Tunnista kuplat -tasting @ Helsinki 19.4.2023
Tervetuloa Viinipostin Tunnista kuplat -tastingiin!
Melkein jokaisella viiniä tuottavalla alueella valmistetaan myös kuohuviiniä. Kuplat yhdistetään iloon tai juhlaviin tilanteisiin: edullisia ja ”helppoja” kuplivia viinejä nautitaan arkea kohottavissa tilanteissa, kun taas hienoimmat kuohut säästetään hetkiin, joissa halutaan korostaa tilanteen arvokkuutta.
Illan aikana otamme haltuun erilaiset kuohuvatyypit Viinipostin viiniasiantuntijan Elinan johdatuksella! Maistelemme 6 erilaista kuohuvaa ja opimme mitä eroa on cavalla, proseccolla, astilla, samppanjalla ja crémantilla. Pidä myös nämä kuohuvat mielessä tulevaa juhlakautta silmällä pitäen 😉
Tilaisuus järjestetään yhteistyöravintolassamme Gillet Bar & Bistrossa!
Tilaisuudessa maistettavana seuraavat kuplivat:
Villa Conchi Cava Brut Selección
Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry
Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut
Moët & Chandon Impérial Champagne Brut
Aika: Keskiviikko 19.4.2023 klo 17:30
Paikka: Gillet Bar & Bistro (Kasarmikatu 23, 00130 Helsinki)
Hinta: 30 €/hlö (maksetaan ravintolassa)
TILAISUUS ON TÄYNNÄ! HUH, nyt täyttyi ennätysnopeasti meidän Viinipostin tasting, kiitos kaikille ilmoittautuneille. Jos haluat varata paikan varasijalle peruutusten varalta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen posti@viiniposti.fi
Suositukset
Calvet Célébration Rosé
Valmistus
Cinsault, Grenache Noir ja Muscat -rypäleiden blendi tarjoilee runsasta aromimaailmaa sekä heleän vaaleanpunaisen värin lyhyen kuorikontaktin kautta. Viinit on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa nuorekkaan hedelmäisten aromien vaalimiseksi, ja kuplat on saatu aikaan Charmat-metodin avulla painetta kestävissä terästankeissa.
Rypäleet
Cinsault, Grenache Noir ja Muscat
Väri
Vaalea lohenpunainen
Tuoksu
Metsämansikka, raparperi, karviaismarja, punainen nallekarkki
Maku
Kuiva, raikkaan hapokas, mousse kuohahtaa aluksi reippaasti, mutta tasaantuu pian lempeäksi - helposti lähestyttävä, suunmyötäinen
Ruokasuositus
Parhaimmillaan sellaisenaan esimerkiksi retken kohottajana tai kevyiden pikkusuolaisten kanssa
Val d'Oca Prosecco DOC Extra Dry Blu Millesimato
Valmistus
Valdobbiadenen ja Asolon rinnetarhat, rypäleiden keruu syyskuussa. Fermentointi kontrolloidussa 16-18°C lämpötilassa. Luonnollinen käyminen optimaalisen rakenteen saavuttamiseksi. Siirto autoklaaviin, jossa toinen käyminen. Lepo autoklaavissa, minkä jälkeen pullotus.
Rypäleet
85 % Glera, 15 % sekoitus muita rypäleitä
Väri
Vaalea oljenkeltainen
Tuoksu
Raikkaan hedelmäinen päärynäinen ja kukkainen
Maku
Omenainen, päärynäinen ja sitrushedelmäinen; täydellinen tasapaino pehmeyden ja happamuuden välillä
Ruokasuositus
Sopii hyvin aperitiiviksi tai ruokajuomaksi esimerkiksi kala- ja äyriäisrisoton, pastaruokien, uunikalan kera.
Villa Conchi Cava Brut Selección
Valmistus
Tarhat sijaitsevat Penedesissä, Montserrat -vuoriston suojassa noin 500 - 800 metrin korkeudessa, missä viileämpi ilmanala edesauttaa rypäleiden hitaampaa kypsymistä. Tämä tuo rypäleisiin aromikkuutta ja runsaampaa hapokkuutta. Rypäleet korjataan yöllä, jotta varmistetaan rypäleiden korkea laatu. Malolaktinen käyminen tapahtuu sakkojen kanssa 15 - 17 asteen lämpötilassa. Viini valmistetaan perinteisellä menetelmällä, kypsytys 12 kuukauden ajan pullossa. Chardonnay -rypäle tuo viiniin erityisesti runsasta hedelmäisyyttä ja raikkautta.
Rypäleet
Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo
Väri
Kirkas, kultaan vivahtava väri.
