Vermutti on trendijuoma
Makeat vermutit ovat erinomaisia cocktailien raaka-aineita sekä maistuvat myös sellaisenaan nautittuna jäiden ja appelsiiniviipaleen kera. Vermuteilla on kiistaton rooli raaka-aineena klassikko-cocktaileissa, kuten Americanossa sekä edelleen suuressa suosiossa porskuttavassa Negronissa. Klassikko-cocktailit toimivat vuoden ympäri, mutta lyhyet cocktailit nostavat taas päätään ja trendaavat kuluttajien joukossa.
Mitä vermutti on?
Vermutti on väkevä viini, joka on maustettu erilaisilla yrteillä ja mausteille. Sitä löytyy niin punaisena kuin valkoisena. Punainen vermutti on makeaa, mutta valkoinen vermutti voi olla joko makeaa tai kuivaa. Erilaisia vermutteja käytetään erilaisiin tarkoituksiin ja drinkkeihin. Vermutin alkoholipitoisuus on 14–22 prosenttia.
Vermutin alkuperä
Vermutti nähdään syntyneen Pohjois-Italiassa Piemonten alueella 1700-luvulla. Piemonten läheinen sijainti Alppeihin ja sieltä löytyviin yrtteihin on merkittävä tekijä juoman kehittymiselle alueella. Vermutissa käytetään paljon yrttejä, joita löytyy hyvin Alppien kaltaisilta alueilta. Piemonteen kulkeutui myös kauppareittejä pitkin mausteita Afrikasta ja Aasiasta. Valkoinen vermutti (kuiva sellainen) puolestaan on kehitetty Ranskan puolella 1800-luvulla.
Antica Formula on ensimmäinen italialainen vermutti
Antica Formula on valmistettu vermuttien kehittäjän, Antonio Benedetti Carpanon vuoden 1786 ”Jumalten nektarin” reseptin mukaisesti vain luonnollisista raaka-aineista. Antica Formula tehdään väkevöityyn viiniin, jonka rypäleet tulevat Romagnan, Puglian ja Sisilian alueelta Italiasta. Rypäleet käsitellään 24 tunnin sisällä, jolla estetään niiden hapettuminen. Vermutin eri tuotantovaiheita vahditaan tiiviisti läpi sen koko tuotantoprosessin, jotta voidaan varmistua tuotteen korkeasta laadusta.
Punt e Mes -vermutin juuret ulottuvat vuoteen 1870, kun paikallisessa baarissa pörssimeklarit kävivät keskustelua saman päivän osakekurssien noususta ja yksi heistä tilasi normaalin vermutin sijaan ”yhden ja puolikkaan”, mikä tarkoitti siis yhtä annosta vermuttia ja puolikasta annosta katkeroa - ”Punt e Mes”. Tästä aperitiivijuomasta tuli välittömästi hitti ja nykyään laadukas Punt e Mes -vermutti tunnetaankin maailmanlaajuisesti.
Vermutin käyttö
Vermutti on erinomainen sellaisenaan nautittuna, mutta myös loistava cocktailien raaka-aine. Vermuttia käytetään etenkin klassikko-cocktaileissa, kuten Americanossa, Manhattanissa, Negronissa ja Martinissa.