Tignanello – 50 vuotta italialaisen viinin juhlaa

star
tignanello viini

Kun Tignanellon vuosikerta 1971 esiteltiin 50 vuotta sitten, se uudisti kertaheitolla käsitykset toscanalaisesta viinistä. Kapinallisesta pöytäviinistä syntyi käsite supertoscanalainen. Se myös inspiroi viinintekijöitä ympäri Italiaa. Käynnistyi viinirenessanssi, joka muokkasi uuteen uskoon idean modernista italialaisesta viinistä.

Toscana kuuluu Italian viinialueista vanhimpiin, tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin. Monien erinomaisten DOC- ja DOCG-alueiden lisäksi viinien maineen ovat luoneet supertoscanalaisiksi tituleeratutIGT-viinit. Koko IGT-luokitus itse asiassa syntyi perinteitä vastaan protestoineiden viinintuottajien ansiosta. Muutamat Toscanan huipputuottajista, etunenässä Piero Antinori, halusivat tehdä laadukasta viiniä rajoittaviksi kokemistaan säännöistä piittaamatta. Niinpä he käyttivät toscanalaisittain uusia lajikkeita, eikä kellarissakaan kaikki tapahtunut aivan pelikirjan mukaan. Irtioton tuloksena syntyi kuitenkin kulttimaineeseen nousseita huippuviinejä.

Kun ideat menestyvät, syntyy uusia perinteitä

1960-luvulla Toscanan viiniteollisuus eli vaikeita aikoja. Alueen viinit, varsinkin chiantit, olivat kehnossa maineessa. Tiukat säännöt toimivat itseään vastaan ja vaikeuttivat laadukkaan viinin valmistusta. Hintojen laskiessa viljelijöiden oli pakko keskittyä laadun sijasta määrään. Siksi laatutietoiset viljelijät, ensimmäisinä Incisa della Rocchetta, joka oli jo kokeillut Bordeaux´n lajikkeiden viljelyä, sekä setänsä kokeiluista innostuneena Piero Antinori, sekoittivat Sangioveseen Cabernet Sauvignonia ja Cabernet Francia perinteisten valkoisten lajikkeiden sijaan. Pioneerit päätyivät myös kypsyttämään viininsä ranskalaisessa tammessa.

Tuloksista rohkaistuneena Piero Antinori matkusti Bordeaux’n alueelle oppiakseen lisää. Hän tapasi arvostetun enologin Émile Peynaud’n, jonka motto oli Oscar Wilden lausahdus "perinne on onnistunut innovaatio". Antinori vakuuttui, että parempaan päästään aina innovaatioiden kautta. Kestäviä tuloksia ei synny romuttamalla vanha, vaan karsimalla viisaasti ja istuttamalla uutta.

Irtioton aika synnytti legendoja

Ei lopulta kestänyt kauankaan, kun legendaariset viinit, Tenuta San Guidon Sassicaia ja Antinorin Tignanello, olivat syntyneet. Tignanellon ensimmäinen vuosikerta julkaistiin tasan viisikymmentä vuotta sitten 1974. Koska viinit eivät sopineet toscanalaiseen DOCG-muottiin, ne pantiin myyntiin kaikkein alimman luokituksen mukaan pöytäviininä, vino da tavolana. Näistä maailman viinipiirit villiinnyttäneistä huippuviineistä alettiin käyttää nimitystä supertoscanalainen.

IGT sallii viinintekijöille kokeilut

Tämän päivän italialaiset viinit ovat maineeltaan maailman huippua kaikilla mahdollisilla mittareilla. Ne ovat eloisia, laadussaan luotettavia ja ehdottoman nautinnollisia. Hienoimmissa viineissä on ylvästä karismaa ja mahtava kypsytyspotentiaali. Edullisimmissakin on riittämiin luonnetta ja laatua. Korkeasta tasosta on paljolti kiittäminen innovatiivisia ja asialleen omistautuneita viinintekijöitä, jotka uskalsivat rikkoa rajoja ja kokeilla uusia rypälelajikkeita ja tekniikoita tuodakseen esiin viiniensä hienoimmat piirteet. Vapauden mahdollisti 1994 käyttöön otettu IGT luokitus, joka on tarkoitettu alueellisille laatuviineille.

Jatkuvaa täydellisyyden tavoittelua

Tignanellon menestys ei jättänyt kunnianhimoisia viinintekijöitä lepäilemään kunnian laakereilla. Tärkeintä korkeimman laadun tavoittelussa on terroirin ymmärtäminen. Siksi Tignanellon viinitarhaa hoidetaan mosaiikkina pieniä tarhoja, jotka määritellään maaperän ja köynnösten ominaisuuksilla. Näiden mikrolohkojen ohjaama tarkkuusviljely ohjaa jatkuvasti parantamaan menetelmiä, jotka ovat samaan aikaan sekä moderneja että perinteisiä.

