Ranskalainen menu a la Seguin
Ainekset: (4 annosta, noin 12 crostinia)
- 1 patonki, leikattu ohuiksi viipaleiksi
- 200 g tuoreita sieniä (kantarelleja, herkkusieniä tai metsäsieniä)
- 1 pieni salottisipuli, hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
- 1 rkl voita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl ranskankermaa
- 1 tl hienonnettua persiljaa (tuoretta)
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
- Tryffeliöljyä (pari tippaa per crostini)
Ainekset: (4–6 annosta)
- 1 kg naudanlihaa (esim. lapaa tai etuselkää), leikattuna noin 3 cm kuutioiksi
- 150 g savustettua pekonia tai kylkiviipaletta, kuutioituna
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 2 porkkanaa, paksuina viipaleina
- 2 keltasipulia, karkeasti pilkottuna
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 5 dl punaviiniä
- 2–3 dl lihalientä
- 1 maustekimppu (tuoretta timjamia, laakerinlehti ja persiljaa sidottuna yhteen)
- 200 g pieniä herkkusieniä tai metsäsieniä
- 200 g hillosipuleita (kuorittuna)
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Ainekset: (4 hengelle)
- Juustot:
- 100 g Comté (kypsytetty, täyteläinen kovajuusto)
- 100 g Brie de Meaux (pehmeä ja kermainen valkohomejuusto)
- 100 g Roquefort (vahva ja suolainen sinihomejuusto)
- Lisukkeet:
- 100 g viikunahilloa
- 50 g saksanpähkinöitä
- 2 rkl hunajaa
- 1 päärynä tai omena, viipaloituna
- Muutama pala rapeakuorista leipää tai keksejä
Tämä ranskalainen menu sopii juhlavaan iltaan
Loihdi tyylikäs ranskalainen menu Château de Seguin -viinitalon ranskalaisin opein! Tämä ranskalainen menu koostuu tryffeliöljyllä höystetyistä sienicrostineista, klassisesta ranskalaisesta lihapadasta ja loppuillan ranskalaisesta juustotarjottimesta viikunahillon ja pähkinöiden kera.
Alkuruoka: Crostinit sienitäytteellä ja tryffeliöljyllä
Valmistusohjeet:
- Valmista leipä:
- Kuumenna uuni 200 °C:een.
- Aseta patonginviipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Sivele oliiviöljyä molemmille puolille ja paahda uunissa 5–7 minuuttia, kunnes viipaleet ovat rapeita ja kullanruskeita. Jäähdytä.
- Valmista sienitäyte:
- Puhdista ja hienonna sienet pieniksi paloiksi.
- Kuumenna voi ja oliiviöljy paistinpannulla keskilämmöllä. Kuullota salottisipuli ja valkosipuli, kunnes ne pehmenevät ja alkavat tuoksua.
- Lisää sienet ja paista, kunnes neste haihtuu ja sienet saavat kauniin ruskean värin (noin 7–10 minuuttia).
- Sekoita joukkoon ranskankerma ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kokoaminen:
- Lisää jokaisen crostinin päälle lusikallinen sienitäytettä.
- Tippauta päälle hieman tryffeliöljyä (varo, sillä maku on voimakas).
- Koristele halutessasi pienellä persiljalla tai ripauksella parmesaania.
Vinkki:
- Jos haluat ylellisemmän version, voit lisätä crostinin päälle hieman raastettua tryffeliä tai pienen nokareen mascarponea.
Pääruoka: Boeuf Bourguignon – Klassinen ranskalainen lihapata
Valmistusohjeet:
- Valmistele liha:
- Kuivaa lihakuutiot talouspaperilla, jotta ne ruskistuvat paremmin.
- Kuumenna iso pata (esim. valurautapata) ja lisää oliiviöljy ja voi. Ruskista lihat erissä, kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. Nosta lihat sivuun.
- Paista pekoni ja vihannekset:
- Paista pekonikuutiot padassa rapeiksi. Nosta ne sivuun.
- Lisää pataan sipuli ja porkkanat, ja paista niitä, kunnes ne karamellisoituvat kevyesti.
- Kokoa pata:
- Lisää liha ja pekoni takaisin pataan. Ripottele vehnäjauhot päälle ja sekoita, jotta jauhot peittävät lihan. Paista vielä minuutin ajan, jotta jauhot saavat hieman väriä.
- Lisää valkosipuli ja tomaattipyree, ja sekoita hyvin.
- Lisää nesteet ja mausteet:
- Kaada punaviini ja lihaliemi pataan niin, että neste juuri ja juuri peittää lihan.
- Lisää maustekimppu ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna kiehuvaksi, laske sitten lämpöä ja peitä kannella. Anna hautua miedolla lämmöllä 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.
