessä punaisista rypälelajikkeista tehtyihin herkkuihin. Ohjelmassa on tervetuliaismaljan jälkeen kuuden punaviinin tasting ja ilta päättyy pöytiin tarjoiltuun kolmen ruokalajin viini-illalliseen.

 

Tässä huikeat viinit, joihin teemme tarkempaa tuttavuutta tastingin merkeissä, alla lisää tietoa viineistä omina tuotekortteina:
Viini-illallisella herkutellaan puolestaan seuraavilla ruoilla ja viineillä:
Antipasto lautanen (salami, juusto, tomaatti-basilikakompotti, valkosipulipaahdettu patonki, marinoidut oliivit, mozzarellaa) & Zaccagnini Cerasuolo d’Abruzzo Rosé
***
Nautaa Ossobuco, gremolataa, puristettua perunaa & Tommasi Rafael Valpolicella Superiore (ei saatavilla Alkosta)
***
Pannacotta ja muscatossa keitetyt marjat & Gancia Brachetto d’Acqui Dolce

Aika: Perjantai 4.10.2024 klo 19:00

Paikka: Svenska Klubben (Rantakatu 4, Vaasa)

Hinta: 79,50 €/hlö (sis. tasting ja illallinen viineineen)

Muuta: Ilmoittautumiset Vinum Wasan kautta

Suositukset

Val d'Oca Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato

Val d'Oca Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato

Valmistus

Pinot Nero korjataan syyskuun ensimmäisellä viikolla ja Glera noin syyskuun puolivälissä. Pinot Nero: rypäleet puristetaan ja fermentoidaan valvotussa 23-25°C lämpötilassa. Prosessi kestää noin kaksi viikkoa. Kypsytys terästankeissa. Glera: käyminen valvotussa 16-18°C lämpötilassa. Kypsytys luonnollisesti sakan päällä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi. Sekoitus ennen toista käyttämistä (60 päivää) Charmant-menetelmällä. Viinit siirretään autoklaaviin (10 % Pinot Nero, 90% Glera) toisen käymisen ajaksi. Lepo autoklaavissa, minkä jälkeen pullotus.

Rypäleet

90 % Glera, 10 % Pinot Noir

Väri

Vaaleanpunainen

Tuoksu

Raikas, hedelmäinen ja kukkainen

Maku

Samettinen, proseccolle tyypillinen raikas maku elegenteilla hedelmäisillä ja kukkaisilla vivahteilla, toistaen tuoksun aromeja. Täydellinen tasapaino raikkauden ja pehmeyden välillä.

Ruokasuositus

Ideaalinen aperitiivina, sekä kevyesti maustettujen ruokien, vaalean lihan, kalan tai äyriäisten kanssa.

Italia, DOC Prosecco 13,97€
Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo

Valmistus

Savinen maaperä, Abruzzo. Käyminen kontrolloidussa lämpötilassa terässäiliöissä. Kypsytys tammessa neljän kuukauden ajan ja pullossa kolme kuukautta ennen markkinoille pääsyä. Ikääntyy hienosti vähintään kolme vuotta.

Rypäleet

100 % Montepulciano

Väri

Intensiivinen rubiininpunainen violetein sävyin

Tuoksu

Tuoksussa on tummaa marjaa, kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa.

Maku

Pyöreä, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja tummien hedelmien sävyttämä, maanläheinen ja pehmeän mokkainen

Ruokasuositus

Lasagne, lammasragu tai grillattu lammas

Italia, DOC Montepulciano d'Abruzzo 15,48€
Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore

Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore

Valmistus

Pohjois-Piemonte, Monferraton alue. Tarhat sijaitsevat Astin ja Alessandrian välissä kukkulaisella alueella savipohjaisella maaperällä. Viini kehittyy tammessa vähintään 14 kuukautta.

Rypäleet

100 % Barbera

Väri

Tummanpunainen violeteilla vivahteilla

Tuoksu

Orvokkinen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, vivahteita balsamicosta.

Maku

Täyteläinen, kirsikkainen ja pitkän viipyilevä

Ruokasuositus

Grillatut tai haudutetut liharuoat ja pitkään kypsytetyt ja maustetut juustot

Italia, DOCG Barbera d'Asti Superiore 17,99€
Borgo Salcetino Chianti Classico Riserva Lucarello

Borgo Salcetino Chianti Classico Riserva Lucarello

Valmistus

Viinikäyminen kontrolloidusti 23 asteessa 27 päivän ajan kuorikontaktissa. Malolaktinen käyminen uusissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen 24 kk kypsytys samoissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini on saanut levätä ja kehittyä pullossa.

