Maaliskuun uutuudet

Maaliskuun uutuudet
Näitä uutuuksia on saatavilla Alkosta maaliskuussa 2021!

Suositukset

Gancia Prosecco DOC Rosé

Gancia Prosecco DOC Rosé

Upea pinkki prosecco Italian menestyneimmältä kuohuviinitalolta

Rosé prosecco on uutuustuote, jota maailman suosituimman kuohuviinin, prosecon ystävät ovat pitkään kaivanneet. Syksyn 2020 sadosta sai vihdoin valmistaa proseccoa, jossa vaaleaa Glera-lajiketta täydentää tumma Pinot Nero. Italian ensimmäinen ja johtava kuohuviinitalo Gancia on luonnollisesti aallon harjalla ja ylpeänä esittelee ensimmäisen pinkin prosecconsa!

Gancian Prosecco Roséssa prosecolle ominaistuoksunsa antavaa Glera-lajiketta ryhdistää ja värjää  15% osuus Pinot Neroa. Rypälemehut on käytetty viineiksi viileissä terästankeissa hedelmäisiä aromeja vaalien, ja kuplakäyminen on tapahtunut niin ikään painetta sietävissä terästankeissa nk. Martinotti-menetelmällä. Valmiin roseeviinin on annettu levätä tankeissaan vähintään 60 päivän ajan ennen pullotustaan ja myyntiin laskuaan.

Kuulas pihlajanmarjan värinen kuohuviini tuoksuu hersyvän keväiseltä: siitä voi aistia Glera-lajikkeelle tyypillistä päärynää, keväisen niityn kukkia ja makeaa omenaa, mutta myös Pinot Neron mukanaan tuomaa vadelmaa ja metsämansikkaa. Suussa puolikuiva ja ryhdiltään terhakas viini kuohahtaa iloisesti ja saattelee mansikkaisia aromeja lempeän päärynän säestyksellä miellyttävästi kihelmöivään jälkimakuun, joka on Pinot Neron ansiosta varsin raikas – ja samalla kuitenkin extra dry prosecolle tyypillisen pehmeä.

Carlo Gancia perusti vuonna 1850 nimeään kantavan, Italian ensimmäisen kuohuviinitalon. Nykyisin Gancia johtaa kansainvälisiä myyntitilastoja kuohuviinien, prosecon ja vermuttien kategorioissa yli 40 miljoonan pullon vuosittaisella volyymillaan. Gancian viinejä viedään 65 eri maahan, ja mm. Suomessa he ovat kohonneet kestosuosikiksi laadukkailla viineillään.

Italia 15,99€
Albet I Noya Can Vendrell Organic

Albet I Noya Can Vendrell Organic

Albet i Noyan ”Leppäkerttukuohari ” on kuulunut Cava- luokituksella Alkon valikoimiin jo pitkän aikaa. Nimenomaan Penedèsin alueen nostaminen on kuitenkin sydämenasia tälle Espanjan ensimmäiselle luomuviinituottajalle, joten he päättivät siirtyä cava-appellaatiosta uuteen rajatumpaan laatuluokitukseen, Classic Penedèsiin.

Mikä Classic Penedès on?  Penedèsin alue sijaitsee Kataloniassa Barcelonan liepeillä. Erityistä DO Penedèsin laatuluokitukselle on, että saadakseen tämän maininnan, tuotteen on oltava luomu. Alueen kuohuvat tunnetaan nimellä Classic Penedès.

Miten ne valmistetaan? Ne tulee valmistaa perinteisellä menetelmällä, eli toisen käymisen täytyy tapahtua samppanjan tavoin pullossa. Lisäksi sitä täytyy kypsyttää sakan päällä vähintään 15 kuukautta. Sakkakypsytys tuo runsautta ja luonnetta viiniin.

