Rypälekoulu: Chardonnay -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 6.2.2025
Tervetuloa Bistro o Mat Tapiolan ja Viinipostin Rypälekouluun! Toteutamme yhteistyössä Bistro o Matin kanssa viinitastingien sarjan, jossa tutustutaan erilaisten rypäleiden maailmaan.
Toisena meillä on vuorossa Chardonnay -rypäleestä valmistetut viinit, joiden maailmaan meidät johdattelee Viinipostin viiniasiantuntija Minna. Illan aikana maistelemme neljä erilaista Chardonnayta, joiden pariksi Bistro o Mat on parittanut herkullisen tapaslajitelman.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
La Chablisienne Chablis Le Finage
Vérizet Viré-Clessé Quintaine 2021
Raimat Castell Chardonnay Organic
Aika: Torstai 6.2.2025 klo 17:30-19:00
Paikka: Bistro O Mat Tapiola (Länsituuli 5, 02100 Espoo. Sijainti: Kauppakeskus Ainoa 3 krs., Food Garden)
Hinta: 48 €/hlö (Maksetaan ravintolassa)
Muuta: Sähköpostitse osoitteeseen bistromat.tapiola@bistromat.fi tai suoraan verkkosivuilta
Suositukset
La Chablisienne Chablis Le Finage 2023
Valmistus
Rypäleet tulevat Chablis'n alueelta. Viinitarhojen keski-ikä: 20 vuotta. Alkoholinen ja malolaktinen käyminen taoahtuu terästankeissa. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä 6 kuukautta teräsnakeissa.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Vaalea keltainen
Tuoksu
Sileksi, piikivi, mineraalinen, sitruksinen, kevyt briossi
Maku
Kuiva, hapokas, sitruksinen, valkoherukkainen, omenainen, mineraalinen, yrttinen
Ruokasuositus
Simpukat, osterit, äyriäiset, kala kermaisella kastikkeella, sushit
Vérizet Viré-Clessé Quintaine
Valmistus
Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Kullankeltainen
Tuoksu
Voimakkaat kypsän hedelmän aromit
Maku
Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen
Ruokasuositus
Viré-Clessé korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Se on myös ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera. Lammas curry, emongrass-lasitettu Bresse-kana ja aasialaisvaikutteiset ruoat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.
Raimat Castell Chardonnay Organic
Valmistus
Persoonallisen luomu-Chardonnayn erikoisuutena on kolmessa eri kypsyysvaiheessa kerätyt rypäleet, joista kukin tuo viiniin omanlaisiaan aromeita.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Kirkkaan keltainen, vihertävine heijastuksin
Tuoksu
Intensiivinen aromi: meloonia, persikkaa, nektariinia ja litsiä. Vieno trooppisten hedelmien ja sitruksien tuoksu, raikas
Maku
Intensiivisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen viini. Sen kypsän sitruksisessa ja tasapainoisen hapokkaassa maussa aistii keltaluumua, aprikoosia ja viherpäärynäisyyttä.
Ruokasuositus
Erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja vaaleille liharuoille. Sopii myös erilaisille kasvisruoille, myös parsan kumppaniksi.
Louis Latour Grand Ardèche
Valmistus
Ardèche - Coteaux de l'Ardèche, Ranska. Savi- ja kalkkimaa. Viini käy läpi malolaktisen käymisen. Kypsytys 8-10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 % on uusia.
Rypäleet
100 % Chardonnay
Väri
Oljenkeltainen
Tuoksu
Vihreän omenan aromit, jotka kehittyvät hunaja- ja mantelituoksuiksi 2-3 vuoden ikääntymisen jälkeen.
Maku
Omenaista ja raikasta makua siivittää tasapainoinen pitkä ja sileä jälkimaku.
Ruokasuositus
Aperitiivi, äyriäiset, kala, tapas