8 % viinit ruokakauppoihin

8 % viinit ruokakauppoihin

8 % viinit saapuvat ruokakauppoihin – mitä on luvassa?

5.6.2024 Suomen eduskunta hyväksyi alkoholilain muutoksen, joka sallii enintään 8 % alkoholijuomien myynnin ruokakaupoissa (nykyinen raja on ollut 5,5 %). Laki tulee voimaan 10.6.2024 maanantaina. Alkoholilain uudistuksen myötä kuluttaja voi ruokaostosten lomassa sujauttaa ostoskärryynsä enintään 8 % viinejä ja alkoholijuomia. Tässä tuoteryhmässä löytyy jo yllättävän paljon laadukkaita vaihtoehtoja moninaisiin käyttötarkoituksiin, tutustu alta valikoimamme suosituimpiin 8 % viineihin, lisää 8 % viinejä löydät tuotevalikoimastamme.

Ruokakauppojen viinit eli alle 8 % viinit tuovat enemmän ja parempia vaihtoehtoja kaupan hyllyille

Alkoholittomien ja vähäalkoholisten viinien suosio on kansainvälisestikin kasvussa, niinpä monet merkittävät viinintuottajat ovat jo panostaneet kasvavaan markkinaan ja kehittäneet uusia menetelmiä laadukkaiden viinien tuottamiseen. Siksi myös Suomessa valikoiman laajentuminen enintään 8 % alkoholia sisältäviin juomiin tuo kuluttajien ulottuville uusia kiinnostavia ja entistä laadukkaampia 8 % viinejä.

Mitä siis on tarjolla? Ensinnäkin ruokakaupoissa myytävät viinit voi jakaa kahteen ryhmään valmistustapansa perusteella:

  1. Viineissä voi olla alun perinkin matala alkoholipitoisuus, kuten esimerkiksi joissakin italialaisissa kuohuviineissä (Astit ja Lambruscot)
  2. Tai sitten niistä on poistettu alkoholia käymisprosessin jälkeen.

Valmiiksi matala-alkoholisten viinien tuotannossa tulos saavutetaan rypäleiden kypsyyttä ja käymisprosessia säätelemällä. Rypäleet voidaan poimia aikaisemmin, jolloin niiden sokeripitoisuus ja siten lopullisen viinin alkoholipitoisuus jäävät alhaiseksi, tai käyminen voidaan keskeyttää, jolloin viiniin myös jää jäljelle sokeria.

Normaalissa käymisprosessissa viinin alkoholipitoisuus nousee tyypillisesti 12–15 prosenttiin. Alkoholipitoisuuden madaltamiseen on kehitetty useita edistyneitä menetelmiä. Alkoholin poistaminen valmiista viinistä tapahtuu esimerkiksi vakuumitislauksen tai käänteisosmoosin avulla. Viiniä voidaan myös pyörittää suurella nopeudella, jolloin se hajoaa ohueksi kalvoksi ja alkoholi poistuu alipaineen vaikutuksesta. Näillä menetelmillä on mahdollista poistaa alkoholi viinistä matalassa lämpötilassa, mikä suojaa juoman tärkeitä makuominaisuuksia.

Alle 8 % viinit ovat monipuolisia seurustelu- ja ruokaviinejä

Valmistustavasta riippumatta kuluttajan kannalta on tärkeää, että viini on tasapainoinen, hyvälaatuinen ja käyttötarkoitukseensa sopiva. Alkoholi tyypillisesti pyöristää ja syventää viinin makua. Kun sitä vähennetään, myös viinin maku yleensä ohenee. Tämän vuoksi kevyemmissä 8 % viineissä on tyypillisesti enemmän makeutta ja hedelmäisyyttä.

Luonnostaan makeammat ja hedelmäisemmät 8 % viinit sopivat aasialaiselle ja mausteiselle ruoalle

Makeus ja hedelmäinen hapokkuus kannattelevat aromeja ja antavat viinille ryhtiä. Nämä ominaisuudet tekevät monista kevyistä viineistä erinomaisia kumppaneita aasialaisen keittiön mausteisille ja jopa tulisille ruoille. Myös suolaiset, grillillä valmistetut liha- ja kasvisruoat saavat hieman makeammasta viinistä oivallisen makuparin.

8 % viinit ja ruoka – mitä muuta kannattaa kokeilla?

Viinimaailman kevyemmät vaihtoehdot sopivatkin jo todella hyvin sekä ruokaviineiksi että seurusteluun. Niitä voi käyttää monipuolisesti myös ruoanlaittoon, esimerkiksi kastikkeisiin ja marinadeihin, risottojen pohjaksi jne. Tai niitä voi käyttää kesäisiin juomasekoituksiin, kuten booleihin, spritzeihin ja tervetuliaismaljoihin. Vähän kevyempi viini on hyvä valinta myös tuliaislahjaksi tai piknik-korin täytteeksi. Erityisesti makeat, kuohuvat ja pirskahtelevat viinit sopivat hienosti tuoreiden kesämarjojen keralle ja jälkiruokaviineiksi.

