Pitkään haudutettua lampaanlihaa, parmesaanimuusia & raikasta gremolataa
n. 4 hengelle
Öljyä tai voita paistamiseen
1 kg lampaanlapaa tai paistia
1 sipuli hienonnettuna
6 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl tomaattisosetta
2 dl punaviiniä
n. 4 dl lihalientä
Muutama oksa tuoretta timjamia
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
500 g Jauhoisia perunoita kuorittuna ja paloiteltuna
50 g voita
1 dl Maitoa
100 g Parmesaanijuustoa
Suolaa maun mukaan
1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl Tuoretta timjamia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Ripaus sokeria
Ripaus suolaa
Sitruunan raastettu kuori (yksi sitruuna)
1 dl oliiviöljyä
Pitkään haudutettu lammas on loppuvuoden hienostunut herkku!
Ohje:
Kuumenna öljy tai voi isossa paistinpannussa. Kuutio liha ja ruskista kuumalla pannulla, kunnes pinta saa kauniin värin. Siirrä ruskistetut lihapalat uunipataan ja mausta lihan pintaa suolalla ja pippurilla.
Lisää hienonnettu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet paistinpannulle, jossa kypsensit lihapalat. Kuullota hetki. Lisää tomaattisose, punaviini ja tuore timjami sipuleiden joukkoon. Kaada seos lihapalojen päälle uunipataan ja lisää lihalientä niin, että lihat peittyvät kokonaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Peitä uunipata kannella ja anna lammaspadan hautua liedellä miedolla lämmöllä noin 2-3 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja mehevää. Ota pari kauhallista paistilientä erilliseen kattilaan ja keitä lientä kasaan kastikkeeksi. Vatkaan kastikkeen joukkoon nokare voita.
Parmesaanimuusi:
Keitä perunapalat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta vesi ja soseuta perunat.
Lisää voi ja maito, sekoita hyvin. Lisää raastettu parmesaani ja sekoita, kunnes muusi on tasaista. Mausta suolalla tarvittaessa.
Gremolata:
Yhdistä hienonnettu persilja, timjami, valkosipuli, sokeri, suola ja sitruunan raastettu kuori kulhossa. Lisää oliiviöljy ja sekoita hyvin.
Tarjoile pitkään haudutettu lammas herkullisen parmesaanimuusin ja gremolatan kanssa. Voit viimeistellä annoksen ripauksella tuoretta persiljaa tai timjamia.
Nauti herkullisesta lampaasta, kermaisesta parmesaanimuusista ja raikkaasta gremolatasta.
Suositukset
Prunotto Bansella Nizza
100 % Barbera Piemonten uusimmalta DOCG alueelta. Nizzan alue Astin kaupungin liepeillä Piemontessa on jo kauan ollut tunnettu erinomaisista Barberoistaan. Alue on tyypillistä hiekkaista ja kalkkista savimaata, joka sopii erinomaisesti Barbera-rypäleen kasvualustaksi tuoden esille tyypilliset aromit ja säilyttäen rypäleen tuoreuden. Ilmasto-olosuhteet ovat myös erityisen suotuisat Barberan kypsymiselle. Bansella on lämmin ja täyteläinen, sekä samalla raikkaan hapokas viini. Herkullisessa tuoksussa mm. luumua, orvokkia, suklaata ja lakritsaa. Maku on täyteläinen ja runsas, jota tasapainottaa hyvä hapokkuus.