Kulissien takana - Elina

Elina

Tiesitkö, että Viinipostin takana häärää viinialan ammattilaisia viinien maahantuontiyrityksistä?

Uudessa juttusarjassa kurkistamme viinipostilaisten työpäiviin. Millainen on viininmaahantuojan työpäivä, keitä me olemme ja miten olemme päätyneet alalle? 

Viinipostin kulisseissa häärää reilun 30 hengen iloinen joukko. Työtehtävämme ovat yhtä kaukana toisistaan kuin asuinpaikkamme: joku asuu Hangossa ja suunnittelee tv-mainoksia, kun toinen viettää suuren osan ajastaan Lapissa kiertämässä ravintoloita. Kaikkia yhdistää rakkaus hyvään juomaan, ruokaan ja yhdessäoloon.

Kuka?

Nimi: Elina, 41

Kaupunki: Helsinki

Rooli: Tuotepäällikkö

Päädyin alalle

muutaman mutkan kautta 12 vuotta sitten.

Olen koulutukseltani italian kielen kääntäjä ja opettaja. Halusin kuitenkin löytää toisen alan, joka olisi jollain tavalla kytköksissä Italiaan. Minulla on tarkka nenä ja mietinkin ensin, löytyisikö parfyymien tai kahvin maailmasta sopivaa työtä – mutta sitten keksin viinin!

Aloitin harjoittelijana italialaisiin viineihin keskittyneellä Fine Brandsillä tietämättä viineistä juurikaan mitään. Työssäni olen päässyt maistamaan paljon, tapaamaan tuottajia ja oppimaan viininvalmistuksesta. Mitä enemmän olen oppinut, sitä enemmän olen halunnut tietää ja olenkin työni ohella suorittanut erilaisia koulutuksia, viimeisimpänä WSET Diploma kurssin, jonka saan päätökseen syksyn aikana.

Roolini on vuosien varrella vaihtunut toimistokoordinaattorista ravintolamyyjään ja tuotepäällikköön.

Tavallinen työpäiväni koostuu

tilausten tekemisestä, myyntien seuraamisesta, tapahtumien suunnittelusta ja keskustelusta tuottajien kanssa. Useimpiin päiviin kuuluu myös viinien maistelua ja arviointia.

Parasta työssäni ovat

ihmiset! jostain syystä viinin parissa työskentelee poikkeuksellisen mukavia ihmisiä. Matkat tuottajien luokse ovat aina antoisia.

Viinissä minua kiehtoo

loputtoman moni asia! Se että viini on aina pala historiaa – kuinka jännittävää on saada palata kymmenen vuoden taakse tai vaikka aikaan ennen omaa syntymää. Kiehtovaa on myös, kuinka viini on jatkuvassa muutoksessa, on mahdotonta lukita mielipide jostain viinistä tai tietystä vuosikerrasta; se on puolen vuoden päästä jo eri vaiheessa. Ja ehkä sitä on jo itsekin eri ihminen 😊

Pidän siitä, että viini pysäyttää: viini ei kuulu kiireisiin hetkiin, vaan sen äärellä nautitaan pitkästä lounaasta tai hyvästä keskustelusta. Rakastan tuoksutella viiniä, arvioida kuinka se muuttuu lasissa ja koittaa löytää sanoja lasista nouseville aromeille.

Suosittelen kaikille

matkaa Italian Piemonteen. Sinne kannattaa matkustaa lokakuussa, jolloin Nebbioloa korjataan jyrkiltä rinteiltä ja kaikkialla tuoksuu tryffeli. Rakastan Nebbiolon herkkyyttä ja voimaa, monikerroksellista tuoksua ja nyansseja sen ikääntyessä. Kannattaa maistaa Viettin tai Prunotton single vineyard -viinejä, käydä ihastelemassa Piemonten upeinta näkymää Viettin edustalla Castiglione Fallettossa ja nauttia tryffelitarjonnasta viereisessä ravintola le Torrissa.