Huhtikuun uutuudet

Huhtikuun uutuudet

Melkein voi jo tuntea auringon lämmittävän... mieli suuntaakin tämän vuoksi keväisiin makuihin kuten kuohuviin ja roseeviineihin!

Viinipostilla tulossa paljon keväisiä uutuuksia Alkoon sekä ruokakauppoihin - aletaan yhdessä unelmoimaan lämpimistä keleistä näiden herkkujen äärellä.

Suositukset

Saksa
Val-Dieu Grand Cru

Val-Dieu Grand Cru

Aito luostariolut lämmittää pimeää iltaa

Vuonna 1216 perustettu Val Dieun (”jumalan laakson”) luostari on ainoa belgialainen luostari, joka selvisi Ranskan vallankumouksen kahinoista. Satoja vuosia vanhat perinteet elävät yhä luostarin panimossa munkkien salaisina resepteinä. Val Dieun oluet ovat aitoja belgialaisia luostarioluita, jotka valmistetaan ilman teennäisiä aromeja tai lisäaineita, ja niiden toinen käyminen tapahtuu aina pullossa.

Mahonginruskea olut tuoksuu runsaan maltaiselta, tuhdista tuoksusta erottaa kypsää luumua, mandariinia, rusinaa, ohraa ja tummaa suklaata. Suussa runsas ja makean maltainen, suklainen ja tumman hedelmäinen, mutta silti raikas ja tasapainoinen taustalla häilyvän humalan ansiosta. Tyylipuhdas, suuri mutta elegantti tumma luostariolut lämmittää mukavasti esimerkiksi hiihtolenkin jälkeen ja sopii esimerkiksi lämpimille kinkkujuustovoileiville!

Belgia 5,84€
Gancia Moscato d'Asti

Gancia Moscato d'Asti

Tunnetun Gancian tuoteperheen matala-alkoholinen uutuus saatavilla nyt myös vähittäiskaupoista

Takuuvarma hitti mansikoiden kanssa!

Tämä vähittäiskaupoista saatavilla oleva viini on aromikas ja makea, ja sopii erinomaisesti seurustelujuomaksi. Helmeilevä Gancia Moscato d’Asti on raikas, makea ja hedelmäinen valkoviini!

Italia 11,98€
Villa Conchi Cava Brut Selección 0.375 l

Villa Conchi Cava Brut Selección 0.375 l

Alkon TOP10 -kuohuviinit listalle kivunnut Villa Conchi saa nyt kaverikseen pienemmän pullon! Jaa kaverin kanssa, ota mukaan piknikille tai nautiskele oman ajan kunniaksi!

Pieni määrä chardonnayta tuo eleganssia tähän raikkaaseen ja maistuvaan kuohuvaan. Villa Conchia saa myös näyttävässä magnum-pullossa – loistovalinta isomman seurueen juhlaan!

Espanja 8,49€
Tormaresca Calafuria

Tormaresca Calafuria

Tormaresca on Antinorin viiniperheen satsaus Italian kengän koron viinialueiden laadulliseen nousuun: vuonna 1998 istutetut 140 hehtaaria DOC Castel del Monten alueella sekä 350 hehtaaria IGT Salenton alueella herättävät runsaasti mielenkiintoa niin Italiassa kuin meillä Suomessakin.

Masseria Maimen viinitarhat nauttivat Adrianmeren viilentävistä tuulahduksista sekä aurinkoisista kuivista syksyistä. Calafuria on tulos viinitarhojen sekä Negroamaro-lajikkeen laatuun tähtäävästä kohtelusta, jossa pyritään rypäleiden määrän maksimoinnin sijaan täydelliseen tasapainoon niiden ja lehvuston kasvun välillä. Runsastuoksuinen, tiivis ja raikas roseeviini on todiste nousevan alueen potentiaalista!

Keskisyvä pihlajanmarjan värinen viini tuoksuu uhkeasti raikkaan makealle. Siitä voi aistia mm. mansikkaa, vadelmaa, kvitteniä, cantaloupea ja kevään yrttejä. Suussa viini on kuiva, raikkaan hapokas, ja makumaailma on runsas lisäten tuoksun aromeihin mansikkajugurttia. Erittäin laadukas, keskitäyteläinen ja pitkä kokonaisuus, jota kehtaa esitellä myös illallisvieraille esimerkiksi Saltimboccan, paistetun lohen, juustoisen kasvisgratiinin tai lihatartarin seurassa!

Italia 18,99€
Gorka Izagirre Bizkaiko Txakolina

Gorka Izagirre Bizkaiko Txakolina

Baskiperheen Azurmendin yritykset koristavat vinogastronomista tähtimaailmaa: Isän, äidin, pojan ja sedän keskittyessä omiin vahvuusalueisiinsa lopputuloksena on heidän nimiään kantavia Michelin-tähtiravintoloita (Azurmendi, Eneko) sekä gastronomian erottamattomana osana huippulaatuisia viinejä (kuten Gorka Izagirre = sedän nimi).

