Veneto – viinien vanha valtakunta

Veneto viinialue
Italian tunnetuimpiin viinialueisiin kuuluvan Veneton historia ulottuu pitkälle: todistettavasti viinejä on viljelty ja valmistettu siellä jo 3000 vuoden ajan. Veneto onkin todellinen viinien aarreaitta: alueella tuotetaan mittava valikoima laadukkaita punaviinejä sekä raikkaita valkoviinejä. Harjoittelun ja erehdyksien tuloksena on syntynyt myös maailman kuuluisimpia punaviinejä…
VAL – POLI – CELLA: Monien kellareiden laakso
Valpolicella on Veneton kuuluisimpien ja arvostetuimpien punaviinien, Valpolicellan, Ripasson ja Amaronen koti. Alueen nimi Val – poli – cella tulee latinan- ja kreikankielisistä sanoista merkiten laaksoa, jossa on useita viinikellareita. Kukkuloiden kalkkipitoisilla rinteillä sijaitsevat viinitarhat tuottavat erityisen laadukkaita viinirypäleitä.
Rypäleterttujen kuivattaminen ja rypäleiden sisältämän mehun tiivistyminen tuulisen talven yli on alueen tuhansia vuosia vanha perinne. Makumieltymykset ovat vuosien varrella muuttuneet kuivempaan suuntaan, ja alun perin vahingossa kuivaksi käyneestä reciotosta eli amaronesta on tullut erityisesti meidän pohjoismaalaisten suursuosikki. Myös amaronen ”pikkuveli” eli ripasso viehättää täyteläisen silkkisellä olemuksellaan.
Viinit kuvastavat tekijäänsä

Veneton kuuluisat valkoiset: Soave, Lugana ja Pinot Grigio
Suositukset
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
Yksi tunnetuimmista Ripasso- menetelmällä valmistetuista viineistä, jonka laatu perustuu laadukkaisiin rypäleisiin ja pitkään min 18 kk tammikypsytykseen. Lopputuloksena elegantti ja herkullisen täyteläinen viini, joka toimii upeasti riistan ja liharuokien kumppanina. James Suckling 94 points.
Tommasi Amarone
Klassikko maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta. Rusinoituneista rypäleistä valmistetusta tiiviistä, mausteisesta ja suorastaan uhkeasta amaronesta löytyy ihanalla tavalla nahkaa ja tallin taustaa. Sopii vaativillekin liharuoille ja suolaisille koville juustoille.
Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore
Vuoden Viinit -kilpailun Vuoden Valkoviini 2019. Suussa kuiva, runsaan hedelmäinen ja hapoiltaan ryhdikäs, täyteläinen suutuntuma on suorastaan kermainen. Maku täydentyy maltillisella paahteisuudella sekä vulkaanista maaperää ilmaisevalla mineraalisuudella. Pitkä ja erittäin tiivis viini kestää mainiosti runsaan makuisetkin ruokakumppanit, ja toimii erinomaisesti sienirisoton, kampasimpukoiden, lohen ja muiden rasvaisten kalojen, pähkinäisten ja kermaisten kastikkeiden kera.



Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
Yksi tunnetuimmista Ripasso- menetelmällä valmistetuista viineistä, jonka laatu perustuu laadukkaisiin rypäleisiin ja pitkään min 18 kk tammikypsytykseen. Lopputuloksena elegantti ja herkullisen täyteläinen viini, joka toimii upeasti riistan ja liharuokien kumppanina. James Suckling 94 points.

Tommasi Amarone
Klassikko maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta. Rusinoituneista rypäleistä valmistetusta tiiviistä, mausteisesta ja suorastaan uhkeasta amaronesta löytyy ihanalla tavalla nahkaa ja tallin taustaa. Sopii vaativillekin liharuoille ja suolaisille koville juustoille.



Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore
Vuoden Viinit -kilpailun Vuoden Valkoviini 2019. Suussa kuiva, runsaan hedelmäinen ja hapoiltaan ryhdikäs, täyteläinen suutuntuma on suorastaan kermainen. Maku täydentyy maltillisella paahteisuudella sekä vulkaanista maaperää ilmaisevalla mineraalisuudella. Pitkä ja erittäin tiivis viini kestää mainiosti runsaan makuisetkin ruokakumppanit, ja toimii erinomaisesti sienirisoton, kampasimpukoiden, lohen ja muiden rasvaisten kalojen, pähkinäisten ja kermaisten kastikkeiden kera.