Syyskuun uutuudet

Syyskuun uutuudet
Alkon uutuuksia, olkaa hyvä!

Suositukset

Marques de Vargas Reserva

Marques de Vargas Reserva

Marqués de Vargas on perheomisteinen viinitalo, jonka ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Riojaan vuonna 1840 Vargasin markiisi XIII:n toimesta. Sittemmin markiisien seuraavat sukupolvet ovat laajentaneet laatuviinien viljelyä ja valmistusta myös Ribera del Dueron ja Rias Baixasin alueille, ja heidän viininsä niittävät mainetta jo yli 40 maassa.

Marqués de Vargasin viinitila Hazienda Pradolagar käsittää yhteensä 60 hehtaaria Rioja Altassa, Ebro-jokilaakson kalkkikivisessä, runsaasti savea sisältävässä maaperässä. Keskimäärin 35-vuotiaita viiniköynnöksiä hoidetaan kestävän kehityksen periaattein, eikä kemiallisia rikkaruoho- tai tuholaismyrkkyjä käytetä lainkaan.

Jokainen palsta Tempranilloa, Mazueloa ja Garnachaa poimitaan käsin ja vinifioidaan erikseen lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinejä kypsytetään vähintään 18kk suurimmaksi osaksi ranskalaisissa tammitynnyreissä mutta myös amerikkalaisissa – ja espanjalaisittain uutuutena –Kaukasukselta hankituissa Seguin Moreaun venäläisissä tammitynnyreissä. Viinejä ei filtteröidä, vaan sakan annetaan laskeutua luonnollisesti. 6kk välein tynnyrit puhdistetaan, ja juoksutuksen tarjoama ”hengähdys” tehostaa viinin aromien kehittymistä.

Syvä rubiininpunainen viini tuoksuu kypsän marjaisalle ja tyylikkään moniulotteiselle: tumman kirsikan ja vadelman lisäksi siitä voi aistia mm. balsamicoa, vienoa tupakkaa ja kiehtovaa mausteisuutta. Suussa kuiva, täyteläinen ja ryhdikäs: Tempranillolle tyypillinen hapokkuus kannattelee tiivistä hedelmäisyyttä yhdessä silkkisten, kypsien tanniinien kanssa. Pitkä jälkimaku kutsuu kaverikseen laadukasta lihaa, kypsää juustoa tai tomaatissa haudutettuja kasviksia.

Espanja 27,80€
Conde de San Cristobal

Conde de San Cristobal

Marqués de Vargasin viinitila Conde de San Cristóbal sijiatsee Ribera del Dueron sydämessä historiallisessa Pago de Valdestremerossa Duero-joen yläjuoksulla 780-880 metrin korkeudessa, jossa mannermaisen ilmaston lämpötilavaihtelut ja vähäinen sademäärä ovat oleellisia tekijöitä viinien uljaan profiilin synnyssä. Viinitilan 80 hehtaaria koostuvat 14 palstasta, 7 erityyppisestä maaperästä ja korkeuseroista, jotka tarjoavat kellarimestarille loistavat mahdollisuudet harmoniseen kokonaisuuteen vuosikerrasta toiseen.

Tinto Fino (alias Tempranillo) sekä pienet lisäykset Cabernet Sauvignonia ja Merlot’a on poimittu käsin, ja rankojen poiston sekä hellän murskauksen jälkeen tiivisaromisten ja värikylläisten kuorten on annettu uuttua mehuun sekä ennen alkoholikäymistä että sen jälkeen. Viiniä on kypsytetty 10-12 kk osittain ranskalaisissa, osittain amerikkalaisissa ja kaukasialaisissa tynnyreissä.

Tummanpuhuvan viinin tuoksu on suorastaan paksu: se on tulvillaan orvokkeja, makeita kirsikoita, ylikypsää luumua ja vadelmaa, joita täydentävät oliivi ja salmiakki, mustaherukkahillo ja tammitynnyreistä kielivä vanilja. Suussa viini on kuiva mutta pullean hilloinen – kaikilta puolilta tarkasteltuna asteikkojen maksimissa – täydellisessä tasapainossa! Viini suorastaan elää suussa ryhdikkäiden happojen ja nousevien samettisten tanniinien saatellessa tiivistä makujen kirjoa. Viini on jo nyt varsin nautittava mutta lupaa pitkää tulevaisuutta. Lammasta, poroa, riistaa, härkää pinnasta paahdettuna… eikä syksyn saapuva pimeys yhtäkkiä enää pelota!

