Crémant – mitä se on?

mitä on cremant

Kaikki haluavat nyt Crémantia, mutta mitä se oikeastaan on?

Sana crémant tarkoittaa ranskaksi kermaista. Kuohuviinien yhteydessä sitä käytettiin alun perin puhuttaessa kevyesti kuplivista, ns. semi-sparkling samppanjoista. Nykyään termiä crémant ei kuitenkaan enää nähdä samppanjan yhteydessä, vaan sillä viitataan ihan toisiin kuohuviineihin, vaikkakin jotain yhteistä niillä on myös samppanjoiden kanssa. 

Crémant on termi ranskalaiselle kuohuviinille, joka valmistetaan samalla tavoin kuin samppanja, eli perinteisellä metodilla, mutta ei Champagnen alueella. Tarkemmin, crémantia voidaan valmistaa kahdeksalla alueella Ranskassa (ja yhdellä Luxemburgissa).

Nämä alueet ovat Crémant d’Alsace, Crémant de Loire, Crémant de Jura, Crémant de Bourgogne, Crémant de Savoie, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die ja Crémant de Limoux (+ Crémant de Luxembourg).  

Vaikka jokaisella alueella on oma tyylinsä ja lajikkeet vaihtelevat, kaikki crémantit noudattavat tiettyjä säädöksiä.

  • Rypäleet tulee olla käsin poimittuja
  • 150 kg:sta rypäleitä saa puristaa maksimissaan 100 litraa viiniä
  • Toinen käyminen tulee tapahtua pullossa
  • Viinin täytyy kypsyä hiivasakan päällä minimissään 9 kuukautta
  • Maksimissaan 13 % alkoholia
  • Viinin saa vapauttaa myyntiin aikaisintaan 12 kuukautta pullotuksesta

Rypäleet, joista crémant valmistetaan, vaihtelevat alueittain, ja kuohujuoman tyyli on jokaisella alueella omanlaisensa. Tyypillisesti viileämmässä pohjoisessa, kuten Alsacen alueella, crémantit ovat hapokkaita, omenaisia ja niistä voi löytää kevyttä paahteisuutta tai keksimäisyyttä. Alsacen crémant voidaan valmistaa useasta eri lajikkeesta (yksin tai yhdessä), useimmin Pinot Blancista, Chardonnaysta, Pinot Gris’tä, Rieslingistä, Auxerrois’ta tai jos kyseessä on rosee crémant, Pinot Noirista.

Burgundin alueella Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris ja/tai Pinot Blanc ovat useimmiten crémantin päärypäleinä, mutta myös Gamayta, Aligotéa tai Melonia käytetään crémantin valmistuksessa.

Etelämpänä Bordeaux’ssa crémant valmistetaan Bordeaux’lle tyypillisistä lajikkeista, Sauvignon Blancista ja/tai Sémillonista ja monet löytävät näistä mm. aprikoosin aromeita. Eteläisen Limoux’n crémantit puolestaan valmistetaan usein Cheninista ja Chardonnaysta ja niille on ominaista mm. valkoisten kukkien aromit.

Koska sallittuja lajikkeita on lukuisia, ja crémantia valmistavat alueet sijoittuvat eri puolille Ranskaa eri ilmastoihin, on mahdotonta lokeroida crémantia tietynlaiseksi viiniksi. Tyylejä on niin monta kuin tekijääkin.

Lisäksi crémant voi olla perinteinen vaalea tai rosé; se voi olla täysin kuiva (brut nature) tai makea (doux).

Ei auta kuin maistella ja löytää oma suosikkinsa!

Kokeile vaikka näitä alla suositeltuja Alkosta löytyviä crémantteja.

Suositukset

Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs

Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs

Eloisa ja raikas, erittäin ilmeikäs ja kypsän sitruksinen kuohuviini, jossa maistuvat herkulliset sokeroidut hedelmät. Ylellinen vaalean oljenkeltainen väri ja erittäin hienot kuplat tuovat juhlan tuntua. Nimensä mukaan punaisista Merlot-rypäleistä valmistettu vaalea crémant.

Ranska, AC Crémant de Bordeaux 15,99€
Domaine des Trottières La Pierre Couverte

Domaine des Trottières La Pierre Couverte

Täsmätuote juhliin ja lahjaksi. Rypäleet viiniin tulevat Bergheimin ympäristöstä Alsacesta, kuohuvan on valmistanut perheomisteinen Gustave Lorentzin viinitalo, joka on tehnyt viiniä vuodesta 1836.  Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen, hedelmäinen

Ranska, AOC Cremant d'Alsace 19,89€
Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Keskisyvän sitruunankeltainen, tuoksultaan runsas ja kypsän hedelmäinen. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, sopivasti kypsiä hedelmiä ja mietoa paahteisuutta. Erinomainen sellaisenaan tai upea pari myös ruoille.

Ranska, AC Crémant d'Alsace 19,89€
Engel Cremant d´Alsace Blanc de Noir Zero Dosage Organic

Engel Cremant d´Alsace Blanc de Noir Zero Dosage Organic

Tyylikäs ja elegantti, orgaaninen erittäin kuiva kuohuviini. Raikas ja intensiivinen, hedelmäinen Morello-kirsikan ja vadelman aromikas yhdistelmä. Väriltään vaaleanvalkoinen vaaleanpunaisilla vivahteilla. Herkät, tyylikkäät ja eloisat kuplat. Lisäksi aistittavissa Pinot Noir -rypäleelle tuttua savuisuutta ja paahteisuutta. Kypsä, pitkä, täyteläinen ja hapokas jälkimaku.

Ranska, AC Crémant d'Alsace 24,99€