Vinum Wasa x Viiniposti: Punaviinejä Italiasta @ Vaasa 4.10.2024
Tervetuloa kiertämään Italian sykähdyttäviä viinialueita Viinipostin Minna Halmesvaaran opastuksella Vaasan Svenska Klubbenille! Italian loputtoman laajasta viinikattauksesta keskitymme näin iltojen pimentyessä punaisista rypälelajikkeista tehtyihin herkkuihin. Ohjelmassa on tervetuliaismaljan jälkeen kuuden punaviinin tasting ja ilta päättyy pöytiin tarjoiltuun kolmen ruokalajin viini-illalliseen.
Aika: Perjantai 4.10.2024 klo 19:00
Paikka: Svenska Klubben (Rantakatu 4, Vaasa)
Hinta: 79,50 €/hlö (sis. tasting ja illallinen viineineen)
Suositukset
Val d'Oca Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato
Valmistus
Pinot Nero korjataan syyskuun ensimmäisellä viikolla ja Glera noin syyskuun puolivälissä. Pinot Nero: rypäleet puristetaan ja fermentoidaan valvotussa 23-25°C lämpötilassa. Prosessi kestää noin kaksi viikkoa. Kypsytys terästankeissa. Glera: käyminen valvotussa 16-18°C lämpötilassa. Kypsytys luonnollisesti sakan päällä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi. Sekoitus ennen toista käyttämistä (60 päivää) Charmant-menetelmällä. Viinit siirretään autoklaaviin (10 % Pinot Nero, 90% Glera) toisen käymisen ajaksi. Lepo autoklaavissa, minkä jälkeen pullotus.
Rypäleet
90 % Glera, 10 % Pinot Noir
Väri
Vaaleanpunainen
Tuoksu
Raikas, hedelmäinen ja kukkainen
Maku
Samettinen, proseccolle tyypillinen raikas maku elegenteilla hedelmäisillä ja kukkaisilla vivahteilla, toistaen tuoksun aromeja. Täydellinen tasapaino raikkauden ja pehmeyden välillä.
Ruokasuositus
Ideaalinen aperitiivina, sekä kevyesti maustettujen ruokien, vaalean lihan, kalan tai äyriäisten kanssa.
Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Valmistus
Savinen maaperä, Abruzzo. Käyminen kontrolloidussa lämpötilassa terässäiliöissä. Kypsytys tammessa neljän kuukauden ajan ja pullossa kolme kuukautta ennen markkinoille pääsyä. Ikääntyy hienosti vähintään kolme vuotta.
Rypäleet
100 % Montepulciano
Väri
Intensiivinen rubiininpunainen violetein sävyin
Tuoksu
Tuoksussa on tummaa marjaa, kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa.
Maku
Pyöreä, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja tummien hedelmien sävyttämä, maanläheinen ja pehmeän mokkainen
Ruokasuositus
Lasagne, lammasragu tai grillattu lammas
Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore
Valmistus
Pohjois-Piemonte, Monferraton alue. Tarhat sijaitsevat Astin ja Alessandrian välissä kukkulaisella alueella savipohjaisella maaperällä. Viini kehittyy tammessa vähintään 14 kuukautta.
Rypäleet
100 % Barbera
Väri
Tummanpunainen violeteilla vivahteilla
Tuoksu
Orvokkinen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, vivahteita balsamicosta.
Maku
Täyteläinen, kirsikkainen ja pitkän viipyilevä
Ruokasuositus
Grillatut tai haudutetut liharuoat ja pitkään kypsytetyt ja maustetut juustot
Borgo Salcetino Chianti Classico Riserva Lucarello
Valmistus
Viinikäyminen kontrolloidusti 23 asteessa 27 päivän ajan kuorikontaktissa. Malolaktinen käyminen uusissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen 24 kk kypsytys samoissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini on saanut levätä ja kehittyä pullossa.