Tuoksu
Intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa on kypsää omenaa, päärynää sekä sitruunaisia ja paahteisen mausteisia sävyjä.
Maku
Kuiva, raikkaan aromaattinen, kypsän omenainen ja miellyttävän hedelmäinen maku. Kuplat ovat suutuntumaltaan pehmeät ja kokonaisuus on tasapainoinen ja raikas.
Ruokasuositus
Sopii erityisen hyvin aperitiiviksi, tapaksille ja kevyille kalaruoille.
Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic
Valmistus
Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, jotka valmistavat runsaan hapokkaita rypäleitä. Normaalisti Alcasessa poimitaan cremantiin päätyvät rypäleet jo 11%:n alkoholipotentiaalissa, Engelin chardonnayt poimitaan vasta 12,5%:ssa. Viini käytetään 11-prosenttiseksi ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen.
Rypäleet
100% Chardonnay
Väri
Sitruunankeltainen
Tuoksu
Keltaista omenaa, persikkaa, greippiä, briossia ja alkavaa pähkinäisyyttä
Maku
Suussa kuiva ja runsaan hapokas, keltaluumuinen
Ruokasuositus
Grillatut ja paistetut kalat, juustokuorrutteiset kasvispiirakat ja runsaat kala- tai kanasalaatit
Valmistus
Reduktiivisen viininvalmistuksen ansioista Moët & Chandon Brut Impérial on raikkaan hedelmäinen. Malolaktinen käyminen tuo miellyttävää pehmeyttä ja 24 kuukauden kellarikypsytys hienostuneisuutta sekä samettisen suutuntuman. Samppanjan tyylikkyyden takaa nuoret reserviviinit, joita on 20-30% blendistä. Brut Impérialin valmistukseen käytetään yhteensä noin 100 eri viiniä.
Rypäleet
Pinot Noir 30-40%, Meunier 30-40%, Chardonnay 20-30%
Väri
Vaalean kullankeltainen.
Tuoksu
Tuoksu on raikas ja valkokukkainen, siitä löytyy sitrusta ja vihreää omenaa.
Maku
Kuiva ja tyylikäs samppanja, jonka makumaailmasta löytyy vaaleita hedelmiä kuten omenaa, persikkaa ja päärynää. Pirteät ja pienet kuplat, suuntäyttävä. Miellyttävän sitruksinen ja aavistuksen karviaismarjainen.
Ranska, AC Champagne
Gancia Asti 7,5%
Valmistus
Alkoholifermentaatio keskeytetään viilentämällä, myös toinen käyminen terästankissa, pullotus vasta myyntiin laskiessa raikkaan hedelmäisyyden säilyttämiseksi
Rypäleet
Moscato Bianco di Canelli, Moscato
Väri
Vaalean oljenkeltainen
Tuoksu
Eksoottiset hedelmät, persikkaisuus, kukkaisuus, sitruuna ja rusina
Maku
Makea, keskihapokas, pehmeä
Ruokasuositus
Perinteisesti Asti nautitaan kevyen kuivakakun tai lehtitaikinaisten torttujen kanssa. Suomalaiset kesäiset marjaherkut, kakut ja piiraat ovat erinomainen yhdistelmä; viini sallii herkätkin aromit
Calvet Célébration Rosé
Valmistus
Cinsault, Grenache Noir ja Muscat -rypäleiden blendi tarjoilee runsasta aromimaailmaa sekä heleän vaaleanpunaisen värin lyhyen kuorikontaktin kautta. Viinit on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa nuorekkaan hedelmäisten aromien vaalimiseksi, ja kuplat on saatu aikaan Charmat-metodin avulla painetta kestävissä terästankeissa.
Rypäleet
Cinsault, Grenache Noir ja Muscat
Väri
Vaalea lohenpunainen
Tuoksu
Metsämansikka, raparperi, karviaismarja, punainen nallekarkki
Maku
Kuiva, raikkaan hapokas, mousse kuohahtaa aluksi reippaasti, mutta tasaantuu pian lempeäksi - helposti lähestyttävä, suunmyötäinen
Ruokasuositus
Parhaimmillaan sellaisenaan esimerkiksi retken kohottajana tai kevyiden pikkusuolaisten kanssa
Val d'Oca Prosecco DOC Extra Dry Blu Millesimato
Valmistus
Valdobbiadenen ja Asolon rinnetarhat, rypäleiden keruu syyskuussa. Fermentointi kontrolloidussa 16-18°C lämpötilassa. Luonnollinen käyminen optimaalisen rakenteen saavuttamiseksi. Siirto autoklaaviin, jossa toinen käyminen. Lepo autoklaavissa, minkä jälkeen pullotus.
