Rypälekoulu: Pinot Noir -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 5.11.2024

star
Rypälekoulu: Pinot Noir -tasting @ Bistro o Mat Tapiola 5.11.2024

Tervetuloa Bistro o Mat Tapiolan ja Viinipostin Rypälekouluun! Toteutamme yhteistyössä Bistro o Matin kanssa viinitastingien sarjan, jossa tutustutaan erilaisten rypäleiden maailmaan.

Ensimmäisenä meillä on vuorossa Pinot Noir -rypäleestä valmistetut viinit, joiden maailmaan meidät johdattelee Viinipostin viiniasiantuntija Minna. Illan aikana maistelemme viisi erilaista Pinot Noiria, joiden pariksi Bistro o Mat on parittanut herkullisen tapaslajitelman.

Tilaisuudessa maistettavana seuraavat viinit:

Fernand Engel Crémant d'Alsace Rosé (tulossa Alkoon!)

Icauna Bourgogne Rosé

J. Hofstätter Mezcan Pinot Nero

Louis Latour Côte de Beaune Villages

Cloudy Bay Pinot Noir

Aika: Tiistai 5.11.2024 klo 18:00-19:30

Paikka: Bistro O Mat Tapiola (Länsituuli 5, 02100 Espoo. Sijainti: Kauppakeskus Ainoa 3  krs., Food Garden)

Hinta: 58 €/hlö (maksetaan paikanpäällä)

Ilmoittautumiset: Sähköpostitse osoitteeseen bistromat.tapiola@bistromat.fi tai suoraan verkkosivuilta

Suositukset

Fernand Engel Crémant d'Alsace Rosé (tulossa Alkoon!)

Valmistus

Köynnökset kasvavat runsaasti kalkkia sisältävässä hiekkaisessa ja savisessa maaperässä. Crémant Rosé on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jossa kuplakäyminen tapahtuu pulloissa ja viinin annetaan kypsyä 9kk ajan ennen hiivasakan poistoa.

Rypäleet

100% Pinot Noir

Väri

Vaalean punainen

Tuoksu

Tuoksussa on runsaasti punaisia marjoja kuten mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Marjaisia aromeja tasapainottaa aavistus briossin ja makeiden leivonnaisten tuoksu.

Maku

Kuiva, hedelmäinen ja raikas maku. Maku toistaa tuoksun aromeja punaisten marjojen ja briossin osalta. Tasapainoinen ja melko voimakas kokonaisuus.

Ranska, AC Crémant d'Alsace
La Chablisienne Icauna Rosé

La Chablisienne Icauna Rosé

Valmistus

Rypäleet ovat peräisin Burgundin pohjoisimmilta tarjoilta, pääasiassa Epineuilin alueelta. Kylä sijaitsee Chablis viinialueen pohjoispuolella. Maaperä on fossiilipitoista kalkkikiveä ja savea. Köynnösten keski-ikä 25-30 vuotta. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy hiivasakoilla neljä kuukautta.

Rypäleet

100% Pinot Noir

Väri

Vaalean punainen

Tuoksu

Aromikas viini, jonka tuoksusta voi alkuun löytää persikan aromeja. Viinin auettua siitä löytyy myös miellyttävää raikasta kukkeutta.

Maku

Kuiva ja raikas viini, jonka aromeissa on hedelmäisyyttä ja sitruksia. Elegantti ja aromaattinen kokonaisuus.

Ruokasuositus

Aperitiiviksi, salaateille, keveille kana ja kalaruuille.

Ranska, AC Bourgogne Rosé 15,98€
J. Hofstätter Meczan Pinot Nero

J. Hofstätter Meczan Pinot Nero

Valmistus

Maaperä on pääosin saven ja kalkkikiven sekoitusta. 25 % rypäleistä lisätään alkoholikäymisastioihin kokonaisia terttuina. Käyminen kestää 10 päivää.

Rypäleet

100% Pinot Noir

Väri

Kirkkaan rubiinin punainen

Tuoksu

Runsaan hedelmäinen tuoksu jossa mm. kirsikkaa ja granaattiomenaa.

Maku

Maussa kypsiä punaisia marjoja ja kirsikkaa. Keskitäyteläinen  viini,  jossa runsasta marjaisuutta tasapainottavat miellyttävä hapokkuus ja hento yrittisyys.

Ruokasuositus

Pienriista, sieniruuat, pastat, leikkeleet, juustot

Italia, DOC Sudtirol Alto Adige 29,95€
Louis Latour Côte De Beaune Villages

Louis Latour Côte De Beaune Villages

Valmistus

Côte de Beaune Villages -apellaatio käsittää 16 kylää, ja sen alla valmistetaan ainoastaan punaviinejä.  Village -luokitus on AC Bourgognea arvokkaampi. Louis Latour valikoi rypäleensä tähän viiniin usealta laadukkaalta Village -tarhalta. Käsinpoimitut Pinot Noir -rypäleet Village-tarhoilta, käyttäminen avoastioissa, kypsytys 10-12kk osittain uusissa ranskalaisissa tynnyreissä, osin terästankeissa.

Rypäleet

100% Pinot Noir

Väri

Kevyt, reunoiltaan jo hieman kehittyneen värinen rubiini

Tuoksu

Kutsuva: vadelmaa, mustikkaa ja ruusunmarjaa täydentävät syksyllä maahan pudonnut oksa, häivähdys puolukkajugurttia sekä seetripuu

Maku

Kuiva, ilmavan hapokas, keskitäyteläinen ja monipuolisen aromikas. Toistaa tuoksun jo hieman syksyisen marjaiset aromit. Tanniinit ovat tarttuvat mutta kohtuulliset ja jo hieman pehmentyneet.

Ruokasuositus

Gastronominen ja laadukas village-tason burgundy sopii keskitäyteläisiin, hapokkuutta vaativiin ruokiin kuten pitkään haudutettuihin patoihin (liha tai kasvis) ja keskivoimakkaille paistoksille kuten schnitzel -tyyppiset leikkeet. Aromeiltaan erityisesti sienet ja yrtit nauttivat tämän viinin seurasta.

Ranska, AC Cotes De Beaune Villages 39,95€
Cloudy Bay Pinot Noir

Cloudy Bay Pinot Noir

Valmistus

Rypäleet ovat peräisin Mustang, Barracks ja Delta -viinitarhoilta. Rankojen poiston jälkeen rypäleet sijoitetaan avonaisiin käymisastioihin villihiivan kanssa. Astiaan lisätään kokonaisia terttuja käymisen aikana, tuomaan rakennetta lopulliseen viiniin. Puristuksen jälkeen viini kypsyy ranskalaisissa tammitynnyreissä 11 kuukauden ajan. Cloudy Bay Pinot Noir kypsyy pullossa upeasti seuraavat 20-vuotta.

Rypäleet

100% Pinot Noir

Väri

Tumman kirsikanpunainen

Tuoksu

Nuoresta viinistä erottuu punaisten hedelmien ja marjojen aromeja, kuten kirsikkaa ja mansikkaa. Viinin ikääntyessä tuoksussa tuntee myös lempeän tammen tuomia aromeja.

Maku

Nuorena viinissä toistuu tuoksun aromit, niitä tukee elegantit tanniinit sekä hienostunut raikkaus. Viinin ikääntyessä se muuttuu moniulotteisemmaksi ja mausteisemmaksi. Tanniinit ovat silkkisemmät ja eleganttiin rakenteeseen tulee mukaan mehukkuutta.

Ruokasuositus

Täydellinen viini, silloin kun et tiedä mitä on ruuaksi.

Uusi-Seelanti, AMW Marlborough 47,60€