Italialaiset viinit -tasting @ Helsinki 21.2.2023
Helmikuussa maistellaan Italiaa!
Italian viineissä riittää opeteltavaa: Italia tuottaa enemmän viiniä kuin mikään muu maa koko maailmassa, ja sillä on yli tuhat omaa paikallista lajiketta.
Viinipostin helmikuisessa tastingissä tutustumme kolmeen italialaiseen valkoviiniin ja kolmeen punaviiniin.
Maistamme Piemonten valkoisten parhaimmistoon kuuluvan yrttisen Gavin, Lombardiasta hedelmäisen Luganan sekä Venetosta hennon paahteisen Soave Superioren.
Punaviineissä aloitamme Piemonten hapokkaalla Barberalla, loikkaamme Venetoon kirsikkaisen Valpolicellan pariin ja päätämme matkan Toscanan punamarjaisaan ja orvokkiseen Chianti Classicoon.
Varaathan paikkasi ajoissa! Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Gillet Bar & Bistrossa!
Illan emäntänä toimii Viinipostin viiniasiantuntija Elina 🤗
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Villa Sparina Gavi (Saatavilla myös 0,375 l pullossa)
Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico
Aika: Tiistai 21.2.2022 klo 17:30
Paikka: Gillet Bar & Bistro (Kasarmikatu 23, 00130 Helsinki)
Hinta: 30 €/hlö (maksetaan ravintolassa)
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Tommasi Le Fornaci Lugana
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin kahdelta tarhalta, joiden maaperä poikkeaa toisistaan. Toisen tarhan maaperä on kalkki- ja savipitoinen, se tuo viiniin upeaa struktuuria. Toisen tarhan hiekkainen maaperä vaikuttaa viinin aromikkuuteen ja eleganssiin. Sadonkorjuu alkaa rypäleiden saavuttaessa täydellisen kypsyyden. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä noin kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen se jatkaa vielä kypsymistään terästankeissa.
Väri
Intensiivinen kirkas keltainen
Tuoksu
Tuoksu on runsas ja hedelmäinen, siinä korostuu trooppiset hedelmät ja greippi
Maku
Maultaan viini on kuiva, raikas, harmoninen ja elegantti. Maun intensiivisyys tiivistyy mineraalisuuteen ja manteliseen jälkimakuun.
Ruokasuositus
Kalat, kasviskeitot, vaaleat lihat sekä nuoret juustot. Antipastit, seurustelu.
Valmistus
Rypäleet kasvavat 250-300 metrin korkeudessa, etelä / lounas suunnassa. Köynnökset ovat keskimäärin 30-vuotiaita. Tarhojen maaperä on savea ja merkeliä. Rypäleet poimitaan syyskuun lopussa ja lokakuun alussa. Käyminen terästankeissa 3 viikkoa.
Väri
Kirkas keltainen
Tuoksu
Herkän kukkainen, persikkainen, aavistus salviaa ja sitrusta
Maku
Täyteläinen, kypsän pehmeä, hienostunut, hennon sitruksinen ja aromaattinen
Ruokasuositus
Äyriäiset, kala, pasta ja erilaiset kasvisruoat
Muuta
Italia, Piemonte, DOCG Gavi del comune di Gavi
Valmistus
Käsinpoimituista rypäleistä valmistettu viini, joka kypsyy 6kk tammitynnyreissä
Väri
Valkokullankeltainen
Tuoksu
Mehevää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja mausteisuutta, myös leveää kermaisuutta
Maku
Hapokas mutta erittäin balansoitu ja ryhdikäs. Runsas, kuiva, yrittinen ja sitruksinen
Ruokasuositus
Rasvainen kala, possu ja kana sekä runsaat äyriäisherkut
Italia, Veneto, DOCG Soave Superiore
Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico
Valmistus
Rypäleet tulevat La Morrasta, Roddista ja Verdunosta. Ennen pullotusta kypsytys 3-4 kuukautta betonisammioissa
Väri
Intensiivisen rubiininpunainen, violetteja vivahteita
Tuoksu
Hedelmäisen kukkainen, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja ruusua
Maku
Punaisten marjojen sävyttämä ja keskitäyteläinen. Aromimaailma aukeaa hapankirsikkaisena, herukkaisena ja hennon savuisena. Mukavat tanniinit ja sopiva hapokkuus.
Ruokasuositus
Pastat, mehevät keitot, pataruoat, leikkeleet, pehmeät juustot
Zenato Valpolicella Superiore
Valmistus
Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita. Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.
Väri
Keskisyvä rubiininpunainen
Tuoksu
Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.
Maku
Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.
Ruokasuositus
Antipastot, kypsät liharuoat, pasta bolognese, grillatut lampaan kyljykset.
Antinori Peppoli
Valmistus
Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km koilliseen Tenuta Tignanellon kartanosta. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Huolimatta viinitarhojen epätavallisesta itä-/koillissuunnasta, mikroilmasto on ihanteellinen. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen.
Jokainen rypälelajike on käsitelty erikseen aina sadonkorjuusta malolaktiseen käymiseen asti. Alkoholikäyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa terästankeissa kuorien kanssa, jolloin jokaisen rypäleen tyypillisimmät aromit saadaan talteen sekä pystytään säilyttämään rypäleen hedelmäiset ja kukkaiset aromit. Malolaktisen käymisen jälkeen Merlot- ja Syrah -rypäleiden viinit sekoitetaan Sangioveseen ja lopullinen seos kypsytetään suurissa Slavonian tammitynnyreissä noin 9 kuukauden ajan. Lopuksi viini pullotetaan ja annetaan levätä vielä hetken kellareissa ennen myyntiinlaskua.