Rypäleet
95% Sangiovese, 5% Canaiolo
Väri
Tiilenpunainen
Tuoksu
Kypsät marjat, kuivatut hedelmät, yrtit, nahka
Maku
Kuiva, hapokas, täyteläinen ja tiivis, kypsät tanniinit, pitkä jälkimaku
Ruokasuositus
Villisika, vasikka, laadukkaat selkeänmakuiset pihvit, ragú, kovat kypsytetyt juustot
Villa Antinori Rosso
Valmistus
Tarkkaan valikoidut, parhaat rypäleet tulevat Antinorin omilta tarhoilta Toscanasta. Hellävaraisen murskauksen jälkeen viini käy lämpökontrolloiduissa terästankeissa noin seitsemän päivää ja siirretään sitten kypsymään ranskalaisesta, amerikkalaisesta ja unkarilaisesta tammesta valmistettuihin tynnyreihin vuodeksi. Ennen myyntiintuloa viini kypsyy vielä 8 kuukautta pullossa.
Rypäleet
Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Intensiivisessä tuoksussa kirsikkaa, minttua ja suklaata.
Maku
Runsas, samettinen, pehmeät tanniinit. Pitkä ja antoisa maku.
Ruokasuositus
Kypsät liharuoat, kovat kypsytetyt juustot.
Terre del Barolo Biologico Barolo
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin Barolon pohjoisosassa sijaitsevilta Verdunon ja Roddin alueilta luomu tarhoilta. Kalkkikivipitoinen maaperä savipohjalla. Rypäleet poistetaan rangoistaan ja viini käy 16-20 päivää kuorien kanssa. Malolaktisen käymisen jälkeen viini siirretään tammeen, jossa se kypsyy vähintään 18 kuukautta. Tätä seuraa 20 kuukauden pullo kypsytys.
Rypäleet
100% Nebbiolo
Väri
Tummanpunainen, oransseja vivahteita
Tuoksu
Elegantti, orvokkia, punaisia marjoja, nahkaa
Maku
Erinomainen rakenne, harmoninen, kestävä, pehmeät tanniininen. Lämminhenkisen täyteläinen ja mausteisen aromikas.Hyvä kypsymispotentiaali.
Ruokasuositus
Tuhdit pastaruoat sienillä ja juustolla, tryffeli, punainen liha, riistapadat, paistit, kypsät juustot.
Tommasi Amarone
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin La Grolettan ja Conca d’Oron tarhoilta. La Grolettaa on aina pidetty arvossaan Valpolicella Classican alueella. Siellä kasvavat rypäleet ilmetävät terroiriaan erinomaisesti. Conca d’Oron tarhan maaperä koostuu kalkkikivestä, joka vaikuttaa suotuisasti viinien laatuun. Kalkkikiven läsnäolo rikastuttaa viinin aromaattisuutta, hienostuneisuutta ja elaganttiutta.
Tommasin Amarone valmistetaan neljästä Valpolicellan alueen rypäleestä (Corvina, Corvinone, Rondinella ja Oseleta), jotka kasvavat korkealla mäen rinteillä. Köynnöksistä valitaan parhaat ja kypsimmät tertut, jotka laitetaan pieniin avoimiin laatikoihin varastoon syys- ja talvituulten kuivattavaksi. Helmikuuhun mennessä rypäleet menettävät kosteutta noin puolet painostaan. Käymisen jälkeen viini kypsyy vähintään 3 vuotta tammitynnyreissä ja pullossa vuoden ajan ennen myyntiin laskua.
Rypäleet
Corvina Veronese 50%, Corvinone 30%, Rondinella 15%, Oseleta 5%
Väri
Intensiivinen rubiininpunainen
Tuoksu
Kypsää kirsikkaa ja karhunvatukkaa, kuivattua luumua, viikunaa, taatelia, nahkaa, paahteista kahvia, rusinaa, makeita mausteita ja yrttejä
Maku
Erittäin täyteläinen viini on suorastaan uhkea suussa, runsasta hedelmää ja aavistusta jäännössokeria tasapainottaa pehmeä tanniinisuus sekä suunmyötäinen hapokkuus. Jälkimaku on tiivis, aromikas ja pitkä.
