Syyskuun uutuudet

Syyskuun uutuudet
Alkon uutuuksia, olkaa hyvä!

Suositukset

Marques de Vargas Reserva

Marques de Vargas Reserva

Marqués de Vargas on perheomisteinen viinitalo, jonka ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Riojaan vuonna 1840 Vargasin markiisi XIII:n toimesta. Sittemmin markiisien seuraavat sukupolvet ovat laajentaneet laatuviinien viljelyä ja valmistusta myös Ribera del Dueron ja Rias Baixasin alueille, ja heidän viininsä niittävät mainetta jo yli 40 maassa.

Marqués de Vargasin viinitila Hazienda Pradolagar käsittää yhteensä 60 hehtaaria Rioja Altassa, Ebro-jokilaakson kalkkikivisessä, runsaasti savea sisältävässä maaperässä. Keskimäärin 35-vuotiaita viiniköynnöksiä hoidetaan kestävän kehityksen periaattein, eikä kemiallisia rikkaruoho- tai tuholaismyrkkyjä käytetä lainkaan.

Jokainen palsta Tempranilloa, Mazueloa ja Garnachaa poimitaan käsin ja vinifioidaan erikseen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinejä kypsytetään vähintään 18kk suurimmaksi osaksi ranskalaisissa tammitynnyreissä mutta myös amerikkalaisissa – ja espanjalaisittain uutuutena –Kaukasukselta hankituissa Seguin Moreaun venäläisissä tammitynnyreissä. Viinejä ei filtteröidä, vaan sakan annetaan laskeutua luonnollisesti. 6kk välein tynnyrit puhdistetaan, ja juoksutuksen tarjoama ”hengähdys” tehostaa viinin aromien kehittymistä.

Syvä rubiininpunainen viini tuoksuu kypsän marjaisalle ja tyylikkään moniulotteiselle: tumman kirsikan ja vadelman lisäksi siitä voi aistia mm. balsamicoa, vienoa tupakkaa ja kiehtovaa mausteisuutta. Suussa kuiva, täyteläinen ja ryhdikäs: Tempranillolle tyypillinen hapokkuus kannattelee tiivistä hedelmäisyyttä yhdessä silkkisten, kypsien tanniinien kanssa. Pitkä jälkimaku kutsuu kaverikseen laadukasta lihaa, kypsää juustoa tai tomaatissa haudutettuja kasviksia.

Espanja 28,39€
Pazo de San Mauro

Pazo de San Mauro

Pazo tarkoittaa perinteistä galicialaista ”maalaistaloa”. Pazo de San Mauro ei kuitenkaan ole mikä tahansa tönö – sen rakensivat Portugalin kuninkaan Sancho I:n jälkeläiset vuonna 1591, ja todistettavasti viiniä on valmistettu tilalla siitä lähtien. Marqués de Vargas osti 30 hehtaarin tilan vuonna 2003, restauroi historialliset rakennukset sekä modernisoi viinimön vastaamaan nykyajan tietotaitoa.

Rias Baixas on Albariñon kehto: Atlantin viileys yhdistettynä kasvukauden runsaisiin aurinkotunteihin mahdollistavat rypäleiden sokerin ja hapokkuuden liiton, joista alueen raikkaat valkoviinit tunnetaan. San Mauron tilan graniittipitoinen maaperä, johon yli 40-vuotiaat köynnökset ovat ehtineet tunkeutua, tuottaa upean mineraalisen lisänsä.

Vaaleankeltainen viini on tyypillinen laadukas rias baixas: Albariño-lajikkeen aromaattinen, keltakukkainen, sitruksinen ja hunajamelonin sävytteinen tuoksu yhdistettynä kuivaan, keveään ja hapokkaaseen suutuntumaan on erottamaton osa galicialaista keittiötä, jossa merenelävät, öljyt, yrtit ja kasvikset tarjoavat oman elementtinsä. Viini toimiikin paitsi kevyiden, myös keskitäyteläisten elementtien kumppanina leikaten hapokkuudellaan ruoan rasvaisuutta.

Espanja 21,32€
Prunotto Barolo

Prunotto Barolo

Prunottojen usko kotiseutunsa mahdollisuuksiin osoittautui tieksi tähtiin

Nuorukaisena Alfredo Prunotto seurasi, kuinka hänen kotiseudulleen perustettu viiniosuuskunta kärsi 1900-luvun alun poliittisesta kuohunnasta ja taloudellisista vaikeuksista. Vastavihittyinä yhdessä Luigina-vaimonsa kanssa he päättivät lunastaa osuuskunnan itselleen ja nostivat sen nopeasti jaloilleen. He uskoivat paitsi alueensa laatuun myös uuteen maailman avautuneisiin markkinoihin ja veivät viinejään mm. Yhdysvaltoihin ensimmäisten joukossa. Nykyään Prunotto on yksi Piemonten arvostetuimpia viinitaloja.

Prunotto Barolo 2014

Prunotton ensimmäinen barolo pullotettiin jo vuonna 1905. Yli sadan vuoden kokemuksella Prunotto tuottaa edelleen perinteikästä viiniä, joka ilmaisee vuosikertansa erityispiirteet ja ikääntyy mielellään. Baroloa on kypsytetty vähintään 18kk eri kokoisissa tammitynnyreissä, jotta viinien aromipaletti olisi mahdollisimman monipuolinen.

Kevyt, tiilen värinen viini tuoksuu diskreetisti punaisille marjoille kuten mansikalle ja punaisille kirsikoille, anikselle ja roseepippurille, aavistuksen soramaalle, kuivatulle porkkanalle ja märälle kuusimetsälle. Suussa kuiva ja ryhdikkään hapokas viini on keskitäyteläinen, kehittynyt ja lämmin. Ikeniin hiipien tarttuvat tanniinit kertovat viinin olevan vielä nuorukainen, mutta sopivan tässä vaiheessa ryhdikkääksi pariksi lihacarpacciolle, (riista)linnulle ja sienille (erityisesti tryffelille!), yrttisille höyrytetyille kasviksille, carbonaralle tai kermaperunoille.

Italia 52,99€
Prunotto Barbaresco

Prunotto Barbaresco

Ajattelitko, että barolot hallitsevat Piemontea viinien kuninkaana? Vilkaisepas ohituskaistalle: yhä useampi viinitalo istuttaa parhaat kuskinsa nyt barbarescon puikkoihin!

Kevyt tiilen värinen viini ei huuda suuruuttaan heti kättelyssä: aristokraatin tapaan se herättää mielenkiinnon vihjaamalla ja viettelee hitain mutta varmoin ottein. Laatunebbiololle tyypillisesti punamarjainen aromipaletti on moniulotteinen: ruusua, mansikkaa, ruusunmarjaa, appelsiininkuorta, anista, balsamicoa, kuivattua vadelmaa ja aavistus luonnonjugurttia. Suussa kuiva, runsaan hapokas ja herkältä vaikuttava viini paljastaa itsensä kokonaisuudessaan vasta kun sen hitaasti nousevat tanniinit kantavat vivahteikkaan makujen kirjon niiden uljaisiin jälkimaininkeihin – ja tajuat kadottaneesi ajantajun. Timanttia.

Italia 44,98€