Maaliskuun uutuudet

Maaliskuun uutuudet

Maaliskuussa Alkoihin saapuu viiniä pussissa, harvinaisuus Espanjan ainoalta luomusertifioidulta DO Vino de Pago -statuksen ansainneelta tilalta, vähän olutta sekä meksikolainen viini!

Suositukset

Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Suosittu uusiseelantilainen Nau Mai Sauvignon Blanc nyt myös pussissa

”Kei puta te Wairau” – siellä, missä pilvessä on reikä – on maorien kuvaus paikasta, jossa nykyään lukuisat viinitarhat nauttivat pitkistä aurinkotunneista, lämpimistä kuivista päivistä, mutta viileistä illoista ja öistä. ”Nau Mai” tarkoittaa tervetuloa, ja samoin toivotamme me Uuden-Seelannin Malborough’sta saapuvan, tyylikkään aromikkaan sauvignon blancin tervetulleeksi Suomeen myös viinipussissa!

Malborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Eteläsaaren koillisnurkassa sijaitseva alue vastaa nykyään 2/3 koko maan viinituotannosta, ja viinit ovat kysyttyjä ympäri maailman.

Eurooppalaisittain varsin nuoren viinialueen etu on siinä, että uusinta teknologiaa voidaan hyödyntää alusta lähtien. Mitä paremmin rypälemehua onnistutaan suojelemaan hapelta ja epäsuotuisilta bakteereilta mekaanisin keinoin, sitä vähemmän on tarvetta lisä- tai apuaineille.

Keskivaalea vihertävänkeltainen viini tuoksuu runsaan aromaattiselle: mustaherukanlehdet, lime, sitruunamelissa ja vastaleikattu ruoho ovat tyypillisiä Sauvingon Blancin aromeja. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja keskitäyteläinen kokonaisuus jatkaa tuoksun linjoilla, ja jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvingon blanc esimerkiksi foliokalalle, parsalle ja yrteille, vuohenjuustosalaatille, ravuille ja kalatartarille!

Uusi-Seelanti 27,89€

Oslolainen IPA on hipsteri, muttei kreisi

Oslolainen nuorekas panimo voisi hyvinkin sijaita Helsingin Punavuoressa – niin hipsteri meininki maistuu heidän oluissaan. Vuonna 2015 perustetun panimon kuvakollaasissa saunotaan, uidaan avannossa, nautitaan syksyn lehtien väriloistosta ja heidän rakkaan kaupunkinsa gastronomisista elämyksistä.

Väriltään hieman samea rusehtavan oranssi Indian Pale Ale on freesi ja helposti lähestyttävä. Sen Equinox ja Mandarina Bavaria -humaloitu aromimaailma hurmaa kirpeän sitrushedelmäisillä aromeillaan. Greipin ja mandariinin aromit saavat seurakseen ananasta, yrttejä ja ohraa. Suussa rutikuiva, makumaailmaltaan runsas, kevyen maltainen ja tyylikkään bitterinen. Harmoninen kokonaisuus on samalla sekä ruokaisa että raikas. Bra osloenser!

Alkoholi: 6,2%

Suositellaan viilennettäväksi: 6-7°C

Viiniä Meksikosta

Oletko koskaan maistanut meksikolaista viiniä? Nyt siihen on tilaisuus La Cetton Petite Sirahin erikoiserän saapuessa Alkoihin!

Aluenperin Italian Trentosta lähtöisin oleva La Cetton perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä Meksikon Valle de Guadalupessa jo useiden sukupolvien ajan.  USA:n Kalifornian eteläistä jatketta Meksikon Baja Californiaa kutsutaan ”Meksikon Napa Valleyksi”, ja se on yhä suositumpi viini- ja ruokaturismin kohde. Baja Californian ilmasto on USA:n puoleisia viinialueita lämpimämpi, mutta viilentävä merivirta mahdollistaa myös siellä viinien viljelyn.

Alueelle tyyppillinen Petite Sirah on alun perin Ranskassa risteytetty lajike, joka kulki siirtolaisten mukana ameriikkoihin. Kehittäjänsä mukaan sitä kutsutaan myös Durifiksi, mutta Petite SIrah kuvastaa sen luonnetta paremmin: toisen vanhempansa, Syrahin mukaisesti se on tummia marjoja tarjoileva, runsaan hapokas ja tanniininen lajike, mutta sillä on erityisen pienet rypäleet.

Tummanvärinen viini on aromeiltaan muhkea, tummamarjainen ja rouhean mausteinen. Runsaan makuisena ja tomeran tanniinisena se soveltuu erinomaisesti Baja Californian kuuluisille grilliruoille ja lihapadoille. Lampaan kare, lankkupihvi ja grillimarinoitu possunkylki, mustapapukastikkeet ja hiillostetut paprikat nauttivat tästä meksikolaisesta amigosta!

Meksiko

Harvinaisuus Espanjan ainoalta luomusertifioidulta DO Vino de Pago -statuksen ansainneelta tilalta

Espanjassa on yhteensä 17 DO Vino de Pago -statuksen ansainnutta viinitilaa, joista Pago de los Balagueses on ainoa luomusertifioitu. Oman, tilakohtaisen apellaation saamiseksi viinitilan olosuhteiden on erotuttava edukseen merkittävästi sitä ympäröivästä DO-apellaatiosta. Vino de Pagoa saa valmistaa ainoastaan viinitilan omista rypäleistä, ja kaikkien toimenpiteiden ikäännyttämistä myöten on tapahduttava tilan sisällä.

DO Pago de los Balagueses sijaitsee Do Utiel-Requenan sisällä, 70 km sisämaahan Valencian kaupungista. 800m merenpinnan yläpuolella sen viinitarhat nauttivat voimakkaista päivä- ja yölämpötilojen vaihtelusta ja varsin mannermaisesta ilmastosta rannikkoseutuun verrattuna. Mäntyjen, manteli- ja oliivipuiden suojissa viiniköynnösten lomassa viihtyvät myös timjami, rosariini ja laventeli – tarjoten ravinteita sekä maaperälle että monimuotoiselle eliöstölle. Luonnomukainen ympäristö ei kaipaa lannoitteita eikä tuholaismyrkkyjä.

Syrah ja Garnatcha Tintonera ovat vuosikymmenien aikana ehtineet työntää juurensä syvälle kalkki- ja merkelipitoiseen maaperään. Ne tuottavat erittäin niukan sadon, ja juuri siksi jokaisen rypäleen sisältämä mehu on erityisen tiivistä ja arvokasta. Los Altos -viiniin käytetään ainoastaan rypäleistä vapaasti valunut mehu – rypäleitä ei lainkaan puristeta. Käymisen jälkeen viinit saavat kehittyä ensin 18kk ajan 1000 litran vanhoissa Foudres-tynnyreissä, ja pullotuksen jälkeen viinejä ikäännytetään tilalla vielä 22kk ajan ennen myyntiin laskuaan. Los Altosia on valmistettu ainoastaan 1000 pulloa.

Viinin väri vivahtaa jo hieman tiilen suuntaan, ja sen aromimaailma on runsas ja moniulotteinen. Kypsien punaisten hedelmien seasta voi aistia orvokkia ja balsamicoa, miellyttävää paahteisuutta ja vaniljaa. Kuiva ja hienon harmoninen, pehmeätanniininen viini on keskitäyteläinen, maultaan tiivis ja erittäin pitkä. Meditatiivinen viini suositellaan nautittavaksi hyvässä seurassa.

Espanja