Miten ne eroaa Cavasta?  DO Cavan apellaatio on hajautettuna ympäri Espanjaa, kun taas DO Penedès on yksi rajattu alue. Classic Penedesiä kypsytetään cavaa pidempään; cavan minimikypsytys on 9 kuukautta Classic Penedèsin kypsyessä vielä puoli vuotta kauemmin. Toisin kuin cava, Classic Penedèsin on aina oltava luomu. Cavan saa myös pullottaa eri alueella kuin mistä rypäleet on kerätty; Classic Penedès tuotetaan ja pullotetaan aina samalla alueella.

Miltä ne maistuu? Jokaisella tuottajalla on toki oma tyylinsä, mutta usein Classic Penedès- kuohuviinejä kuvaillaan mineraalisiksi, paahteisiksi ja omenaisiksi.

Minkä kanssa sitä kannattaa nauttia? Tämä kuiva, raikkaan hapokas ja hieman yrttinenkin kuohuva rakastaa pieniä suolaisia makupaloja kuten oliiveja, bruschettoja, kinkkuja tai marinoituja kasviksia.

Mistä tämä tuottaja tunnetaan? Albet i noya on rohkea visionääri, jonka vuonna 1978 valmistunut luomuviini oli koko Espanjan ensimmäinen luomuviini. Ilmastonmuutosta vastaan taisteleva tuottaja pyrkii takaamaan laadukkaan viinintuotannon myös muuttuvissa olosuhteissa: talon johtaja Josep Maria Albet i Noya kehittää omat lajikkeensa käsin risteyttämällä; tähän mennessä uusia lajikkeita on syntynyt yli 60 000!

Espanja 16,80€
Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha

Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha

Navarran vanhan viinidynastian Chiviten muhkea Single Vineyard Garnacha Legardeta Pyreneiden juurilta on saapunut Alkoon

Viini on osoitus Chiviten perheen pitkäaikaisesta tutkimus- ja kehitystyöstä, jossa Legardetan rinnetarhojen olosuhteet on tarkoin analysoitu. 450m korkeudella Atlantin vaikutuspiirissä Garnacha kypsyy alankoja hitaammin ja mahdollistaa aromikkaan, lämpimän mutta tasapainoisen, hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen viinin valmistuksen. Maaperän ravinteiden luonnollisesta kiertokulusta sekä eroosion ehkäisystä huolehditaan hyötykasvien avulla. Köynnökset on istutettu varsin tiuhaan lehtien yhteyttämispinta-alaa maksimoiden. Näin niiden sato on pieni, mutta sitäkin tiiviimpiarominen.

Valikoinnin ja hellän murskauksen jälkeen rypäleiden on annettu hiukan kylmämaseroitua ennen käyttämistään viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa pigeage-menetelmällä eli käsin pinnalle muodostuvaa kuorikattoa takaisin käyvään viiniin työntäen. Malolaktisen käymisen jälkeen viinin on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kk ajan ennen pullotustaan.

Syvän rubiininvärisen viinin mehevä tuoksu tarjoilee kypsiä ja ylikypsiä marjoja tyypilliseen Garnachan tapaan: kirsikan ja ylikypsän luumun seasta voi aistia hieman syksyn lehtiä ja soramaata sekä makeaa jugurttimaisuutta malolaktiseen käymiseen sekä tammitynnyreihin viitaten. Suussa kuiva mutta erittäin muhkean marjainen, Garnachalle tyypillisesti maltillinen hapoiltaan, lämmin ja täyteläinen fiilis kuivahtaa lopuksi miellyttävien jauhoisten tanniinien saatellessa pitkään maanläheistä makumaailmaa.

Viini on oivallinen makupari talvisen kevään lihapadoille, esimerkiksi lampaan/karitsan potkalle ja muille ylikypsille muhkea-aromisille lihoille. Kasvissyöjien kannattaa parittaa maanläheiset aromit sienille, pitkään haudutetuille kasvispadoille, tai vaikkapa täytetylle munakoisolle.

Espanja 17,98€