Aprillipäivä

Aprillipäivä
Huhtikuussa hassutellaan - Päivä, jolloin hupsua viedään!
Huhtikuu on latinaksi aprilis ja huhtikuun ensimmäinen päivä on aprillipäivä. Silloin juksataan taas perheenjäseniä ja kavereita leikkimielisillä aprillipiloilla.
Päivä on mukava aloittaa huikkaamalla vaikkapa aviopuolisolle keittiöstä tähän talveen sopivasti, että ”Tule äkkiä katsomaan! Meidän pihalta ovat lumet sulaneet kokonaan viime yönä! Tai että ”Herranen aika, tule äkkiä katsomaan millaisen auton/turkin naapuri on hankkinut! Tai jotain muuta yhtä yksinkertaista - tai sitten jotain uskottavuuden rajamailla olevaa (pihalla on karhu, ufo, lentokone tmv.) ehdottaen.
Ja kun kutsuttu ryntää paikalle toteamaan tulleensa huijatuksi, nöyryytystä voi lisätä tutulla lorulla - aprillia syö sillä, juo kura vettä päälle!! Ja samma på svenska; april, april din dumma sill! Jag kan narra dig när jag vill! Englannissa huudahdetaan vastaavasti April fool! (aprillinarri), Ranskassa Poisson d’avril ja Italiassa Pesce d’aprile! (aprillikala) ja Saksassa Aprilscherz! (aprillipila).
Ranskassa, josta aprillipäivän katsotaan levinneen muualle Eurooppaan ja Amerikkaan, huhtikuun ensimmäinen oli aikoinaan lemmen ja ystävyyden päivä. Sen puitteissa läheteltiin postikortteja, joissa teemaan kuuluivat hienosti koristellut kalankuvat. Aprillipäivän yleinen huvitus lasten keskuudessa on edelleen paperinen kalankuva, joka kiinnitetään höynäytettävän selkään. Kalaan kirjoitetaan jotain hassua, vaikkapa että ”potkaise minua”. Ja sitten nauretaan, kun jekku onnistuu.
Myös media on mukana aprillipilojen kehittelyssä, joten huhtikuun ensimmäisen päivän vähänkin epäilyttävältä tuntuviin uutisiin kannattaa suhtautua - epäilevästi.
Aprillipäivän hassuttelua pidetään myös kevään tulosta riehaantumisen merkkinä. Ja kyllä tämänkin, toivottavasti pian taakse jäävän, pitkän talven masentama kansa, tarvitseekin hieman piristystä. Suomessa aprillipäivää ei ole merkitty kalenteriin. Hyvä niin, sillä päivän ideahan on se, että kukaan ei muista aprillipäivää. Vain ne, jotka ovat tarkkana, onnistuvat höynäyttämään kaveria. Ole tarkkana! Tuleeko sinusta höynäytettävä vai ehditkö itse höynäyttää ensimmäisenä? Hauskaa aprillipäivää!