- Valmista sienet ja sipulit:
- Viimeisen 30 minuutin aikana paista herkkusienet ja hillosipulit voissa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää ne pataan ja anna hautua loppuajan.
- Tarjoilu:
- Poista maustekimppu ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Tarjoile perunamuusin, voiperunoiden tai rapeakuorisen leivän kanssa.
Vinkkejä:
- Pata maistuu vielä paremmalta, jos sen antaa maustua yön yli jääkaapissa ja lämmittää seuraavana päivänä.
- Viimeistelyyn voit käyttää tryffeliöljyä tai tuoreita yrttejä tarjoilussa.
Jälkiruoka: Ranskalaiset juustot viikunahillon ja pähkinöiden kera
Valmistusohjeet:
- Valmistele juustot:
- Ota juustot huoneenlämpöön noin 30–60 minuuttia ennen tarjoilua. Tämä tuo niiden maut ja aromit parhaiten esille.
- Leikkaa juustot sopiviksi annospaloiksi, mutta jätä osa paloista leikattavaksi pöydässä.
- Lisukkeet:
- Asettele viikunahillo pieneen kulhoon tai lautasen reunalle.
- Paahda saksanpähkinöitä kevyesti kuivalla pannulla, jos haluat niihin lisää makua.
- Viipaloi päärynä tai omena ohuiksi viipaleiksi ja asettele juustojen viereen.
- Kokoa juustolautanen:
- Asettele juustot kauniisti tarjoiluastialle.
- Lisää viikunahillo, pähkinät ja hunaja juustojen ympärille.
- Aseta leipä tai keksit lautaseen tai tarjoile erillisessä korissa.
- Koristele halutessasi yrteillä, kuten rosmariinilla, tuomaan visuaalista ilmettä.
Vinkki:
- Päärynä ja viikunahillo tasapainottavat Roquefortin suolaisuutta. Comté sopii hyvin yhteen saksanpähkinöiden kanssa, ja Brie on täydellinen hunajan ja rapean leivän kanssa.
Bon appétit!
Suositukset
Château de Seguin
Tuottajan Château de Seguinin viinejä on ollut Alkossa myynnissä jo vuodesta 1986. Viinit tuotetaan Ranskan Bordeaux’ssa, Entre-deux-Mers aluellaa Bordeauxin kaupungin ja Saint-Emiljonin kylän puolessa välissä. Viinitilalla on viljelty viinejä jo niin aikaisin kun 700-luvulla erinomaisen sijainnin ja maaperän ansiosta. Bruno Mottet perheineen omistama Château de Seguinin viinitila on kooltaan yli 250 hehtaaria. Mottet perhe on restauroineet Château de Seguinin kartanorakenukset ja tuonut puitkäperinteiselle tuottajalle uusinta viinintuotto teknikkaa ja teknologiaa kunnioittaen perinteitä.
Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu tiiviin marjaisalle. Punaherukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja luumua seuraa pehmeä soraisuus. Suussa kuiva, täyteläinen, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen kokonaisuus toistaa tuoksun tiukan marjaiset aromit, ja jälkimaku saa veden kielelle. Laadukas, gastronominen viini!
Château de Seguin Cuvée Prestige
Tuottajan Château de Seguinin viinejä on ollut Alkossa myynnissä jo vuodesta 1986. Viinit tuotetaan Ranskan Bordeaux’ssa, Entre-deux-Mers aluellaa Bordeauxin kaupungin ja Saint-Emiljonin kylän puolessa välissä. Viinitilalla on viljelty viinejä jo niin aikaisin kun 700-luvulla erinomaisen sijainnin ja maaperän ansiosta. Bruno Mottet perheineen omistama Château de Seguinin viinitila on kooltaan yli 250 hehtaaria. Mottet perhe on restauroineet Château de Seguinin kartanorakenukset ja tuonut puitkäperinteiselle tuottajalle uusinta viinintuotto teknikkaa ja teknologiaa kunnioittaen perinteitä.
Château de Seguin Cuvée Prestige on tummansävytteinen, täyteläinen ja tanniininen, mutta samalla myös marjaisa ja mausteinen. Viini on nuorekas ja suutuntumaltaan erittäin kireä, tuoksu muistuttaa hapankirsikoita ja mustaherukoita. Viini on kypsytetty 12 kuukautta Ranskalaisissa tammitynnyreissä. Kokonaisuus on yrttinen ja maultaan raa’an vihertäväsävytteinen jättäen hapokkaan, karvaan ja tiukan jälkivaikutelman. Sopii erinomaisesti lihan kaveriksi sekä kovien ja voimakkaiden juustojen kanssa.