Kooltaan pieni mutta kunnianhimollaan naapureitakin innostanut viiniprojekti on nostanut koko Baskimaan perinteistä viinituotantoa kunniaan: alkuperäislajikkeet kuten Hondarrabi Zuri ja Hondarrabi Zerratia ovat aikojen saatossa sopeutuneet Atlantin läheiseen kosteaan ja viileään ilmastoonsa sekä hapokkaaseen kalkkikiviseen savimaahansa. Ne tuottavat raikkaan mineraalisia ja gastronomisia viinejä etenkin taitavan viinitekijän käsissä. Eri palstoilta kerätyt rypäleet saavat kylmämaseroitua ennen käyttämistään lämpökontrolloiduissa terästankeissa, ja osa niistä saa levätä hiivasakkansa päällä ennen huolellista sekoitustaan ja pullotustaan.

Keksisyvä oljenkeltainen viini tuoksuu raikkaan runsaasti sitrushedelmille kuten limelle ja sitruunalle, yrteille kuten sitruunaruoholle ja nokkoselle, ja taustalla leijailee lempeä hedelmäisyys tarjoillen persikkaa ja keltaista omenaa. Suussa viini on kuiva ja runsaan hapokas mutta pehmeän oloinen ennen käyttämistä tapahtuneen kylmämaseraation ansiosta. Keskitäyteläinen, hienon tasapainoinen ja gastronominen viini, jonka mineraalinen jälkimaku viipyilee suussa pitkään odotellen yrteillä täytettyä siikaa tai paistettuja ahvenia, miksei myös parsaa voissa!

Espanja 18,98€

Espanjalainen tuottaja Pago del Vicario on valmistanut valkoviiniä punaviinirypäleestä tuodakseen esiin Espanjan suosituimman rypäleen ”sydämen”, eli hedelmälihasta puristetun mehun olemuksen ilman värjäävää kuorikontaktia. Rypäleet on poimittu varhain raikkaan hapokkuuden korostamiseksi, ja vain ensin rypäleistä valuva kirkas mehu on käytetty viiniksi. Viiniä on sekoitettu käymisen jälkeen kahden kuukauden ajan sakkansa päällä bâtonnage-menetelmällä aromikkuuden ja suutuntuman lisäämiseksi.

Vaalea sitruunankeltainen viini tuoksuu muhevan hedelmäiselle: siitä löytyy mm. greippiä, keltaista omenaa, nuorta heinää ja ananasta. Suussa kuiva ja raikkaan hapokas viini toistaa tuoksun aromit, jotka bâtonnage-menetelmä on tehnyt miltei pureksittavan muhkeiksi. Täyteläinen suutuntuma yhdistettynä nuorekkuuteen ja raikkauteen tekee viinistä loistavan kumppanin täyteläisillekin kala- ja kanaruoille, kerma- ja voikastikkeille!

Espanja
J. Charpentier Millésime 2018

J. Charpentier Millésime 2018

Charpentier on täysin perhevetoinen ja -omisteinen pieni samppanjatalo neljännessä sukupolvessa Marnen Laaksossa, noin 15 km. Epernayn kaupungista. He tekevät kaikki viininsä itse viljelemistään rypäleistä Villers Sous Chatillonissa sijaitsevassa viininvalmistamossaan ja pyrkivät luonnonmukaiseen viljelyyn kaikilla 15 viinihehtaarillaan, jotka sijaitsevat yhteensä 13 kylän alueella.

Vuosikertasamppanjan 2008 rypäleet Pinot Noir 39%, Meunier 33% ja Chardonnay 28% on poimittu käsin valikoidulta viideltä tarhalta Marnen laaksossa, ja ne on käytetty osin terästankeissa ja osin tammitynnyreissä. Sekoituksen ja pullokäymisensä jälkeen viiniä on ikäännytetty pullossa 10 vuoden ajan ja hiivasakan poiston sekä uudelleenkorkituksen (vuonna 2018) yhteydessä pulloon on lisätty 6 gramman sokerilisäys eli dosage.

Vaalean kullankeltainen viini tuoksuu kypsille omenille, karamellisoiduille sitruunoille, hunajalle, briossille ja hasselpähkinöille. Suussa kuiva ja runsaan hapokas viini on runsas ja pehmeämousseinen, intensiivinen ja kehittyneisyydessään tyylikkään moniulotteinen. Viini on nyt upeassa kunnossa, mutta kehittyy edelleen ja sen voi huoletta kellaroida vielä toiset 10 vuotta!

Ranska 44,90€