Suomalaisten kestosuosikkeja ruokakauppoihin

Suomalaisille tuttuja viinibrändejä löytyy jo laadukas valikoima “kevennettyinä” versioina. Niiden myötä kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus tehdä hyviä valintoja helpommin myös ruokakaupan viinihyllyllä. Valinnanvaraa on kesäjuhlien tunnelmankohottajista tulistenkin makujen kanssa toimiviin ruokaviineihin. Tänä kesänä malja kohoaa entistä kevyemmin!

Suositukset

Gancia Asti

Gancia Asti

8 % lakimuutokset myötä Suomen yksi suosituimmista kuohuviineistä pääsee kaupan hyllylle.

Suomen ylivoimaisesti suosituin makea kuohuviini, tulee Italiasta, Astin alueelta. Juoma on paikallaan kun kuohuviiniltä toivotaan pehmeyttä, makeaa hedelmäisyyttä sekä maltillista alkoholiprosenttia. Oivallinen kuohuviini etenkin kakkutarjoilujen yhteyteen. Myös marjat löytävät parinsa tästä raikkaan makeasta kuohuvasta.

Yksi parhaista makeista kuohuviineistä” - Jouko Mykkänen, Helsingin Sanomat 5.4.2024

Italia 13,64€
Gancia Brachetto d'Acqui Dolce

Gancia Brachetto d'Acqui Dolce

Rubiininpunainen Gancia Brachetto d'Acqui Dolce on luonteikas matala-alkoholinen spumante, jonka rikkaasta aromimaailmasta löytyy muun muassa ruusua ja kypsää hedelmää. Makean lempeä ja aromaattinen kuohuviini ihastuttaa raikkaudellaan. Brachetto on Pohjois-Italian paikallisrypäle, josta viinin intensiivinen väri on peräisin. Sopii nautittavaksi sellaisenaan tai jälkiruokaviininä. Myös kesäiset makeat marjat löytävät parinsa tästä viinistä.

Saatavilla vain K-Ruokakaupoista

Italia 13,78€
Gancia Moscato Rosé

Gancia Moscato Rosé

Viettelevän pinkki ja hienosti pirskahteleva Moscato Rosé saa värinsä ja luonteensa Moscato-rypäleistä ja aromaattisista punaisista rypälelajikkeista, jotka tulevat valikoiduilta viinitarhoilta. Sen raikkaassa tuoksussa on hedelmäisiä vivahteita, kuten persikkaa, appelsiinia ja vadelmaa, ja makea, pitkä maku toistaa tuoksun aromeja. Erinomainen viini sellaisenaan nautittavaksi seurustelujuomana tai aperitiivina. Sopii myös jälkiruokaviiniksi sekä tuoreiden marjojen ja hedelmien kera. Jos haluat tarjota tätä viiniä ruokajuomana, kokeile vaikkapa paahdettua kanaa parmesaanilastujen ja persikoiden kera.

Italia
Hola! Mediterraneo Brut Natural 8%

Hola! Mediterraneo Brut Natural 8%

Hola! Mediterráneo Brut on valmistettu Chardonnay ja Macabeo rypäleistä, joista osa on kasvanut Välimeren rannalla ja osa vuoristossa, missä viileämpi ilmasto antaa rypäleille hienon hapokkuuden.

Sen vaalean kullanhohtoista väriä koristavat hienojakoiset kuplat. Tuoksussa sekoittuvat omenan, sitrushedelmien ja ananaksen aromit, taustalla leijailevat paahdettu briossi ja valkoiset kukat. Makumaailma on rikas ja hedelmäinen, ja tavallista alhaisempi alkoholipitoisuus tuo maut esiin tyylikkäästi.

Viini sopii erinomaisesti aperitiiviksi, esimerkiksi espanjalaistyylisten tapasten kera, tai vaikkapa vaalean lihan, kesäisten salaattien, juustojen tai kuivattujen hedelmien kanssa nautittavaksi. Tai ihan vain yhdessä kilistettäväksi!

Saatavilla vain K-Ruokakaupoista

Espanja
Hola! Mediterraneo Rosé Brut Natural 8%

Hola! Mediterraneo Rosé Brut Natural 8%

¡Hola! Mediterráneo Rosé on väriltään herkkä pinkki, jossa hehkuu häivähdys persikan sävyä. Tuoksussa huokuvat kirsikka ja metsämarjat, kun taas maussa punaisten hedelmien aromit sekoittuvat herukan, greipin ja kirsikan kanssa luoden kevyen mutta rikkaan tekstuurin. Tämä roseeviini on ihanteellinen aperitiivi tapasten keralle ja sopii erinomaisesti myös salaattien, sushin, merenelävien tai jälkiruokien kanssa nautittavaksi.

