Rypälekoulu: Pinot Noir -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 5.11.2024
Tervetuloa Bistro o Mat Tapiolan ja Viinipostin Rypälekouluun! Toteutamme yhteistyössä Bistro o Matin kanssa viinitastingien sarjan, jossa tutustutaan erilaisten rypäleiden maailmaan.
Ensimmäisenä meillä on vuorossa Pinot Noir -rypäleestä valmistetut viinit, joiden maailmaan meidät johdattelee Viinipostin viiniasiantuntija Minna. Illan aikana maistelemme viisi erilaista Pinot Noiria, joiden pariksi Bistro o Mat on parittanut herkullisen tapaslajitelman.
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:
Fernand Engel Crémant d'Alsace Rosé (tulossa Alkoon!)
J. Hofstätter Mezcan Pinot Nero
Louis Latour Côte de Beaune Villages
Aika: Tiistai 5.11.2024 klo 18:00-19:30
Paikka: Bistro O Mat Tapiola (Länsituuli 5, 02100 Espoo. Sijainti: Kauppakeskus Ainoa 3 krs., Food Garden)
Hinta: 58 €/hlö (maksetaan paikanpäällä)
Ilmoittautumiset: Sähköpostitse osoitteeseen bistromat.tapiola@bistromat.fi tai suoraan verkkosivuilta
Suositukset
Fernand Engel Crémant d'Alsace Rosé (tulossa Alkoon!)
Valmistus
Köynnökset kasvavat runsaasti kalkkia sisältävässä hiekkaisessa ja savisessa maaperässä. Crémant Rosé on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jossa kuplakäyminen tapahtuu pulloissa ja viinin annetaan kypsyä 9kk ajan ennen hiivasakan poistoa.
Rypäleet
100% Pinot Noir
Väri
Vaalean punainen
Tuoksu
Tuoksussa on runsaasti punaisia marjoja kuten mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Marjaisia aromeja tasapainottaa aavistus briossin ja makeiden leivonnaisten tuoksu.
Maku
Kuiva, hedelmäinen ja raikas maku. Maku toistaa tuoksun aromeja punaisten marjojen ja briossin osalta. Tasapainoinen ja melko voimakas kokonaisuus.
La Chablisienne Icauna Rosé
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin Burgundin pohjoisimmilta tarjoilta, pääasiassa Epineuilin alueelta. Kylä sijaitsee Chablis viinialueen pohjoispuolella. Maaperä on fossiilipitoista kalkkikiveä ja savea. Köynnösten keski-ikä 25-30 vuotta. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy hiivasakoilla neljä kuukautta.
Rypäleet
100% Pinot Noir
Väri
Vaalean punainen
Tuoksu
Aromikas viini, jonka tuoksusta voi alkuun löytää persikan aromeja. Viinin auettua siitä löytyy myös miellyttävää raikasta kukkeutta.
Maku
Kuiva ja raikas viini, jonka aromeissa on hedelmäisyyttä ja sitruksia. Elegantti ja aromaattinen kokonaisuus.
Ruokasuositus
Aperitiiviksi, salaateille, keveille kana ja kalaruuille.
J. Hofstätter Meczan Pinot Nero
Valmistus
Maaperä on pääosin saven ja kalkkikiven sekoitusta. 25 % rypäleistä lisätään alkoholikäymisastioihin kokonaisia terttuina. Käyminen kestää 10 päivää.
Rypäleet
100% Pinot Noir
Väri
Kirkkaan rubiinin punainen
Tuoksu
Runsaan hedelmäinen tuoksu jossa mm. kirsikkaa ja granaattiomenaa.
Maku
Maussa kypsiä punaisia marjoja ja kirsikkaa. Keskitäyteläinen viini, jossa runsasta marjaisuutta tasapainottavat miellyttävä hapokkuus ja hento yrittisyys.
Ruokasuositus
Pienriista, sieniruuat, pastat, leikkeleet, juustot
Louis Latour Côte De Beaune Villages
Valmistus
Côte de Beaune Villages -apellaatio käsittää 16 kylää, ja sen alla valmistetaan ainoastaan punaviinejä. Village -luokitus on AC Bourgognea arvokkaampi. Louis Latour valikoi rypäleensä tähän viiniin usealta laadukkaalta Village -tarhalta. Käsinpoimitut Pinot Noir -rypäleet Village-tarhoilta, käyttäminen avoastioissa, kypsytys 10-12kk osittain uusissa ranskalaisissa tynnyreissä, osin terästankeissa.
Rypäleet
100% Pinot Noir
Väri
Kevyt, reunoiltaan jo hieman kehittyneen värinen rubiini
Tuoksu
Kutsuva: vadelmaa, mustikkaa ja ruusunmarjaa täydentävät syksyllä maahan pudonnut oksa, häivähdys puolukkajugurttia sekä seetripuu
Maku
Kuiva, ilmavan hapokas, keskitäyteläinen ja monipuolisen aromikas. Toistaa tuoksun jo hieman syksyisen marjaiset aromit. Tanniinit ovat tarttuvat mutta kohtuulliset ja jo hieman pehmentyneet.
Ruokasuositus
Gastronominen ja laadukas village-tason burgundy sopii keskitäyteläisiin, hapokkuutta vaativiin ruokiin kuten pitkään haudutettuihin patoihin (liha tai kasvis) ja keskivoimakkaille paistoksille kuten schnitzel -tyyppiset leikkeet. Aromeiltaan erityisesti sienet ja yrtit nauttivat tämän viinin seurasta.
Cloudy Bay Pinot Noir
Valmistus
Rypäleet ovat peräisin Mustang, Barracks ja Delta -viinitarhoilta. Rankojen poiston jälkeen rypäleet sijoitetaan avonaisiin käymisastioihin villihiivan kanssa. Astiaan lisätään kokonaisia terttuja käymisen aikana, tuomaan rakennetta lopulliseen viiniin. Puristuksen jälkeen viini kypsyy ranskalaisissa tammitynnyreissä 11 kuukauden ajan. Cloudy Bay Pinot Noir kypsyy pullossa upeasti seuraavat 20-vuotta.
Rypäleet
100% Pinot Noir
Väri
Tumman kirsikanpunainen
Tuoksu
Nuoresta viinistä erottuu punaisten hedelmien ja marjojen aromeja, kuten kirsikkaa ja mansikkaa. Viinin ikääntyessä tuoksussa tuntee myös lempeän tammen tuomia aromeja.
Maku
Nuorena viinissä toistuu tuoksun aromit, niitä tukee elegantit tanniinit sekä hienostunut raikkaus. Viinin ikääntyessä se muuttuu moniulotteisemmaksi ja mausteisemmaksi. Tanniinit ovat silkkisemmät ja eleganttiin rakenteeseen tulee mukaan mehukkuutta.
Ruokasuositus
Täydellinen viini, silloin kun et tiedä mitä on ruuaksi.