Tignanellon viinitarhaa on uudistettu useaan otteeseen palstojen erityispiirteet huomioiden ja kasvuolosuhteita optimoiden. On muun muassa luotu olosuhteet, jossa kaikki köynnökset saavat tasapuolisesti ja riittävästi auringonvaloa. Tarhojen maaperästä on nostettu pintaan albarese- kiviainesta. Kivet tasapainottavat kasvuolosuhteita, annostelevat vettä ja ravinteita, mutta ennen kaikkea ne tasaavat auringon vaikutusta. Kuumimpina kesinä kivet heijastavat auringon viiniköynnöksiin valona eikä lämpönä, mikä estää palamista ja liiallista sokeripitoisuuden nousua. Ne ovat myös luonnollinen tapa estää rikkakasveja juurtumasta ilman kemiallisia torjunta-aineita. Käytännöt varmistavat, että Tignanellon jokaisesta vuosikerrasta saadaan paras mahdollinen lopputulos, ja viinien luonne ja kompleksisuus kehittyvät suotuisasti vielä vuosikymmeniä pullotuksesta.

Sinun johdatuksellasi kukoistan

Perheyritystä johdetaan komeasta renessanssipalatsista, Villa Antinorista käsin. Vanhan firenzeläissuvun motto; Te Duce Proficio, sinun johdatuksellasi kukoistan, sopii hyvin kuvaamaan myös uuden sukupolven Antinoreja. Vetovastuu on ensimmäisen kerran siirtynyt kokonaan naisille, mikä osaltaan kuvastaa muutosta italialaisessa viinikulttuurissa. Kukoistukseen johdattava voima on itse luonto, siksi kaikessa viininteossa toimitaan kestävästi, perinteet tuntien ja niitä uudistaen.

Antinorin viinitilat tuottavat alueelleen uskollisia laatuviinejä monessa hintakategoriassa. Viininystävät voivat nauttia vaikkapa tyylikkäästä Villa Antinori Rosso IGT:stä varsin erinomaisella hinta-laatusuhteella. Viini tarjoilee tyypillisiä toscanalaisia hapankirsikan, viikunan ja lääkeyrttien aromeja. Se on varsin monikäyttöinen ruokaviini, joka on edukseen varsinkin tummien liharuokien ja aromaattisten,tuhtien patojen kumppanina.

Puhdasoppista DOCG-koulukuntaa edustaa muhkea Marchesi Antinori Chianti Classico Riserva. Se on täyteläinen ja melko tanniininen, tummien marjojen ja mustapippurin sävyttämä, juhlallinen ja hieno perinteinen toscanalainen.

Se alkuperäinen supertoscanalainen ja viinitalon lippulaiva Antinori Tignanello IGT 2021 on viinintuntijoiden arvostuksessa korkealla sijalla, eikä suotta. Viini on tuoksultaan tiiviin tummasävytteinen, luonteeltaan täyteläinen ja ryhdikkään tanniininen. Se tarjoilee loputtoman moniulotteisen, maanläheisen ja ylvään aromimaailman. Siitä voi löytää esimerkiksi tummia marjoja, soraisuutta ja tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta. Se sopii tarjottavaksi kaikkein hienoimmilla illallisilla ja juhlissa, joissa tarjoillaan selkeänmakuisia liharuokia. Viinin kumppaniksi sopivat myös kovat, suolaiset juustot, tai sen voi nauttia sellaisenaan meditaatioviininä. Aito supertoscanalainen on myös upea lahja pieneksi aarteeksi viininystävän kellariin.

Suositukset

Villa Antinori Rosso

Villa Antinori Rosso

Klassikkoviini, joka luotiin alunperin ensimmäiseksi kypsytyksestä nauttivaksi chiantiksi vuonna 1928. Sittemmin muun muassa syrah'sta runsautta ja mausteisuutta saanut viini muutettiin Toscana IGTksi vuonna 2001.

Italia 20,97€
Antinori Marchesi Chianti Classico Riserva

Antinori Marchesi Chianti Classico Riserva

Rypäleet viiniin tulevat maailmankuululta Tignanellon tilalta, joka sijaitsee Chianti Classico -viinialueen sydämessä, Greve- ja Pesa-jokien laaksossa. Viinitila ulottuu 319 hehtaarin alueelle, joista 130 hehtaaria on viinitarhoja. Viinitarhat koostuvat pääasiassa alkuperäisistä Sangiovese -rypäleistä sekä muista perinteisistä lajikkeista kuten Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc. Marchese Antinori on Antinorin historiallinen viini, joka on vuodesta 2011 lähtien valmistettu Tignanello viinitilan rypäleistä. Viini on erittäin laadukas ja tyylikäs, alueelleen tyypillinen viini.  

48,89€
Antinori Tignanello

Antinori Tignanello

Tignanello oli se viini, josta ensimmäisenä käytettiin termiä "supertoscanalainen". Se on ensimmäinen sangiovese, joka on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, valmistettu muistakin kuin alueen perinteisistä rypäleistä, sekä ensimmäisten viinien joukossa, joita Chianti Classicon alueella on valmistettu ilman valkoisia rypäleitä. Elegantti ja mehevä toscanalainen, jota valmistetaan vain parhaina vuosina ja siemaillaan ajatuksella.

Italia 131,55€