Veneto viinialue
Italian tunnetuimpiin viinialueisiin kuuluvan Veneton historia ulottuu pitkälle: todistettavasti viinejä on viljelty ja valmistettu siellä jo 3000 vuoden ajan. Veneto onkin todellinen viinien aarreaitta: alueella tuotetaan mittava valikoima laadukkaita punaviinejä sekä raikkaita valkoviinejä. Harjoittelun ja erehdyksien tuloksena on syntynyt myös maailman kuuluisimpia punaviinejä…
VAL – POLI – CELLA: Monien kellareiden laakso
Valpolicella on Veneton kuuluisimpien ja arvostetuimpien punaviinien, Valpolicellan, Ripasson ja Amaronen koti. Alueen nimi Val – poli – cella tulee latinan- ja kreikankielisistä sanoista merkiten laaksoa, jossa on useita viinikellareita. Kukkuloiden kalkkipitoisilla rinteillä sijaitsevat viinitarhat tuottavat erityisen laadukkaita viinirypäleitä.
Rypäleterttujen kuivattaminen ja rypäleiden sisältämän mehun tiivistyminen tuulisen talven yli on alueen tuhansia vuosia vanha perinne. Makumieltymykset ovat vuosien varrella muuttuneet kuivempaan suuntaan, ja alun perin vahingossa kuivaksi käyneestä reciotosta eli amaronesta on tullut erityisesti meidän pohjoismaalaisten suursuosikki. Myös amaronen ”pikkuveli” eli ripasso viehättää täyteläisen silkkisellä olemuksellaan.
Rypäleitä kuivataan ilmavissa laatikoissa avoimissa kellareissa, jotka on perinteisesti suunniteltu niin, että talven tuulet pääsevät puhaltamaan niiden läpi. Alkusyksyn poikkeuksellisen lämpimiin ja tuulettomiin päiviin varaudutaan nykyään myös tuuletuskoneilla – varmuuden vuoksi.
Kun Valpolicellan viinien kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti 1960-luvulla, DOC-aluetta laajennettiin – kyseenalaisin seurauksin. Laakson raskaammassa ja hedelmäisemmässä maaperässä rypäleiden laatu alkoi kärsiä, ja viinien maine laskikin yhdessä rypäleistä maksettavien liirojen kanssa.
Perustettiin Valpolicella Classico: apellaatio, jonka nimen saavat etikettiinsä ainoastaan viinit, jotka ovat peräisin alkuperäiseltä alueelta. Tämän lisäksi laatuun tähtäävät perhetilat ovat perustaneet yhdistyksen nimeltä Le Familie Storiche: Amaronen historialliset perheet. Yhdistyksen pyrkimyksenä on vaalia alueen erityistä identiteettiä, käsityöläisyyttä ja juuria, joista kumpuavat niin upeat viinit kuin niiden tekijätkin Zenato ja Tommasi. Alberto Zenato toimiikin tällä hetkellä yhdistyksen presidenttinä.
Viinit kuvastavat tekijäänsä
Tommasi ja Zenato ovat tunnettuja perheitä paitsi Veneton alueella myös kansainvälisessä viinimaailmassa. Kun viinipullon etiketti kantaa omaa nimeä, on sisällöllä aivan erityinen merkitys. Zenato vastaa itse parhaasta laadusta aina tarhalta pulloon saakka. Onkin osuvaa, kuinka hyvin viinit kuvaavat tekijöidensä luonnetta: Zenaton premiumviinit kantavat Alberton isän, Sergion nimeä ja ovat luonteeltaan puhtaan klassisia. Heidän viinejään ei valmisteta rimaa hipoen: Zenato viinejä ikäännytetään tammitynnyreissä huomattavasti lain vaatimuksia pidempään.
Tommasin 4. sukupolvi puolestaan osaa myös irrotella: esimerkiksi Viinilehden vuoden 2017, ja nyt myös 2019 TOP3 punaviiniksi valitsema Crearo sai aikoinaan vanhemman sukupolven kulmakarvat rypistymään: se sisältää nimittäin Valpolicellan sallittuihin lajikkeisiin kuulumatonta Cabernet Francia, ja supertoscanalaisten tapaan siis joutui tyytymään alempaan IGT-laatuluokitukseen.
Valpolicellasta lähtöisin olevan Tommasin viinitilat ovat sittemmin laajentuneet. He ovat hankkineet viinitiloja myös muilta viinialueilta kuten Casisanon ja Poggio al Tufon Toscanasta, Suranin Apuliasta ja viimeiseksi upean Paternosterin Basilicatan Vulture tulivuoren rinteiltä. Rohkeus ja innovatiivisuus kuvastavat Tommaseja – niin ihmisiä kuin viinejäkin.
Pierangelo Tommasi vastaa perheyrityksen viinien tunnetuksi tekemisestä maailmanlaajuisesti.
Veneton kuuluisat valkoiset: Soave, Lugana ja Pinot Grigio
Soaven tarina on naapurinsa Valpolicellan kaltainen: myös sen maine kärsi inflaation alueen laajennuttua hedelmällisille tasangoille myyntibuumin seurauksena. Laatuun tähtäävät perheet tuskailivat pilkkahintaan myyvien suurten teollisten viinituottajien rinnalla, ja niin perustettiin Soave Classico.
Klassinen Soave sijaitsee muinaisten tulivuorten rinteillä. Sen musta maaperä tuottaa raikkaan hapokkaita, tiiviitä ja mineraalisia viinejä. Tämän aavisti Augusto Dal Cero vuonna 1934, kun hän alkoi raivata metsää kahden tulivuoren välisiltä rinteiltä. Hän kuokki, kävi sotimassa maailmansodissa – ja palasi kuokkimaan. Nykyään hänen lapsenlapsensa valmistavat persoonallisen elegantteja viinejä, joista viinitarhansa mukaan nimetty viini Runcata ansioitui Suomessa Vuoden Valkoviini 2019 -tittelillä.
Veneton valkoviineistä myös Lugana ja Pinot Grigio nauttivat kansainvälistä mainetta. Pinot grigiot ovat tyypillisesti kepeitä, helposti lähestyttäviä ja raikkaan hedelmäisiä, kuten Tommasin Le Rosse -niminen tarhaviini. Luganat valmistetaan Trebbiano di Lugana-lajikkeesta, mutta tyyliltään luganat vaihtelevat raikkaista terästankeissa käytetyistä hedelmäisistä viineistä (kuten Zenaton Lugana San Benedetto) täyteläisempiin, tammitynnyreissä kypsyneisiin viineihin (kuten Zenaton Lugana Riserva Sergio Zenato). Gardan eteläpuolella sijaitsevassa Luganassa valmistetaan myös kuohuviinejä samppanjametodilla. Zenaton Lugana Brut Metodo Classico Brut on mainio esimerkki runsaan persikkaisista laatukuplista.