Italialaiset viinit -tasting @ Helsinki 21.2.2023

italia viinitasting

Helmikuussa maistellaan Italiaa!

Italian viineissä riittää opeteltavaa: Italia tuottaa enemmän viiniä kuin mikään muu maa koko maailmassa, ja sillä on yli tuhat omaa paikallista lajiketta.
Viinipostin helmikuisessa tastingissä tutustumme kolmeen italialaiseen valkoviiniin ja kolmeen punaviiniin.

Maistamme Piemonten valkoisten parhaimmistoon kuuluvan yrttisen Gavin, Lombardiasta hedelmäisen Luganan sekä Venetosta hennon paahteisen Soave Superioren.
Punaviineissä aloitamme Piemonten hapokkaalla Barberalla, loikkaamme Venetoon kirsikkaisen Valpolicellan pariin ja päätämme matkan Toscanan punamarjaisaan ja orvokkiseen Chianti Classicoon.

Varaathan paikkasi ajoissa! Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Gillet Bar & Bistrossa

Illan emäntänä toimii Viinipostin viiniasiantuntija Elina 🤗

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

Dal Cero Vigneto Runcata 

Villa Sparina Gavi  (Saatavilla myös 0,375 l pullossa)

Tommasi Le Fornaci Lugana 

Antinori Pèppoli 

Zenato Valpolicella Superiore 

Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico 

Aika: Tiistai 21.2.2022 klo 17:30

Paikka: Gillet Bar & Bistro (Kasarmikatu 23, 00130 Helsinki)

Hinta: 30 €/hlö (maksetaan ravintolassa)

TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi

Suositukset

Tommasi Le Fornaci Lugana

Tommasi Le Fornaci Lugana

Valmistus

Rypäleet ovat peräisin kahdelta tarhalta, joiden maaperä poikkeaa toisistaan. Toisen tarhan maaperä on kalkki- ja savipitoinen, se tuo viiniin upeaa struktuuria. Toisen tarhan hiekkainen maaperä vaikuttaa viinin aromikkuuteen ja eleganssiin. Sadonkorjuu alkaa rypäleiden saavuttaessa täydellisen kypsyyden. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä noin kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen se jatkaa vielä kypsymistään terästankeissa.

Väri

Intensiivinen kirkas keltainen

Tuoksu

Tuoksu on runsas ja hedelmäinen, siinä korostuu trooppiset hedelmät ja greippi

Maku

Maultaan viini on kuiva, raikas, harmoninen ja elegantti. Maun intensiivisyys tiivistyy mineraalisuuteen ja manteliseen jälkimakuun.

Ruokasuositus

Kalat, kasviskeitot, vaaleat lihat sekä nuoret juustot. Antipastit, seurustelu.

Italia, Lombardia, DOC Lugana 18,69€

Valmistus

Rypäleet kasvavat 250-300 metrin korkeudessa, etelä / lounas suunnassa. Köynnökset ovat keskimäärin 30-vuotiaita. Tarhojen maaperä on savea ja merkeliä. Rypäleet poimitaan syyskuun lopussa ja lokakuun alussa. Käyminen terästankeissa 3 viikkoa.

Väri

Kirkas keltainen

Tuoksu

Herkän kukkainen, persikkainen, aavistus salviaa ja sitrusta

Maku

Täyteläinen, kypsän pehmeä, hienostunut, hennon sitruksinen ja aromaattinen

Ruokasuositus

Äyriäiset, kala, pasta ja erilaiset kasvisruoat

Muuta

Saatavilla myös 0,75 l pullossa Alkon tilausvalikoimasta

Italia, Piemonte, DOCG Gavi del comune di Gavi

Valmistus

Käsinpoimituista rypäleistä valmistettu viini, joka kypsyy 6kk tammitynnyreissä

Väri

Valkokullankeltainen

Tuoksu

Mehevää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja mausteisuutta, myös leveää kermaisuutta

Maku

Hapokas mutta erittäin balansoitu ja ryhdikäs. Runsas, kuiva, yrittinen ja sitruksinen

Ruokasuositus

Rasvainen kala, possu ja kana sekä runsaat äyriäisherkut

Italia, Veneto, DOCG Soave Superiore
Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico

Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico

Valmistus

Rypäleet tulevat La Morrasta, Roddista ja Verdunosta. Ennen pullotusta kypsytys 3-4 kuukautta betonisammioissa

Väri

Intensiivisen rubiininpunainen, violetteja vivahteita

Tuoksu

Hedelmäisen kukkainen, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja ruusua

Maku

Punaisten marjojen sävyttämä ja keskitäyteläinen. Aromimaailma aukeaa hapankirsikkaisena, herukkaisena ja hennon savuisena. Mukavat tanniinit ja sopiva hapokkuus.

Ruokasuositus

Pastat, mehevät keitot, pataruoat, leikkeleet, pehmeät juustot

Italia, Piemonte, DOC Barbera d'Alba 15,89€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Valmistus

Valpolicellan alueen kalkkia, savea ja kivisiä kerrostumia sisältävien kukkuloiden kaakkois- ja lounaisrinteet 250 - 300m korkeudella. Köynnökset ovat keskimäärin 10 - 15 vuotiaita. Rankojen poiston jälkeen käsin poimittuja rypäleitä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 10 päivän ajan, jonka jälkeen valmiit viinit on hellästi puristettu, sekoitettu sekä kypsytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Väri

Keskisyvä rubiininpunainen

Tuoksu

Luumua, karhunvatukkaa, maraschino-kirsikkaa, alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta.

Maku

Täyteläinen, ryhdikkään hapokas, kypsän tanniininen, samettisen tummamarjainen, täyteläinen. Hennosti rustiikkinen ja miellyttävän notkea.

Ruokasuositus

Antipastot, kypsät liharuoat, pasta bolognese, grillatut lampaan kyljykset.

Italia, Veneto, DOC Valpolicella Superiore 15,98€
Antinori Peppoli

Antinori Peppoli

Valmistus

Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain 5 km koilliseen Tenuta Tignanellon kartanosta. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Huolimatta viinitarhojen epätavallisesta itä-/koillissuunnasta, mikroilmasto on ihanteellinen. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen. 

Jokainen rypälelajike on käsitelty erikseen aina sadonkorjuusta malolaktiseen käymiseen asti. Alkoholikäyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa terästankeissa kuorien kanssa, jolloin jokaisen rypäleen tyypillisimmät aromit saadaan talteen sekä pystytään säilyttämään rypäleen hedelmäiset ja kukkaiset aromit. Malolaktisen käymisen jälkeen Merlot- ja Syrah -rypäleiden viinit sekoitetaan Sangioveseen ja lopullinen seos kypsytetään suurissa Slavonian tammitynnyreissä noin 9 kuukauden ajan. Lopuksi viini pullotetaan ja annetaan levätä vielä hetken kellareissa ennen myyntiinlaskua.

Väri

Rubiininpunainen

Tuoksu

Tuoksu kypsän marjainen, luonteikas, hapankirsikkainen, kypsän karpaloinen, puolukkainen ja hieman tamminen.

Maku

Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Kypsän marjainen hapokkuus ja hieman suuta kuivattavat tanniinit tuovat kokonaisuuteen särmää. Jälkimaku on pitkä ja tasapainoinen.

Ruokasuositus

Savustetut ja grillatut ruoat sekä hyvin haudutetut lihaisat pataruoat.

Italia, Toscana, DOCG Chianti Classico 22,98€