Ruokasuositus
Riista, poro ja muut voimakkaan makuiset liharuoat, suolaiset kovat juustot, suklaa
Val d'Oca Prosecco DOC Rosé Extra Dry Millesimato
Valmistus
Pinot Nero korjataan syyskuun ensimmäisellä viikolla ja Glera noin syyskuun puolivälissä. Pinot Nero: rypäleet puristetaan ja fermentoidaan valvotussa 23-25°C lämpötilassa. Prosessi kestää noin kaksi viikkoa. Kypsytys terästankeissa. Glera: käyminen valvotussa 16-18°C lämpötilassa. Kypsytys luonnollisesti sakan päällä oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseksi. Sekoitus ennen toista käyttämistä (60 päivää) Charmant-menetelmällä. Viinit siirretään autoklaaviin (10 % Pinot Nero, 90% Glera) toisen käymisen ajaksi. Lepo autoklaavissa, minkä jälkeen pullotus.
Rypäleet
90 % Glera, 10 % Pinot Noir
Väri
Vaaleanpunainen
Tuoksu
Raikas, hedelmäinen ja kukkainen
Maku
Samettinen, proseccolle tyypillinen raikas maku elegenteilla hedelmäisillä ja kukkaisilla vivahteilla, toistaen tuoksun aromeja. Täydellinen tasapaino raikkauden ja pehmeyden välillä.
Ruokasuositus
Ideaalinen aperitiivina, sekä kevyesti maustettujen ruokien, vaalean lihan, kalan tai äyriäisten kanssa.
Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Valmistus
Savinen maaperä, Abruzzo. Käyminen kontrolloidussa lämpötilassa terässäiliöissä. Kypsytys tammessa neljän kuukauden ajan ja pullossa kolme kuukautta ennen markkinoille pääsyä. Ikääntyy hienosti vähintään kolme vuotta.
Rypäleet
100 % Montepulciano
Väri
Intensiivinen rubiininpunainen violetein sävyin
Tuoksu
Tuoksussa on tummaa marjaa, kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammesta tulevaa vaniljaa.
Maku
Pyöreä, keskitäyteläinen, hedelmäinen ja tummien hedelmien sävyttämä, maanläheinen ja pehmeän mokkainen
Ruokasuositus
Lasagne, lammasragu tai grillattu lammas
Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore
Valmistus
Pohjois-Piemonte, Monferraton alue. Tarhat sijaitsevat Astin ja Alessandrian välissä kukkulaisella alueella savipohjaisella maaperällä. Viini kehittyy tammessa vähintään 14 kuukautta.
Rypäleet
100 % Barbera
Väri
Tummanpunainen violeteilla vivahteilla
Tuoksu
Orvokkinen, kypsän kirsikkainen, mausteinen, vivahteita balsamicosta.
Maku
Täyteläinen, kirsikkainen ja pitkän viipyilevä
Ruokasuositus
Grillatut tai haudutetut liharuoat ja pitkään kypsytetyt ja maustetut juustot
Borgo Salcetino Chianti Classico Riserva Lucarello
Valmistus
Viinikäyminen kontrolloidusti 23 asteessa 27 päivän ajan kuorikontaktissa. Malolaktinen käyminen uusissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen 24 kk kypsytys samoissa tammitynnyreissä. Lopuksi viini on saanut levätä ja kehittyä pullossa.