Espanja 24,99€
Pazo de San Mauro

Pazo de San Mauro

Pazo tarkoittaa perinteistä galicialaista ”maalaistaloa”. Pazo de San Mauro ei kuitenkaan ole mikä tahansa tönö – sen rakensivat Portugalin kuninkaan Sancho I:n jälkeläiset vuonna 1591, ja todistettavasti viiniä on valmistettu tilalla siitä lähtien. Marqués de Vargas osti 30 hehtaarin tilan vuonna 2003, restauroi historialliset rakennukset sekä modernisoi viinimön vastaamaan nykyajan tietotaitoa.

Rias Baixas on Albariñon kehto: Atlantin viileys yhdistettynä kasvukauden runsaisiin aurinkotunteihin mahdollistavat rypäleiden sokerin ja hapokkuuden liiton, joista alueen raikkaat valkoviinit tunnetaan. San Mauron tilan graniittipitoinen maaperä, johon yli 40-vuotiaat köynnökset ovat ehtineet tunkeutua, tuottaa upean mineraalisen lisänsä.

Vaaleankeltainen viini on tyypillinen laadukas rias baixas: Albariño-lajikkeen aromaattinen, keltakukkainen, sitruksinen ja hunajamelonin sävytteinen tuoksu yhdistettynä kuivaan, keveään ja hapokkaaseen suutuntumaan on erottamaton osa galicialaista keittiötä, jossa merenelävät, öljyt, yrtit ja kasvikset tarjoavat oman elementtinsä. Viini toimiikin paitsi kevyiden, myös keskitäyteläisten elementtien kumppanina leikaten hapokkuudellaan ruoan rasvaisuutta.

Espanja 21,50€
Livon Rossole

Livon Rossole

Chianti Classicon alueella sijaitsevan pienen Borgo Salcetinon rakennukset ovat peräisin 1600-luvulta, mutta niiden sisätilat on nykyaikaistettu Livonin perheen toimesta. Tilan 30 hehtaarista puolet on omistettu viinien viljelyyn.

Chianti Classicon lisäksi tilalla valmistetaan myös arkisempaan seurusteluun tarkoitettua viiniä nimeltä Rossole. Sangiovese ja Merlot on poimittu käsin, ja rankojen poiston ja hellän murskauksen jälkeen ne ovat käyneet viineiksi viilennetyissä terästankeissa hedelmäisiä aromeja vaalien. Sangiovesen terhakkuus on saanut maltillistua uusissa tammitynnyreissä 12kk ajan ennen pullotustaan.

Kevyt rubiininpunainen viini on aluksi tulvillaan kirpsakkaa marjaisuutta kuten ruusunmarjaa ja hapankirsikkaa, mutta syvemmin tuoksutellessa mukaan alkaa ilmestyä lisäksi mustaherukkaa, orvokkia, salmiakkia, heinää, alkavaa nahkaisuutta, jugurttia ja puun paahdetta. Suutuntuma on kuiva, kevyt ja raikas – marjaisan makumaailman taustalta nousevat hitaat ja sangioveseksi varsin maltilliset tanniinit tehden viinistä varsin helposti lähestyttävän.

Viini sopii maistuville arkiruoille kuten pasta bologneselle tai kasviksille tomattikastikkeessa, pizzalle ja lämpimille voileiville, tonnikalalle ja juustolla gratinoiduille paistoksille.

Italia 14,89€

Prunottojen usko kotiseutunsa mahdollisuuksiin osoittautui tieksi tähtiin

Nuorukaisena Alfredo Prunotto seurasi, kuinka hänen kotiseudulleen perustettu viiniosuuskunta kärsi 1900-luvun alun poliittisesta kuohunnasta ja taloudellisista vaikeuksista. Vastavihittyinä yhdessä Luigina-vaimonsa kanssa he päättivät lunastaa osuuskunnan itselleen ja nostivat sen nopeasti jaloilleen. He uskoivat paitsi alueensa laatuun myös uuteen maailman avautuneisiin markkinoihin ja veivät viinejään mm. Yhdysvaltoihin ensimmäisten joukossa. Nykyään Prunotto on yksi Piemonten arvostetuimpia viinitaloja.

