Vähemmän alkoholia, vähemmän energiaa - Vähäalkoholiset viinit

vähäalkoholinen viini

Nyt unohdetaan tipaton tammikuu ja kevennetään juhlan jälkeistä aikaa vaihtamalla tuhdit viinit kevyempiin. Vähäalkoholisten viinien suosio, ja tarjonta on kasvussa. Kurkkaa alta vähäalkoholinen viini!

Lasillinen viiniä arkiaterialla on yhä useamman valinta. Sen lisäksi viini kuuluu kiinteästi juhlaan ja monenlaisiin sosiaalisiin tilanteisiin.

Terveystietoinen viininystävä iloitsee uudesta vähäalkoholisten viinien trendistä, sillä täysin alkoholiton viini aterialla tai seurustellessa ei tarjoa samaa viinillistä kokemusta ja nautintoa kuin aito viini.

Alkoholi kuuluu viiniin. Se syntyy siihen luontaisesti, kun käyminen muuttaa rypäleiden sisältämän sokerin alkoholiksi. Mitä enemmän sokeria rypäleissä on, sitä enemmän syntyy alkoholia. Ja alkoholissa on paljon energiaa: gramma alkoholia sisältää seitsemän kilokaloria, minkä lisäksi alkoholijuomissa on myös enemmän tai vähemmän sokeria. Mitä enemmän juomassa on alkoholia ja sokeria, sitä enemmän siinä on energiaa. Ja siitä seuraa ikävä kyllä kiistämätön tosiasia: alkoholi lihottaa.

Tarkkaile alkoholiprosenttia

Valitsemalla vähemmän alkoholia ja vähemmän sokeria sisältävän juoman, tulee vähentäneeksi jo monta kilokaloria. Esimerkiksi likööreissä on paljon sokeria ja myös alkoholia, kun taas miedoissa, kuivissa valkoviineissä niitä molempia on jo luontaisesti vähemmän.

Jokaisen alkoholijuoman etiketissä pitää olla esillä sen alkoholipitoisuus, tosin usein hyvin pienellä präntättynä. Miedoissa viineissä alkoholia on yleensä 12 - 14,5 prosenttia. Tarkkaile prosenttia, se kannattaa.

Vähäalkoholisessa viinissä alkoholia on korkeintaan 10 prosenttia. Siihen luokkaan mahtuvat joidenkin viileiden alueiden puolikuivat ja makeat valko- ja kuohuviinit jo luonnostaan, kuten esimerkiksi italialaiset Gancia Asti – kuohuviinit ja saksalainen Black Tower Rivaner – valkoviini.

Monet suuret viininvalmistajat ovat haistaneet kansainvälisesti kasvavan trendin ja valmistavat vähäalkoholisia viinejä ihan omana kategorianaan. Siihen päästään joko aikaistamalla sadonkorjuuta (early harvest), jolloin rypäleiden sokeripitoisuus on vielä alhainen. Alkoholipitoisuutta voidaan alentaa valmistuksen aikana keskeyttämällä käyminen tai jopa poistaa valmiista viinistä nykyaikaisen viininvalmistusteknologian keinoin.