Ranskan valkoviinit -tasting @ Ranskan suurlähetystö 17.12.2024

star
Ranskan valkoviinit -tasting @ Ranskan suurlähetystö 17.12.2024

Tervetuloa Viinipostin Ranskan valkoviinit -tastingiin maistelemaan valikoimamme upeimpia ranskalaisia valkoviinejä loppuvuoden juhlasesonkiin ja etenkin jouluun.

Illan aikana maistelemme Viinipostin viiniasiantuntija Minnan johdatuksella kuusi erityisesti joulukautta silmällä pitäen valittua ranskalaista valkoviiniä. Viinien rinnalla tarjoillaan pieni herkkulautanen.

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Gustave Lorentz Grand Cru Kanzlerberg Riesling

La Chablisienne Chablis Le Finage

Domaine Franck Millet Sancerre

Vérizet Viré-Clessé Quintaine

Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg

Aika: Tiistai 17.12.2024 klo 17:30-19:00

Paikka: Ranskan suurlähetystö (Itäinen Puistotie 13, 00140 Helsinki)

Hinta: 50 €/hlö (maksetaan paikan päällä)

Muuta:

  • Suurlähetystöön päästäksesi tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen (passi tai henkilökortti). Huomioithan, että ajokortti ei kelpaa.
  • Tarjolla pientä purtavaa
  • Huomioithan, että otamme vastaan vain korttimaksun
  • Ilmoittautumiset ovat sitovia

TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi 

Suositukset

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023

Valmistus

Rypäleet tulevat Chablis'n alueelta. Viinitarhojen keski-ikä: 20 vuotta. Alkoholinen ja malolaktinen käyminen taoahtuu terästankeissa. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä 6 kuukautta teräsnakeissa.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Vaalea keltainen

Tuoksu

Sileksi, piikivi, mineraalinen, sitruksinen, kevyt briossi

Maku

Kuiva, hapokas, sitruksinen, valkoherukkainen, omenainen, mineraalinen, yrttinen

Ruokasuositus

Simpukat, osterit, äyriäiset, kala kermaisella kastikkeella, sushit

Ranska, AC Chablis 24,99€
Vérizet Viré-Clessé Quintaine

Vérizet Viré-Clessé Quintaine

Valmistus

Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Kullankeltainen

Tuoksu

Voimakkaat kypsän hedelmän aromit

Maku

Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen

Ruokasuositus

Viré-Clessé korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Se on myös ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera. Lammas curry, emongrass-lasitettu Bresse-kana ja aasialaisvaikutteiset ruoat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Ranska, AOC Viré-Clessé 26,89€
Franck Millet Sancerre

Franck Millet Sancerre

Valmistus

Noin 500 km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.

Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.

Rypäleet

100 % Sauvignon Blanc

Väri

Vaalean keltainen

Tuoksu

Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa

Maku

Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä

Ruokasuositus

Höyrytetty järvisiika uusilla perunoilla, kampasimpukat kevätsipuli-voikastikeessa, vuohenjuustosalaatti, katkarapu skagen

Ranska, AC Sancerre 29,48€
de Ladoucette Pouilly-Fumé

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Valmistus

Viinitarhat sijaitsevat Loiren itäisessä päässä. Maaperä on kalkkipitoista savimaata.

Rypäleet poistetaan rangoistaan ja  mehusta 80 % on vapaasti valuvaa mehua. Lämpökontrolloitu käyminen terästankeissa 6-8- viikkoa. Jonka jälkeen viini kehittyy hiivasakkojen päällä 3-6 kuukautta. Sakkoja sekoitetaan viiniin säännöllisesti.

Rypäleet

100 % Sauvignon Blanc

Väri

Vaalean viherkeltainen

Tuoksu

Tyylikkään hillitty, hieman herukkainen, tuoksussa lisäksi karviaista ja raparperia.

Maku

Kuiva, kypsän hedelmäinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini eloisa ja saa ryhtiä tuntuvasta hapokkuudesta ja mineraalisuudesta.

Ruokasuositus

Paistetut sekä grillatut kalat, myös runsaammat äyriäisruoat, vuohenjuusto

Ranska, AC Pouilly-Fumé 41,28€
Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic

Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic

Valmistus

Praelatenberg tarha on Kintzheimin huipulla, jonka graniittipohjainen maaperä koostuu gneissistä ja graniitista valkoisella kvartsihiekalla.

Viini valmistetaan käsin poimituista rypäleistä, ja se kypsyy hiivasakkojen kanssa 6-8 kuukautta. Tämä viini kestää kypsyttämistä jopa 15 vuotta.

Rypäleet

100 % Riesling

Väri

Kullankeltainen

Tuoksu

Tuoksu on intensiivinen ja alkuun hieman paahteinen. Paahteisia aromeja seuraa hedelmäiset ja kukkeat aromit kuten persikka, ananas, greippi ja akaasian valkoiset kukat.

Maku

Viini on kuiva ja raikas. Maussa korostuu persikkainen pyöreys ja greipinkuoren happamuus, tasapainoinen ja erittäin miellyttävä kokonaisuus.

Ruokasuositus

Valkoinen kala ja äyriäiset, rapu, kana

Ranska, AC Alsace Riesling Grand Cru 24,99€
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg

Valmistus

3,2 hehtaarin kokoinen Grand Cru Kanzlerberg sijaitsee Ribeauvillen kylässä ja on eteläisin sekä pinta-alaltaan pienin Alsacen 51:stä Grand Cru:sta. Viinitarha sijaitsee 250 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella rinteillä, jotka suuntaavat etelää kohti. Maaperä on erityisesti kalkkikiveä, joka on muodostunut jopa 150 miljoonaa vuotta sitten. Kalkkikiveä peittää vielä raskas savimaa, joka on hieman tyypillisempi muille Alsacen viinitarhoille kuin Grand Cru:lle.

Rypäleet

100 % Riesling

Väri

Vaalea kullankeltainen

Tuoksu

Rikkaassa aromimaailmassa aistittavissa sitrushedelmiä, aprikoosia ja kevään kukkia, kuin myös vahaa sekä kiveä.

Maku

Tasapainoinen sitrushedelmien täyttämä maku, jota elävöittää raikas hapokkuus sekä mineraalisuus.

Ruokasuositus

Parhaimmillaan savustetun lohen, nieriän tai taimenen seurana.

Ranska, AC Alsace 39,46€