Ranskan valkoviinit -tasting @ Ranskan suurlähetystö 17.12.2024

Tervetuloa Viinipostin Ranskan valkoviinit -tastingiin maistelemaan valikoimamme upeimpia ranskalaisia valkoviinejä loppuvuoden juhlasesonkiin ja etenkin jouluun.
Illan aikana maistelemme Viinipostin viiniasiantuntija Minnan johdatuksella kuusi erityisesti joulukautta silmällä pitäen valittua ranskalaista valkoviiniä. Viinien rinnalla tarjoillaan pieni herkkulautanen.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Gustave Lorentz Grand Cru Kanzlerberg Riesling
La Chablisienne Chablis Le Finage
Domaine Franck Millet Sancerre
Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg
Aika: Tiistai 17.12.2024 klo 17:30-19:00
Paikka: Ranskan suurlähetystö (Itäinen Puistotie 13, 00140 Helsinki)
Hinta: 50 €/hlö (maksetaan paikan päällä)
Muuta:
- Suurlähetystöön päästäksesi tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen (passi tai henkilökortti). Huomioithan, että ajokortti ei kelpaa.
- Tarjolla pientä purtavaa
- Huomioithan, että otamme vastaan vain korttimaksun
- Ilmoittautumiset ovat sitovia
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023
Valmistus
Rypäleet tulevat Chablis'n alueelta. Viinitarhojen keski-ikä: 20 vuotta. Alkoholinen ja malolaktinen käyminen taoahtuu terästankeissa. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä 6 kuukautta teräsnakeissa.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Vaalea keltainen
Tuoksu
Sileksi, piikivi, mineraalinen, sitruksinen, kevyt briossi
Maku
Kuiva, hapokas, sitruksinen, valkoherukkainen, omenainen, mineraalinen, yrttinen
Ruokasuositus
Simpukat, osterit, äyriäiset, kala kermaisella kastikkeella, sushit

Vérizet Viré-Clessé Quintaine
Valmistus
Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Voimakkaat kypsän hedelmän aromit
Maku
Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen
Ruokasuositus
Viré-Clessé korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Se on myös ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera. Lammas curry, emongrass-lasitettu Bresse-kana ja aasialaisvaikutteiset ruoat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Franck Millet Sancerre
Valmistus
Noin 500 km nykyisestä meren rannasta sisämaahan päin, Loire-joen mutkassa sijaitseva Sancerre on eräs maailman arvostetuimpia viinialueita. Muinaisia merenelävien jäännöksiä sisältävä maaperä tuottaa viinirypäleisiin huomattavaa mineraalisuutta, joka yhdessä elegantin aromikkuuden ja hapokkaan ryhdikkyyden kanssa tekevät Sauvignon Blanc -viineistä erittäin haluttuja. Itseasiassa viinien kysyntä ylittää usein tarjonnan, joten viinejä allokoidaan – meidän onneksemme.
Valikoiduista Sauvignon Blanc -rypäleistä hellästi puristettu mehu on käynyt viineiksi viilennetyissä terästankeissa 7-10 viikon ajan. Viinin malolaktinen käyminen on estetty, mutta alkoholikäymisen jälkeen viiniä on sekoitettu sakkansa päällä 3-5 viikon ajan suutuntuman lisäämiseksi. Ennen pullotustaan viini on filtteröity kevyesti.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaalean keltainen
Tuoksu
Runsas, kutsuvan valkoherukkainen, kalkkikivinen, vihreää omenaa, persikkaa, kevään uutta ruohoa
Maku
Kuiva, nostattavan hapokas, tuntuvan mineraalinen, keskitäyteläinen, suutuntumaltaan ryhdikäs mutta pyöreän hedelmäinen, tiivis, elegantti, pitkä
Ruokasuositus
Höyrytetty järvisiika uusilla perunoilla, kampasimpukat kevätsipuli-voikastikeessa, vuohenjuustosalaatti, katkarapu skagen

de Ladoucette Pouilly-Fumé
Valmistus
Viinitarhat sijaitsevat Loiren itäisessä päässä. Maaperä on kalkkipitoista savimaata.
Rypäleet poistetaan rangoistaan ja mehusta 80 % on vapaasti valuvaa mehua. Lämpökontrolloitu käyminen terästankeissa 6-8- viikkoa. Jonka jälkeen viini kehittyy hiivasakkojen päällä 3-6 kuukautta. Sakkoja sekoitetaan viiniin säännöllisesti.
Rypäleet
100 % Sauvignon Blanc
Väri
Vaalean viherkeltainen
Tuoksu
Tyylikkään hillitty, hieman herukkainen, tuoksussa lisäksi karviaista ja raparperia.
Maku
Kuiva, kypsän hedelmäinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini eloisa ja saa ryhtiä tuntuvasta hapokkuudesta ja mineraalisuudesta.
Ruokasuositus
Paistetut sekä grillatut kalat, myös runsaammat äyriäisruoat, vuohenjuusto

Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg Organic
Valmistus
Praelatenberg tarha on Kintzheimin huipulla, jonka graniittipohjainen maaperä koostuu gneissistä ja graniitista valkoisella kvartsihiekalla.
Viini valmistetaan käsin poimituista rypäleistä, ja se kypsyy hiivasakkojen kanssa 6-8 kuukautta. Tämä viini kestää kypsyttämistä jopa 15 vuotta.
Rypäleet
100 % Riesling
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Tuoksu on intensiivinen ja alkuun hieman paahteinen. Paahteisia aromeja seuraa hedelmäiset ja kukkeat aromit kuten persikka, ananas, greippi ja akaasian valkoiset kukat.
Maku
Viini on kuiva ja raikas. Maussa korostuu persikkainen pyöreys ja greipinkuoren happamuus, tasapainoinen ja erittäin miellyttävä kokonaisuus.
Ruokasuositus
Valkoinen kala ja äyriäiset, rapu, kana

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg
Valmistus
3,2 hehtaarin kokoinen Grand Cru Kanzlerberg sijaitsee Ribeauvillen kylässä ja on eteläisin sekä pinta-alaltaan pienin Alsacen 51:stä Grand Cru:sta. Viinitarha sijaitsee 250 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella rinteillä, jotka suuntaavat etelää kohti. Maaperä on erityisesti kalkkikiveä, joka on muodostunut jopa 150 miljoonaa vuotta sitten. Kalkkikiveä peittää vielä raskas savimaa, joka on hieman tyypillisempi muille Alsacen viinitarhoille kuin Grand Cru:lle.
Rypäleet
100 % Riesling
Väri
Vaalea kullankeltainen
Tuoksu
Rikkaassa aromimaailmassa aistittavissa sitrushedelmiä, aprikoosia ja kevään kukkia, kuin myös vahaa sekä kiveä.
Maku
Tasapainoinen sitrushedelmien täyttämä maku, jota elävöittää raikas hapokkuus sekä mineraalisuus.
Ruokasuositus
Parhaimmillaan savustetun lohen, nieriän tai taimenen seurana.