Chateaubriand

star
Chateaubriand
Chateaubriand

4 hengelle

noin 600 g härän sisäfileetä (kokonaisen fileen keskikohdasta)

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl voita

2 valkosipulinkynttä

oksa rosmariinia

sormisuolaa

mustapippuria myllystä

Punaviinikastike

4-6 annosta

125 g porkkanaa

125 g palsternakkaa

125 g juuriselleriä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

30 g voita

2 rkl sokeria

1 plo (0,75 l) punaviiniä (esim. Tommasin Crearo)

1 rkl tuoretta rosmariinia

1 rkl tuoretta timjamia

4 dl demi-glace-kastikepohjaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl suolaa

Gorgonzola-pannuperunat

4-5 annosta

noin 1 kg perunoita (kiinteä lajike)

1 sipuli

3—5 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

1 prk (2 dl) kuohukermaa

100 g gorgonzola-sinihomejuustoa

½ tl mustapippuria

¼ tl suolaa

Paahdetut ruusukaalit

4 annosta

300—400 g ruusukaaleja

2—3 rkl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

50 g pinjansiemeniä

Naudan sisäfileen paksuimmasta kohdasta leikattu pihvi eli chateaubriand on taatusti jokaisen mieleen. Hauduttele pihville ensin taivaallinen punaviinikastike ja paistele lisäksi juustoisia perunoita ja ruusukaalia. Herkkuateria on valmis!

Chateaubriand resepti:

  1. Ota liha huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistamista.
  2. Leikkaa fileestä 4 tasakokoista palaa ja painele kevyesti nyrkillä hieman matalammiksi noin 3 senttisiksi pihveiksi.
  3. Kuumenna paistinpannulla rasvat ja lisää halkaistut valkosipulit ja yrtinoksa. Paista pihveihin molemmin puolin kaunis paistopinta noin pari minuuttia/puoli. Nosta pihvit leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
  4. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Nosta pihvit foliolla peitettynä 200-asteiseen uuniin noin 8 minuutiksi, kunnes lihan sisälämpö on noin 55 astetta (medium).
  5. Anna vetäytyä folion alla viitisen minuuttia.

Punaviinikastike:

  1. Kuullota kuorittuja ja pieneksi kuutioituja juureksia ja sipuleita voissa paistokasarissa.
  2. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetki. Lisää punaviini ja yrtit. Anna kiehua melko voimakkaasti. Keitä seosta kasaan niin, että sitä on enää jäljellä puolet. Aikaa menee noin 30 minuuttia.
  3. Lisää demi-glace ja anna jälleen kiehua noin puolet kasaan eli noin 30 minuuttia. Kiehuessaan kastike paksuuntuu.
  4. Mausta punaviinikastike pippurilla ja suolalla. Tarkista maku ja siivilöi kattilaan odottamaan.

Gorgonzola-pannuperunat:

  1. Leikkaa kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi ja anna odottaa kylmässä vedessä.
  2. Kuori ja silppua sipulit.
  3. Kuumenna voi-öljyseos laakeassa pannussa tai paistokasarissa. Kuullota ensin sipulisilppu ja lisää sitten valutetut perunaviipaleet. Paista niitä hiljalleen käännellen ensin noin 15 minuuttia. Ala lisätä joukkoon vähitellen kermaa. Perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa.
  4. Murenna joukkoon lopuksi juusto ja anna sulaa. Tarkista maku ja tarjoa pihvien kanssa.

Paahdetut ruusukaalit:

  1. Poista ruusukaaleista huonokuntoiset uloimmat lehdet ja kanta. Irrota kaalien lehdet, halkaise loppusydän, huuhtele, valuta ja kumoa kulhoon.
  2. Pirskottele päälle oliiviöljyä, mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita mukaan pinjansiemenet. Levitä seos leivinpaperin päälle pellille.
  3. Paahda ruusukaalinlehtiä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä
Katso tästä suositusviinit!