Prunotto Barolo 2014

Prunotton ensimmäinen barolo pullotettiin jo vuonna 1905. Yli sadan vuoden kokemuksella Prunotto tuottaa edelleen perinteikästä viiniä, joka ilmaisee vuosikertansa erityispiirteet ja ikääntyy mielellään. Baroloa on kypsytetty vähintään 18kk eri kokoisissa tammitynnyreissä, jotta viinien aromipaletti olisi mahdollisimman monipuolinen.

Kevyt, tiilen värinen viini tuoksuu diskreetisti punaisille marjoille kuten mansikalle ja punaisille kirsikoille, anikselle ja roseepippurille, aavistuksen soramaalle, kuivatulle porkkanalle ja märälle kuusimetsälle. Suussa kuiva ja ryhdikkään hapokas viini on keskitäyteläinen, kehittynyt ja lämmin. Ikeniin hiipien tarttuvat tanniinit kertovat viinin olevan vielä nuorukainen, mutta sopivan tässä vaiheessa ryhdikkääksi pariksi lihacarpacciolle, (riista)linnulle ja sienille (erityisesti tryffelille!), yrttisille höyrytetyille kasviksille, carbonaralle tai kermaperunoille.

Italia
Prunotto Barbaresco

Prunotto Barbaresco

Ajattelitko, että barolot hallitsevat Piemontea viinien kuninkaana? Vilkaisepas ohituskaistalle: yhä useampi viinitalo istuttaa parhaat kuskinsa nyt barbarescon puikkoihin!

Kevyt tiilen värinen viini ei huuda suuruuttaan heti kättelyssä: aristokraatin tapaan se herättää mielenkiinnon vihjaamalla ja viettelee hitain mutta varmoin ottein. Laatunebbiololle tyypillisesti punamarjainen aromipaletti on moniulotteinen: ruusua, mansikkaa, ruusunmarjaa, appelsiininkuorta, anista, balsamicoa, kuivattua vadelmaa ja aavistus luonnonjugurttia. Suussa kuiva, runsaan hapokas ja herkältä vaikuttava viini paljastaa itsensä kokonaisuudessaan vasta kun sen hitaasti nousevat tanniinit kantavat vivahteikkaan makujen kirjon niiden uljaisiin jälkimaininkeihin – ja tajuat kadottaneesi ajantajun. Timanttia.

Italia 39,98€

Saimme pienen erän harvinaista viiniä, jota tuotetaan vain hienoimpina vuosina. Itseasiassa ennen vuosikertaa 2009 kyseinen single vineyard eli tarhaviini on ilmestynyt ainoastaan vuosina 1999 ja 2004!

Real Sitio de Ventosilla -tarha sijaitsee 813m merenpinnan yläpuolella Duero -joen yläjuoksulla, jossa rypäleet nauttivat mannermaisen ilmaston lämpötilavariaatioista.  Niukka satomäärä takaa rypäleiden tiiviin laadun, ja kyseistä viiniä varten jokainen terttu on valikoitu käsin. 95% Tempranilloa, 3% Cabernet Sauvignonia ja 2% Merlot’a sisältävä viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan ennen pullotustaan.

Syvä, reunoiltaan jo tiilen värinen viini tuoksuu runsaan marjaisalle ja kehittyneelle: ylikypsän kirsikan ja karhunvatukan lisäksi siitä voi aistia kuivunutta vadelmaa ja mustikkaa, puun kaarnaa, keitettyä luumua, balsamicoa, viiliä, paahteisuutta, horsmaa, märkiä lehtiä… Suussa kuiva ja edelleen hapokas viini on muhkea ja moniulotteinen kuten tuoksukin. Tanniinit ovat iän myötä pehmenneet, mutta kuivattavat edelleen mukavasti ikeniä jättäen suuhun kuivuneiden marjojen yrttisen fiiliksen. Suuri viini, joka on ehtinyt aikuiseen ikään!

Espanja