Rypälekoulu: Chardonnay -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 6.2.2025

star
Rypälekoulu: Chardonnay -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 6.2.2025

Tervetuloa Bistro o Mat Tapiolan ja Viinipostin Rypälekouluun! Toteutamme yhteistyössä Bistro o Matin kanssa viinitastingien sarjan, jossa tutustutaan erilaisten rypäleiden maailmaan.

Toisena meillä on vuorossa Chardonnay -rypäleestä valmistetut viinit, joiden maailmaan meidät johdattelee Viinipostin viiniasiantuntija Minna. Illan aikana maistelemme neljä erilaista Chardonnayta, joiden pariksi Bistro o Mat on parittanut herkullisen tapaslajitelman.

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

La Chablisienne Chablis Le Finage

Vérizet Viré-Clessé Quintaine 2021

Raimat Castell Chardonnay Organic

Louis Latour Grand Ardèche

Aika: Torstai 6.2.2025 klo 17:30-19:00

Paikka: Bistro O Mat Tapiola (Länsituuli 5, 02100 Espoo. Sijainti: Kauppakeskus Ainoa 3  krs., Food Garden)

Hinta: 48 €/hlö (Maksetaan ravintolassa)

Muuta: Sähköpostitse osoitteeseen bistromat.tapiola@bistromat.fi tai suoraan verkkosivuilta

Suositukset

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023

Valmistus

Rypäleet tulevat Chablis'n alueelta. Viinitarhojen keski-ikä: 20 vuotta. Alkoholinen ja malolaktinen käyminen taoahtuu terästankeissa. Viini kehittyy hiivasakkojen päällä 6 kuukautta teräsnakeissa.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Vaalea keltainen

Tuoksu

Sileksi, piikivi, mineraalinen, sitruksinen, kevyt briossi

Maku

Kuiva, hapokas, sitruksinen, valkoherukkainen, omenainen, mineraalinen, yrttinen

Ruokasuositus

Simpukat, osterit, äyriäiset, kala kermaisella kastikkeella, sushit

Ranska, AC Chablis 25,01€
Vérizet Viré-Clessé Quintaine

Vérizet Viré-Clessé Quintaine

Valmistus

Pneumaattinen puristus. Fermentointi ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä 18-20 °C:ssa tuodakseen esiin terroirin täydelliset aromit. Pitkä kypsytys hienossa sakassa (18-24 kuukautta vuosikerrasta riippuen) kohtalaisella sekoittamisella lisäten runsautta ja pyöreyttä sekä tuodakseen esiin taustalla olevia aromeja. Nämä korkealuokkaiset vuosikertaviinit jätetään koskemattomiksi niin hyvin kuin mahdollista, ei hyllytystä, vain kevyt hienonnus bentoniittilla kirkastaa ja välttää pullojen samentumista.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Kullankeltainen

Tuoksu

Voimakkaat kypsän hedelmän aromit

Maku

Kypsän hedelmäinen, kuiva, aprikoosinen, mausteinen, kukkainen ja mineraalinen

Ruokasuositus

Viré-Clessé korostaa täydellisesti vuohenjuustolevyn, persiljalla maustetun kinkun, iberian kinkun, gougèreen ja merenelävien, erityisesti kampasimpukoiden, makuja. Se on myös ihanteellinen viini yhdistettäväksi alueellisten Suur-Burgundian herkkujen, kuten oeufs en meuretten, etanoiden, quenelle-nyyttien ja kermapohjaisten siipikarjaruokien, sammakonreisien, valkokalan, äyriäisten, paistettujen vihannesten, kermaisen risoton, pehmeiden homejuustojen (kuten Brie, Camembert ja Brillat-Savarin) ja kirsikka clafoutisin kera. Lammas curry, emongrass-lasitettu Bresse-kana ja aasialaisvaikutteiset ruoat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Ranska, AOC Viré-Clessé 26,93€
Raimat Castell Chardonnay Organic

Raimat Castell Chardonnay Organic

Valmistus

Persoonallisen luomu-Chardonnayn erikoisuutena on kolmessa eri kypsyysvaiheessa kerätyt rypäleet, joista kukin tuo viiniin omanlaisiaan aromeita.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Kirkkaan keltainen, vihertävine heijastuksin

Tuoksu

Intensiivinen aromi: meloonia, persikkaa, nektariinia ja litsiä. Vieno trooppisten hedelmien ja sitruksien tuoksu, raikas

Maku

Intensiivisen hedelmäinen ja puhdaspiirteinen viini. Sen kypsän sitruksisessa ja tasapainoisen hapokkaassa maussa aistii keltaluumua, aprikoosia ja viherpäärynäisyyttä.

Ruokasuositus

Erinomainen valinta esimerkiksi paistetulle kalalle, runsasmakuisille äyriäisille ja vaaleille liharuoille. Sopii myös erilaisille kasvisruoille, myös parsan kumppaniksi.

Espanja, DO Costers del Segre 13,01€

Louis Latour Grand Ardèche

Valmistus

Ardèche - Coteaux de l'Ardèche, Ranska. Savi- ja kalkkimaa. Viini käy läpi malolaktisen käymisen. Kypsytys 8-10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 % on uusia.

Rypäleet

100 % Chardonnay

Väri

Oljenkeltainen

Tuoksu

Vihreän omenan aromit, jotka kehittyvät hunaja- ja mantelituoksuiksi 2-3 vuoden ikääntymisen jälkeen.

Maku

Omenaista ja raikasta makua siivittää tasapainoinen pitkä ja sileä jälkimaku.

Ruokasuositus

Aperitiivi, äyriäiset, kala, tapas

Ranska, IGP Ardèche