Black Tower Fruity White 8%

Black Tower Fruity White 8%

Suomen tunnetuin saksalainen viinitalo tuottaa huippulaatua, joka syntyy tietenkin vain tinkimättömällä omistautumisella ja uusilla teknologioilla, joiden ansiosta Black Tower -viinit ovat matala-alkoholisuuden edelläkävijöitä.

Black Tower Fruity White on tyyliltään puolimakea ja kukkaisen hedelmäinen, väriltään vaalean keltainen ja maultaan hedelmäinen, ryhdikkään hapokas ja kevyt. Se on mainio kumppani kesäiseen seurusteluun, sekä maustetuille, jopa tulisille ruoille.

Saksa
Black Tower Rosé 8%

Black Tower Rosé 8%

Suomen tunnetuin saksalainen viinitalo tuottaa huippulaatua, joka syntyy tietenkin vain tinkimättömällä omistautumisella ja uusilla teknologioilla, joiden ansiosta Black Tower -viinit ovat matala-alkoholisuuden edelläkävijöitä.

Black Tower Rosén makumaailmasta löytyy makeutta, raikasta vadelmaa, punaherukkaisuutta ja hentoa raparperia. Erinomainen viini aperitiiviksi, kesäbooliin ja salaattien seuraan.

Saksa
Signore Giuseppe Lambrusco Bianco 8%

Signore Giuseppe Lambrusco Bianco 8%

Valloittavat lambruscot ovat luonnostaan matala-alkoholisia ja monipuolisia ruoka- ja seurusteluviinejä, aina valmiina kesäiseen herkutteluun ja huolettomaan yhdessäoloon.

Emilia-Romagnan alueella Italiassa Lambrusco-rypäleistä tehdyt kevyen pirskahtelevat viinit kuuluvat erottamattomasti paikalliseen ruokakulttuuriin. Parmankinkun ja kypsytetyn parmesaanin suolaisuudesta syntyy sointuva vastinpari lambruscojen marjaiselle makeudelle, jota raikas hapokkuus kannattelee. Italialaisten antipastojen lisäksi risotot, pastat ja pizzat saavat lambruscosta oivallista seuraa.

Puolimakea, kevyesti pirskahteleva lambrusco on todella monikäyttöinen viini. Se on rento seurustelujuoma ja viilennettynä mainio, raikas aperitiivi tai kevyt drinkki kesäpäivän lämmössä nautittavaksi.

Lambrusco Bianco on puolimakea, keskihapokas ja pirskahteleva. Makumaailma on päärynäinen, hunajameloninen, hennon sitruksinen ja kevyen kukkainen.

Saatavilla vain K-Ruokakaupoista

Italia
Signore Giuseppe Lambrusco Rosato 8%

Signore Giuseppe Lambrusco Rosato 8%

Lambrusco Rosato on puolimakea, hapokas ja pirskahteleva. Makumaailma on mansikkainen, vadelmainen, metsämarjainen ja kevyen kirsikkainen.

Italia
Signore Giuseppe Lambrusco Rosso 8%

Signore Giuseppe Lambrusco Rosso 8%

Lambrusco Rosso on keskitäyteläinen ja keskihapokas, ihanan pirskahteleva ja punamarjainen herkku.

Italia
Kendermanns Riesling Kabinett 8%

Kendermanns Riesling Kabinett 8%

Saksalainen Kabinett-laatuluokitus on varattu täysin kypsistä rypäleistä tehdyille, korkeatasoisille ja eleganteille viineille. Rheinhessenin alueelta tuleva Kendermanns Riesling Kabinett on puolimakea ja herkullisen hapokas valkoviini, jossa on luonnostaan alhainen alkoholipitoisuus.

Viinin raikkaus ja monivivahteinen makuprofiili, jossa korostuvat omena, greippi, persikka ja sitrus, tekevät siitä erinomaisen valinnan aasialaisen keittiön herkuille. Viinin luontainen makeus ja hienostunut hapokkuus tasapainottavat mausteisten ruokien voimaa. Samalla Kendermanns Riesling Kabinett tarjoaa pehmeää vastapainoa suolaisille ja umamisille mauille. Viini ei ainoastaan täydennä aasialaista keittiötä, se juhlistaa sitä nostamalla esiin makujen rikkautta ja korostamalla ruokien tuoksuvaa aromaattisuutta.

Saatavilla vain K-Ruokakaupoista

Saksa
Crestissimo Moscato 7%

Crestissimo Moscato 7%

Jos tarjolla on tapaksia, tai vaikka suomalaisittain sapaksia, kuiva ja iloisesti helmeilevä espanjalainen Crestissimo on seuralainen, joka ei varmasti tuota pettymystä.

Väriltään vaaleankeltaisen, kuivan ja pirskahtelevan, Moscato-rypäleestä valmistetun viinin olemus on puhdaspiirteinen ja tuoreen hedelmäinen.

Aurinkoisen raikas Crestissimo sopii nautittavaksi vaikkapa espanjalaiseen tyyliin valmistettujen äyriäisten, kanan ja grillattujen kasvisten kera.

Saatavilla vain K-Ruokakaupoista

Espanja