Rypäleet
95% Sangiovese, 5% Canaiolo
Väri
Tiilenpunainen
Tuoksu
Kypsät marjat, kuivatut hedelmät, yrtit, nahka
Maku
Kuiva, hapokas, täyteläinen ja tiivis, kypsät tanniinit, pitkä jälkimaku
Ruokasuositus
Villisika, vasikka, laadukkaat selkeänmakuiset pihvit, ragú, kovat kypsytetyt juustot
Villa Antinori Rosso
Valmistus
Tarkkaan valikoidut, parhaat rypäleet tulevat Antinorin omilta tarhoilta Toscanasta. Hellävaraisen murskauksen jälkeen viini käy lämpökontrolloiduissa terästankeissa noin seitsemän päivää ja siirretään sitten kypsymään ranskalaisesta, amerikkalaisesta ja unkarilaisesta tammesta valmistettuihin tynnyreihin vuodeksi. Ennen myyntiintuloa viini kypsyy vielä 8 kuukautta pullossa.
Rypäleet
Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Intensiivisessä tuoksussa kirsikkaa, minttua ja suklaata.
Maku
Runsas, samettinen, pehmeät tanniinit. Pitkä ja antoisa maku.
Ruokasuositus
Kypsät liharuoat, kovat kypsytetyt juustot.
Terre del Barolo Biologico Barolo
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin Barolon pohjoisosassa sijaitsevilta Verdunon ja Roddin alueilta luomu tarhoilta. Kalkkikivipitoinen maaperä savipohjalla. Rypäleet poistetaan rangoistaan ja viini käy 16-20 päivää kuorien kanssa. Malolaktisen käymisen jälkeen viini siirretään tammeen, jossa se kypsyy vähintään 18 kuukautta. Tätä seuraa 20 kuukauden pullo kypsytys.
Rypäleet
100% Nebbiolo
Väri
Tummanpunainen, oransseja vivahteita
Tuoksu
Elegantti, orvokkia, punaisia marjoja, nahkaa
Maku
Erinomainen rakenne, harmoninen, kestävä, pehmeät tanniininen. Lämminhenkisen täyteläinen ja mausteisen aromikas.Hyvä kypsymispotentiaali.
Ruokasuositus
Tuhdit pastaruoat sienillä ja juustolla, tryffeli, punainen liha, riistapadat, paistit, kypsät juustot.
Tommasi Amarone
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin La Grolettan ja Conca d’Oron tarhoilta. La Grolettaa on aina pidetty arvossaan Valpolicella Classican alueella. Siellä kasvavat rypäleet ilmetävät terroiriaan erinomaisesti. Conca d’Oron tarhan maaperä koostuu kalkkikivestä, joka vaikuttaa suotuisasti viinien laatuun. Kalkkikiven läsnäolo rikastuttaa viinin aromaattisuutta, hienostuneisuutta ja elaganttiutta.
Tommasin Amarone valmistetaan neljästä Valpolicellan alueen rypäleestä (Corvina, Corvinone, Rondinella ja Oseleta), jotka kasvavat korkealla mäen rinteillä. Köynnöksistä valitaan parhaat ja kypsimmät tertut, jotka laitetaan pieniin avoimiin laatikoihin varastoon syys- ja talvituulten kuivattavaksi. Helmikuuhun mennessä rypäleet menettävät kosteutta noin puolet painostaan. Käymisen jälkeen viini kypsyy vähintään 3 vuotta tammitynnyreissä ja pullossa vuoden ajan ennen myyntiin laskua.
Rypäleet
Corvina Veronese 50%, Corvinone 30%, Rondinella 15%, Oseleta 5%
Väri
Intensiivinen rubiininpunainen
Tuoksu
Kypsää kirsikkaa ja karhunvatukkaa, kuivattua luumua, viikunaa, taatelia, nahkaa, paahteista kahvia, rusinaa, makeita mausteita ja yrttejä
Maku
Erittäin täyteläinen viini on suorastaan uhkea suussa, runsasta hedelmää ja aavistusta jäännössokeria tasapainottaa pehmeä tanniinisuus sekä suunmyötäinen hapokkuus. Jälkimaku on tiivis, aromikas ja pitkä.
Ruokasuositus
Riista, poro ja muut voimakkaan makuiset liharuoat, suolaiset kovat juustot, suklaa