Rypäleet

95% Sangiovese, 5% Canaiolo

Väri

Tiilenpunainen

Tuoksu

Kypsät marjat, kuivatut hedelmät, yrtit, nahka

Maku

Kuiva, hapokas, täyteläinen ja tiivis, kypsät tanniinit, pitkä jälkimaku

Ruokasuositus

Villisika, vasikka, laadukkaat selkeänmakuiset pihvit, ragú, kovat kypsytetyt juustot

Italia, DOCG Chianti Classico 25,28€
Villa Antinori Rosso

Villa Antinori Rosso

Valmistus

Tarkkaan valikoidut, parhaat rypäleet tulevat Antinorin omilta tarhoilta Toscanasta. Hellävaraisen murskauksen jälkeen viini käy lämpökontrolloiduissa terästankeissa noin seitsemän päivää ja siirretään sitten kypsymään ranskalaisesta, amerikkalaisesta ja unkarilaisesta tammesta valmistettuihin tynnyreihin vuodeksi. Ennen myyntiintuloa viini kypsyy vielä 8 kuukautta pullossa.

Rypäleet

Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah

Väri

Rubiininpunainen

Tuoksu

Intensiivisessä tuoksussa kirsikkaa, minttua ja suklaata.

Maku

Runsas, samettinen, pehmeät tanniinit. Pitkä ja antoisa maku.

Ruokasuositus

Kypsät liharuoat, kovat kypsytetyt juustot.

Italia, IGT Toscana 20,97€
Terre del Barolo Biologico Barolo

Terre del Barolo Biologico Barolo

Valmistus

Rypäleet ovat peräisin Barolon pohjoisosassa sijaitsevilta Verdunon ja Roddin alueilta luomu tarhoilta. Kalkkikivipitoinen maaperä savipohjalla. Rypäleet poistetaan rangoistaan ja viini käy 16-20 päivää kuorien kanssa. Malolaktisen käymisen jälkeen viini siirretään tammeen, jossa se kypsyy vähintään 18 kuukautta. Tätä seuraa 20 kuukauden pullo kypsytys.

Rypäleet

100% Nebbiolo

Väri

Tummanpunainen, oransseja vivahteita

Tuoksu

Elegantti, orvokkia, punaisia marjoja, nahkaa

Maku

Erinomainen rakenne, harmoninen, kestävä, pehmeät tanniininen. Lämminhenkisen täyteläinen ja mausteisen aromikas.Hyvä kypsymispotentiaali.

Ruokasuositus

Tuhdit pastaruoat sienillä ja juustolla, tryffeli, punainen liha, riistapadat, paistit, kypsät juustot.

Italia, DOCG Barolo 35,90€
Tommasi Amarone

Tommasi Amarone

Valmistus

Rypäleet ovat peräisin La Grolettan ja Conca d’Oron tarhoilta. La Grolettaa on aina pidetty arvossaan Valpolicella Classican alueella. Siellä kasvavat rypäleet ilmetävät terroiriaan erinomaisesti. Conca d’Oron tarhan maaperä koostuu kalkkikivestä, joka vaikuttaa suotuisasti viinien laatuun. Kalkkikiven läsnäolo rikastuttaa viinin aromaattisuutta, hienostuneisuutta ja elaganttiutta.

Tommasin Amarone valmistetaan neljästä Valpolicellan alueen rypäleestä (Corvina, Corvinone, Rondinella ja Oseleta), jotka kasvavat korkealla mäen rinteillä. Köynnöksistä valitaan parhaat ja kypsimmät tertut, jotka laitetaan pieniin avoimiin laatikoihin varastoon syys- ja talvituulten kuivattavaksi. Helmikuuhun mennessä rypäleet menettävät kosteutta noin puolet painostaan. Käymisen jälkeen viini kypsyy vähintään 3 vuotta tammitynnyreissä ja pullossa vuoden ajan ennen myyntiin laskua.

Rypäleet

Corvina Veronese 50%, Corvinone 30%, Rondinella 15%, Oseleta 5%

Väri

Intensiivinen rubiininpunainen

Tuoksu

Kypsää kirsikkaa ja karhunvatukkaa, kuivattua luumua, viikunaa, taatelia, nahkaa, paahteista kahvia, rusinaa, makeita mausteita ja yrttejä

Maku

Erittäin täyteläinen viini on suorastaan uhkea suussa, runsasta hedelmää ja aavistusta jäännössokeria tasapainottaa pehmeä tanniinisuus sekä suunmyötäinen hapokkuus. Jälkimaku on tiivis, aromikas ja pitkä.

Ruokasuositus

Riista, poro ja muut voimakkaan makuiset liharuoat, suolaiset kovat juustot, suklaa

Italia, DOCG Amarone della Valpolicella Classico 46,58€