Rypäleet
85 % Glera, 15 % sekoitus muita rypäleitä
Väri
Vaalea oljenkeltainen
Tuoksu
Raikkaan hedelmäinen päärynäinen ja kukkainen
Maku
Omenainen, päärynäinen ja sitrushedelmäinen; täydellinen tasapaino pehmeyden ja happamuuden välillä
Ruokasuositus
Sopii hyvin aperitiiviksi tai ruokajuomaksi esimerkiksi kala- ja äyriäisrisoton, pastaruokien, uunikalan kera.
Villa Conchi Cava Brut Selección
Valmistus
Tarhat sijaitsevat Penedesissä, Montserrat -vuoriston suojassa noin 500 - 800 metrin korkeudessa, missä viileämpi ilmanala edesauttaa rypäleiden hitaampaa kypsymistä. Tämä tuo rypäleisiin aromikkuutta ja runsaampaa hapokkuutta. Rypäleet korjataan yöllä, jotta varmistetaan rypäleiden korkea laatu. Malolaktinen käyminen tapahtuu sakkojen kanssa 15 - 17 asteen lämpötilassa. Viini valmistetaan perinteisellä menetelmällä, kypsytys 12 kuukauden ajan pullossa. Chardonnay -rypäle tuo viiniin erityisesti runsasta hedelmäisyyttä ja raikkautta.
Rypäleet
Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo
Väri
Kirkas, kultaan vivahtava väri.
Tuoksu
Intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa on kypsää omenaa, päärynää sekä sitruunaisia ja paahteisen mausteisia sävyjä.
Maku
Kuiva, raikkaan aromaattinen, kypsän omenainen ja miellyttävän hedelmäinen maku. Kuplat ovat suutuntumaltaan pehmeät ja kokonaisuus on tasapainoinen ja raikas.
Ruokasuositus
Sopii erityisen hyvin aperitiiviksi, tapaksille ja kevyille kalaruoille.
Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic
Valmistus
Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, jotka valmistavat runsaan hapokkaita rypäleitä. Normaalisti Alcasessa poimitaan cremantiin päätyvät rypäleet jo 11%:n alkoholipotentiaalissa, Engelin chardonnayt poimitaan vasta 12,5%:ssa. Viini käytetään 11-prosenttiseksi ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen.
Rypäleet
100% Chardonnay
Väri
Sitruunankeltainen
Tuoksu
Keltaista omenaa, persikkaa, greippiä, briossia ja alkavaa pähkinäisyyttä
Maku
Suussa kuiva ja runsaan hapokas, keltaluumuinen
Ruokasuositus
Grillatut ja paistetut kalat, juustokuorrutteiset kasvispiirakat ja runsaat kala- tai kanasalaatit
Valmistus
Reduktiivisen viininvalmistuksen ansioista Moët & Chandon Brut Impérial on raikkaan hedelmäinen. Malolaktinen käyminen tuo miellyttävää pehmeyttä ja 24 kuukauden kellarikypsytys hienostuneisuutta sekä samettisen suutuntuman. Samppanjan tyylikkyyden takaa nuoret reserviviinit, joita on 20-30% blendistä. Brut Impérialin valmistukseen käytetään yhteensä noin 100 eri viiniä.
Rypäleet
Pinot Noir 30-40%, Meunier 30-40%, Chardonnay 20-30%
Väri
Vaalean kullankeltainen.
Tuoksu
Tuoksu on raikas ja valkokukkainen, siitä löytyy sitrusta ja vihreää omenaa.
Maku
Kuiva ja tyylikäs samppanja, jonka makumaailmasta löytyy vaaleita hedelmiä kuten omenaa, persikkaa ja päärynää. Pirteät ja pienet kuplat, suuntäyttävä. Miellyttävän sitruksinen ja aavistuksen karviaismarjainen.
Gancia Asti 7,5%
Valmistus
Alkoholifermentaatio keskeytetään viilentämällä, myös toinen käyminen terästankissa, pullotus vasta myyntiin laskiessa raikkaan hedelmäisyyden säilyttämiseksi
Rypäleet
Moscato Bianco di Canelli, Moscato
Väri
Vaalean oljenkeltainen
Tuoksu
Eksoottiset hedelmät, persikkaisuus, kukkaisuus, sitruuna ja rusina
Maku
Makea, keskihapokas, pehmeä
Ruokasuositus
Perinteisesti Asti nautitaan kevyen kuivakakun tai lehtitaikinaisten torttujen kanssa. Suomalaiset kesäiset marjaherkut, kakut ja piiraat ovat erinomainen yhdistelmä; viini sallii herkätkin aromit