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu kypsän marjainen, luonteikas, hapankirsikkainen, kypsän karpaloinen, puolukkainen ja hieman tamminen.
Maku
Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Kypsän marjainen hapokkuus ja hieman suuta kuivattavat tanniinit tuovat kokonaisuuteen särmää. Jälkimaku on pitkä ja tasapainoinen.
Ruokasuositus
Savustetut ja grillatut ruoat sekä hyvin haudutetut lihaisat pataruoat.
Tommasi Le Fornaci Lugana
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin kahdelta tarhalta, joiden maaperä poikkeaa toisistaan. Toisen tarhan maaperä on kalkki- ja savipitoinen, se tuo viiniin upeaa struktuuria. Toisen tarhan hiekkainen maaperä vaikuttaa viinin aromikkuuteen ja eleganssiin. Sadonkorjuu alkaa rypäleiden saavuttaessa täydellisen kypsyyden. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä noin kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen se jatkaa vielä kypsymistään terästankeissa.
Väri
Intensiivinen kirkas keltainen
Tuoksu
Tuoksu on runsas ja hedelmäinen, siinä korostuu trooppiset hedelmät ja greippi
Maku
Maultaan viini on kuiva, raikas, harmoninen ja elegantti. Maun intensiivisyys tiivistyy mineraalisuuteen ja manteliseen jälkimakuun.
Ruokasuositus
Kalat, kasviskeitot, vaaleat lihat sekä nuoret juustot. Antipastit, seurustelu.
Valmistus
Rypäleet kasvavat 250-300 metrin korkeudessa, etelä / lounas suunnassa. Köynnökset ovat keskimäärin 30-vuotiaita. Tarhojen maaperä on savea ja merkeliä. Rypäleet poimitaan syyskuun lopussa ja lokakuun alussa. Käyminen terästankeissa 3 viikkoa.
Väri
Kirkas keltainen
Tuoksu
Herkän kukkainen, persikkainen, aavistus salviaa ja sitrusta
Maku
Täyteläinen, kypsän pehmeä, hienostunut, hennon sitruksinen ja aromaattinen
Ruokasuositus
Äyriäiset, kala, pasta ja erilaiset kasvisruoat
Muuta
Valmistus
Käsinpoimituista rypäleistä valmistettu viini, joka kypsyy 6kk tammitynnyreissä
Väri
Valkokullankeltainen
Tuoksu
Mehevää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja mausteisuutta, myös leveää kermaisuutta
Maku
Hapokas mutta erittäin balansoitu ja ryhdikäs. Runsas, kuiva, yrittinen ja sitruksinen
Ruokasuositus
Rasvainen kala, possu ja kana sekä runsaat äyriäisherkut
Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico
Valmistus
Rypäleet tulevat La Morrasta, Roddista ja Verdunosta. Ennen pullotusta kypsytys 3-4 kuukautta betonisammioissa
Väri
Intensiivisen rubiininpunainen, violetteja vivahteita
Tuoksu
Hedelmäisen kukkainen, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja ruusua
Maku
Punaisten marjojen sävyttämä ja keskitäyteläinen. Aromimaailma aukeaa hapankirsikkaisena, herukkaisena ja hennon savuisena. Mukavat tanniinit ja sopiva hapokkuus.
Ruokasuositus
Pastat, mehevät keitot, pataruoat, leikkeleet, pehmeät juustot
Zenato Valpolicella Superiore
Valmistus
Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita. Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.
Väri
Keskisyvä rubiininpunainen
Tuoksu
Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.
Maku
Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.
Ruokasuositus
Antipastot, kypsät liharuoat, pasta bolognese, grillatut lampaan kyljykset.
Antinori Peppoli
Valmistus
Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km koilliseen Tenuta Tignanellon kartanosta. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Huolimatta viinitarhojen epätavallisesta itä-/koillissuunnasta, mikroilmasto on ihanteellinen. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen.
Jokainen rypälelajike on käsitelty erikseen aina sadonkorjuusta malolaktiseen käymiseen asti. Alkoholikäyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa terästankeissa kuorien kanssa, jolloin jokaisen rypäleen tyypillisimmät aromit saadaan talteen sekä pystytään säilyttämään rypäleen hedelmäiset ja kukkaiset aromit. Malolaktisen käymisen jälkeen Merlot- ja Syrah -rypäleiden viinit sekoitetaan Sangioveseen ja lopullinen seos kypsytetään suurissa Slavonian tammitynnyreissä noin 9 kuukauden ajan. Lopuksi viini pullotetaan ja annetaan levätä vielä hetken kellareissa ennen myyntiinlaskua.
Väri
Rubiininpunainen
Tuoksu
Tuoksu kypsän marjainen, luonteikas, hapankirsikkainen, kypsän karpaloinen, puolukkainen ja hieman tamminen.
Maku
Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Kypsän marjainen hapokkuus ja hieman suuta kuivattavat tanniinit tuovat kokonaisuuteen särmää. Jälkimaku on pitkä ja tasapainoinen.
Ruokasuositus
Savustetut ja grillatut ruoat sekä hyvin haudutetut lihaisat pataruoat.